|
IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże
|
Biuro Postów Znalezionych |
Autor |
Wiadomość |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:27 |
|
|
Cytat: |
45805
A świstak siedzi.
P.S. Nieśmiało zapytam: czy Kulega nie zechciałby jednak w międzyczasie posiąść trudnej sztuki czytania ze zrozumieniem? Proszę mi wierzyć - to naprawdę w życiu się przydaje. |
45806
edwill napisał/a: |
Szanowny Kolego TLM!
Pewnych ludzi nie przekonają żadne, nawet najbardziej merytoryczne argumenty. Pozatym, własnie czytałem, że ok. 6 milionów Polaków (a w innych krajach nie jest lepiej) ma zaburzenia natury psychicznej. Z tego wynika, że ta dyskusja jest stratą czasu... |
To jest właśnie założenie na podstawie którego PiS dostrzegł szansę dojścia do władzy.
Swoją drogą ciekaw jestem czy będzie aluzja odnośnie znajomości ortografii , czy jest to zarezerwowane tylko dla oponentów ?
|
45807
anton1 napisał/a: |
Hegemon napisał/a: |
Nawiasem mówiąc Forum jest prywatne. Per analogiam: jeśli wchodzisz acan do prywatnego mieszkania i na powitanie wykładasz nogi na stół, nie zdziw się, gdy właściciel zareaguje stanowczo. |
Proszę więc w nazwie napisać "Forum dla klakierów PiS-u . Reszcie wstęp wzbroniony !" I sprawa będzie jasna . Wtedy przynajmniej uczciwie przyznacie, że PiS potrzebuje klaki.
|
Czy Forumowicz Anton 1 ma problemy z czytaniem?
1) To FORUM nie jest forum PiS, jest FORUM PRYWATNYM, a więc Admini i Modzi Tego FORUM decydują, kto bierze udział w dyskusjach, a kto nie. Proszę więc o oddanie szacunku Adminom i Modom, że jeszcze Forumowicza Antona 1 tolerują.
2) Czy Forumowicz Anton 1 musi wylewać żółć na znienawidzonym przez siebie FORUM? Są badziej przyjazne dla Niego miejsca w sieci.
|
45809
"Nastając zatem w porę i nie w porę proponujemy rozpoczęcie dyskusji o zniesieniu przymusu szkolnego ze wszystkimi tego konsekwencjami, a także - być może najpierw poprzez powszechny bon oświatowy - oddanie pieniędzy na kształcenie w ręce rodziców".
Cytat: http://www.upr.org.pl/mai...74&aid=3982
Doprowadzi to w znacznym stopniu do "ociemnienia" młodego pokolenia, jakie by ono nie było. Zniesienie przymusu, wiadomo do czego doprowadzi. Spora część ludzie młodych zrezygnuje ze szkoły, a kiedy dorośnie i być może chciałaby się uczyć będzie już za późno. A oddanie pieniędzy na kształcenie w ręce rodziców doprowadzi do tego, że rodzice z patologicznych rodzin zamiast na edukacje dziecka, to przeznaczą pieniądze na alkohol. To jest nie do zaakceptowania. Giertych musi zostać. |
45810
Re: Dla dobra Polski ...
TLM napisał/a: |
Forum , jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem prowadzenia dyskusji. Trudno więc żeby miejsce mogło się skompromitować |
A agencje towarzyskie też są miejscami 
.
|
Kierując się tym sposobem myślenia należałoby zburzyć gmach Sejmu , ponieważ przez lata był miejscem kompromitowała się władza. Nie mówiąc już o właścicielu mieszkania, który zakupiwszy je dowiedział się iż byłtam niegdyś burdel.
Każdy ma jakieś poglądy, Admini i Modzi TEGO FORUM takoż. |
I powinni je głosić, zamiast wykorzystywać swoją pozycję do uciszania adwersarzy.
A jeśli zabiera się głos w temacie, o którym się nie ma zielonego pojęcia, to chyba można się skompromitować? |
I dlatego właśnie czsem dla ciebie będzie lepiej , jeżeli powstrzymasz się od zabierania głosu...
Są na TYM FORUM osoby, z którymi nijak nie mogę się zgodzić, ale kultura i takt ich wypowiedzi nie upoważniają mnie do nazywania ich epitetami, powszechnie uznawanymi za obraźliwe |
jaka szkoda, co ?
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:34 |
|
|
45811
Szymon Cygielski napisał/a: |
Nie cierpię Kurskiego. Po prostu ciarki mi po grzbiecie chodzą jak go widzę w telewizji - antypatia niemal biologiczna. |
To samo mógłbym powiedzieć o Bronku Komorowskim.
|
A ja Was obu nie rozumiem. Byłem na tym samym etapie jakieś dwa lata temu, ale doszedłed do wniosku, że każdy polityk jest ciekawy jako środek do zrozumienia polskiej polityki. Od każdego, nawet największego kłamcy (jeśli się czyta coś więcej niż GazWyb) można się sporo dowiedzieć. A że nie koniecznie tego, co jeden z drugim chcieliby, żebyśmy z jego wypowiedzi wynieśli to już inna sprawa.
Autentyczne, dla mnie nawet słuchanie Senyszyn to przyjemność, oby nie za często. To głównie dlatego, że politycy coraz częściej robią coś dlatego, że im nakazał rozum, a nie jakiś narząd wewnętrzny jak to nadal robi Wałęsa. Znaczy się "odwołują się do grupy targetowej" i dlatego Sneyszyn czy Komorowski czy Kurski mają prawie zawsze coś ciekawego dla osób, które chcą zrozumieć jak Polacy myślą.
|
45812
los napisał/a: |
Miejsce jest bardzo stosowne, to co sie tam zdarzylo, jest przyczyna programu ministerstwa. Cos jak ogloszenie programu "Precz z nazizmem" w Auschwitz. |
Nie widzę tutaj podobieństw, w zasadzie ten komentarz jest nieco przykry 
W naszej kulturze politycznej (o ile możną taką nazwać) panuje zasada, braku zasad, także w przypadku takich akcji czysto politycznych jakim jest treść tego tematu. Zawsze politycy jak Ci z lewa tak i prawa wybierają miejsca najmniej odpowiednie do przekazywanych treści. Czy Giertych tego niby planu nie mógłby ogłosić w poprawczaku czy więzieniu? ano mógłby, co bardziej oddawałoby swoistą naturę jego poglądów ideologicznych, które ze szkołą nie mają wiele współnego. No ale, to nie jest wyjątek, gdy politycy udzielają swoich porad morlano - propagandowych w miejscach z jakiegoś powodu społecznie utożsamianego z daną sytuacją - jak najbardziej medialną i chyba tylko. Patrzę na to z zażenowaniem.....
|
45813
I dlatego właśnie czsem dla ciebie będzie lepiej , jeżeli powstrzymasz się od zabierania głosu... |
Nie przypominam sobie abym z Forumowiczem Antonem 1 brudzia pił. Więc lepiej będzie jeśli Forumowicz będzie się zwracał do mnie per "Mistrzu (z DUŻEJ litery) TLM".
Są na TYM FORUM osoby, z którymi nijak nie mogę się zgodzić, ale kultura i takt ich wypowiedzi nie upoważniają mnie do nazywania ich epitetami, powszechnie uznawanymi za obraźliwe
jaka szkoda, co ? |
Chyba dla Forumowicza Antona 1. Nie ja używam zwrotów typu:
anton 1 napisał/a: |
3. Negocjacje o stworzeniu koalicji były zasłoną dymną dla zakulisowych rozmów z partnerami , którzy zdawali się być dalece łatwiejsi do stałamszenia i wydymania(wytł. TLM) niż PO. |
|
45814
Szybszy napisał/a: |
Autentyczne, dla mnie nawet słuchanie Senyszyn to przyjemność |
Szybszy nie obraź się, ale Twoje komórki słuchowe są cokolwiek, że tak powiem frywolne
|
45815
Aj waj! Przypomniała mi się pierwsza polska edycja Norton Commandera 5.0 (ma się te swoje lata... ), w której to były takie cuda jak m.in. rozdymanie pliku Gdyby nie cokolwiek infantylny styl wypowiedzi pewnego Forumowicza wskazujęcy na niewystarczające w leciech posunięcie, mógłbym sądzić, że oto zidentyfikowałem autora tegoż "spolszczenia" 
P.S. Skoro jesteśmy w temacie: czy ktoś z Forumowiczów zetknął się może z określeniem międzymordzie jako tłumaczeniem anglosaskiego terminu interface? Osobiście znam to jedynie ze słyszenia. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:36 |
|
|
45816
Nawiasem mówiąc Forum jest prywatne. Per analogiam: jeśli wchodzisz acan do prywatnego mieszkania i na powitanie wykładasz nogi na stół, nie zdziw się, gdy właściciel zareaguje stanowczo. |
Proszę więc w nazwie napisać "Forum dla klakierów PiS-u . Reszcie wstęp wzbroniony !" I sprawa będzie jasna . Wtedy przynajmniej uczciwie przyznacie, że PiS potrzebuje klaki.
|
1) To FORUM nie jest forum PiS, jest FORUM PRYWATNYM, a więc Admini i Modzi Tego FORUM decydują, kto bierze udział w dyskusjach, a kto nie. Proszę więc o oddanie szacunku Adminom i Modom, że jeszcze Forumowicza Antona 1 tolerują.
2) Czy Forumowicz Anton 1 musi wylewać żółć na znienawidzonym przez siebie FORUM? Są badziej przyjazne dla Niego miejsca w sieci.
|
Czy Foorumowicz TLM ma problem z kojarzeniem faktów ?
Forum nosi nazwę "Forum IV RP" . "IV RP" to hasło wymyślone przez PiS.
Powiedzmy więc że nie jest to forum PiS ( w sensie tym, że partia nie łoży na jego utrzymanie ) , ale jest to na pewno forum zwolenników PiS. Zapytuję więc : czy zamierzeniem jego założycieli było uprawianie klaki dla PiS-u ? Na argument że przyjmujecie tutaj krytykę PiS , ale tylko stonowaną w formie , z góry ripostuję : a czy krytykę opozycji wobec PiS też przyjmujecie tylko stonowaną ?
Nastepna sprawa - tytuł niniejszego działu to "Hyde Park". Tytuł zobowiązuje (mam nadzieję) , sugerowałby więc ze można tu głosić wszelkie poglądy pod warunkiem, że nie obrazi się królowej . Proponuję zdefiniować "królową" dla tgo forum celem uniknięcia nieporozumień...
|
45817
Autentyczne, dla mnie nawet słuchanie Senyszyn to przyjemność |
Szybszy nie obraź się, ale Twoje komórki słuchowe są cokolwiek, że tak powiem frywolne
|
Tak w ramach zwodzenia dyskusji na manowce: była kiedyś taka kapela o frywolnej nazwie Death - pan wokalista nawet podobny timbre głosu miał, tylko jakby na mniejszym przesterze. No i w przeciwieństwie do p. Poseł ładnie grał na gitarze.
|
45818
nie wiem czemu się dziwisz że internacjonał walczy z patriotyzmem. to leży w ich naturze 
mnie bardziej dziwi Twoje zdziwienie  |
45819
P.S. Skoro jesteśmy w temacie: czy ktoś z Forumowiczów zetknął się może z określeniem międzymordzie jako tłumaczeniem anglosaskiego terminu interface? Osobiście znam to jedynie ze słyszenia. |
Jak najbardziej nie tylko ze sie zetknal ale i go z powodzeniem uzywal niegdys 
2) Czy Forumowicz Anton 1 musi wylewać żółć na znienawidzonym przez siebie FORUM? Są badziej przyjazne dla Niego miejsca w sieci. |
Hmm, coraz bardziej wydaje mi sie ze zaproponowana przeze mnie niesmialo poprawka ma pewien glebszy sens.
Pozdrawiam
|
45820
(...) "IV RP" to hasło wymyślone przez PiS. (...) |
Od kiedy to prof. Śpiewak jest w PiS?
Nastepna sprawa - tytuł niniejszego działu to "Hyde Park". Tytuł zobowiązuje (mam nadzieję) , sugerowałby więc ze można tu głosić wszelkie poglądy pod warunkiem, że nie obrazi się królowej . Proponuję zdefiniować "królową" dla tgo forum celem uniknięcia nieporozumień... |
Nie tyle o królową jako taką co o aktualnie panującego monarchę chodzi. Jeśli mamy trzymać się tej konwencji, lista Miłościwie Wam Panujących znajduje się TUTAJ.
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:37 |
|
|
45821
Nie ja używam zwrotów typu:
anton 1 napisał/a: |
3. Negocjacje o stworzeniu koalicji były zasłoną dymną dla zakulisowych rozmów z partnerami , którzy zdawali się być dalece łatwiejsi do stałamszenia i wydymania(wytł. TLM) niż PO. |
|
A to błąd ! Różne odmiany wyrażenia "dymanie" są chętnie używane przez polityków PiS. Ba ! Nawet przez ministrów i to również w odniesieniu do innych ministrów. Radzę "Mistrzowi TLM" czujniejsze śledzenie wypowiedzi swoich mistrzów...
|
45822
Od kiedy to prof. Śpiewak jest w PiS? |
TO jasne drogi Hegemonie - odkad niejaki anton1 posiadl umiejetnosc czytania ze zrozumieniem...
|
45823
"IV RP" to hasło wymyślone przez PiS. |
Od kiedy to prof. Śpiewak jest w PiS?
|
OK ! Zamiast "wymyślone" czytaj : "chętnie uzywane".
|
45824
wichura21 napisał/a: |
Uważam, że prawa do muzyki o charakterze patriotycznym powinny być wykupione i udostępnione np.
przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. |
Jedna mala uwaga - prawa autorskie o ile sie orientuje , wygasaja automatycznie 50 lat po smierci autora. O ile nie zostana przedluzone ale to na skutek osobnych dzialan prawnych. W kazdym razie te z urzedu tak maja...
Pozdrawiam
|
45825
DOkladnie te same obawy nasze w sobie kiedy czytam podobne , byc moze i sluszne ale w innej jednak rzeczywistosci, projekty. Osobiscie nie moge bez oporu zaakceptowac tak dalece liberalnego podejscia do sprawy edukacji jakie prezentuje tutaj UPR. I nie chce przez to powiedziec ze oni nie maja zadnej racji w tym co mowia ! O nie. Z paru punktow widzenia - (np ekonomicznego) maja Tyle ze ja jednak pozostane juz chyba za bardzo spolecznikiem w duchu , zebym mogl nie pomyslec o tych wlasnie - co zauwazyl wichura - rodzinach patologicznych i dzieciach z takich rodzin. Zniesienie przymusu do nauki, odebraloby w duzej mierze IM wlasnie MOZLIWOSC do wyjscia z patologii w ktorej niezawinienie sie znalazly.
Oczywiscie to w wielkim skrocie , bo czynnikow jest tutaj wiele, ale Dobre Panstwo IMO powinno dostrzegac takze i ta strone medalu i powinno ingerowac w takich sytuacjach.
