IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zielona Księga
Autor Wiadomość
macsoc 
Emerytowany Ojciec Dyrektor

Wysłany: Sob 03 Gru, 2005 17:07   Zielona Księga

O zasadach moderacji - wyciąg. Przejrzane i poprawione 00.05.06.
MS napisał/a:
1. To forum powstało tylko i wyłącznie za sprawą Tom Asha, który jednakże z obecną formułą funkcjonowania forum nie ma NIC wspólnego.
2. Drugą osobą początkowo bardzo zaangażowaną w nadanie temu forum obecnego kształtu był Szybszy
3. To jest prywatne forum utrzymywane z prywatnych pieniędzy
4. Kilku użytkowników ma większe uprawnienia niż pozostali (np. ja) i za każdym razem każdy z administratorów/moderatorów podejmuje indywidualne decyzję odnośnie usuwania wpisów czy banowania osób.
tyle gwoli podstaw.

Cytat:
Zasady Moderacji

1. Forum jest cenzurowane. Każdy ma prawo wyrażania swojej opinii, ale nie każda opinia musi być tutaj zamieszczana.

2. Ingerencja w czyjąkolwiek wypowiedź jest czymś nadzwyczajnym i ostatecznym; następuje tylko wtedy, kiedy zdaniem Moderatora jest ona konieczna. Zawsze ma ona charakter uznaniowy.

3. Można wskazać kilka ogólnych zasad ułatwiających przewidzenie działań Moderatora.
Jeśli:
3.1.1. wklejając nie podaliście źródła wklejki;
3.1.2. w obszernie zacytowanym materiale wskazujecie na istnienie kluczowych słów, a nie podkreśliliście ich pogrubieniem, kursywą, czy w inny technicznie możliwy sposób;
3.1.3. cytując obszerny materiał (wywiad, analizę, artykuł) nie zmniejszyliście jego czcionki;
3.1.4. wpis rażąco narusza zasady pisowni, składni lub gramatyki języka polskiego;
3.1.5. wpis jest całkowicie niezgodny z tematyką wątku, lub zasadami moderacji określonymi dla danego wątku;
3.1.5. wpis jest oparty wyłącznie o argumenty ad personam - spodziewajcie się reakcji Moderatora.

4. Wpis obsceniczny, obraźliwy czy chuligański (umyślne godzący w porządek lub spokój Forum; polegający na działaniu - w rozumieniu powszechnym - bez powodu lub z oczywiście błahego powodu i okazujący przez to rażące lekceważenie Użytkownikom a także podstawowym zasadom porządku prawnego) jak również wpis naruszający obowiązujący porządek prawny - będzie usuwany natychmiast.

4.1. Dla przypomnienia:
4.1.1. KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Art. 13. Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.

4.1.2. KODEKS KARNY
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Cytat:
Żadne przepisy nie zastąpią kultury osobistej, szacunku wobec drugiej osoby i odrobiny krytycyzmu wobec siebie samego.

macsoc napisał/a:
Co do postępowania odwoławczego :wink: to w sumie nie istnieje, bo jesli cos poszło w [censored] to poszło. W sytuacjach nadzwyczajnych (jakich? nie wiem) uważam że należy zgłaszać się do moderatorów jako I Instancji (zwłaszcza wymienionych powyżej, jako aktywnych) a w II Instancji do Administracji, która obecnie działa w pięciu osobach: tom ash, Szybszy, MS, jurrando, macsoc.

Suplement:
Forum jest instytucją prywatną i niezależną, z którą współpracują inne media. Znany mi wkład osobisty pozwala wskazać Szybszego i tom ash za główne postacie tego miejsca.

