IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Word Office
Autor Wiadomość
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 19:28   Word Office

Do szału doprowadza mnie w "2007"-ce ustawienie jakie mam, że domyślnie nowo otwierany plik jest w 11 punktach wielkości czcionki. Miącham po nim całym i za pierona nie potrafię znaleźć przycisku zmieniającego to ustawienie aby każdy nowo otwierany plik był w 14 punktach. Przed ostatnią reinstalacją systemu i programów w tym Worda miałem tak właśnie, że nowy plik otwierał się domyślnie z 14-stką. Stary już jestem, breli jeszcze nie noszę i przyznam że to trochę męczące klikanie i gapienie się w takie nadziubdziane literki.
Mam 2007 ful wersję.

Forumku pomóżcie!!!
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
 
Elrond 
członek władz wojewódzkich


Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 2625
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 19:45   

Hmmmm, dawno już nie używałem worda w takich celach, ale może "coś tam" pamiętam...
Trzeba wyszukać gdzie się edytuje szablony i zmienić ustawienia szablonu stylów w Normal.dot (albo Normal.dotm albo Normal.dotx).
W word2012 jest prościej, po otwarciu nowego dokumentu można zmienic styl czcionki i zapisać go jako domyślny. Sprawdziłem w 2012 jest opcja Change Style->Set as default.

Nie daję 100% gwarancji na mój przepis, bo ... patrz zdanie pierwsze :)
 
 
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 20:41   

Taa. tylko gdzie u licha są te szablony? Gapię się jak sroka w gnat. Mam: Narzędzie główne, menu, wstawianie, układ strony, odwołania, korespondencja, recenzja, widok. Przejrzałem wszystkie funkcje w "motylku" Ofice'a i dalej wymacać owej zmiany ustawienia nie mogę. Ale guła ze mnie! :mrgreen:
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
 
Elrond 
członek władz wojewódzkich


Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 2625
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 21:10   

Hmm ja mam 2012... Tam to jest "na wierzchu". W stylach.

A w starym wordzie szablon otwierało się jak normalny plik - File->Open
 
 
aember
przewodniczący koła

Dołączył: 04 Paź 2011
Posty: 612
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 21:11   

http://office.microsoft.c...A010030756.aspx

?
 
 
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 21:41   

Ślepy jestem albo niewidomy. Za ch... nie mogę znaleźć.
Znalazłem. klikam "otwórz"
A tam nie mam opcji pod strzałką - jak sugeruje podany link "Wszystkie szablony programu Word." Mam tylko "Wszystkie dokumenty pr. Word". Wchodzę w "zaufane szablony", a tam mam trzy puste foldery.

Wygląda na to, że coś się nie doinstalowało. :???:
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
 
bateria helska 
NaczDyrDUPS
Yogibabu w trakcie leżakowania


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 8737
Skąd: z Boforsa
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 22:21   

To spróbuj namierzyć ten Normal.dotm wyszukiwarką.
_________________
A. Gudzowaty w rozmowie z Michnikiem: "Jedni są w obozie amerykańskim, drudzy w rosyjskim, trzeci w brytyjskim, niemieckim, francuskim - k... - nikogo nie ma w obozie polskim".
 
 
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 23:12   

Nie ma. Chyba że siedzi w plikach ukrytych. Jeszcze raz przeszukam w tychże.

Jest. Faktycznie był ukryty. Co z nim zrobić? Jestem na ścieżce dostępu.
Ustawiłem zgodnie z instrukcją w "normalu" ustawiłem wielkość czcionki na 14, kliknąłem na "motylka" i zakliknąłem zapisz i... psinco.

Jeszcze pokombinuję.
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
 
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 23:41   

Kombinowałem na wszystkie sposoby. Program zapisuje zmiany ale ich nie realizuje. Tzn. Scieżka chyba jest inna. Znalazłem coś takiego:
-pusty plik otwarty
-klikam w narzędziu głównym w "czcionka" rozszerzenie,
--ustawiam 14
- klikam "domyślny
-wyskakują mi opcja: czy chcesz aby każdy nowy dokument wyglądał tak na podstawie szablonu "normal" cos takiego.
-- tylko że to nie działa.

Donerwetter.
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
 
Elrond 
członek władz wojewódzkich


Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 2625
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 00:03   

tu mówią o word2007:
http://support.microsoft.com/kb/291291
i tu też (jakieś prostsze):
http://office.microsoft.c...P010014408.aspx

To jest dużo prostsze niz szablony:
 
 
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 08:38   

Poddaję się. Obydwa sposoby wczoraj testowałem ad usrandum i nic. Program ustawienia przyjmuje, pojawiają się nowe ikony na pasku Worda, ale ich nie stosuje. Niech się tym informatyk pomartwi. W końcu za coś mu płacę.... no nie? :evil: :cool:
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
 
Black^Widow 
Oberfeld-Hebel


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 4261
Skąd: DC (District Cracovia)
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 12:45   

Ano :)
Być może po prostu masz 2 różne lokacje dokumentów (np pozostałości po rzeinstalowywaniu systemu) i zrobiłeś to po prostu nie w tej aktualnej ... nie wiem, trudno tak na odległość
_________________
po apelu policji skruszeni hakerzy odesłali skradzioną bazę mailem
 
 
Yanusson 
sekretarz władz wojewódzkich

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 3902
Skąd: że
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 23:07   

Libre Office ma to wprost w ustawieniach (20 sek. sprawdzania).
Just sayin'.
_________________
Śpiewaj i maszeruj!
 
 
Elrond 
członek władz wojewódzkich


Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 2625
Wysłany: Nie 03 Lut, 2013 00:39   

Yanusson napisał/a:
Libre Office ma to wprost w ustawieniach (20 sek. sprawdzania)

Właśnie! LibreOffice. I ma export do PDFu :)
 
 
Black^Widow 
Oberfeld-Hebel


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 4261
Skąd: DC (District Cracovia)
Wysłany: Nie 03 Lut, 2013 03:33   

Libre-zacne-Office :)
ano pewnie, gorzej tylko jesli kto ma w biurze M$ i musi wymieniać skonplikowane nieraz pod wzgledem formy dokumenty z rzeszą sekretarek (takich pań Janeczek, Zosi i Kasi) które na samo słowo OO albo Coś-tam-nie-Microsoft drgawek dostają .... A jeszcze gorzej jak biorą się do tego sami szefowie ...przerąbane nieraz jest :)
_________________
po apelu policji skruszeni hakerzy odesłali skradzioną bazę mailem
 
 
Elrond 
członek władz wojewódzkich


Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 2625
Wysłany: Nie 03 Lut, 2013 03:53   

chiba, że firma oszczędzaja na kosztach, apgrejdach itp
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14