Pozdrawiam |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:39 |
|
|
45826
daru napisał/a: |
DOBRE
Krzysztof Leski napisał/a: |
Może coś przeoczyłem...
Tagi: raport Tusk Czarnecki
A może to nieprawda... A może Donald Tusk oszalał...
Właśnie przeczytałem ostatni wpis na blogu Ryszarda Czarneckiego, europosła Samoobrony. Blog ten czytuję stale, bo faceta lubię i cenię, a jego blog uważam za jeden z najlepszych w politycznym światku.
Tu cytuję ostatni akapit:
Donald Tusk nawiedził w piątek radiową "3". Po rozmowie przeprowadzonej przez red. Michała Karnowskiego dziennikarz oraz szef "3" Krzysztof Skowroński chcieli elegancko odprowadzić gościa do drzwi. "Wstydzę się za Was. Nie chcę z Wami rozmawiać" - usłyszeli zdumieni. Bo prezydent Tusk szanuje ludzi. Po prostu.
Tyle. Wpis pojawił się dopiero nocą z niedzieli na poniedziałek. Czarnecki nie wyjaśnia, skąd to wie. Może coś przeoczyłem, ale nie mam wrażenia, by była to wiedza powszechnie dostępna. Może więc usłyszał od Karnowskiego lub Skowrońskiego.
Oby źle usłyszał. Bo jeśli dobrze, to znaczy, że nawet częściowe przeprosiny Platformy za raport były nieszczere, a Tusk obraża ludzi, którzy mu sprzyjają lub przynajmniej na pewno nie są jego wrogami. http://krzysztofleski.salon24.pl/index.html
|
Ciekawa dyskusja na forum Frondy: http://forum.fronda.pl/fo...z&id=737082 |
To najlepsze
Re: [Quiz] "jestem na rencie może dostanę podwyżkę"
|
|
Nie zapominaj, że Czarnecki jest przedstawicielem partii w której 1/3 polityków posiada wyroki sądowe - od kradzieży, poprzez niegospodarność, fałszerstwa, napastowanie seksulane i Bestry - przykre ale prawdziwe - gwałt. Jej posłowie wiedzą wszystko i wszystko też widzieli, łącznie z talibami w Krewkach. Z całym szacunkiem, ale nie są to ludzie którzy mówiliby cokolwiek poważnie. Także spokojna głowa.
|
45827
krako napisał/a: |
nie wiem czemu się dziwisz że internacjonał walczy z patriotyzmem. to leży w ich naturze 
A mnie jeszcze bardziej dziwi, że węszy się spisek w tym, że w internecie nie ma polskiego hymnu do ściągnięcia
|
45828
cthulhu napisał/a: |
krako napisał/a: |
A mnie jeszcze bardziej dziwi, że węszy się spisek w tym, że w internecie nie ma polskiego hymnu do ściągnięcia
|
to było odnośnie ministerstwa 
PS a sam fakt że jednak nie ma w necie hymnu Cie nie dziwi ?
|
45829
Slowa Jezusa powinnismy wziasc na serio, ale tu na tym forum nikt tych slow nie pamieta.
|
No to dawaj przykład, nadstaw drugi policzek! 
Jeszcze jedno .
Drodzy przestance sie martwic zydami ( Zydami ) a zajmijcie sie walka o wolna Polske.
Na swiecie ,tym rzeczywistym, licza sie TYLKO prawa natury. Kazdy kto tego nie rozumie zniknie z tej planety jak ptak Dodo. Jednym z podstawowych praw natury jest walka ras. Nie walka klas ale walka ras. Widac , ze biali ludzie , i tylko biali, juz o tym zapomnieli. ( media im w tym pomogly )
|
Nie było przypadkiem tak, że naziści też tłumaczyli się prawami natury?
A propos nazistów:
Teraz do rzeczy
Przed przyjeciem chrzescianstwa mielismy symbole jak orzel , wilk itd, teraz jestesmy owieczkami i jak kazda owieczka nie zauwazymy jak nam ktos poderznie gardlo.
|
Pewne środowiska nazi-skinhead-skrajnie prawicowe też chwalą pogaństwo.
Twierdzenie , ze w kazdym narodzie sa tacy sami ludzie jest twierdzeniem conajmniej marksistowskim.
|
W drugą stronę też nie warto się przechylać, serio. Uważam, że Pan zdaje sobie z tego sprawę, a powyższe cytaty tylko przypadkowo zajeżdżają nazizmem.
|
45830
http://fakty.interia.pl/f...ystkiego,812392
Miałem czelność wkleić [Hegemon]
Ogólna Niemożność Wszystkiego
Chcecie stale występować w mediach? Robić za autorytety? To szalenie łatwe. Wystarczy wbić sobie w głowę jedno zdanie i o cokolwiek by Was pytano, powtarzać je na różne sposoby. Owo magiczne zdanie - proszę zapisać - brzmi: "To nic nie da".
To się nie może udać. Nic z tego nie będzie. Proponowane działania nie dadzą skutku. Do niczego nie prowadzą. To droga donikąd. To nie ma sensu. I tak ad mortem usrandum, jak to mawiali starożytni.
Myślę, że też Państwo to zauważyli. Cokolwiek ktoś zaproponuje, żeby choć odrobinę poprawić życie, natychmiast rozlega się pogłos zbiorowego pukania w głowę i chór autorytetów oznajmia: przecież to nic nie da! Oczywiście, najgorzej, jeśli cokolwiek zaproponuje rząd, a już zwłaszcza rząd z gruntu niesłuszny. Wyrzucać chuliganów ze szkół, przywracać dyscyplinę, stawiać stopnie ze sprawowania? To nic nie da. Szybkie sądy dla chuliganów, surowsze kary? Nic z tego nie będzie. No to może większa elastyczność kar, na przykład dozór zamiast więzienia w drobnych sprawach - owe sławne bransoletki, używane z powodzeniem w większości cywilizowanych krajów?
Ależ i z tego nic nie będzie, bo to kara niewykonalna - śpieszy wyjaśnić w dzisiejszej "Rzeczpospolitej" profesor Filar. Profesora Filara czytuję uważnie od pewnego czasu i jestem pełen podziwu dla konsekwencji, z jaką absolutnie wszystko - wszystko, o cokolwiek by go nie spytano, a kto nie wierzy, niech pogrzebie w internetowych archiwach dzienników - deprecjonuje on jako niewykonalne, chybione i daremne. To uczyniło go dla mediów wielkim autorytetem w dziedzinie reformy prawa, ale ma liczną konkurencję.
W dzisiejszym "Dzienniku" z kolei, w dodatku warszawskim, jakiś działacz antyalkoholowy dowodzi na przykład, że nie ma sensu łapanie przez policję pijanych kierowców, bo alkoholik i tak zawsze będzie pił, nawet jeśli mu za to grozi kara śmierci.
Mógłbym namnożyć przykładów na całą książkę, tylko po co? Każdy widzi. Najbardziej charakterystyczne jest to, że żaden z mędrków nie mówi, iż istnieją jakieś pomysły lepsze od tych, które dyskredytują. Nie, oni po prostu wiedzą, że i tak nic z tego nie będzie i że nie ma sensu próbować.
Zaczyna mnie do cholery doprowadzać ten ton ogólnej niemożności, a najbardziej przychylność, z jakim to jojczenie traktują media i społeczeństwo. Ktoś, kto coś w Polsce chce zmienić, ma pomysły i wolę ich realizowania, z góry jest traktowany jak osobnik podejrzany, w najlepszym razie głupek. Natomiast taki, co z góry wie, że nic się nie uda i nawet nie ma co próbować, uchodzi za mądrego.
Jako kształcony polonista przypominam sobie niejakiego Stanisława Herakliusza Lubomirskiego, autora niezwykle swego czasu popularnej broszury politycznej "O znikomości rad". Było to dzieło największym bestsellerem XVIII wieku (coś trzynaście zidentyfikowanych wydań), a w całości poświęcone zostało arcyuczonemu tłumaczeniu panom braciom, na licznych przykładach starożytnych, że nie ma co próbować żadnych reform, nie ma co likwidować liberum veto, naprawiać ustroju, zwiększać liczby wojsk i tak dalej, bo to i tak nic nie da. Rzecz jasna, Lubomirski uchodził wśród współczesnych za wielkiego mędrca. Zwłaszcza, że rozbiory w pełni potwierdziły jego przenikliwość.
Ale przypomina mi się także pewne wydarzenie sprzed kilku lat. Otóż w pewnym klubie dyskusyjnym kolega jako gościa do rozmowy o bezpieczeństwie zaprosił (co mu odbiło, nie wiem) wysoko postawionego "fachowca" z MSW. Ten zaś ku zdumieniu zebranych zaczął z ogniem przekonywać, że wszystko, co się mówi o Giulianim i Brattonie, to bzdura, oni tak naprawdę nic nie poprawili, karanie za drobne przestępstwa nic nie zmienia, w ogóle nic niczego nie zmienia, przestępczości się nie da ukrócić, korupcja też będzie zawsze... I tak chrzanił z półtorej godziny, podając dziesiątki przykładów działań, które nie przyniosły sukcesu.
Owym fachowcem był generał Kurnik, dziś znany ze swych związków z Edwardem Mazurem. Nie zamierzam oskarżać nikogo konkretnie, bo wiem, że większość podąża śladami Lubomirskiego zupełnie spontanicznie, ale zwracam uwagę, że w podtrzymywaniu poczucia Ogólnej Niemożności Wszystkiego niektóre środowiska - jak się zdaje, medialnie wpływowe - są bardzo zainteresowane. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:45 |
|
|
45831
Nie jestem tym faktem zdziwiony. W taki tylko sposób to napisałem. Uważam, że kto jest patriotą to powinien myśleć jak zrobić, aby tego typu sprawy uległy zmianie. Dodam jeszcze, że dzisiaj próbuje się lansować przekonanie iż patriota to
nacjonalista, co jest przeinaczeniem prawdy. Patriotyzm nie oznacza stawiania interesu własnego narodu za wartość najwyższą. Co z tego, że np. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego da pieniądze na odrestaurowanie jakiegoś zabytku, jak w sercach Naszych płomień miłości do ojczyzny przygasł. Owszem powinno się dbać o zabytki, ale i o serca ludzkie też.
Dlatego myślę, że powinniśmy się wspólnie zastanowić jak tego typu sprawy zmienić. |
45832
Wampir_wawelski napisał/a: |
Miejsce jest bardzo stosowne, to co sie tam zdarzylo, jest przyczyna programu ministerstwa. Cos jak ogloszenie programu "Precz z nazizmem" w Auschwitz. |
Nie widzę tutaj podobieństw, w zasadzie ten komentarz jest nieco przykry.
|
Jak kolega nie widzi, co ma wspolnego szkola, w ktorej zadreczono na smierc dziewczyne, z tym zadreczeniem, to moge tylko polecic wizyte u okulisty. Choc moze byc juz za pozno.
|
45833
Jestem zdecydowanym zwolennikiem OBOWIĄZKU NAUKI w zakresie szkoły podstawowej + zawodowej, ale jestem również zdecydowanym zwolennikiem BONU OŚWIATOWEGO jako formy zapłaty za naukę dającej możliwość wyboru szkoły. Nie obawiaj się Wichuro21. Bon oświatowy to nie pieniądze do kieszeni rodziców, które mogą przepić. To forma kredytowania kosztów nauki, które mogą być zniwelowane nawet w 100% jeżeli uczeń wykaże się pilnością i skończy szkołę w normalnym czasie. To taka forma stypendium fundowanego, które może zostać refundowane.
Dlaczego jestem zwolennikiem obowiązku nauki? Bo chcę, aby każdy dzieciak w Polsce miał szansę uzyskania wykształcenia, bez względu na to z jakiego środowiska, z jakiej rodziny pochodzi. Jeżeli znieślibyśmy ten obowiązek, to w ciągu 10 lat mielibyśmy bardzo dużą sferę superlumpenproletariatu, który z natury rzeczy jest sferą superkryminogenną. No i taki pan prezes UPR miałby o wiele większe szanse w biały dzień w centrum Warszawy dostać w swoją wielce liberalną dynkę. Ale on o tym nie pomyślał, gdyż jest na wskroś liberalny. |
45834
MARIUSZ JHB napisał/a: |
(...) 1. Mozna dostac upomnienie za krytykowanie ludzi kategorji drugiej i pierwszej.
2. Obecni tu forumowiczowie zyja w kuku land. Ich wiedza jest oparta na wydarzeniach wirtualnych, to znaczy swiat widziany poprzez ekran TV. (...)
|
Każdy Użytkownik może być upomniany żółtką kartką (a w skrajnych przypadkach nawet zabanowany), jeśli Moderator jak najbardziej subiektywną decyzją uzna, że trześć wpisów tegoż Użytkownika nie mieści się w ogólnie przyjętym kanonie kultury wypowiedzi. Decyzja Moderatora jest ostateczna i nie podlega zaskarżeniu.
Nawiasem mówiąc,
TLM gdzie indziej napisał/a: |
(...) To FORUM (...) jest FORUM PRYWATNYM, a więc Admini i Modzi Tego FORUM decydują, kto bierze udział w dyskusjach, a kto nie. (...) |
Pozwolę sobie też nadmienić, że telewizja nie jest bynajmniej jedynym kanałem pozyskiwania przez nas informacji - np. w moim przypadku rola tego medium ma znaczenie marginalne. Być może z tego to właśnie powodu nie wiem, co to jest ów kuku land 
MARIUSZ JHB napisał/a: |
(...) To co powiedzial Jezus o Zydach ( nie rozumie dlaczego mam uzywac duzej litery jesli to rasa ludzi o podobnym kodzie genetycznym ) (...) |
W języku polskim (a w nim to właśnie prowadzimy na ogół dyskusję na Forum) obowiązuje zasada, że rzeczowniki określające obywatelstwo, narodowość, tożsamość etniczną czy przynależność regionalną piszemy zawsze z wielkiej litery (np. Polak, Chińczyk, Żyd, Arab, Łemko, Eskimos itp.).
|
45835
Gra nie warta swieczki! Uff... Głowa może się rozboleć! Naprawdę szkoda czasu na podtrzymywanie tego o tak wzniosłym, a "misleading" tytule: DLA DOBRA POLSKI, wątku.
Prawie nikt nie trzyma się tematu, a powodem tego są aroganckie i prowokacyjne opinie autora tego wątku. Ja odchodzę...
Temat został posprzątany. I niech ktoś powie, że moderacja jest głucha na głos Użytkowników 
||PS|| |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:47 |
|
|
45836
Odpowiadam na pyanie postawione w tytule wątku:
Nic wystarczy poczekać
Onet napisał/a: |
B. działacze PO skarżą Tuska i Gronkiewicz-Waltz
Byli działacze stołecznej PO: Sławomir Potapowicz, Jan Dziubecki i Jan Artymowski złożyli pozew przeciwko szefowi Platformy Donaldowi Tuskowi i kandydatce tej partii na prezydenta Warszawy Hannie Gronkiewicz-Waltz.