JA
Gość
Wysłany: Nie 04 Gru, 2005 16:22   cenzorowanie i inwigliacja

większość portali nie wymaga logowania, i mozna tam wpisac - jako komentarz do artykułu - co sie chcę, a wy wymagacie logowania, moze jeszcze zdjecie? a może nr dow. osobistego? i imie dziadka żebyście sprawdzili czy czasem nie sluzył w Wermachcie??

jak na razie nie musisz się logować; opinia zarejestrowanych użytkowników wyrażona w ankiecie wskaże na możliwy kierunek rozwoju forum. macsoc

gacek
Beczkowóz

Wysłany: Nie 04 Gru, 2005 16:30   

I dlatego na większości portali jest śmietnik
A tu nie będzie :twisted: :twisted: :twisted:

macsoc 

Wysłany: Pon 12 Gru, 2005 13:45   

kilka osób zgłasza problem z logowaniem 1) "wyrzuca ich" po zalogowaniu 2) mimo założenia konta nie mogą się zalogować.

ad. 1 - jak na razie traktujemy to jako siłę wyższą i prócz "przepraszamy za usterki" niewiele wecej możemy poradzić (ale będziemy remontować)

ad. 2 - proszę zgłaszać się poniżej

Krzysko
Gość
  Wysłany: Wto 13 Gru, 2005 01:27   A na drzewach zamiast liści wisieć będą multikulturaliści.

Fajnie jest, tylko zastanawiam sie- czy aby to Forum jest powazne? Czy
tzw: Hiholki istnieja? Zobaczmy co bedzie.
__Pozdrawiam wszystkich prawicowych ....i lewicowych tez___

Krzysko
Gość
  Wysłany: Wto 13 Gru, 2005 01:42   Re: A na drzewach zamiast liści wisieć będą multikulturaliśc

Zapomnialem nadac MOJ portret. Oto jest:

Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!

Wysłany: Śro 14 Gru, 2005 09:06   

Proponuję, wzorem Politicusa, niektóre tematy umieszczać w rezerwacie, np. "Czy USA to wzór demokracji czy państwo policyjne?"

macsoc 

Wysłany: Czw 15 Gru, 2005 23:53   

nastapiły prace remontowo - techniczne, których byłem propagatorem, a nie wykonawcą :oops: (który zresztą mógłby się przyznać - by zebrać zasłużone gratulacje!)

Powróciły "Podoróże..." z dalekiej wyprawy

Pólkownik
Gość
Wysłany: Śro 28 Gru, 2005 17:50   Rozmowy zwrotne

Brak jest możliwości rozmów zwrotnych z moderatorami, w wypadku zmiany maila. "FIRMA" za swym głupim komputekiem cały czas powtarza tę sama zwrotkę.
Zmiencie się bo będzie jeszcze gorzej.
Wiesiek

Miki
Gość
Wysłany: Śro 28 Gru, 2005 18:34   

To może być gorzej? :)

Zastanówcie się nad jednym - wymuszenie logowania niewiele zmienia. Wszystko jest zależne i tak od waszych nożyczek. Pewnie, że wtedy pod byle pozorem zablokujecie takich jak ja, i stworzycie własne getto dla "wybrańców". I szybciutko udusicie się we własnym sosie, bo jak długo można się jedynie poklepywać po plecach i powtarzać w kółko to samo?
Już teraz wypowiadają się tu głównie moderatorzy...

A ja na przykład chętnie poczytałbym jasną wykładnię jaka ma być ta tytułowa IV RP. I co zrobicie ze wszystkimi, którzy nie przystają do waszej wizji prawilnego obywatela owej RP.

Z dotychczasowej lektury wypowiedzi domniemywam, że przewidujecie dla nich prawa "milczeć i słuchać".

Problem polega na tym, że może okazać się, iż nie starczy wam sił na wprowadzenie takiego ustroju siłą. Jedyne, co możecie realnie osiągnąć, to takie własne getta bronione przed dostępem ludzi myślących nieco inaczej niz wy.

macsoc 

Wysłany: Czw 29 Gru, 2005 13:43   

wywalane bez słowa są posty beztreściowe skonstruowane zaś tak, by szkodzić użytkownikom forum

Traczyk55 zbiera na bana

Kwinto
Banita

Wysłany: Pią 03 Lut, 2006 05:24   

macsoc napisał/a:
wywalane bez słowa są posty beztreściowe skonstruowane zaś tak, by szkodzić użytkownikom forum

