IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jutro ostatki
Autor Wiadomość
alium 
skarbnik zarządu organizacji powiatowej

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 1218
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 12:28   Jutro ostatki

Jutro ostatki to może jakieś sprawdzone przepisy. Ja z rodziną i kilkoma znajomymi będę się karnawałował w górskiej chałupce z ciekawszych rzeczy kulinarnych planujemy (podają przepisy na to co robię ja bo impreza jest „składkowa” z 3 rodzin)

1. Bigos z ogniska (na 14 osób ) ilość produktów „circa about”:
- 30 dag wędzonego boczku
- 40 dag kiełbasy
- 40 dag wieprzusia (szynka)
- 40 dag woła (gulaszowe)
- mała główka kapusty białej
- 2 kg kapusty kiszonej
- 3 spore cebule
- przecier z 6 dużych pomidorów (może też być z pi=uszki)
- garść suszonych grzybów.
- flaszka wina
- liść laurowy, pieprz sól, cukier, owoce jałowca, kminek, papryka mielona
- kociołek emaliowany 11 l z pokrywką
- ognisko w stanie odpowiednim do gotowania (bardzo dużo żaru ogien umiarkowany)

Kapustę białą i kiszoną poszatkować, raczej drobno, mięso pociąć w kostkę, kiełbasę w grube plastry, boczek w plasterki gruba „na grzbiet noża”, cebulę w talarki.
Kociołek powiesić nad ogniem wrzucić boczek i cebulę, jak zacznie ładnie skwierczeć a cebula się zeszkli dodać mięso i posmażyć aż z wierzchu „złapie kolor”, dodać kiełbasę , 1/3 do ½ wina i chwilę posmażyć *Wrzucić kapustę i grzyby (nie trzeba ich nawet wcześniej rozmaczać) dodać przecier i resztą wina – przykryć i powiesić tak, żeby ino pyrkało. Co jakiś czas zajrzeć, zamieszać, w razie potrzeby dodać wody lub wina (raz dolano cydru i tez było OK.). Biesiadować przy ognisku przez ok. 1, 5 godziny po czym bigos jest gotowy. Najlepiej smakuje z upieczonymi na ognisku podpłomykami ale to specjalność kolegi – próbowałem dwa razy i wyszła paskuda więc nie podaję przepisu…

2. Sałatkę z kurczaka wędzonego (tyż składniki „mniej więcej”)
- nieduży kurczak dobrze uwędzony
- 1,5 puszki ananasów w plastrach lub w 1 w kostkach
- 15 dag wyłuskanych orzechów włoskich
- kieliszek (50 ml ) białego wina
- 20 dag twardego sera
- opcjonalnie (jak mało ananasa 10 gag rodzynek) ale mi to gorzej podchodzi..
- sól, pieprz,
Kurczaka pokroić (ze skórą ) w nieduże kawałki, tak samo potraktować ananasa, orzechy z grubsza posiekać., ser zetrzeć na grubej tarce. Jeżeli używa się rodzynek to je opłukać i wrzucić do syropu po ananasie na jakieś 20 min. Pocięte składniki wymieszać dodać wino i syropu spod ananasów „ile przyjmie” , ewentualnie także odcedzone rodzynki. Zostawić w lodówce na co najmniej godzinę

3 marynowany śledzik z "ryżem na kwaśno”
- litrowy słoik marynowanych śledzi (ja preferuję „wiejskie” lub „kaszubskie”
- 3 szklanki ryżu – byle jakiego tylko nie „paraboiled”
- ogórek
- papryka
- sos worcestershire i sojowy (po ok. 30 ml)
- 6 -7 łyżek białego octu winnego, 3 łyżki białego wina.

Ryż przepłukać, wrzucić do garnka, zaleć 5 szklankami wody dodać płaską łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Jak już zrobi się „glajcha” zestawić z ognia i do gorącego dodać ocet z winem, dokładnie zamieszać, przykryć do wystygniecia. Jak będzie już miało temperaturę pokojową, nabierać łyżka i układać na talerzu w coś na kształt połówki jajka. Śledzie pocić tak, żeby ładnie owijały porcje ryżu, na górę dać plasterek ogórka i trochę pociętej w drobną kostkę papryki. Skropić wymieszanym sosem sojowym i worcestershirem…




* kolega zwykle mięso i kiełbaskę najpierw chwile podgliowuje, nad żarem do którego dodaje gałązek jałowca. Wtedy odpada wstępne podsmażanie i. Ale róznica w smaku nieproporcjonalnie mało do dodatkowych kombinacji.
 
 
Mania 
Banita


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Gru 2009
Posty: 4951
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013 16:53   

Śledzi z ryżem jeszcze nie jadłam :shock:
_________________
Nie wierz w cuda, polegaj na nich!
 
 
alium 
skarbnik zarządu organizacji powiatowej

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 1218
Wysłany: Pon 11 Lut, 2013 15:51   

Mania napisał/a:
Śledzi z ryżem jeszcze nie jadłam :shock:

To niech koleżanka spróbuje :wink:
Ja podany przepis mam od znajomego Fina - jak nas tym poczęśtował to zabierałem się jak pies do jeża, ale naprawdę mi podeszło...
 
 
Ignac
członek władz krajowych
na fot.: Tadeusz Reytan


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 7021
Skąd: Wiadoma rzecz - Stolica!
Wysłany: Pon 11 Lut, 2013 19:35   

Gorzała.
 
 
kazio
baron wojewódzki

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 4456
Wysłany: Pon 11 Lut, 2013 20:14   

Ignac miał tu nie pisać
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14