Stołeczni działacze zarzucają tym politykom PO "zniesławienie" i "narażenie ich na utratę zaufania wyborców".(..)
W akcie oskarżenia liderów PO skierowanym do Sądu Rejonowego Warszawa-Śródmieście trójka byłych działaczy Platformy zamieściła cytaty z wypowiedzi liderów partii, które - ich zdaniem - mają charakter zniesławienia.
W jednym z nich - zaczerpniętym z majowej depeszy PAP, Tusk mówił: "Problem polega na tym, że grupa wykluczonych działaczy Platformy nie gwarantowała odpowiedniego poziomu etycznego naszej reprezentacji samorządowej".
Natomiast wypowiedzi Gronkiewicz-Walzt zaczerpnięto z "Gazety Wyborczej". W jednej z nich mówiła: "Działacze usunięci z partii dbali głównie o to, żeby warszawska PO była spółką z 51-proc. udziałem Piskorskiego, a najlepiej, żeby to było 100 proc. (...) Problemem nie była skuteczność, ale sposób ich działania (...) To się bierze z łamania zasad, z lekceważenia standardów moralnych".
(..)
Szef sztabu Gronkiewicz-Waltz Jacek Kozłowski uznał, że pozew ma na celu osłabienie pozycji kandydatki PO w wyścigu o fotel w ratuszu.
"Pozew ten ma charakter czysto polityczny. Sam termin zawiadomienia jednoznacznie pokazuje, że chodzi w nim przede wszystkim o uwagę mediów oraz oczernienie przewodniczącego PO i kandydatki PO na prezydenta Warszawy w przeddzień wyborów" - napisał w oświadczeni Kozłowski.
(..) |
oraza smaczek na koniec:
Onet napisał/a: |
Biuro prasowe PO poinformowało, że Donald Tusk odmówił komentowania pozwu byłych działaczy. |
Źródło
:D:D:D:D
Oj pofruwa pierze gdy ci uczciwi ludzie wezmą się za łby 
ciekawe czy ktoś z popierających ślepo PO przejzy?
|
45837
Cieszę się z komplementu!
...zwalczaniem rządowej biurokracji, itd. Wiem, że dużo jest do zrobienia w tych sprawach, ale nowy rząd stara się i zmierza w tym kierunku.
Z wykorzystaniem środków unijnych było do niedawna b. źle. Myślę, że z poprawy tej sytuacji, rząd może być dumny. |
Czasem jak czytam takie rzeczy , to mam wrażenie że pod niektórymi nickami kryją się ministrowie...
|
Ha, ha, próżnosć i pycha mnie rozpiera! Dawno nie miałem aż tak pochlebnego komplementu. Na dodatek od kogos o zupełnie odmiennych poglądach. Oby nie więcej takich, bo woda sodowa w głowie mi grozi
|
45838
Czytam, czytam i dochodze do wniosku, ze musze przeprosic wszystkich forumowiczow za to, ze przeprosilem antona.
Jednoczesnie moje przeprosiny wzgledem antona odwoluje. |
45839
Re: Apple komputery i iPods.
że Mac jest inny, |
mac jest OK
|
45840
nie będę wklejał wątku powyżej, bo szkoda miejsca. Ale musze zapytać i co z tego? żal tyłek ściska partyjniakom, że się ich wywaliło z partii? przynajmniej tutaj nie ma miejsca dla kolesiów i dorobkiewiczów, czego nie można powiedzieć o PIS czy LPR lub również Samoobronie. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:49 |
|
|
45841
Re: Apple komputery i iPods.
Wojtek K napisał/a: |
że Mac jest inny, |
mac jest OK
|
Szczególnie Macsoc
|
45842
Miejsce jest bardzo stosowne...Cos jak ogloszenie programu "Precz z nazizmem" w Auschwitz. |
Proszę czytać uważnie, bo kolegi porówniania są naprawdę nie na miejscu.
|
45843
Left OK! Right NO? Do moderatorów: Czyżby ostatnie posty MAR.... były usunięte z tego wątku w imię politycznej poprawnosci? Inni piszą bardziej skrajne, lub niedorzeczne opinie... i ich się toleruje. Czy dlatego, że lewicowe?  |
45844
nie będę wklejał wątku powyżej, bo szkoda miejsca. Ale musze zapytać i co z tego? żal tyłek ściska partyjniakom, że się ich wywaliło z partii? przynajmniej tutaj nie ma miejsca dla kolesiów i dorobkiewiczów, czego nie można powiedzieć o PIS czy LPR lub również Samoobronie. |
A JMW Rokita czeka na przewodnictwo klubu parlamentarnego PO. Czeka i czeka.... Ciekawe dlaczego?
|
45846
jurrando napisał/a: |
ad. MS.
Dotąd wydawało mi się, że "jasne określanie pewnych zjawisk" wymaga minimum precyzji słowa, a używanie hasłowych stwierdzeń, opartych o "znaczące nieścisłości" prowadzi akurat w przeciwną stronę niż poszukiwanie prawdy. Na razie nie przekonałeś mnie, że jest inaczej. Ale dziękuje, że mimo wszystko się przełamałeś i zacząłeś mi sprawę wyjaśniać mniej marketingowo, a bardziej "teoretycznie".
Tyle, że tu powtarzasz w nowej wersji stare argumenty, które już nieraz tu przetwarzaliśmy. Pomijając niską sprawdzalność Twoich tez (ja n.p. po prostu nie umiem przyjąć za źródło wiedzy "nigdy nie zdementowanych relacji komunistów", rozumiem jednak, że inni nie muszą mieć takich oporów), główna rozbieżność naszych poglądów polega na innej ocenie powinności hierarhii kościelnej i jej zadań duszpasterskich.
Ale to już mamy przerobione. Mnie w niczym nie przeszkadza to, że sprawami agentów wśród duchowieństwa zajmują się przede wszystkim kompetentni historycy świeccy - mogę do nich mieć o tyle większe zaufanie, że trudno ich posądzać o korporacyjną solidarność z członkami jakiegokolwiek zakonu czy zgromadzenia duchownych. Nie widzę żadnego powodu, aby aplikować znieczulenie przed kompromitacją księży-agentów SB. Trochę podobnie, adwokatami też niech się lepiej zajmują historycy, a nie rady adwokackie, które przecież powołane są m.in. do obrony własnych członków. Koniec, kropka.
P.S. Jaka inna możliwość? Ano, choćby taka, że większość członków episkopatu to nie są debile, a możliwość zlustrowania duchowieństwa przez kompetentnych historyków nie napawa ich takim przerażeniem, jak Ciebie. |
jurrando przepraszam, że z takim opóźnieniem ale poważna dyskusja wymaga czasu a to mam ostatnio bardzo deficytowe 
1. Mój wpis był minimalnie precyzyjny gdzyż zawierał uwagę co określiłem mianem Kościoła 2 razy.
2. Przekazanie danych przez komunistów zostało opisane przez historyków (kto konkretnie tego nie pamiętam) więc to ciężko uznać za przekłamanie o niskiej sprawdzalności gdyż jeszcze żyją uczestnicy z obu stron.
3. Odnośnie lustrowania księży przez świeckich historyków, to Konferencja Plenarna Epiuskopatu ma inne zdanie niż Twój przykład:
Na 337. zebraniu plenarnym Konferencji Episkopatu Polski biskupi napisał/a: |
4. Biskupi przypominają podstawowe zasady przyjętego w sierpniu w Częstochowie „Memoriału Episkopatu Polski w sprawie współpracy niektórych duchownych z organami bezpieczeństwa w Polsce w latach 1944–1989”. Kościół w Polsce nie dopomina się żadnych przywilejów w kwestiach tzw. lustracji, żąda jednak respektowania zagwarantowanej Konstytucją i Konkordatem autonomii. Jej wyrazem są działania przewidziane we wspomnianym Memoriale. W tym duchu Konferencja Episkopatu powołała Komisję Historyczną, która we współpracy z istniejącymi komisjami diecezjalnymi będzie badała historię prześladowania Kościoła w powojennej Polsce |
Źródło
a w samym Memoriale:
3. Droga naprawy
Omawiana przez nas współpraca jest grzechem, dlatego wyjście z niej dokonuje się tylko przez nawrócenie. To zaś wymaga otwarcia się w prawdzie wobec Boga, wobec ludzi i wobec siebie. Proces nawrócenia z grzechów publicznych obejmuje następujące etapy:
- Grzesznik winien dobrowolnie przyznać się do grzechu wobec Boga i własnego sumienia. Musi to także uczynić wobec tych, których skrzywdził.
- Winien przeprosić tych, którym wyrządził krzywdę. Może to uczynić indywidualnie, a - jeśli krzywda został wyrządzona w danym środowisku - winien to uczynić publicznie na forum tego środowiska.
- Następnie każdy grzesznik jest zobowiązany do naprawy krzywdy tak w wymiarze materialnym, jeśli inni z jego powodu ponieśli straty, jak przede wszystkim w wymiarze duchowym. Dotyczy to naprawy zła obmowy i oszczerstwa.
- Skoro grzech jest publiczny, jego wyznanie musi mieć miejsce wobec kompetentnego przełożonego. Jest to informacja, do której przełożony posiada pełne prawo.
- Należy pamiętać, iż nawrócenie jest powrotem do Boga i otwarciem się na Jego miłosierdzie w sakramencie pokuty. Po grzechu obowiązuje pokuta na miarę grzechu. Szczególnie zaś trzeba wziąć pod uwagę wielkość publicznego zgorszenia. Zadośćuczynienie winno objawiać szczerość i głębię nawrócenia. Pismo święte wskazuje trzy drogi pokuty: modlitwę, post, jałmużnę. Pokuta może zatem dokonać się w różnych formach, jak rekolekcje, pielgrzymka, akty umartwienia i abstynencji, ofiara materialna na rzecz potrzebujących itp. Memoriał zajmuje się wymiarem religijno-pastoralnym współpracy duchownych z władzami niszczącymi Kościół, dlatego nie rozważa się sytuacji, kiedy komuś z duchownych zabraknie odwagi do przyznania się do grzechu. Wówczas winno być zastosowane prawo kanoniczne, które należy do dyscyplinarnej władzy przełożonego kościelnego. |
a odnośnie publicznych wystąpień:
Oskarżeni niewinnie mają prawo do obrony i mogą z tego prawa korzystać. Wcześniej powinni się zastanowić, czy takie postępowanie przyniesie dobre skutki. Czasem o wiele cenniejsze jest milczące przyjęcie niesprawiedliwych zarzutów na wzór naszego Mistrza. Jezus zarówno przed Sanhedrynem, Kajfaszem, Annaszem, Piłatem, jak i Herodem zrezygnował z obrony wiedząc, że jest niewinny. Bóg zna prawdę, i dlatego dla człowieka wierzącego najważniejszy jest osąd Boga, który jest sprawiedliwy i miłosierny. |
Źródło
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:50 |
|
|
45847
nie będę wklejał wątku powyżej, bo szkoda miejsca. Ale musze zapytać i co z tego? żal tyłek ściska partyjniakom, że się ich wywaliło z partii? |
Czy przedstawiono im jakies konkretne zarzuty? Oficjalny text brzmial "szkodza wizerunkowi partii" ale p. HGW nie wyrzucono, wiec malo przekonywujacy byl
|
45848
Czy kolega jest pewien, ze umie czytac cudze texty a nie tylko wlasne wyobrazenia? Ktos porownywal nazim z dreczeniem dziewczyny? |
45849
cthulhu napisał/a: |
@ MS: ciekawe, rzeczywiście. Jeśli chodzi o Platona, to kiedyś na polskim omawialiśmy chyba właśnie jego filozofię, i tam było coś o miłowaniu jakiegoś tam chłopca 
Ale tak naprawdę, to pisma lewicowe prezentują punkt widzenia spod znaku "było akceptowane", prawicowe "nie było akceptowane", i każda strona ma swoje dowody. I bądź tu mądry... |
Cthulhu błagam o odrobinę logiki, argument "wszyscy wiedzą, że Platon był pedziem i pedałowanie popierał" a zacytowanie źródeł gdzie sam Platon wskazuje na homoseksualizm jako zło moralne nie mogą być traktowane jako równoważne.
Poza tym argument pedałofili zawiera błąd logiczny, co go kompletnie dyskredytuje.
|
45850
Czy kolega jest pewien, ze umie czytac cudze texty a nie tylko wlasne wyobrazenia? Ktos porownywal nazim z dreczeniem dziewczyny? |
Coś jak ogłoszenie programu "Precz z nazizmem"....
To są moje wyobrażenia czy kolegi komentarz? kwestia interpretacji słow: COś JAK OGłOSZENIE PROGRAMU... jak dla mnie jest to porównanie. Także proszę nie szkalować mojej wyobraźni, wątek uważam za zamknięty.
|
45851
Wybor miejsca jak najbardziej OK. Wlasnie w tym miejscu musi byc powiedziane, ze koniec tolerancji dla podobnych czynow.
A sugerowanie, ze Giertych wykorzystuje to w celach politycznych jest tak samo dalece idace jak stwierdzenie, ze to moze Giertych wynajal tych chlopakow, zeby potem mogl zbijac polityczny kapital. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:56 |
|
|
45852
A tak nawiasem mówiąc, mac'owi gratulujemy odżółcenia  |
45853
apropos "myszki"
Blondynka siedzi przy komputerze. Nagle wstaje i robi szpagat.
Na monitorze widnieje napis:
"Kliknij myszką." |
45854
A JMW Rokita czeka na przewodnictwo klubu parlamentarnego PO. Czeka i czeka.... Ciekawe dlaczego?
|
A co ma z tym wspólnego wyrzucienie łapkoprzylepnych polityków? Ja rozumiem, że dla niektórych PO nie jest partią odniesienia, ale jeżeli już coś krytykujemy to przynajmniej zasadnie. Tak na marginesie nie wiedziałem, że grupa wyrzuconych poludków ma tutaj takie poparcie, rozumiem, że gdyby zostali to byliby przez Was obrzucani błotem, że są zamieszani wokół grupy Piskorskiego i tylko czekają na oferty biznesmenów. Tak źle i tak niedobrze. Ale przynajmniej inne partie powinny brać z nich przykład, a nie tarzać się w samo-zakłamaniu niby IV RP.
HGW też nie lubię, ale to nie znaczy, że powinna zostac wyrzucona?
|
45855
Przeniesione do "Synagogi talmudystów"  |
45856
MS napisał/a: |
Oskarżeni niewinnie mają prawo do obrony i mogą z tego prawa korzystać. Wcześniej powinni się zastanowić, czy takie postępowanie przyniesie dobre skutki. Czasem o wiele cenniejsze jest milczące przyjęcie niesprawiedliwych zarzutów na wzór naszego Mistrza. Jezus zarówno przed Sanhedrynem, Kajfaszem, Annaszem, Piłatem, jak i Herodem zrezygnował z obrony wiedząc, że jest niewinny. Bóg zna prawdę, i dlatego dla człowieka wierzącego najważniejszy jest osąd Boga, który jest sprawiedliwy i miłosierny. |
Źródło
|
Niestety jak do tej pory nie było ani jednego, który tą drogą chciałby postępować. Wszyscy idą w zaparte. Dopóki nie zostaną dociśnięci do "rogu płota". Gdzie oni się tego nauczyli i od kogo?