Traczyk55 zbiera na bana
Najbardziej beztresciowo skonstruowane posty nadaje niejaki Wieniek . Dlaczego jego nie zbannujecie?.

rober
sympatyk

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 17:56   

Bo podobno Wienieczka z Pietuszek chodzi wiecznie nawalony jak stodoła.
A SKY, czy Andorra to... już w ogóle - głowa mała.
Przed akcją muszą nawet spirit kwitować.

macsoc 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 19:40   

Kwinto napisał/a:
macsoc napisał/a:

Traczyk55 zbiera na bana
Najbardziej beztresciowo skonstruowane posty nadaje niejaki Wieniek . Dlaczego jego nie zbannujecie?.
bo Wienczysław to Instytucja :twisted:

rober
sympatyk

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 20:39   

Prostytucja też jest instytucja, a czy Wieniek? Nie wiem, nie czytałam. Słyszałam tylko, że na Onecie ma pierwsze miejsce.

makroman 
zwykły członek, płacący składki

Wysłany: Czw 23 Lut, 2006 15:22   Witam mój pierwszy post na tym forum

W zasadzie jestem przeciwnikiem moderowania ale uznają iż jest ono koniecznością w sytuacji gdy z racji wielości osób staje się powoli nazbyt anonimowe. Mam tylko nadzieje że nie stanie się tak iż banowana będzie osoba na która urządzono nagonkę (miałem taki przypadek na forum Nowej Fantastyki) tylko dla tego iż nazwała faceta istotnie mało rozgarniętego ale za to wiernie oddanego naganiaczom, durniem ;)

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 08 Mar, 2006 03:41   

"Forum jest instytucją prywatną i niezależną, z którą współpracują inne media. Znany mi wkład osobisty pozwala wskazać Szybszego i tom ash za główne postacie tego miejsca.
Na forum działam jako Namiestnik powyższych. macsoc"

Very good job, gentlemen! Congratulations! Dobry poziom jak i nazwa: Forum IVRP (!!!), cieszy bardzo! Szczegolnie IV RP, chociaz narazie na papierze... Niektore SWIETNE posty nadawalyby sie do publikacji w mediach, ktore maja tysiace czytelnikow. Artykuly z naszego forum, niestety, sa czytane tylko przez nas samych, ludzi o przewaznie podobnych pogladach, czyli nie sa dostatecznie wykorzystywane do oswiecenia otumanionej czesci obywateli. :-( . Czy nie ma ktos dobrego pomyslu, aby to zmienic?

Chcialbym zaproponowac moderatorom, aby nie byli zbyt surowymi dla mniej znajacych temat, lub nie wykazujacymi sie super inteligencja, tak jak n.p. ja, "starszawy" i bez wyzszego wyksztalcenia edwill ;-) . Jednak aby utrzymac, a byloby jeszcze korzystniejsze ULEPSZYC, poziom naszego forum, proponuje zwracanie uwagi niektorym uzytkownikom na bardziej kulturalne niz dotychczas wyslawianie sie, nie obrazanie innych osob z powodu ich religii lub pochodzenia, oraz unikanie slow, ktorych prawie WSZYSCY nie zrozumieja, bez zagladania do slownika wyrazow obcych. Dopuszczalne moglyby byc wyrazy angielskie, ale bez ich spolszczania, bo to wtedy smieszy! Jezyk angielski stal sie juz dawno jezykiem swiatowym i jezeli ktos zagladnie do slownika, to mu wyjdzie tylko na dobre. W zwiazku z tym, zastanawiam sie nad celowoscia zalaczania okazyjnie angielskich tekstow, lub powszechnie uzywanych zwrotow. Dear friends, what's your opinion about it?

Wyrazanie sie niektorych uzytkownikow jest trudne do przyjecia. Wyslalem post: "O dobrych obyczajach i innych waznych sprawach", gdzie m.in. napisalem: "Widocznym brakiem dobrego wychowania i KULTURY jest przekrecanie nazwiska kogokolwiek. Przekrecanie nazwiska wybranego przez Narod prezydenta jest NIEDOPUSZCZALNE ! Czas z tym skonczyc! Narod Go wybral, wiec trzeba Go traktowac z naleznym dla MEZA STANU szacunkiem. Takiego zachowania nie spotyka sie i nie toleruje w dojrzalych spoleczenstwach zachodnich demokracji, gdzie obrazanie glowy panstwa jest SUROWO KARANE. Wolnosc slowa nie rowna sie z akceptacja chamstwa, ktore tak bardzo rozpowszechnilo sie w PRL-u."

