IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleb. Tyle lat czekalem...
Autor Wiadomość
CYRUS 
członek władz krajowych
C K Regent


Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 5420
Wysłany: Sob 30 Cze, 2012 20:39   Chleb. Tyle lat czekalem...

i sie doczekalem, prawdziwego, na zakwasie wypieczonego o fakturze i aromacie chleba takiego jak ostatnio jadlem w koncu lat 60tych w Polsce.
I nie piecze go tu w Albionie zadna polska piekarnia!!!
Wogole tzw. polski chleb to jakis ersatz. Z wygladu jedynie przypomina polski chleb ale wyniki testow organo-leptycznych nie potwiedzaja tezy o jego polskosci.
A poza tym jest jeszcze przyczyna, ze tzw. polskiego chleba w UK 'uznanej' piekarni nie tykam po incydencie gdy w czasie kampanijnej wizytacji miasta Londyn, lansowal sie tam Pierwszy Piekarz - Bronislaw...

A to moje znalezisko:
_________________
CYRUS (Dubrovcanin)
____________________________________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
A. de Saint-Exupéry
 
 
romeck 
członek zarządu organizacji powiatowej


Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 1112
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: Nie 01 Lip, 2012 10:32   

Siem dopytam (jako że trzy lata we Szkocji spędzone, wyczuliły mię w tomacie chleba).

1.
Czy to chleb kupiony? ("znalezisko") I gdzie?

2.
Nie mogąc się pogodzić z myślą, że będę wiecznie mlaskal i próbował odklejać od podniebienia "chleb" autochtoniczny, ruszyłem byłem na poszukiwania.

I znalazłem chleb jak z piekarni PSS Społem - dobry, z texturą i smakiem właściwym, taki jak nasz, zwyczajny (ale ciemniejszy, bo żytni) - we hipermarkecie ASDA! Nazywa się "russkij" i w opisie stoi, że na starej ukraińskiej recepturze. Drogi.

Oraz w sieciowych sklepikach (zapomniałem nazwy, to jakaś spółdzielnia, w każdej mieścinie Szkocji) - bułki które nazywają "frencz bajkery", a to po prostu nasze zwykłe bułki z chrupiącą skórką. Droższe.

I powyższe kupowałem. Moi znajomi Polacy - nie, bo "ale jakie drogie!".

Aż mię brat mój rodzony wzion do Edynburga do dziupli (poski sklepik z żarciem z Polski, chleb pieczony na miejscu - jacyś górale przywieźli ze sobą... piec!).
I co? Guma nie chleb. Paskudztwo. Mój brat na to, że takpyszne na tle aytochtońskiego - i racja.
Ale i również była jedna podpowiedź na to od piekarzy - MUSZĄ piec z mąki tutejszej....

3.
Za to Polsce czasem tęsknię za ich chlebem (tym baaaardzo miękkim i cienkim "tostowym".
Bo znowu te niby tostowe dostępne w Polsce to jakaś pomyłka...
:)
 
 
CYRUS 
członek władz krajowych
C K Regent


Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 5420
Wysłany: Nie 01 Lip, 2012 11:29   

Zdziwi sie Kolega, chleb sprzedaje stary, dobry, zydowski stragan M&S*! od niedawna. Nie wiem czy to tylko
lokalny produkt.
Ten to jest sourdough, krojony w cwiartki bochna. Probowalem latami inne na zakwasie, lokalne i francuskie ale ten to jest to. Polecam tez inny rownie dobry z charakterystycznym smakiem - ciemny, german type bread. Bardzo male bochenki.
_______________________________
*) Marks & Spencer - zeby nie bylo watpliwosci...
_________________
CYRUS (Dubrovcanin)
____________________________________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
A. de Saint-Exupéry
 
 
romeck 
członek zarządu organizacji powiatowej


Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 1112
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012 07:31   

CYRUS napisał/a:
sourdough
czyli "zakwas", po prostu chleb na zakwasie. To nawet w Polsce już coraz rzadziej się taki robi, a "suchy zakwas" dodaje się... dla smaku!
CYRUS napisał/a:
zydowski stragan M&S*

a nie wiedziałem, że to żydowski kramik, po szkocku to się wymawia Mark en Szpenszer (z "r", które prawdziwy Szkot wymawia.


OT
Kiedyś moja Ania chciała sobie kupić biustonosz, wchodzimy do M&S (wzornictwo jak w PRL-u)
i na stoisko odpowiednie i razem, bo moja mała żonka ma zabronione kupować ten utensil sama (!).
A tu baba stoiskowa jak mię opieprza! &*#%##&&#
I wtedy sie dowiedziałem o segregacji płciowej we brytyjskich sklepach!
Mężczyźnie nie wolno nawet przekroczyć granicy działu "tylko dla womenek".
:)
 
 
CYRUS 
członek władz krajowych
C K Regent


Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 5420
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012 12:31   

romeck napisał/a:
a nie wiedziałem, że to żydowski kramik


Jako i Tesco...
Cytat:
The company was founded by a partnership between Michael Marks, a Polish Jew from Slonim, Poland (now in Belarus), and Thomas Spencer, a cashier from Yorkshire. On his arrival in England, Marks worked for a company in Leeds, called Barran, which employed refugees (see Sir John Barran, 1st Baronet). In 1884 he met Isaac Jowitt Dewhirst whilst looking for work. Dewhirst famously lent Marks £5 with which he would use to establish his Penny Bazaar on Kirkgate Market, in Leeds
_________________
CYRUS (Dubrovcanin)
____________________________________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
A. de Saint-Exupéry
 
 
Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!


Wiek: 106
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
Wysłany: Czw 05 Lip, 2012 19:49   

CYRUS napisał/a:
Zdziwi sie Kolega, chleb sprzedaje stary, dobry, zydowski stragan M&S*!
(....)
*) Marks & Spencer - zeby nie bylo watpliwosci...
Czyli Koscherbrot!
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/
 
 
Mocherowy Kneht 
sympatyk

Wiek: 44
Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 43
Skąd: Imielin
Wysłany: Nie 12 Sie, 2012 00:40   

Ostatnio sam zacząłem piec chleb w piekarniku, na zakwasie własnym sumptem wyhodowanym. Polecam stronkę:
http://www.moja-piekarnia.pl/
Tam jest wszystko wytłumaczone, jak wyhodować zakwas, upiec chleb itd. Polecam, to nic trudnego. Po udanym wypieku proszę o wklejanie zdjęć. :)
 
 
chory.but 
członek władz wojewódzkich
buszrędżer


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 2969
Skąd: nie stąt, zupelnie
Wysłany: Nie 12 Sie, 2012 08:53   

pewnie sprzatali przed pesachem
_________________
beszczelna ałtożonolekrama: http://www.pafnuc.pl
 
 
Malkontent
przewodniczący koła


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 534
Wysłany: Nie 09 Wrz, 2012 08:31   Re: Chleb. Tyle lat czekalem...

CYRUS napisał/a:

Obrazek


Wygląda na nieco spalony.
 
 
CYRUS 
członek władz krajowych
C K Regent


Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 5420
Wysłany: Nie 09 Wrz, 2012 09:24   

Malkontent napisał/a:
Wygląda na nieco spalony.

I taki jest najlepszy.
_________________
CYRUS (Dubrovcanin)
____________________________________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
A. de Saint-Exupéry
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14