Po prostu wstyd mnie za nich ogarnia.
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 22:57 |
|
|
45857
@cthulhu
1. Papież powiedział, że to coś więcej niż hipoteza - czyli zały czas mniej niż teoria
2. Wykładowcy filozofii jako autorytety zasłaniające się autorytetem Papieża - to pokazuje mizerię tych ludzi. Poza tym tam nie ma ani grama merytorycznej dyskusji tylko chowanie się za autorytet.
3. Argumenty sedewakantystów niec nie zmieniają, bo wypowiedź Papieża nie brzmi teoria ewolucji jest teorią naukową a jedynie to coś więcej niż hipoteza.
4. Jeżeli chodzi o wiek Ziemi to 5 mld lat w świetle prac Dembskiego to zdecydowanie za mało (pomolestuj losa o uzasadnienie, za coś w końcu mu tego profesora dali )
5. Predzej możesz się bronić artykułem z ostatniego Gościa Niedzielnego "Bóg jest Panem przypadku" źródło |
45858
Więcej humoru Rodacy! Nie mogę zwrócić większej uwagi na ten, myslę pożyteczny, wątek. Zatem dla eksperymentu i zabawy zmienię podtytuł...
Do tej chwili, przez 8 dni, było tylko 213 wyswietleń. Zobaczymy, co będzie się działo od tej pory. Niektórzy mogą oskarżyć mnie o rotten sense of humor = czyli zgniłe poczucie humoru, lub o inne tendencje. Trudno. Reklama jest dźwignią handlu...  |
45859
Zamieszani wokół grupy Piskorskiego i tylko czekają na oferty biznesmenów. |
To jest powod wywalania z PO? Oj niedobrze, nikt nie zostanie - cala PO jest "zamieszana wokół grupy Piskorskiego", bo powstala w odpowiedzi na wyciecie Pickorza z wladz UW (strasznie zlosliwa jest ta historia najnowsza) a wiekszosc dzialaczy "czeka na oferty biznesmenów" i zwykle dlugo nie czekaja. Nie tylko Schetyna.
|
45860
Także proszę nie szkalować mojej wyobraźni. |
Ze co? Jak sie szkaluje wyobraźnie?
|
45861
A co ma z tym wspólnego wyrzucienie łapkoprzylepnych polityków? [...] Ale przynajmniej inne partie powinny brać z nich przykład, a nie tarzać się w samo-zakłamaniu niby IV RP. |
Nie zauważyłeś Wampirze, że politycy PO okazją się złodziejami/aferałami i dostają kopa od Kryształowego Tuska i Wzoru Etyczności Schetyny... TYLKO WTEDY GDY ZACZYNAJĄ KOPAĆ DOŁKI POD ICH WŁADZĄ W PARTII ??
Przykładem niech będzie moment wyrzucenia Piskorza, wcześniej pełnoprawnego członka PO, mimo licznych dowodów na etyczność inaczej. Drugi przykład - opisana w czerwcu przez Newsweeka sprawa działaczy, którzy okradali własną partię, w której to sprawie nie wydarzyło się NIC.
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:07 |
|
|
45862
A co ma z tym wspólnego wyrzucienie łapkoprzylepnych polityków? [...] Ale przynajmniej inne partie powinny brać z nich przykład, a nie tarzać się w samo-zakłamaniu niby IV RP. |
Nie zauważyłeś Wampirze, że politycy PO okazją się złodziejami/aferałami i dostają kopa od Kryształowego Tuska i Wzoru Etyczności Schetyny... TYLKO WTEDY GDY ZACZYNAJĄ KOPAĆ DOŁKI POD ICH WŁADZĄ W PARTII ??
Przykładem niech będzie moment wyrzucenia Piskorza, wcześniej pełnoprawnego członka PO, mimo licznych dowodów na etyczność inaczej. Drugi przykład - opisana w czerwcu przez Newsweeka sprawa działaczy, którzy okradali własną partię, w której to sprawie nie wydarzyło się NIC.
|
Piskorski kopał? a ta resztka warszawiaków? raczej psuli wizerunek partii. Zgodnie ze statutem PO osoba może zostać pozbawiona członkowstwa po decyzji sądu koleżeńskiego, partyjnego, jeżeli było właściwym takie postępowanie to może było słuszne. Nie będę dywagował nad tym, co jest właściwe a co nie, ale dlaczego mam za każdym razem stawać podejrzliwie i budzac niepokój bo kogoś z partii wyrzucają. Przynajmniej taki mechanizm działa i jeżeli są spełniane jakieś ku temu przesłanki, to je uruchomiono. Poza tym o wielu sprawach nie wiem ja, ty i każdy inny, dlatego dalsze rozdrapywanie tego wątku nie ma sensu, aczkolwiek, nie jest dla mnie czymś zaskaujących i na pewno nie jest wiadomościa dnia, że obrażeni chcą wrócić po swoje. Może lepiej, że ich wyrzucono, może lepiej, że nie robią machloi i nie psują dorobku innych ludzi. Co może Tusk powinien zachować się jak Kaczyńscy i zaprosić z powrotem biednego Kurskiego pod parasol partii wygranej?, pomimo, że gada i robi same głupoty.
Jak dla mnie Newsweek nie jest racjonalnym nośnikiem jak gazeta polska czy fakt, także podchodzę do takich sensacji z przymrużeniem oka.
|
45863
MS napisał/a: |
Cthulhu błagam o odrobinę logiki, argument "wszyscy wiedzą, że Platon był pedziem i pedałowanie popierał" a zacytowanie źródeł gdzie sam Platon wskazuje na homoseksualizm jako zło moralne nie mogą być traktowane jako równoważne.
Poza tym argument pedałofili zawiera błąd logiczny, co go kompletnie dyskredytuje. |
Spokooojnie, spokooojnie, wcale nie mówię, że Platon pedziem i był i wcale nie argumentuję. To tylko taka ciekawostka, na wykazanie, że każdy znajdzie sobie dowód do własnej tezy
|
45864
Wojtek K napisał/a: |
Wybor miejsca jak najbardziej OK. Wlasnie w tym miejscu musi byc powiedziane, ze koniec tolerancji dla podobnych czynow.
A sugerowanie, ze Giertych wykorzystuje to w celach politycznych jest tak samo dalece idace jak stwierdzenie, ze to moze Giertych wynajal tych chlopakow, zeby potem mogl zbijac polityczny kapital. |
Nie wykorzystywane w celach politycznych, szkoda, że żadne z jego dotychczasowych inteligentnych pomysłów nie zyskał takiego uznania - uznania? może źle odbierającej ostatnio wydarzenia części społeczeństwa. Która nie radzi sobie w życiu, ale najwięcej ma do powiedzenia. Korzysta na tej sytuacji niczym sęp nad padliną, przykre ale prawdziwe, jaki dziennikarz się o coś go nie zapyta to Zero tolerancji, więc wypowiadam się co o tym sądze. Panie Gierych Ty i Twój ojciec i Twoja partia i rzesza popleczników jesteście ZEREM. [ostrzezenie - na tym forum wyzwiska sa niedopuszczalne. los]
|
45865
Skoro wracamy do tego tematu, parę dni temu w "Wyborczej" była ciekawa wkładka o ewolucji 
a propos ks. Michała Hellera - ciekaw jestem, kiedy ktoś zaliczy go do "księży patriotów"... |
45866
|
U nas wystarczy tylko 1000 wpisów. Może ktoś mu da znać?
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:08 |
|
|
45867
psuli wizerunek partii. |
Psuli? Przystojne mlode chlopaki, Artymowski to nawet ladnie na pianinie gra. HGW (ksywa w partii - Bufetowa), ta to psuje wizerunek!
|
45868
Nie tyle o królową jako taką co o aktualnie panującego monarchę chodzi. Jeśli mamy trzymać się tej konwencji, lista Miłościwie Wam Panujących znajduje się TUTAJ. |
Tylko pogratulować zrozumienia sprawy....
Jeśli zasady dyskusji w londyńskim Hyde Parku miałyby być interpretowane w sposób taki w jaki ty go rozumiesz , to mówcy wygaszający tam swoje poglądy musieliby szanować autorytet nie królowej ( wzglednie króla) , ale sprzątaczy , ogrodników , oraz kierownictwa przedsiębiorstwa dogladającego zieleni miejskiej ...
|
45869
Rozumiem, że zdaniem Kulegi przedstawiciele w/w profesji na szacunek nie zasługują. Cóż, nie ma to jak elyta - szkoda tylko, że słoma co rusz zza cholewy zerka. |
45870
No i Sejm pracuje jak zwykle nad jakimiś pobocznymi wątkami z okresu IV Rozbioru.
PiS chce niebawem zakończyć prace nad ustawą, przewidującą pozbawienie wysokich rent i emerytur byłych funkcjonariuszy SB, UB i Informacji Wojskowej - zapowiedział przewodniczący Klubu Parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości Marek Kuchciński.
"Ta niesprawiedliwość dziejowa musi być zmieniona. Myślimy, że w ciągu najbliższych dwóch-trzech miesięcy powinniśmy zamknąć prace nad tą ustawą" - powiedział dziennikarzom Kuchciński w niedzielę wieczorem w Krośnie. gdzie odbywała się samorządowa konwencja wyborcza PiS.
http://wiadomosci.onet.pl/1425643,11,item.html
|
Tym razem zabrał się za emerytury SBków/WSI.
Przypominam, iż SB/UB to było zbrojne ramię parti PZPR/KPZR. Każdy SB-ek, który przyjechał do Psiej Wólki meldował się posłusznie u miejscowego kacyka partyjnego (oczywiście etatowego pracowinka partii). Bez wiedzy partii to SB mogła co najwyżej wystwić manadat za złe parkowanie (w przypadku parasola ochronnego nad samochodem mandacik by w zębach odnieśli).
Zabranie emeryturki jakiemuś pułkownikowi SB i utrzymanie emeryturki członkowi KC (Kiszczakowi, Baryle...) to tak jak by podczas rozprawy Norymberskiej skazywano gestapowców a Kaltenbruner, Borman, Hess żyli by sobie w swoich willach z "oszczędności życia- vel ze sprzedaży zagrabiionych w Polsce kosztowności - vide Jaruzelski i willa w której mieszka.
Powiem krótko: "Żenuła" (to oczywiście z francuskiego)
-----------------------------------
PS. Czego sie w PISie boją?????????????????????
Z drugiej strony znam jednego młodego PISowca to jest to typowe szczenię SBka i ma takie własnie poglądy- grunt to zamordyzm!!!!
|
45871
Aż tak zdolny to on nie jest. Podejrzewam, że nie uda mu się nawet wywołać większej awantury, inni już się uodpornili...
A jak się zbytnio rozhasa, to ja na przykład z przyjemnością  |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:10 |
|
|
45872
Wojna secesyjna...Sherman przechodzi przez Georgie, South Carolina, North Carolina...czyli "The March" E. L. Doctorow. |
45874
Rozumiem, że zdaniem Kulegi przedstawiciele w/w profesji na szacunek nie zasługują. Cóż, nie ma to jak elyta - szkoda tylko, że słoma co rusz zza cholewy zerka. |
Czy chcąc aby wszyscy zainteresowali zrozumieli co się tutaj pisze , nalezy pisac wielkimi literami ? A może na niebiesko ?
NIE WYPOWIADAM SIĘ W KWESTII SZACUNKU DLA POSZCZEGÓLNYCH PROFESJI , ALE W KWESTII ZASAD OBOWIĄZUJĄCYCH MÓWCÓW WYSTĘPUJĄCYCH W JEDNYM Z ZAKĄTKÓW LONDYŃSKIEGO HYDE PARKU , OD KTÓREGO TO ZAPOŻYCZONO NAZWĘ DLA NINIEJSZEGO FORUM , CO POWINNO SUGEROWAĆ IŻ MAJĄ TU OBOWIĄZYWAĆ ZASADY PODOBNE .
Teraz lepiej ? Dotarło ?
|
45877
Trolle i ich krewni Trollami ci ostatnio obrodziło. |
45878
"Naprzód"
Pójdziemy naprzód, nigdy wstecz.
Ze starem hasłem naszem:
z krwi pospolitą tworząc Rzecz
bagnetem i pałaszem,
rosnącą szlakiem naszych dróg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Jako lawina śnieżna z gór,
na łeb spadniemy wroga;
o piersi naszych żywy mur
rozbije się czerń sroga,
by fale mórz o skalny próg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Na kresach pełniąc czujna straż,
Wytrwamy, Polsko, wiernie,
czy laur uwieńczy sztandar nasz,
czy go oplotą ciernie,
Wolności Twej my krwawy pług.
Tak nam dopomóż Bóg!
Zbrój się, Narodzie, zbrój się, zbrój!
Zygmuntów dzwon Ci dzwoni!
O wojsku śpiącym sen się Twój
dziś jawi... hej! Do broni!
Pierzchnie śmiertelny przed nim wróg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Zbudź się! Kajdany rdzawe rwij!
Na polska glebę żyzną
upadnie krew a wiosną z krwi
rozkwitniesz nam, ojczyzno,
w słońcu, co legnie Ci u nóg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Autor: Józef Relidzyński |
45879
Nie zapominaj, że Czarnecki jest przedstawicielem partii w której 1/3 polityków posiada wyroki sądowe - od kradzieży, poprzez niegospodarność, fałszerstwa, napastowanie seksulane i Bestry - przykre ale prawdziwe - gwałt. Jej posłowie wiedzą wszystko i wszystko też widzieli, łącznie z talibami w Krewkach. Z całym szacunkiem, ale nie są to ludzie którzy mówiliby cokolwiek poważnie. Także spokojna głowa. |
Jakoś nie przypomninam sobie by Czarnecki był o coś oskarżany ( szczeże powiem specjalnie go nigdy nie lubiłem ).
O Talibach w Klewkach ( nie w Krewkach ), poczytaj więcej o tej sprawie to pewnie zmienisz zdanie (sporo mówiła i pisała Wiernikowska ), tylko tyle napiszę, Rudolf Skowroński wlaściciel tego gospodarstwa to bardzo ciekawa postać, która zniknęła bez śladu, handlowal on podobno szmaragdami które są chyba tylko w Afganistanie, możesz spytać się Senatora PO Smoktunowicza, on też miał mieć w tym udział .