Wydaja mi sie one nadal aktualne... Z gory przepraszam, jezeli kogos obrazilem.

Super-MOr 
członek zarządu koła

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 23:00   

KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Art. 13.
Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.

KODEKS KARNY
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

circ 
Banita

Wysłany: Pon 20 Mar, 2006 05:21   

No właśnie. Świetnie posługuje się tymi dwoma artykułami Michnik, nie nienawidząc, nie nawołując, nie propagując.

narka

Trapp 
sekretarz władz wojewódzkich

Wysłany: Pon 20 Mar, 2006 11:26   

Chociaż jestem tu dosyć nowy , ale mam drobną uwagę niektórzy nie sprawdzają że czasem odpowiedź wklejają po kilka razy , to nic niezwykłego czasem każdemu się zdarzy , ale przecież na tym forum można swoje wpisy kasować , więc apeluję o kasowanie wielokrotnych postów przecież jeden wystarczy

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Pon 20 Mar, 2006 13:25   

Zwykły użytkownik (nie licząc tom ash'a :P ) nie może skasować postu, na który ktoś już odpowiedział. Niezwykły - owszem.

macsoc 

Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 22:13   

stare zasady w nowej, atrakcyjnej formie - czyli przeczytajcie pierwszy post w tym temacie!!! może się przyda, a na pewno nie zaszkodzi.

macsoc 

Wysłany: Wto 25 Lip, 2006 22:43   

Szanowni Nowi Oczekujący na Rejestrację Użytkownicy! Zwracam się do Was z prośbą o tymczasowe uzbrojenie się w cierpliwość - uaktywnienie Waszych kont może się czasem przedłużać a to z racji upalnego lata i w dużej części z prób pozbycia się pewnego *******, który to osobnik przyssał sie do nas w jednoznacznie chamskim celu i nie możemy się go pozbyć (na razie).

Wienczyslaw
sympatyk

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 22:02   

macsoc napisał/a:
Kwinto napisał/a:
bo Wienczysław to Instytucja :twisted:

Ale o co chodzi?

Po pierwsze: jak to beztresciowo?: tresc zasadniczo jest jedna: akcesja do UE to blad. Tresc numer dwa : GW jest be
Ostatnio zmieniony przez Wienczyslaw Nie 22 Paź, 2006 01:38, w całości zmieniany 1 raz  

los 
Banita

Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006 18:18   

Wrocilem Wienku, udalo mi sie obejsc zelazna kurtyne czyli firewalla.

MS 
Banita

Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006 20:47   

los napisał/a:
Wrocilem Wienku, udalo mi sie obejsc zelazna kurtyne czyli firewalla.
Radosny dzień nam dziś nastał :) butelkę jakąś za tę dobrą nowinę obalić mi przyjdzie w samotności ;)

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006 20:58   

To jeszcze MOra nie ma... Trzeba było intensywniej bombardować redakcję GaPola mailami, to moze by się nie obraził :mrgreen:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006 21:11   

No i tom ash zaczął się w jakąś numerologię bawić (patrz podpis rzeczonego) :roll:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 21:34   

Oczywista rzecz, ale jak widać wymaga wyjaśnienia. Owóż zabronione jest pod groźbą bana ujawnianie przez Forumowicza treści wiadomości prywatnej bez jednoznacznej zgody drugiej strony.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 17 Paź, 2006 23:30   

Informuje się Użytkowników, którzy pragną umieścić w podpisie obrazek, iż wysokość tegoż przekraczać nie może rozsądnej granicy 50 pikseli, zaś szerokość 400 pikseli. [przeedytowano 13 grudnia 2006 r. godz. 12.36

Odpowiedz do tematu