Co to jest? |
Autor |
Wiadomość |
Zbigniew członek władz krajowych
|
Wysłany: Nie 10 Sie, 2014 18:26 Co to jest? |
|
|
Od kilku tygodni, a ostatnio o wiele częściej niż poprzednio nad moją głową przelatują, zawsze w kierunku na wschód samoloty transportowe. Trudno mi dostrzec czy nasze czy obce. Lecą na wysokości ok 300m i mniej, i jak na ich wielkość są baaardzo ciche.
Opis. Zacznę od tego, że nie potrafię dopasować żadnego z mi znanych do tego co widzę nad głową. Najbardziej przypominają Herkulesy. Wszystko się zgadza. Są pękate jak one wielkością też podchodzą pod "737": krótsze pękate z zadartym ogonem, wiadomo - chodzi mi o wielkość. Problem polega na tym, że mają 4 silniki, ale 6 gondoli. Wewnętrzne gondole są jakby obok siebie, jedna przy drugiej. Kompletnie nie odpowiada mi to wszelkim dostępnym zdjęciom Herkulesów pod którymi podpinane są co najwyżej zapasowe zbiorniki paliwowe. Szczerze mówiąc dałbym sobie nieco włosów z nosa wydłubać, bo sądzę, że te najwewnętrzniejsze gondole przypominały mi silniki odrzutowe, a to już chyba zupełna bzdura- no chyba, że to było podpięte jakieś uzbrojenie.
Nie widziałem szachownicy. Troszkę za daleko, a zazwyczaj w takim momencie nie ma się lornetki pod ręką. Duża kolorowa, raczej kwadratowa plama, ale było w niej również coś z niebieskiego - tak mi się wydaje. Co naprawdę jest charakterystyczne i to po raz drugi podkreślę to ich cichość. Słychać go tylko w zasięgu wzroku, a z powodu bardzo niskiej wysokości przelotowej praktycznie nie słychać: ciach mach, nie ma go.
Pszyjaciółko pomósz! |
|
|
|
|
Afterbirds przewodniczący koła
|
Wysłany: Pon 11 Sie, 2014 08:22 |
|
|
Link do gdzieindzieja : http://lotnictwo.net.pl/1...lna_polska.html - chyba o to chodzi... |
|
|
|
Wysłany: Pon 11 Sie, 2014 20:23 |
|
|
Temat się zgadza, ale samoloty były 4-silnikowe i o wieeele większe. Wyglądały tak jak ten poniżej, tylko z bardziej kulistym nosem, nie miały szachownic na skrzydłach, a jedynie jakiś znak z dodatkiem niebieskiego na stateczniku pionowym i z pewnością miały dodatkowe czy to zbiorniki czy coś na kształt gondoli miedzy wewnętrznymi silnikami, a kadłubem.
Dzięki za zainteresowanie. Ja osobiście przypuszczam, że to jednak herkulesy z prostego powodu. Mieszkam ok 30 km na wschód od Powidza a stamtąd cokolwiek startuje, to startuje w moim kierunku. Tylko ten nos i brak wyraźnych polskich znaków. Z tej odległości powinienem je widzieć jak schaby na patelni. |
|
|
|
|
Dżenesh członek zarządu koła
|
Wysłany: Wto 12 Sie, 2014 10:43 |
|
|
Taka ciekawostka. Moje źródło (dodam że wiarygodne) twierdzi, że od początku sierpnia do Warszawy nasze lotnictwo transportowe masowo zwozi obywateli ukraińskich. Niestety źródło nie wiem kim są ci ludzie. Ciekawe co to oznacza? |
|
|
Afterbirds przewodniczący koła
|
Wysłany: Wto 12 Sie, 2014 11:16 |
|
|
Jak nie nasze to może USańskie (parę maszyn z 37th Airlift Squadron stacjonuje w Powidzu)? Ale ichnie Herculesy wyglądają całkiem normalnie https://www.youtube.com/watch?v=-X6CfrIkavM |
|
|
|
Wysłany: Śro 08 Paź, 2014 19:55 |
|
|
...A dzisiaj dwa miraże see leciały kursem mniej więcej 230 na ok 1500-2000. Lekko mnię to zdziwiło, nie powiem. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 19:53 |
|
|
Czy to możliwe?
Samoloty były takie: http://fas.org/man/dod-101/sys/ac/v-22.htm
Albo bardzo podobne. Z pewnością gondole silnikowe były na końcówkach "za krótkich" skrzydeł, przeraźliwie długie łopaty i zadarty ogon z bardzo dużymi statecznikami pionowymi. Leciały na 100 metrach wte i wewte dzisiaj kilka razy nad moją głową. |
|
|
|
|
Black^Widow Oberfeldfebel
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 21:20 |
|
|
Bardzo możliwe. Jeśli chodzi o wygląd. Choć co do powodów raczej nie do wyjaśnienia przynajmniej dla prostego człowieka, bo co by miały robić tutaj te maszyny ... nie wiem może to jakieś pokłosia niedawnych manewrów w Norwegii .. ?? Transport, ale czego i dlaczego akurat nimi ? Chyba że to po prostu przerzut tak okrężną drogą.. |
|
|
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 21:37 |
|
|
W sieci są ślady, że w maju latały nad Krosnem (chyba Odrzańskim) i Warszawą. Dzisiaj wyglądało to jednak jak przerzuty, tak jak wcześniej pisałem, że podobnie latały Herkulesy.
Dla mnie niezmiennie, podobnie jak przy Herkulesach zadziwiająca jest ich cichość. Porównałbym ją z cichością nowego Antka. Z pewnością nie głośniej. |
|
|
|
|
Zgred Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Sob 13 Cze, 2015 16:39 |
|
|
Cały czas trwają natowskie manewry w Polsce.
W zasadzie jak jakieś ćwiczenia się kończą to inne zaczynają. |
|
|
Black^Widow Oberfeldfebel
|
Wysłany: Sob 13 Cze, 2015 18:26 |
|
|
Zbigniew napisał/a: |
Dla mnie niezmiennie, podobnie jak przy Herkulesach zadziwiająca jest ich cichość. Porównałbym ją z cichością nowego Antka. Z pewnością nie głośniej. |
W zasadzie to nie jest taki dziw natury chyba, bo zależy wiele od warunków pracy. Sam pamiętam moje zdziwienie kiedy w latach 90' we Włoszech idąc spokojną dolinką niedaleko Asyżu przeleciały nade mną 2 tornada . Właściwie to wyskoczyły zza wzniesienia przekroiły horyzont i zniknęły za następnym lecąc na kilkuset do tysiącu metrów . Działo się to tak szybko i tak cicho jak na te maszyny, że gdybym nie rozpoznał ich po charakterystycznym usterzeniu pionowym nie uwierzyłbym.
|
|
|
|