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:12 |
|
|
45880
Moja wiara...Jan Wenzel
Jeszcze wierzę
choć zwątpienie nieraz zwycięża
Jeszcze wierzę
choć nieufność serce oplata
Jeszcze wierzę
choć mych nóg kłody nie oszczędzają
Jeszcze wierzę
choć to przecież takie niemodne
Wciąż wierzę
że z czołgowych luf kwiaty eksplozją kolorów wystrzelą
że rozum nie stanie się reglamentowanym towarem
że nieśmiertelne są nie tylko idee i mielony w stołówce
że musi w końcu nadejść jakieś jutro
Uparcie wierzę
w dziecka szczery uśmiech, od którego drży każde serce
w przyjaźń prawdziwą, która jest mocniejsza od buta skina
w to jedno spojrzenie, wiosnę ze stycznia czyniące
w człowieka, któremu nieobce bywa człowieczeństwo |
45881
Tak, bon oświatowy i powszechny obowiązek kształcenia, to dobre wyjście. |
45883
Giertych prawdopodobnie wystąpi w tej właśnie szkole, nie oglądając się na jakieś @Wampiry i inne takie. To będzie taki symboliczny osinowy kołek. |
45884
Jak już wspomniałem - byleby tylko na wystąpieniu się nie skończyło. |
45885
Obowiązek być musi, niestety. Może jest to bardzo nieliberalna teza, ale cóż...
Gdyby obowiązku nie było, cześć społeczeństwa (owszem, pewnie nie za duża) zrobiłaby sobie z dzieci maszynki do zarabiania pieniędzy, (np. żebrania itd.). Owszem, takie patologie występują i teraz, ale ich skala drastycznie by wzrosła.
Natomiast z resztą listu się zgadzam, chociaż patrząc z drugiej strony- kiedyś szkoły były państwowe i porządne... Może po prostu zlikwidować uczniowskie przywileje, a jeśli chodzi o nauczycieli, to z jednej strony, zwiększyć ich uprawnienia, ale z drugiej- więcej wymagać, czyli zakazywać wykonywania zawodu za niedopełnienie obowiązków, szeroko zresztą pojęte?
Co na to forumowa Oświata?  |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:15 |
|
|
45886
hmm.. regulamin czytal Kolega, a ?
 |
45889
"O Polakach żydowskiego pochodzenia" przeniosłem do DO...
Zastanawiam się nad "Apelem o praktyczną pomoc dla oblężonego PiSu", jak myślicie? |
45891
Trolle i ich krewni Jest duzo na temat programu PiS i "programu" PO w innych watkach forum. Zapoznajcie sie z nimi przed dalsza dyskusja, nie warto pisac tego samego wiele razy. |
45892
Ryba smierdzi od głowy: ZNP. Popieram stanowisko Półkownika, jednak widzę wielki problem z BONEM OSWIATOWYM. Byłoby to dobre, gdyby wszyscy rodzice byli swiadomi i odpowiedzialni. Niestety, tak nie jest gdziekolwiek.
Problemy z młodzieżą szkolną są wszędzie na swiecie. Rozmawiałem z trzema nauczycielami szkół srednich, high school, w Toronto. Nie zdawałem dotąd sprawy, że jest b. źle z dyscypliną w szkołach publicznych i katolickich. Połowa uczni chodzi do każdej z nich. Nie ma większych problemów w szkołach prywatnych, ale b. niewielu rodziców stać na ok. $25 tys. rocznie za rok szkolny jednego ucznia/uczennicy.
Problemem szkolnictwa w Polsce jest ZNP i nauczyciele z często b. lewicowymi poglądami i bez dobrego wychowania. Swiatli rodzice powinni wziąć większy udział w życiu szkoły i uswiadamianiu nauczycieli. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:47 |
|
|
45895
Opowieść dla przyjaciela
Odpisałeś: (...) już dawno przestałem podejrzewać moich bliźnich; wiem o nich wszystko lub prawie...
Odpisałam: José Enrique i w tym jest do ciebie podobny. Jego pewność jest pewnością pokrzywdzonych. Osądził ludzkość nie zważając na to, że wydanym wyrokiem skazuje i siebie. Na jego miejscu wolałabym zrezygnować z pewności. Pozwoliłabym sobie na odrobinę wiary, że być może José Enrique jest dobry. Wprawdzie mój sąsiad ostrzega, że wiara w dobro czyni człowieka bezbronnym. A czy wiara w zło nie czyni go złym? - pytam. I kiedy to mówię, José Enrique patrzy na mnie z leciutkim sceptycznym uśmiechem.
Poświatowska |
45896
Edwillu, w Barcelonie też mówi się po hiszpańsku (castellano), mimo tego, że językiem urzędowym jest kastylijski i wbrew temu co mówi propaganda.
Polecam Wrocław... |
45898
to chyba klasyka poezji, czy pieśni Patriotycznej Maria Konopnicka
--------------------------------------------------------------------------------
Rota
Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
Nie damy pogrzeć mowy!
Polski my naród, polski lud,
Królewski szczep piastowy,
Nie damy by nas zniemczył wróg...
- Tak nam dopomóż Bóg!
Do krwi ostatniej kropli z żył
Bronić będziemy Ducha,
Aż się rozpadnie w proch i w pył
Krzyżacka zawierucha.
Twierdz? nam będzie każdy próg...
- Tak nam dopomóż Bóg!
Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz,
Ni dzieci nam germanił.
Orężny wstanie hufiec nas,
Duch będzie nam hetmanił,
Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg...
- Tak nam dopomóż Bóg!
|
45899
Trudno sobie bowiem wyobrazić słuchaczy Radia Maryja brnących przez stuczterdziestozczterostronicowy dokument... |
Niech się kolega nie wysila, różne można wymyślać spiskowe teorie, hehe. Przeciętny słuchacz RM interesuje się przynajmniej polityką, natomiast przeciętny wyborca Jedynie Słusznej Partii niekoniecznie. Wspomniałbym tu o owczym pędzie nawet-a owczym pędem to raczej nie intelektualiści pędzą. Oczywiście mówimy tu o przeciętnych wyborcach.
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:49 |
|
|
45903
To nie fair Twoja uwaga Anton1: "Trudno sobie bowiem wyobrazić słuchaczy Radia Maryja brnących przez stuczterdziestozczterostronicowy dokument..." nie jest w porządku.
Moim zdaniem, nie ma korelacji między systematycznym słuchaniem jakiegokolwiek radia i zdolnością do przebrnięcia przez stuczterdziestozczterostronicowy" dokument.
Ty sam zrobiłeś choćby w powyższym zdaniu błąd ortograficzny i nikt by Ci tego nie wytknął, gdyby nie Twój kiepskiego autoramentu dowcip. Nie bądź więc taki Kozak! Więcej skromności, pamiętaj o tym, co powiedział Sokrates.
Ja nie jestem słuchaczem (ściślej: systematycznym słuchaczem) RM, ale mniej więcej orientuję się w strukturze zbioru słuchaczy tego radia. Wydaje mi się, że nie jest dokładnie tak, jak sobie wyobrażasz. Ale zgadzam się z poglądem, że wśród słuchaczy i tego radia jest wiele osób którym trudno jest przebrnąć przez dokumenty, które najczęściej są po prostu nudne.
Ale ważniejsze jest co innego: jedni mają takie umiejętności czy zdolności, a drudzy inne. Na pewno i Ciebie niejeden słuchacz tego czy innego radia zapędziłby w kozi róg.
Naigrawać się z bliźnich nie przystoi. Zakładam, że zrobiłeś to bez najmniejszego zastanowienia. |
45904
a ja Johnsona "Historię Żydów".
Witaj raspailu i prosimy o wiecej!...Akiko |
45905
Moja miłość Jan Wenzel
Co miłość - wiem
To Tristan z Izoldą
I matka z dzieckiem
To rodzinny dom
I święty Paweł
Lecz miłość i ja?
Miłość i egoizm?
Miłość i pycha?
Miłość i zawiść?
A jednak kocham
Krzywe drzewo nad rzeką
Klekot bocianów wieczorem
Pierwsze maliny w ogrodzie
Mojego pieska uśmiech
A jednak kocham
Dialog świerszcza z ogniem w kominie
Wyścigi kurcząt z metą w korytku
Zapach świeżego prania w koszyku
Normalność zwykłego dnia
Kocham...
Choć nie powtarzam tego często
Kocham...
Choć tego po mnie nie widać
Kocham...
Choć wstyd mi się przyznać
Kocham...
Choć nikt mi nie wierzy |
45906
I takie małe exemplum w temacie powyższej diagnozy RAZ'a. Za "Rzeczpospolitą":
Rz: Dlaczego nie podoba się panu pomysł wprowadzenia monitoringu elektronicznego?
Marian Filar: Podchodzę sceptycznie nie do samego pomysłu, ale do otaczającej go atmosfery i do możliwości jego realizacji. Taki krok byłby we właściwym kierunku, bo należy poprzeć wszystkie możliwe środki, by nie wsadzać tak masowo, bezmyślnie ludzi do więzień. Mój sceptycyzm wynika z przyczyn technicznych. Jeśli ktoś myśli, że to takie proste założyć komuś obrączkę na rękę, to się myli. Przecież trzeba najpierw wprowadzić system ogólnokrajowego monitoringu. (...) |
A teraz już imć Ziemkiewicz w osobie własnej:
Perły i plewy
Donos kopernikański
Niefortunna inicjatywa PO, jaką był raport o mediach publicznych, odwróciła uwagę od innego, znacznie ciekawszego jej posunięcia. Myślę o złożeniu doniesienia do prokuratury na posła Przemysława Gosiewskiego w związku z wybudowanym za jego sprawą dworcem kolejowym we Włoszczowie. Zdaniem dwojga posłów PO Gosiewski, decydując o obdarowaniu mieszkańców wspomnianego miasteczka budowlą wzniesioną za pieniądze podatników z całej Polski, dopuścił się przestępstwa.
Mam nadzieję, że prokuratura doniesienia nie zignoruje. Obok procesu byłego ministra skarbu Kaniewskiego, sądzonego z oskarżenia pewnej fundacji, jakoby nie załatwił tego, co był obiecał w zamian za wręczoną mu łapówkę (pisałem o sprawie w jednym z felietonów), proces Gosiewskiego byłby bowiem najbardziej brzemienną w skutki sprawą w pitawalu III/IV RP. Gdyby sąd orzekł, że polityk, używając pieniędzy publicznych na przekupywanie swoich wyborców, popełnia przestępstwo, skutkiem byłby kopernikański przewrót w polskiej polityce. Osiemdziesiąt, jeśli nie 99 procent naszej klasy politycznej poszłoby siedzieć, a nowi politycy, zajmujący miejsce aresztowanych, zaczęliby może uważać za swój cel służbę dobru wspólnemu, a nie zapewnienie sobie reelekcji poprzez przekupywanie elektoratu wcześniejszymi emeryturami, dopłatami, gwarantowanymi cenami skupu etc., wszystko oczywiście na koszt budżetu. Być może nawet zaczęliby rozumieć, że budżet to niejako wspólna składka obywateli na wspólne cele, a nie wór niczyich pieniędzy, z których ten, kto akurat dorwie się do władzy, może korzystać wedle swojego widzimisię.
A gdyby sąd przyznał Gosiewskiemu prawo do wydawania publicznych pieniędzy na kupowanie głosów w swoim okręgu... To cóż, nic by się nie zmieniło. Tak jak nic nie zmienia się w traktowaniu naszych pieniędzy po każdych kolejnych wyborach. Tyle że praktyka rabowania przez polityków podatnika zyskałaby urzędowe uzasadnienie na piśmie, co też byłoby coś warte.
Rafał A. Ziemkiewicz |
|
45908
Każda pliszka swoj ogon chwali Edukacja to ciekawy temat.
UPR nie przepuszcza jednak okazji (cóż, polityka!), by przedstawić swoje skrajnie antysolidarystyczne poglądy.
Schemat jest taki: opisuje się krytycznie rzeczywistość, a następnie się przedstawia receptę, która pokazuje pogląd (ideologię) partii, ale wcale nie odnosi do przedstawionej wcześniej krytyki.
Prezes UPR pisze: "Powszechne bowiem doświadczenie wskazuje, że zarówno tezy o konieczności specyficznie rozumianej "tolerancji" wobec uczniów jak też całościowy, skrajnie lewicowy punkt widzenia zagadnienia edukacji i wychowania jest aplikowany szeroko na uczelniach pedagogicznych. Tam właśnie, na wykładach, ćwiczeniach, w książkach wtłaczane są w głowy młodych nauczycieli poglądy, których efekty właśnie obserwujemy."
Moim zdaniem logiczna recepta na uzdrowienie jest jest w tym przypadku taka: zaprzestać aplikowania na uczelniach pedagogicznych przyszłym nauczycielom skrajnie lewicowego punktu widzenia zagadnienia edukacji oraz zaprzestać wtłaczania w głowy młodych nauczycieli poglądów, których efekty właśnie obserwujemy.
Na realizację głupiego, moim zdaniem, projektu zniesienia obowiązku kształcenia, po prostu nie ma najmniejszej szansy, miejmy nadzieję, że w dłuższym okresie. Przywódcy UPR dobrze o tym wiedzą, jak sądzę. Mimo to stosują, nie pierwszy raz, socjotechniczne sztuczki, które przeważnie odciągają ludzi od prób znalezienia realnych (sic!) rozwiązań. Oczywiście dostrzegam też dobrą tego stronę: zawsze pożyteczna jest taka skrajnie radykalna latarnia.
A w szkołach prywatnych to nauczyciele gdzie kształceni będą uczyć? Prywatność szkoły cudownie naprawi braki w ich wykształceniu?
W matematyce jest metoda dochodzenia do rozwiązań równań nierozwiązywalnych w ścisłym tego słowa znaczeniu. Nazywa się: metoda zaburzeń.
Z takiej perspektywy dostrzegam pozytywne cechy listu p. prezesa Popieli. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:51 |
|
|
45911
A tak nawiasem mówiąc, mac'owi gratulujemy odżółcenia  |
A mowilem, ze mu w zoltym nie do twarzy
|
45912
Wisla w pucharze UEFA Drugi mecz w plecy 
Jak tak dalej pojdzie to bedziemy sie pasjonowac innymi dyscyplinami sportu... |
45913
Cuckoo TV.
