IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cukinia
Autor Wiadomość
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:18   Cukinia

Dobrzy ludzie powiedzcie mi ,czy to prawda,że kwiaty cukini można jeść?
To znaczy nie wiem,jak się to przyżądza.Nie znoszę kwiatów to chociaz se je skonsumuję. :mrgreen:
Takie cuś mi wyrosło.
http://img593.imageshack....p3107120817.jpg
http://img191.imageshack....p3107120818.jpg


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony przez Piranha Wto 31 Lip, 2012 21:42, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
uhr 
przewodniczący zarządu o. p.


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 1940
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:23   

Można. Przepisy:
http://apparecchiamo.blog...n-pastella.html
http://pieprzczywanilia.b...ty-cukinii.html
http://qchnia.wordpress.c...kwiaty-cukinii/
http://dancia.bloog.pl/id...ml?ticaid=6ee7e
http://cosniecos.blox.pl/...ty-cukinii.html
http://moznagosciom.poste...-risotto-bianco
http://kuchniapodwulkanem...i-zucchine.html
http://pomarancza.blox.pl...mi-cukinii.html
Ostatnio zmieniony przez uhr Wto 31 Lip, 2012 21:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:27   

Dzięki serdeczne. :grin:
 
 
uhr 
przewodniczący zarządu o. p.


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 1940
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:31   

Proszenajuprzejmiej. Sama bym zrobiła, gdyby nie maly drobiazg. Kwiatów brak, niestety.
_________________
Stąd moja zapiekłość przeciw ludzikom, które ściągnęły nam na głowę trampkarza jako jedynowładcę. Była to niby nieznacząca, poczciwa głupota i podłość małych śmierdzieli ale skumulowana dała tragiczne skutki [los]
 
 
wir KAINe real
przewodniczący koła


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 559
Skąd: Kaszebska Dolina Słupi
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:43   





Proszsz... :)
A, już Ci foty weszły. I po co sie męczyłem po ciemku? ;)
_________________
Raz powiedziałem - zawsze powiedziałem
Ostatnio zmieniony przez wir KAINe real Wto 31 Lip, 2012 21:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:44   

To tak apetycznie wygląda,że nurmalnie aż sie chce zjeść.:D
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 21:45   

Dzięki. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
away 
zwykły członek, płacący składki

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 241
Skąd: ze strefy bezmięsnej
Wysłany: Czw 02 Sie, 2012 12:51   

W miescie wiecznym Roma robia fiori di zucca (wiec tez dyni) nadziewane mozarella i kawalkiem anchois w ciescie nalesnikopodobnym. Potrafia takie cos zadac na pizze tez.

Sama cukinia jest czadowa do potrawek leczo-podobnych, np z roznymi hinduskimi sosami. A moja ulubiona potrawa to galareta z cukinii i krewetek :) Dobra jako meduza do lornety :) ale i sama.
 
 
Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!


Wiek: 106
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
Wysłany: Nie 05 Sie, 2012 19:47   

Mój przepis na cukinię (jeden z wielu, ale ten najświeższy):
1 duża cukinia
0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej drobiowe)
2 średnie cebule
mała puszka przecieru pomidorowego
0,25 kg sera typu parmezan
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
oliwa z oliwek
Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do zeszkelenia, dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy, aż cebula w miąsku "zaniknie". Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym, wcześniej zwilżonym oliwą, układamy warstwami: cukinia, miąsko, ser starty na tarce i znów: cukinia, miąsko, ser.
I do piekarnika na ok. 45 minut.
A potem pychotka....
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 10:05   

Wow już mi ślinka leci. :grin:
Dzięki serdeczne. :smile:
 
 
kazio
baron wojewódzki

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 4456
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 16:04   

grzaneczki z plastrem młodej cukinii (ze skórką), parmezanem i ewentualnie pomidorkiem rulez
 
 
Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!


Wiek: 106
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 21:22   

kazio napisał/a:
grzaneczki z plastrem młodej cukinii (ze skórką), parmezanem i ewentualnie pomidorkiem rulez
Lekko podsmażona młoda cukinia z lekko przesmażonym plasterkiem oscypka, pomidorkiem i przyprawkami. Mniam.
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 21:25   

Mieszkam bardzo daleko od prawdziwego oscypka. :/
 
 
Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!


Wiek: 106
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 21:55   

Piranha napisał/a:
Mieszkam bardzo daleko od prawdziwego oscypka. :/
A ja raptem ok. kilometra....
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/
 
 
Shork 
przewodniczący koła


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2011
Posty: 532
Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 15:17   

mój przepis na cukinię. Nie kwiaty, ale z kwiatami dyni i cukinii jadłem we Włoszech pizzę.

cukinia, bakłażan, 1/3 wagi cukini ziemniaków, sos pomidorowy, kostka rosołowa, sól, pieprz, curry, papryka słodka i odrobina chili.

Ziemniaki kroimy w kostkę 1-3 cm gotujemy.
Bakłażana obieramy, plasterkujemy i solimy, żeby gorycz oddał.
Sos z kostką rosołową, ćwierć łyżeczki papryki słodkiej i odrobiną (!) chili odparowujemy.
Z cukinii wycinamy nasiona, jeżeli są twarde. kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju przyprawiwszy curry, solą i pieprzem. Dużą cukinie trzeba zwykle na 3 razy smażyć.
Potem opłukujemy bakłażana z soli i goryczki, kroimy w kostkę i smażymy przyprawiwszy jak cukinię. Na koniec odlewamy ziemniaczki i podsmażamy je na oleju.

Mieszamy wszystko i zalewamy sosem.

Cukinie w tym roku mi obrodziły, posiałem żółtą.
_________________
uwaga, to co bierzesz za błąd, może być metodą uzyskania informacji. Blog ożył.
www.graniaste.pl
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Pon 13 Sie, 2012 19:43   

Mi tez niesamowicie porosły.:D



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Pon 13 Sie, 2012 20:27   

Stary Belf napisał/a:
Mój przepis na cukinię (jeden z wielu, ale ten najświeższy):
1 duża cukinia
0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej drobiowe)
2 średnie cebule
mała puszka przecieru pomidorowego
0,25 kg sera typu parmezan
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
oliwa z oliwek
Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do zeszkelenia, dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy, aż cebula w miąsku "zaniknie". Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym, wcześniej zwilżonym oliwą, układamy warstwami: cukinia, miąsko, ser starty na tarce i znów: cukinia, miąsko, ser.
I do piekarnika na ok. 45 minut.
A potem pychotka....

Jutro tak zrobię.:)
 
 
Shork 
przewodniczący koła


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2011
Posty: 532
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 19:37   

w niedzielę spróbuję tego:

Dużą cukinię wzdłuż na dwie łódki, bez obierania ze skóry, wydrążamy z nasion i w te miejsce pakujemy farsz jak na gołąbki. Na blachę i do piekarnika, polewamy sosem pomidorowym przed podaniem. Dla hardcorów wersja jest taka, że się składa połówki i obwiązuje szpagatem a po upieczeniu kroi w plasterki.
_________________
uwaga, to co bierzesz za błąd, może być metodą uzyskania informacji. Blog ożył.
www.graniaste.pl
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 104
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 20:14   

Fajne.Dzięki serdeczne. :wink:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13