IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(blef?) Certyfikat PKW do kupienia
Autor Wiadomość
Black^Widow 
Oberfeldfebel

Wysłany: Śro 06 Maj, 2015 20:30   (blef?) Certyfikat PKW do kupienia

źródło: Niebezpiecznik.pl

Wyglada na to, że jeden z certyfikatów, którejś z wyborczej komisji obwodowej wpadł w ręce znanego Wam PollyPocketa. Twardych dowodów co prawda brak, ale do tej pory PollyPocket zawsze “słowa dotrzymywał” i jego “fanty” były realne (por. dokumenty kapitana ABW wykradzione).
1000 złotych za certyfikat komisji wyborczej

PollyPocket na forum Torepublic informuje, że certyfikat należy do komisji w ramach której uprawnionych do głosowania ma być ok. 5 000 osób. I żąda za niego min. 1 000 PLN.

wiecej na : http://niebezpiecznik.pl/...rtyfikaty/?more

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Śro 06 Maj, 2015 21:32   

Jakikolwiek certyfikat niczego nie zmieni. Wartość dokumentów wrzucanych drogą elektroniczną jest jedynie statystyczna. Wszystkie protokoły są fizycznie odwożone do powiatówek i tam wklepywane ręcznie w obecności sędziny czy sędziego = porównywane z wcześniej wysłanym elektronicznie protokołem i dopiero po tym "ręcznym" zaakceptowaniu mamy wyniki. Gdyby ktoś zajumał certyfikat powiatówki o, to byłby problem, bo dalej to idzie już tylko elektronicznie. Za to jednak odpowiedzialni już są tylko sędziowie sądów. Nie bardzo wierzę, że u nich takie zajumanie by przeszło.

Na marginesie. O poprzednich wyborach. Kilka dni temu dopiero, moja powiatówka skończyła pracę z wszystkich poziomów wyborów.

smokeustachy 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Czw 07 Maj, 2015 12:54   

A kto generuje protokół? Komisja czy jak w samorządówce system?

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Czw 07 Maj, 2015 13:32   

To jest taki arkusz kalkulacyjny podobny trochę do "pitów". Klucze są nie jeden, a dwa. Pierwszy dostaje przewodniczący komisji i służy do wysłania gotowego arkusza, drugi dostaje osoba wypełniająca arkusz (najczęściej "ktoś z gminy") - służy on jedynie odblokowaniu możliwości pisania.

Klucz przewodniczącego sam z siebie też jest bezwartościowy. Przewodniczący musi się zalogować i wygenerować na podstawie klucza swoje, jakie mu się żywnie podoba, hasło.

Czyli podsumowując:

1. Przed wyborami na końputrze z dostępem do serwera pkw pracownik gminy loguje się swoim kluczem.
2. Po tym przewodniczący wpisuje swój klucz i generuje jednorazowe niepowtarzalne hasło.
3. Po wyborach pracownik wypisuje arkusz tj. protokół elektroniczny a przewodniczący wpisując klucz i hasło legitymizuje treść tego co napisał klikający w klawiaturę.
4. Kopia idzie do pkw.
5. Oryginał w trzech egzemplarzach jest drukowany i podpisany przez wszystkich członków komisji na ostatniej stronie a zaparafowany na każdej stronie. Tylko taki podpisany w trzech egzemplarzach dokument jest ważny.
6. Egzemplarz pierwszy wywiesza się gdzieś w widocznym miejscu pracy komisji.
7. Drugi - idzie do archiwum gminy zaplombowany bez prawnej możliwości otwarcia przez kogokolwiek.
8. Trzeci egzemplarz idzie do komisji terytorialnej - gminnej gdzie owa komisja sporządza jeszcze raz zbiorówkę, tym razem ze wszystkich obwodówek jej podległych na takim samym arkuszu kalkulacyjnym.
9. Przewodniczący komisji terytorialnej identycznie jak ten z obwodówki, wysyła kopię elektroniczną na serwer.
10. Ten sam trzeci egzemplarz - oryginał - razem z oryginałem trzecim egzemplarzem wygenerowanym w komisji terytorialnej jest fizycznie zawożony do komisji terytorialnej wyższego szczebla, gdzie całość jest weryfikowana przez sędziego, który porównuje dane z kopi elektronicznych z dostarczonymi oryginałami
11. Dopiero klik sędziego akceptujący i potwierdzający zgodność kopii z oryginałami widzimy na serwerze w postaci wyników cząstkowych.

Tak to jest.

Black^Widow 
Oberfeldfebel

Wysłany: Pią 08 Maj, 2015 07:38   

Zbigniew napisał/a:

Klucz przewodniczącego sam z siebie też jest bezwartościowy. Przewodniczący musi się zalogować i wygenerować na podstawie klucza swoje, jakie mu się żywnie podoba, hasło.
Ekhem, czyli pewnie jakieś imię+123 albo coś podobnego ...?
W takich razach zawsze przpomina mi się stary kawał:

"Kurcze , jakim cudem ci hackerzy wiedzieli że hasłem do mojego konta jest rok w którym papież Grzegorz IX kanonizował św. Dominika.... :O ? "
(dla leniwych podam - rok 1234)

:)

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Pią 08 Maj, 2015 12:48   

Black^Widow napisał/a:

"Kurcze , jakim cudem ci hackerzy wiedzieli że hasłem do mojego konta jest rok w którym papież Grzegorz IX kanonizował św. Dominika.... :O ? "
(dla leniwych podam - rok 1234)

:)

Nawet gdyby jakiś włamany haker zajumał by jedną jedyną obwodówkę, to ta, sama by się zweryfikowała po dostarczeniu oryginałów.

smokeustachy 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Pią 08 Maj, 2015 13:36   

Hakierka duma jencjatywnie i nie jesteś w stanie wykoncypować, co i do czego wykorzysta.,

Odpowiedz do tematu