Pozwolę sobie też nadmienić, że telewizja nie jest bynajmniej jedynym kanałem pozyskiwania przez nas informacji - np. w moim przypadku rola tego medium ma znaczenie marginalne. Być może z tego to właśnie powodu nie wiem, co to jest ów kuku land |
Słowo coocoo (wym. kuukuu), slang, pochodzi od cuckoo (wym. podobnie) = kukułka, ale też: (slang) wariat, lub głupawy. Stąd MARIUSZA kuku land, czyli TV ogłupionego kraju, czego stanowcze zaprzeczenie byłoby chyba nieuzasadnione.
|
45914
Kończąc wstępniaka do tego wątku słowami: (...) tym niemniej nie wydaje się, aby projekt DIRECT doczekać się miał realizacji zachowałem się po trosze niczym Kolega Moderator z forum PeDalicji o nicku Marian Filar Ziemkiewiczowskie gromy spadły zatem po trosze - choć z pewnością nieintencjonalnie - także i na moją nieszczęsną łysinę. Spieszę zatem z wiadomością, że nic nie jest jeszcze do końca przesądzone. Przede wszystkim decyzja o zaaprobowaniu kolejnej misji serwisowej do Hubble'a spowoduje opóźnienie o przynajmniej rok zapowiadanego na wiosnę 2007 przekazania wyrzutni 39B na potrzeby Projektu Constellation, a to z uwagi na fakt, że w razie poważniejszej awarii orbitera w trakcie tej misji nie będzie możliwe zacumowanie do ISS, a zatem konieczne będzie utrzymywanie na drugim stanowisku startowym innego wahadłowca, który w razie czego poleci na ratunek. Decydenci NASA będą mieli zatem przeszło rok czasu więcej do namysłu - tym bardziej, że coraz dokładniejsze obliczenia tyczące się potencjału Aresa I wskazują, że nie będzie on w stanie wynieść na niską orbitę okołoziemską nawet 20 ton ładunku (wobec wstępnie zakładanych 25). W tej sytuacji sztab projektantów odpowiedzialnych za tę rakietę podejmuje nader desperackie wysiłki celem zwiększenia jej nośności. Najbardziej popularna obecnie w tych kręgach koncepcja zakłada podpięcie do pierwszego stopnia dwóch dodatkowych niewielkich silników na paliwo stałe - spodziewany zysk byłby jednak dość mizerny, za to nadmiernemu skomplikowaniu uległaby konstrukcja Aresa, a na domiar złego drastycznie spadłyby oszacowania bezpieczeństwa jego lotu. Jak donoszą na forum portalu NASA Spaceflight.com m. in. insiderzy z NASA, projekt DIRECT jest coraz poważniej rozpatrywany w tamtejszych kręgach decyzyjnych - zresztą jako jeden z wielu (dokładnie pięciu) programów alternatywnych do oficjalnego.
P.S. Jeśli kogoś interesują szczegółowe założenia projektu DIRECT, może sobie ściągnąć PDF'a (i nie tylko):
[web]http://65.33.118.71/Direct/proposal.html[/web] |
45916
Przy skrzyżowaniu siedzi na koniu strażnik miejski.
Z naprzeciwka w jego kierunku jedzie na rowerku mały chłopiec.
Strażnik woła go do siebie.
- Eee, młody, chodź no tu.
Chłopczyk podjeżdza, a strażnik pyta:
- Święty Mikołaj przyniósł ci ten rower?
- Tak - odpowiada chłopczyk.
- To napisz mu, żeby w tym roku przyniósł ci lampkę do
tego roweru. I zadowolony z siebie ukarał młodego mandatem za 50 złotych.
- A pan to od Mikołaja dostał tego konika? - pyta dziecko.
- Tak. - Odpowiada Strażnik Miejski.
- To niech pan napisze Mikołajowi w tym roku, żeby k*tasa
montował konikowi między nogami, a nie na grzbiecie. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:53 |
|
|
45918
Zatrzymano gimnazjalistów, którzy znęcali się nad kolegą!!!!!
Trzech 14-letnich uczniów gimnazjum w Pyzdrach niedaleko Wrześni (Wielkopolska) zostało zatrzymanych za znęcanie się nad rówieśnikiem.
Chłopiec z poważnymi obrażeniami ciała trafił do szpitala, gdzie przeszedł skomplikowaną operację - poinformowała rzeczniczka wielkopolskiej policji, Ewa Olkiewicz.
Rzeczniczka dodała, że jednego z zatrzymanych przez policjantów gimnazjalistów, który był sprawcą uszkodzenia ciała kolegi, umieszczono w policyjnej izbie dziecka. O jego losie zadecyduje sędzia Sądu Rodzinnego i Nieletnich w Słupcy.
O zdarzeniu, do którego doszło na terenie szkoły, poinformował funkcjonariuszy we wtorek dyrektor gimnazjum.
Jak wynika z dotychczasowych ustaleń, trzech 14-latków schwytało na przerwie swego kolegę i zaczęli się nad nim znęcać. Dwóch trzymało go za ręce a trzeci ściskał mu jądra. Spowodowane tym obrażenia były tak poważne, że poszkodowanego chłopca trzeba było odwieźć najpierw do szpitala w niedalekiej Wrześni, a potem na operację do Szpitala Chirurgii Dziecięcej w Poznaniu.
"Jak wynika z relacji zatrzymanego w policyjnej izbie dziecka Adriana B., który był sprawcą obrażeń kolegi, chłopcy traktowali całe zdarzenie jako zabawę, która trwała już od pewnego czasu" - powiedziała Olkiewicz.
http://wiadomosci.onet.pl...0,686,item.html |
45919
Proszę o zgłaszanie wątków ... ...w których ilość postów nie zgadza się z licznikiem. W takich wątkach po kliknięciu na ostatnią stronę możemy otrzymać wiadomość pt "Nie istnieją wpisy dla tego tematu". Poprawiłem "Humor", w wolnych chwilach mogę zrobic to samo z innymi. |
45920
Pamiętając o wodzu PUCZU, nie rewolucji, Leninie, którego wykończył syfilis, miejmy nadzieję, że wykończy on również wielbicieli Lenina nad Wisłą i to bez względu na listek figowy pod którym się chowają. |
45921
Właśnie w reżimowej TVP1 jest program antysemicki "misja specjalna" leć do prokuratury, mówili źle o bracie Michnika ( nawet go pokazali na żywo tylko bez twarzy jak jakiego bandytę)  |
45923
Półkownik napisał/a: |
Jak by nie było, ale kiła, czyli syfilis (w skrócie syf) to mały pryszcz w porównaniu z AIDS, czyli "adidasem". Ten objawia się ogólnym brakiem odporności na wszelkie ataki wszelkich zarazków na organizm. POwoli wchodzi w ten "chorobowy wynalazek". |
Zebranie KPZR. Jeden z komisarzy tlumaczy zebranym znaczenie slowa AIDS:
amierikanskij imperialisticzeskij dupnyj syf
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:54 |
|
|
45925
Podoba mi się Twoja wypowiedź.
Usunąć ten drugi post mogłes klikając na "edytuj", a później pod tekstem na "Usuń ten post". Ponieważ dodałes już następny z sorry, to "Usuń ten post" nie ukaże się i nie ma na to rady. Pozdrawiam Cię i witam na naszym forum. |
45926
Dziękuję bardzo. Tym niemniej przyznać muszę, że stwierdzenie Mariusza zakrawa na obrazę Majestatu Rzeczypospolitej  |
45929
"RAZ, dwa, trzy..." (nie zawsze - teraz akurat działa). |
45932
Oj , przeczytawszy ten topik nie moge po prostu nie wtracic paru uwag 
Prawie samodzielnie do tego doszedł i bez powiązań kom.partyjnych/kryminalnych, jak ci z KPSS, PZPR, lub "LSD". |
Bez takich powiazan, ale to nie znaczy ze doszedl w czysty sposob. Od lat M$ stosuje twarda polityke monopolistyczna, za ktora ilosc spraw w sadach kotra przegrywa moze sie chyba tylko rownac ilosci mniejszych firm ktore podkopal i skutecznie przejal. To po pierwsze.
2)
Microsoft system operacyjny WINDOWS XP będzie wkrótce zastąpiony przez VISTA. Jest on na poziomie doskonałosci obecnie używanego TIGER w MAC. MAC czeka na VISTA i wtedy wypusci LEOPARD, który znowu będzie lepszy od VISTA |
Hmm bardzo zastanawia mnie to sformuowanie "na poziomie doskonalosci" ... Co sie za nim wlasciwie kryje ?
Bo cokolwiek moznaby powiedziec, ale do doskonalosci to Viscie jeszcze duuzo brakuje - po pierwsze przerazliwe wrecz wymagania odnosnie RAMu czy zajmowanie ponad 7 GB na dysku - to cechy ktore powoduja wielkie obawy i wcale nie nastrajaja pozytywnie do systemu. Za ta cene mamy wprawdzie odnowiony i "dobajerzony" interfejs gui, ale tak naprawde nie posiadajacy niczego wiecej niz jest juz od dosc dawna w innych menadzerach okien np KDE od 3.0 w gore.
Pod wzgledem bezpieczenstwa tez nie ma sie jak na razie nowa Vista co pochwalic, owszem M$ zapowiedzial ze uniemozliwi w wersji finalnej operowanie z uprawnieniami administratora z poziomu kont normalnych uzytkownikow, ale w chwile potem niejako sie wycofal z tego , piszac o koniecznych do wykonywania autoupdatach, ktore bedzie mozna uruchomic z poziomu normalnego usera. Jedno zaprzecza drugiemu. Nie ma tez mozliwosic (jak narazie) uruchomienia czystego systemu bez GUI , co stawia powazny zarzut o zasobozernosc i niepotrzebne (jak to jest w przypadku Windowsa XP ) obciazanie maszyny kiedy ma ona dzialac np jako serwer dla paru uslug w sieci. Poza tym Microsoftowy X serwer (serwer trybu graficznego) jest nadal zdolny do pracy tylko i wylacznie z jednym , ICH Wlasnym , menadzerem okien. Co bardzo ogranicza jego funkcjonalnosc szczegolnie w stosunku do konkurencji jaka stanowi tu od lat chocby Xfree86.
Podsumowujac - Vista jest wlasciwie kolejnym systemem typowo desktopowym , w ktorym po raz n-ty juz M$ probuje iloscia gadzetow i kampania reklamowa podbic i wysrubowac rzeczywiste osiagi i mozliwosci systemu.
Natomiast realna i od lat obserwowana konkurencje dla M$ stanowia systemy z rodizny Linux, ktore coraz szerzej zaczynaja podbijac srodowisko tak uzytkownikow prywatnych jak i zastosowan sieciowych czy trynku SOHO. To w nich M$ (wedlug paru raportow z ostatnich lat) widzi najwieksze zagrozenie dla swojego "monopolu".
Pozdrawiam
|
45933
Pamiętając o wodzu PUCZU, nie rewolucji, Leninie, którego wykończył syfilis, miejmy nadzieję, że wykończy on również wielbicieli Lenina nad Wisłą i to bez względu na listek figowy pod którym się chowają. |
Eee, tam! Lisiewiczowi na ten przykład można by ostatecznie odpuścić 
Choć to po prawdzie nie wielbiciel a reinkarnacja i nie znad Wisły tylko Warty
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 23:56 |
|
|
45936
Ryba w jednym z felietonów napisał, że jeden z "publicystów" stwierdził niedawno, że tragedia w Gdańsku (samobójstwo molestowanej 14-letniej dziewczynki) to wynik "atmosfery jaką stworzył w kraju PiS".
Myślę że to murowany kandydat do Małłacha, potrzebujemy tylo wyśledzić "geniusza".  |
45937
też nie sądzę |
45939
O, i jeszcze pare zrodelek , coby mnie nie posadzono o pustoslowie -
A Windows Vista Premium Ready PC includes at least:
* 1 GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor1.
* 1 GB of system memory.
* A graphics processor that runs Windows Aero2.
* 128 MB of graphics memory.
* 40 GB of hard drive capacity with 15 GB free space.
* DVD-ROM Drive3.
* Audio output capability.
* Internet access capability.
Dla porówania minimalne wymagania dla Windows XP [2]:
Zalecany jest komputer PC z procesorem 300 MHz lub szybszym; minimalna wymagana szybkość 233 MHz (...) Zalecane 128 MB pamięci RAM lub więcej
|
[1] http://www.microsoft.com/...dy/capable.mspx
[2] http://www.microsoft.com/...sxp/pytania.asp
|
45940
Czerwona zaraza. Ode mnie, z Toronto, różnica w odległosci pomiędzy polskimi rzekami jest nieistotna. Wiesz o co mi chodzi.
Tak, trochę zaokrutną receptę zaproponowałem dla wszystkich chorych komuchów. Takich tylko lekko skołowanych może leczyć psychiatra, a zatwardziałych niech czerwona zaraza pochłonie. |
45941
lukasz4432 napisał/a: |
http://www.pis.org.pl/article.php?id=5444 |
Tylko nie mówcie, że PIS się w jakiś sposób przyłożył do spadku stopy bezrobocia - bo chyba nie ma takiego argumentu. A danymi zawsze można obracać - jak statystycznymi przed wyborami, czy informacjami makroekonomicznymi na Węgrzech.
Po drugie nie podoba mi się propaganda z 15% bezrobociem i brakiem chętnych do pracy. Nie widzę różnicy jak 5 lat temu tak i teraz. Brakuje hydraulików, pielęgniarek, murarzy, zbrojarzy i kilku innych zawodów rodem z OHP, ale jak ktoś już tutaj wspominał, za to co otrzymywali w Polsce nie dało się wyżyć, dlatego generalnie obok studentów to przedstawiciele tych zawodów właśnie koczują teraz na saksach, i będzie ich więcej - to już będzie zasługa PIS.
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:05 |
|
|
45942
Reklama dźwignią partii
W raporcie podsumowującym rok działania Sejmu i rządu Jarosław Kaczyński chwali się projektami ustaw przeforsowanymi jeszcze przez rząd Belki oraz Millera. Kiedy działacze PiS opisują własne działania w tekście pojawiają się kuriozalne błędy.
Pierwszą rzeczą rzucającą się w oczy, kiedy do ręki bierze się wydawnictwo z okazji roku sprawowania władzy PiS w Sejmie i rządzie, to fakt, że szefowie partii zapomnieli, że rok temu wygrali wybory nie tylko dzięki obietnicom "solidarnego państwa", ale także taniego. O tym ostatnim postulacie w podsumowaniu nie ma ani słowa. Raport z roku działania ugrupowania w rządzie i Sejmie brzmi już tylko: „Solidarne państwo 365 dni realizacji programu”.
(...)
W rozdziale pt. „Spada inflacja” w pierwszym zdaniu można przeczytać: „Mimo dobrego tempa w gospodarce wzrost inflacji jest niewielki”. Tego, że tytuł nie gra z pierwszym zdaniem autorzy najwyraźniej nie dostrzegli, tak jak wielu wydarzeń w gospodarce.
Uważny czytelnik szybko się przekona, że autorzy raportu momentami nie wiedzieli o czym piszą także w innych dziedzinach życia.
Link |
45943
zj55 napisał/a: |
Teaz Janusz mam do Ciebie pytanie. Czy uważasz, że da się to wszystko zmienić, ot tak z dnia na dzień? Czy te wszystkie problemy j/w, wywołał obecny rząd? Coś mi śmierdzi, że to masz na myśli i Ty ze swym WYKSZTAŁCENIEM EKONOMICZNYM razem z nieokreślonym gronem ludzi chciałbyś to już, już zaraz NAPRAWIĆ. Mam wrażenie, że patrzysz na to wszystko przez pryzmat kalkulatora nie widząc wojny, która się toczy. Dopiero wówczas kiedy pole działania będzie czyste, niejedne reformy da się przeprowadzić. Teraz rząd może działać doraźnie mając taki sprzeciw NIESPOŁECZNY. Cierpliwości. |
No tak, więc po co PIS siejE propagandę po 100 dniach sukcesów. Nie zawdzieczamy PIS-owi ani żadnej frakcji prawicowej członkowstwo w UE, nie zawdzięczamy to, że zagraniczne firmy w końcu inwestują w Polske, dotują rózne programy i wdrażają projekty Unijne. Nie zawdzięczmy, że rodacy mogą wyjechać za granicę za chlebem. Takze skończmy z tą kaczą propagandą.
|
45945
Ależ MARIUSZ JHB nie miał na mysli RP, tylko tą skołowaną częsć obywateli przez PRLowskie i obecne media. Nie bądź zbyt surowy, Hegemonie, w ocenie osób, które nie zawsze potrafią definitywnie wysłowić to co chcą. |
45949
przykre ale prawdziwe. W zasadzie media nigdy nie były wolne od ekipy rządzącej, także w cale mnie to specjalnie nie dziwi. No ale, od czego jest opozycja, właśnie od wyciągania brudów frakcji przy sterach na wierzch, także ciesze sie, że ktoś im patrzy w tym samouwielbieniu władzy na ręce. |
45951
Widzę, że wiesz chyba więcej ode mnie o komputerach, które moją specjalnoscią nie są. Gratuluję. Zgadzam się z Tobą co do niedoskonałosci VISTA, przynajmniej w początkowym wydaniu. Czytałem na ten temat i dlatego uważam Mac/Apple za lepsze, chociaż nie aż tak popularne jak PCs Microsoft'a. Przejęzyczyłem się z "poziomem doskonałosci", sorry.
