Przesunięty przez: Hegemon Czw 25 Sie, 2011 10:08 |
Kara śmierci za pomoc Żydom |
Autor |
Wiadomość |
Szybszy
członek władz wojewódzkich

Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 2805 Skąd: wierzby, pola, ruczaj płynie
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 21:39 Kara śmierci za pomoc Żydom
|
|
|
Poproszę mądrzejszych ode mnie o odpowiedź - czy kara śmierci za pomoc Żydom była tylko w Polsce ? Bywało w innych krajach, że za pomoc Żydom też rozstrzeliwali np. znajomy Czech zarzeka się, że całą wioskę im Niemcy za to spalili i wystrzelali.
To jak było ? |
_________________ Aleksander Kwaśniewski 6.02.2013: "Istnienie alternatywy centrolewicowej jest w interesie obecnie rządzących, bo może ich uwolnić od zemsty pisowców" |
|
|
|
 |
MS
Banita

Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2003 Posty: 9501 Skąd: z przeszłości
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 21:40
|
|
|
W Norwegii lub Danii mężczyzn (bodajże) a w Polsce całą rodzinę. Pewien nie jestem ale tak to zapamiętałem. |
_________________ Pucz trwa, Blacky samowolnie pozbawił mnie uprawnień admina. |
|
|
|
 |
Stary Belf
Sprzątacz Tego Forum!

Wiek: 108 Dołączył: 30 Gru 2002 Posty: 4820 Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2007 08:04
|
|
|
MS napisał/a: | W Norwegii lub Danii mężczyzn (bodajże) a w Polsce całą rodzinę. Pewien nie jestem ale tak to zapamiętałem. | W Holandii rozstrzeliwali ojca rodziny. |
_________________ Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
 |
Zgred
Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Pią 06 Lip, 2007 12:25
|
|
|
Trzeba chyba zwrócić uwagę na prawo i na faktyczne postępowanie okupanta.
Z pewnością zdarzały się różne wypadki, jak nawet w jakiś dowódca wbrew formalnym zasadom na danym terenie wymordował wioskę za ukrywanie Żydów to go pewnie za bardzo nie karano (szczególnie po naszej stronie Łaby). |
|
|
|
 |
|