Bill Gates jest nieporównywalnie czystszy od komoligarchów i im podobnych. W wielkim business'ie nie ma niewinnych aniołów i z tym chyba się zgodzisz. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:06 |
|
|
45953
Forum , jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem prowadzenia dyskusji. Trudno więc żeby miejsce mogło się skompromitować , robią to natomiast ludzie którzy nim zawiadują , ponieważ czynią to w sposób subiektywny. Sam udział w dyskusji nie jest kompromitujący dopóki wypowiada się włane zdanie zamiast ograniczać swoją wypowiedź do tego , co jest do przyjęcia dla moderatorów. |
Po pierwsze:
Muszę stanąć w obronie moderatorów forum IVRP.
ZOBACZ SOBIE ANTON1 CO JEST NA ONECIE!
Nawet tam nie piszę, bo prawie nic "nie przechodzi".
Po drugie: anton1 już to kiedyś pisałem. Coś Ci się chyba pomyliło w pojęciach: demokracja, wolność słowa, polemizować, dyskusja itp. Zamiast ciekawej rozmowy to robi się kłótnia. Zamęt, który jest wprowadzany poprzez Twoje wypowiedzi świadczy jedynie o tym, że jesteś anarchistą. Nie wiem czy nie chcesz, czy może nie potrafisz podporządkować się obowiązującym przepisom.
Prawie każdy temat, który czytam z Twoim udziałem jest chaotyczny i ciężko "wyłowić" z niego coś ciekawego.
"Wrzuć sobie trochę na luz" anton a w jaki sposób to zrobisz to już twoja sprawa.
|
45954
Re: Proszę o zgłaszanie wątków ...
gacek napisał/a: |
...w których ilość postów nie zgadza się z licznikiem. W takich wątkach po kliknięciu na ostatnią stronę możemy otrzymać wiadomość pt "Nie istnieją wpisy dla tego tematu". Poprawiłem "Humor", w wolnych chwilach mogę zrobic to samo z innymi. |
Próbowałem klikać lewym i prawym przyciskiem, lecz nie wychodzi. Proszę dokładniej wskazać na co klikać na ostatniej stronie wątku?
Wiele moich postów (w moich i innych wątkach), po zarejestrowaniu się, nie pokazywała się na liczniku. Dziękuję za zaiteresowanie się tą sprawą i za obietnicę pomocy.
|
45955
Wiesz, to nie jest tak doslownie caly czas sie ucze (podobnie jak my wszyscy ) i sa rzecyz o ktorych mam nadal blade pojecie - jedna z nich jest MacOS .... kiedys owszme zdazylo mi sie konfigurowac siec na jednym starszym juz MACu ( bo klientka mojej firmy wlasnie tkaiego miala) ale to bylo raz czy dwa razy ... A wiem ze MACi byly kiedys z powodzeniem wykorzystywane do ciezkich prac poligraficznych (glownie w Europie Zachodniej) i byly tam bardzo cenione z uwagi na jakos wykonania, sprawnosc i wydajnosc .... Czyli cos musi byc "na rzeczy " 
Pozdrawiam |
45959
Coz , faktycznie teraz zauwazam w reakcjach naszeog kolegi (antona1) pierwiaste anarchistyczny Ze tez nie zwrocilem na to wczesniej uwagi ... no no
Znam ja i znalem paru anarchistow, z tym ze oni wszycy otwarcie zsie do swoich pogladow pryzznawali ... a nie tak po kryjomu Owszem czasem nasze dyskusje z nimi bywaly ciezkie... i dosc jalowe bo mowilismy zupenie roznymi jezykami nieraz, niemniej jednak jakies osiagniecia na forum porozumienia udalo sie nam zapisac DOwod ze mozna . Chyba tak, no moze prawie z kazdym , mozna ...
Co do przepisow i regulaminu, to postuluje za tym aby kazdy nowo rejestrujacy sie czlowiek musial go przeczytac (byl wyswietlany podczas rejestracji) i zaakceptowac w momencie tworzenia konta. Idea jest prosta, skoro pryzchodzisz od Nas ,tzn akceptujesz fakt ze panuja tu pewne zasady i zobowiazujesz sie do ich przestrzegania. Inaczej, nie ma powodu abys siebie i nas meczyl tutaj...
Pozdrawiam |
45961
Black^Widow napisał/a: |
Coz , faktycznie teraz zauwazam w reakcjach naszeog kolegi (antona1) pierwiaste anarchistyczny Ze tez nie zwrocilem na to wczesniej uwagi ... no no
Znam ja i znalem paru anarchistow, z tym ze oni wszycy otwarcie zsie do swoich pogladow pryzznawali ... a nie tak po kryjomu Owszem czasem nasze dyskusje z nimi bywaly ciezkie... i dosc jalowe bo mowilismy zupenie roznymi jezykami nieraz, niemniej jednak jakies osiagniecia na forum porozumienia udalo sie nam zapisac DOwod ze mozna . Chyba tak, no moze prawie z kazdym , mozna ...
Co do przepisow i regulaminu, to postuluje za tym aby kazdy nowo rejestrujacy sie czlowiek musial go przeczytac (byl wyswietlany podczas rejestracji) i zaakceptowac w momencie tworzenia konta. Idea jest prosta, skoro pryzchodzisz od Nas ,tzn akceptujesz fakt ze panuja tu pewne zasady i zobowiazujesz sie do ich przestrzegania. Inaczej, nie ma powodu abys siebie i nas meczyl tutaj...
Pozdrawiam |
Jedyny regulamin jaki tak na prawdę wam przyświeca brzmi następująco :
" Ktoś Kalemu zabrać krowy - źle ! Kali komuś zabrać krowy - dobrze..."
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:11 |
|
|
45963
" Ktoś Kalemu zabrać krowy - źle ! Kali komuś zabrać krowy - dobrze..." |
Wyszczekany jesteś anarchisto anton1. Mam prośbę nie cytuj całych wypowiedzi tak jak np. wypowiedz Black^Widow.
Twoje zdanie odnosi się do wypowiedzi kilku użytkowników, więc po co ten cytat?
A tak na marginesie to w "czyimś oku widzisz drzazgę, a w swoim belki nie widzisz. Wyciągnij pierw belkę ze swojego oka a dopiero potem drzazgę z oka brata". Bye
|
45964
Jako debiutant na tych lamach chce tylko dac znak, ze jestem, czytam i mam kilka problemow, bowiem w dziecinstwie bawilem sie kaczuszka a nie komputerem. (W zyciu codziennym stalowka, pedzelek i atrament to moje narzedzia).
Poza tym lata swoje tez juz mam; siwiejaca glowa na barkach to tez jakis ciezar.
Cos tam pisalem, malowalem, dzwigalem kamienie i oto calkiem bez tych atrybutow mam tutaj stanac!
Prosze wiec o chwilowa wyrozumialosc!
Ostatnie moje teksty byly drukowane w "Tworczosci" w Roku Panskim 1993.
I ten wypadek przy pracy Jerzego Lisowskiego byl poczatkiem mojej bezdomnosci.
Potem odwiedzal mnie tylko doktor Dolittle... |
45967
wichura21 napisał/a: |
" Ktoś Kalemu zabrać krowy - źle ! Kali komuś zabrać krowy - dobrze..." |
Wyszczekany jesteś anarchisto anton1. Mam prośbę nie cytuj całych wypowiedzi tak jak np. wypowiedz Black^Widow.
Twoje zdanie odnosi się do wypowiedzi kilku użytkowników, więc po co ten cytat?
A tak na marginesie to w "czyimś oku widzisz drzazgę, a w swoim belki nie widzisz. Wyciągnij pierw belkę ze swojego oka a dopiero potem drzazgę z oka brata". Bye
|
Prześledź sobie chłopcze chociażby początek tego tematu , a potem zabieraj głos . A jak nie wystarczy to walnij jeszcze głową w tą belkę...
Żółta kartka za nakłanianie Użytkownika do postępowania mogącego zagrozić Jego zdrowiu. [Hegemon]
|
45973
Żółta kartka za nakłanianie Użytkownika do postępowania mogącego zagrozić Jego zdrowiu. [Hegemon] |
Sorry ! Tu pan władza ma całkowitą rację ! Trzeba się liczyć ze słowami , bo ów Użytkownik faktycznie gotow to zrobić i sumienie zbrukane...
No to jeszcze jedna za atak personalny [Hegemon]
|
46174
Stalinowiec Hoxha przetrwał. Do Hegemona: Masz rację, trochę mi się poplątały daty, ale w Moskwie "umarło" b. więcej zdrajców swoich narodów, m.in. tych wyliczonych przez Enver Hoxha, kom. dyktatora Albanii.
This is what the General Secretary of the Party of Labor of Albania, a great Marxist and faithful friend of the great Stalin, Enver Hoxha, said in his book the "Khrushchevites":
"Khrushchev had to get rid of his opponents, not only in the Soviet Union but also in the countries of people's democracy. Those who believed in the Marxist-Leninist line of Stalin had to be culled from the party leaderships." [p. 63, c. 1] "Gottwald, an old friend and comrade of Stalin and Dimitrov, died suddenly. This grieved us, but also surprised us. Later came the equally unexpected death of Comrade Bierut, not to mention the earlier death of the great George Dimitrov. Dimitrov, Gottwald and Bierut all died in Moscow. What a coincidence!. The three of them were comrades of the great Stalin!" [p. 47, c.2]
Khrushchev replaced Stalinist cadres by reactionaries like Gomulka, Zhivkov, Novotny, Gusak, Kadar and other. This the way the Khrushchevites restored capitalism not only in the USSR but in the countries of people's democracy.
Koń by się usmiał z ubolewania, wiernemu Stalinowi, Hoxha i jego opinii, że Gomulka, Zhivkov, Novotny, Gusak, Kadar i inni... powrócili do kapitalizmu:!:  |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:13 |
|
|
45976
JAPONSKI DRZEWORYT
Nad rzeka Uchi
Na skraju lasow Suijin
W wiosce Sekiya
Zyl Utagawa Hiroshige
Wsrod kamieni i mchow
Pedzelkow i czarnego tuszu.
Mijaly lata wsrod konikow polnych
Wciaz ta sama sciezka chodzil ksiadz Twardowski.
Od czasu do czasu
Na gosciniec wychodzila posepna zbroja.
Mrugalo oko u ugietych kolan.
Wokol biegaly lzy
Jak zrebaki nad Wisla.
Dwor w Gluchach milczal
Jak przystalo na Poete.
Bronna Gora
31 sierpnia 1998 |
45977
Prosilem o chwilowa wyrozumialosc, ale wyglada na to, ze skalpel dosc bezmyslnie przecial mi tetnice.
Nie rokuje to dobrze na przyszlosc.
Poezja poszła do "Wątku poetyckiego". [Hegemon] |
45978
Drogi Hegemonie, poczytalem Waszmosci teksty i chyba je doceniam.
Zdziwiony nawet jestem taka swada w tak mlodym wieku.
Ale widzisz Wasc, wszystkie moje poczynania w jednym instrumencie przebywaja.
Rozumiem, ze ulegles Waszmosc redaktorskiej pasji.
Moja Msza na wiele glosow jest rozpisana i zawsze mialem z tym problemy.
Jesli wiec mozesz - zawroc z wygnania te literki.
Ksiadz Twardowski polozy Ci reke na glowie...
Witaj Blotniaku i wpadaj na ten watek czesciej....Akiko |
45979
Wampir_wawelski--> czy ty aby na pewno przeczytałeś ten wywiad? Chyba, że usprawiedliwiasz "patrzenie na ręce" w wykonaniu Donalda i kompanów- tzn. chlapniemy piramidalną bzdurę i jakoś to będzie ( i tak co pewien czas). Z tym, że w tym przypadku głupawość tego raportu była tak wielka, że Donald i przyjaciele musieli za niego przeprosić- co przyszło im pewnie z wielkim bólem. |
45980
Łuk Kurski wydzielone z MEDIOW - los
Lee napisał/a: |
Wampir_wawelski--> czy ty aby na pewno przeczytałeś ten wywiad? Chyba, że usprawiedliwiasz "patrzenie na ręce" w wykonaniu Donalda i kompanów- tzn. chlapniemy piramidalną bzdurę i jakoś to będzie ( i tak co pewien czas). Z tym, że w tym przypadku głupawość tego raportu była tak wielka, że Donald i przyjaciele musieli za niego przeprosić- co przyszło im pewnie z wielkim bólem. |
Nie wiem kto kogo bardziej przerasta w chlapaniu bzdur. Może Kurski....
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:16 |
|
|
45981
Black^Widow napisał/a: |
Wiesz, to nie jest tak doslownie caly czas sie ucze (podobnie jak my wszyscy ) i sa rzecyz o ktorych mam nadal blade pojecie - jedna z nich jest MacOS .... kiedys owszme zdazylo mi sie konfigurowac siec na jednym starszym juz MACu ( bo klientka mojej firmy wlasnie tkaiego miala) ale to bylo raz czy dwa razy ... A wiem ze MACi byly kiedys z powodzeniem wykorzystywane do ciezkich prac poligraficznych (glownie w Europie Zachodniej) i byly tma bardoz cenione z uwagi na jakos wykonania, sprawnosc i ywdajnosc .... Czyli cos musi byc "na rzeczy " 
Pozdrawiam |
Dawne Macintoshe a dzisiejsze to dwa zupełnie inne zwierzęta - nowy MacOS to de facto Unix w ładnym opakowaniu - bardzo stabilny i dużo bardziej bezpieczny od systemów M$. Co do Visty nie wypowiadam się, bo niby jak, ale ogólnie pamiętam pracę z Mac'ami z dużą nostalgią, zwłaszcza jak mi się Winda zacina po raz kolejny.
|
45982
Nie wiem kto kogo bardziej przerasta w chlapaniu bzdur. Może Kurski.... |
Na Łuku Kurskim Wehrmacht się przejechał, oj przejechał ....
|
45984
Tylko nie mówcie, że PIS się w jakiś sposób przyłożył do spadku stopy bezrobocia - bo chyba nie ma takiego argumentu. |
Jakby kolega zadal sobie trud pobieznego przejrzenia forum, zanim zaczal wpisywac na nim swe madrosci, kilka takich argumentow by przeczytal. Jedno jest pewne - PO (wystepujaca wczesniej pod innymi pseudonimami) zalatwila to, ze co piaty Polak stracil prace. To fakt tak experymentalny jako to, ze Joseph Tusk sluzyl w Wehrmachcie a Donald Tusk klamal na temat swego dziadka.
|
45985
Tylko nie mówcie, że PIS się w jakiś sposób przyłożył do spadku stopy bezrobocia - bo chyba nie ma takiego argumentu. |
Jakby kolega zadal sobie trud pobieznego przejrzenia forum, zanim zaczal wpisywac na nim swe madrosci, kilka takich argumentow by przeczytal. Jedno jest pewne - PO (wystepujaca wczesniej pod innymi pseudonimami) zalatwila to, ze co piaty Polak stracil prace. To fakt tak experymentalny jako to, ze Joseph Tusk sluzyl w Wehrmachcie a Donald Tusk klamal na temat swego dziadka.
|
Przejżałem, i nic, argumenty wyssane z palca, jak wszystko co dotyczy "sukcesów" PIS. Ponadto, co ma Platforma Obywatelska do tego? dla mnie nie jest to takie pewne a w zasadzie głupie, ja wiem, że na takich forach wzajemnej adoracji jak to, panuje znana żelazna - jak nie ma winnego, to jest nim Platforma Obywatelska.
Poza tym kwestia wermachtu już chyba jest zakończona poza tym nie powinna być treścią tego tematu, takze zwracam kolegi o trzymanie się wątku.
Już może porozmawiajmy o sukcesach PiSu w kwestii bezrobocia - hmmm nic mi nie przychodzi do głowy, może bezokresowe zasiłki dla wszystkich bezrobotnych nie z własnej winy na kwotę 800zł co lansuje Samoobrona? hmm ale to też nie jest PIS, sorki poza tym nie można nazwać tego sukcesem.
EXPERYMENTALNY FAKT... hmmmm
|
45986
|
Co prawda, to prawda. W takim razie ironią losu jest sposób w jaki Kurski się na Wehrmachcie przejechał niewiele ponad 60 lat później...
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:18 |
|
|
45987
|
Co prawda, to prawda. W takim razie ironią losu jest sposób w jaki Kurski się na Wehrmachcie przejechał niewiele ponad 60 lat później...
|
Kurski sie przejechal? To on startowal na prezydenta i nie zostal, bo wstydzil sie swego dziadka? Czego to czlowiek sie nie dowiaduje.
|
45988
|
|
Jacek Kurski to może się przejechać na bilbordach.
|
45989
Przejżałem, i nic, argumenty wyssane z palca, jak wszystko co dotyczy "sukcesów" PIS. |
Straszne podejrzenie sformuluje - nic kolega nie przejrzal. Prosze wykazac, ze nie mam racji, zbijajac jakis argument MERYTORYCZNIE.
Ponadto, co ma Platforma Obywatelska do tego? (...) jak nie ma winnego, to jest nim Platforma Obywatelska. |
Duzo ma PO do tego:
1. Alternatywa nie jest "PiS albo szczesliwosc wiekuista" tylko "PiS albo PO." Politycy PO nie zostali zeslani przez Niebiora rok temu tylko dzialaja w polskiej polityce od wielu lat. Co zalatwili? Kilka miliardow dla Kulczyka i utrate pracy przez co piatego Polaka.
Poza tym kwestia wermachtu już chyba jest zakończona poza tym nie powinna być treścią tego tematu, takze zwracam kolegi o trzymanie się wątku. |
Wehrmacht byl zarcikiem ale jesli kolega twierdzi, ze Joseph Tusk nie sluzyl w Wehrmachcie, to dla kolegi widac nie jest.
Już może porozmawiajmy o sukcesach PiSu w kwestii bezrobocia. |
400 000 nowych miejsc pracy, najszybszy spadek bezrobocia w historii Polski. Jak to nie jest sukcesem, co to slowo w ogole znaczy?
PS. Dlaczego w partii mlodych i wyksztalconych sa takie klopoty z ortografia? Rodza one podejrzenie, ze z innymi podstawowymi funkcjami tez nie idzie wam dobrze.
|
45990
Wroble cwieraja, ze jednak przejedzie sie ten sam, co zwykle. Tylko WSIowe merdia puszczaly dym, ze Jacus dowodow nie ma ale podobno sa one dosc mocne. Poczekajmy na wyrok. |
45991
"Świat cały śpi spokojnie".
"Świat cały śpi spokojnie.
I wcale o tym nie wie.
Że nie jest tak na wojnie.
Jak jest w żołnierskim śpiewie.
Wojenka cudna pani.
Tak życie nam umila.
Że krew swa mamy dla niej.
A piosnkę dla cywila.
Piosenka brzmi tak ładnie.
I wcale się nie skarży.
Gdy piechur w boju padnie.
Lub ułan zginie w szarży.
I różą na koszuli żołnierska
krew zakwitnie.
I ziemia go przytuli.
Bo zginął jak żył w bitwie.
A my tej cudnej pani,
co leje krew obficie.
Jesteśmy ślubowani na śmierć.
Na całe życie".
Autor: nieznany. |
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:20 |
|
|
45992
Dlatego pisałem 'może', a nie że się przejechał. Też czekam na wyrok w tej sprawie. |
45993
Oj, Emi, Emi... a ty nadal sądzisz że jak się jest większościowym właścicielem firmy o nazwie Polska gdzie mniejszościowi udziałowcy obsadzili swoimi ludźmi dział zakupów (biorą w łapę i kupują drożej niż na rynku), dział produkcji (patrzą jak wynieść części na handel, a nie jak podnieść efektywność), a rzecznik prasowy jest agentem konkutencji to.... należy naprawiać procesy w firmie i marketing produktu. Ja sądzę, że najpierw trzeba pogonić ludzi, którzy nie identyfikują się z firmą bo bez tego najlepszy plan restrukturyzacji NIE MA SZANS. |
45995
1. Alternatywa nie jest "PiS albo szczesliwosc wiekuista" tylko "PiS albo PO." Politycy PO nie zostali zeslani przez Niebiora rok temu tylko dzialaja w polskiej polityce od wielu lat. Co zalatwili? Kilka miliardow dla Kulczyka i utrate pracy przez co piatego Polaka. |
Odpowiedź merytoryczna będzie wówczas, jak pytanie zostanie odpowiednio postawione. Więc w jaki sposób doprowadzili do utraty tej pracy? Jak dobrze pamiętam to PIS też od okrągłego stołu stale pojawia się w kręgu decyzyjnym w różnych formach egzystencji, ale nie tylko PIS są też inne partie. No ale po co szukać jak zawsze jest Platforma, he he
Wehrmacht byl zarcikiem ale jesli kolega twierdzi, ze Joseph Tusk nie sluzyl w Wehrmachcie, to dla kolegi widac nie jest. |
Oj nie, może sprawdźmy, gdzie Wasi dziadkowie służyli, jakby ktokolwiek odpowiadał za postępowanie swoich przodków, ale czy przypadkiem Benedykt XVI nie miał do czynienia w HitlerJungend? Jeszcze nie napisaliście postulatu o usunięciu go z posady?
400 000 nowych miejsc pracy, najszybsz spadek bezrobocia w historii Polski. Jak to nie jest sukcesem, co to slowo w ogole znaczy? |
No ale co PIS zrobił w tej sprawie, dalej nie wiem, może mi ktoś podpowie?
PS. Dlaczego w partii mlodych i wyksztalconych sa takie klopoty z ortografia? Rodza one podejrzenie, ze z innymi podstawowymi funkcjami tez nie idzie wam dobrze. |
VICE VERSA
|
45996
Dlatego pisałem 'może', a nie że się przejechał. Też czekam na wyrok w tej sprawie. |
Może potrwać, biedaczysko nie mogło wstawić się w sądzie na przesłuchaniu, i zapewnie taki patos i pech na jego zdrowiu będzie jeszcze trwał, ale już wiemy kto był jego informatorem, czy takich informacji nie ujawinia się gdy nie ma asów w kieszeni? he he mam nadzieję, że zapłaci za pomówienia.
|
45997
Oj, Emi, Emi... a ty nadal sądzisz że jak się jest większościowym właścicielem firmy o nazwie Polska gdzie mniejszościowi udziałowcy obsadzili swoimi ludźmi dział zakupów (biorą w łapę i kupują drożej niż na rynku), dział produkcji (patrzą jak wynieść części na handel, a nie jak podnieść efektywność), a rzecznik prasowy jest agentem konkutencji to.... należy naprawiać procesy w firmie i marketing produktu. Ja sądzę, że najpierw trzeba pogonić ludzi, którzy nie identyfikują się z firmą bo bez tego najlepszy plan restrukturyzacji NIE MA SZANS. |
Mając takie podejście nigdy nikogo w sposób racjonalny nie będzie można rozliczyć z tego co dokonał. Jeżeli nie ma się czym chwalić, to trzeba znaleźć kogoś kto do tego doprowadził. Zgadzam się, że nie można żądać efektów po tak krótkim czasie funkcjonowania, no ale w takim razie Sukces 100 dni jest czystą propagandą? bo czym innym. Chwaląc się osiągnięciami rządu Belki - zwłaszcza gospodarczymi. Ale powstaje tutaj pomimo wszystko pewna nieścisłość, bo partia która idzie do wyborów z jednym z naczelnych haseł taniego Państwa usuwa go w niepamięć gdy już powszechnie wiadomo, że Państwo jest droższe jak nigdy dotąd, administracja się rozrasta zamiast maleć (hasło utopia bo admin. nigdy nie będzie mniejsza)i ciekawy jestem co z tymi 3 mln mieszkań. Coś mi to przypomina. Wałęsa oddaj moje 100mln.
|
|
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 23:21 |
|
|
45998
Więc w jaki sposób doprowadzili do utraty tej pracy? |
Chaotyczna prywatyzacja, zwlaszcza w wykonaniu p. Lewandowskiego, spowodowala bankructwo wielu malych firm. Stosunek rzadu Bieleckiego do wielu afer sprawial wrazenie, ze byl on powolany przez mafie. Kto wie, moze byl?
Jak dobrze pamiętam to PIS też od okrągłego stołu stale pojawia się w kręgu decyzyjnym w różnych formach egzystencji, ale nie tylko PIS są też inne partie. |
Zgadza sie. Czy prezydent Kaczynski sie wypiera swej polityki w NIK czy Min Sprawiedliwosci? Czy Ujazdowski sie wypiera swej polityki kulturalnej? Czy prof. Szyszko sie wypiera tego, co robil na rzecz lesnictwa? Mozesz ich krytykowac ale dzialalnosc kazdego z nich jest calkowicie spojna. A teraz - Donald Tusk udaje spadnietego z choinki i pragnie zatrzec wszelkie wspomnienie KLD. Rokita tez nie przyznaje sie do wszechwladnego szefa URM (ja to pamietam wlasna pamiecia - przewaga wieku) z rzadu Suchockiej. Niesiolowski nie przyznaje sie do swych textow sprzed 5 lat nt. PO a pani HGW wypiera sie zwiazkow z Falandyszem. My ludzie dorosli poznajemy drzewa po owocach ale rozumiemy prawo mlodosci do wyszalenia sie.
PS. Jakies konkretne zarzuty do mej ortografii? W przeciwnym przypadku zapraszamy pod stol.
|
45999
Wampir_wawelski--->
...i zapewnie taki patos i pech na jego zdrowiu będzie jeszcze trwał, ale już wiemy kto był jego informatorem, czy takich informacji nie ujawinia się gdy nie ma asów w kieszeni? |
Mogę prosić o przetłumaczenie tego na zrozumiały polski??? Szczególnie fragment "o patosie i pechu na jego zdrowiu"
Chcesz się licytować kto więcej głupot powiedział (przyjąwszy wcześniej, że Kurski takową powiedział w sprawie bilboardów- w co osobiście nie wierzę)- proszę bardzo. Tylko jakby nie patrzeć to nie Kurski jest "frontmanem" PiSu w przeciwieństwie do JMR i DT czy też GS- "Razem".
Sprawa Wehrmachtu--> DT: "nie wiedziałem, nie słyszałem" (kuzynka DT - "nie wiem dlaczego kuzyn udaje, że nic nie wiedział" - pokazując zdjęcia dziadka w mundurze niemieckim)
Sprawa pchniętego anarchisty--> JKM " miejsce platformy jest przy łóżku tego człowieka" człowiek okazał się zakapiorem pseudonim "Skalpel", pchniętym z zemsty przez innego zakapiora.
Sprawa subwencji partyjnej--> GS (przed wyborami) "nasza partia zrezygnuje z subwencji" (dwukrotnie potwierdzone przez GS)
GS (po wyborach) "wygląda na to, że przyjmiemy subwencję"
Sprawa raportu w sprawie mediów: komentowana na bieżąco
Gospodarka--> DT "uważajcie na swoje portfele, w przyszłym roku benzyna będzie po 5 złotych." Ja dzięki Bogu jakoś portfel swój jeszcze mam, być może niezbyt pełny ale nie oczekuję cudów po 16 latach grabieży. Benzyna po ile jest każdy widzi.
Itd. itp.
A odnośnie "Łuku Kurskiego" (to do Szymona Cygielskiego) proponuję mimo wszystko poczytać na temat tej bitwy- czy aby Wehrmacht aż tak bardzo się tam przejechał.
|
46000
http://kataryna.blox.pl/2...rzywodztwa.html
Polecam, czytanie i myślenie to nie jest czarodziejska sztuczka. |
46001
Wehrmacht byl zarcikiem ale jesli kolega twierdzi, ze Joseph Tusk nie sluzyl w Wehrmachcie, to dla kolegi widac nie jest. |
Oj nie, może sprawdźmy, gdzie Wasi dziadkowie służyli, jakby ktokolwiek odpowiadał za postępowanie swoich przodków, ale czy przypadkiem Benedykt XVI nie miał do czynienia w HitlerJungend? Jeszcze nie napisaliście postulatu o usunięciu go z posady?
|
Wszystko trzeba tłumaczyć, jak mojemu pięciolatkowi . Tu nie chodzi o służbę Josefa Tuska w Wehrmachcie, a o fakt, że wykształcony magister historii Donald Tusk nie wiedział, co robił jego dziadek podczas wojny.
|
46002
A zwlaszcza o to, ze mgr Tusk SKLAMAL, ze nie znal przeszlosci swego dziadka. W wycofanym przez Suboticia materiale TVN jego ciotka twierdzi, ze o przeszlosci w rodzinie mowilo sie swobodnie, bo w koncu - czego tu sie wstydzic? Oczywiscie wycofano program z powodu jego zlej jakosci technicznej i nie ma to nic wspolnego z drugim etatem Milana  |
|
|
 |
|