Miejsce nie trzymania się tematuf |
Autor |
Wiadomość |
Gustaryk  sekretarz zarządu koła

|
Wysłany: Nie 10 Lip, 2011 14:47 |
|
|
Panorama 360: http://360vr.com/2011/06/...6236/index.html |
|
 |
|
 |
Zbigniew  członek władz krajowych

|
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011 22:53 |
|
|
Pytanie niedouczonego. W klasycznych zdjęciach Drogo Mlecznej"popularnych w sieci widzimy całe mnóstwo "placów" o wiele ciemniejszych niż otaczające je obszary. Co to jest? Pył z nielekkich pierwiastków, pył z lekkich pierwiastków, czy jeszcze co innego? |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011 00:06 |
|
|
@Zbigniew: Pył ze zdecydowaną przewagą pierwiastków lekkich (tzn. lżejszych od żelaza). |
|
 |

|
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011 22:33 |
|
|
@Hegi do tablicy! Spróbuj się odnieść do poniższego: link Nie chodzi mi oczywiście o brednie, które ja sam nieuk dostrzegam, ale o całe to tunelowanie, w którym Niemiaszki co do eksperymentów przodują. Jak to się ma do twierdzeń jakich ostatnio coraz więcej że światło nie "leci" a jest "własnością". |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 01:37 |
|
|
Khm, nie podejmuję się tu czegokolwiek rozstrzygać, ale pamiętam detekcję strumienia neutrin, która poprzedziła o czas jakiś obserwację wybuchu SN1987A w świetle widzialnym. Ale to co najwyżej poszlaka, i to kiepska.
Byli też tacy, którzy twierdzili, że neutrina mają właściwości tachionów, tzn. zawsze poruszają się szybciej niż światło, w pełnej zgodzie z STW. |
|
 |

|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 07:47 |
|
|
Hegemon napisał/a: |
Byli też tacy, którzy twierdzili, że neutrina mają właściwości tachionów, tzn. zawsze poruszają się szybciej niż światło, w pełnej zgodzie z STW. |
W Młodym Techniku w roku pi razy oko 80-83 czytałem ciekawe równanie matematyczne, w sumie proste, do zrozumienia na poziomie średnim technicznym z użyciem jednej wartości urojonej, która potem pięknie się redukowała na temat tachionów właśnie. Choć to dziwaczne, powyżej bariery światła obiekty poruszać by się miały tym szybciej czym mniejsza ich energia. Oczywiście zawsze szybciej od bariery.
Kilka lat temu na BR3 w godzinach nocnych był kilka razy w tygodniu taki blok "kosmiczny". Oglądałem kilka razy film o jakimś niemieckim instytucie w którym z kolei udało się tunelować informację w postaci fali EMz zapisem muzyki. Zdaniem autorów informacja ta wypisz w mordę wymaluj poruszała się (przeskakiwała tunel... tu brakuje mi fachowego określenia jak to nazwać), po przeliczeniu na standardy einsteinowskie, z prędkością 2,3 prędkości światła w normalnych warunkach.
|
|
 |

|
Wysłany: Sob 19 Lis, 2011 00:12 |
|
|
A jednak: Neutrina nadal szybsze od światła |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 18:55 |
|
|
Heh, podoba się mnię flaga Alaski:

A Szanpaństwu? |
|
 |

|
Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 20:16 |
|
|
Co to u licha jest???? celowo wklejam link a nie jotpega, ponieważ waży ponad 11 MB i nieco długo się wczytuje: ostrzegam lojalnie.
http://eoimages.gsfc.nasa...2012023_lrg.jpg
Chodzi mi oczywiście o pionowe pasy zamglenia. Widać ich dokładnie 4 równo od siebie oddalone. |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2012 21:43 |
|
|
Niech pomyślę: obrazek jest mozaiką zdjęć wykonanych o różnych porach dnia, z różnych lokalizacji orbitalnych stąd wydłużony i zwielokrotniony odblask Słońca? |
|
 |

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2012 22:23 |
|
|
Ja zwróciłem na nie uwagę z innego powodu. Wyglądają "identycznie" jak księżyce Kordylewskiego w skali 1:10-30. Oglądałem to zdjęcie w przeróżnych zbliżeniach. One są wyraźne od raka do koziorożca. Dalej tak jakby ich nie było.
Twoja argumentacja jakoś mnie nie przekonuje. Nie uwzględnia czasu, a upływu tego na takim fotoszopie za ch... by nie ukrył nawet dobry koleś z pędzelkiem i farbkami. Że mozaika zgoda, ale wykonana ze zdjęć zrobionych jednym ciągiem w bardzo krótkim czasie tj kilkunastu, no, dwudziestu paru minut. |
|
 |
kosmonauta prl  zwykły członek partii

|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2012 20:51 |
|
|
To jest projekcja sferyczna składanek obrazów z sześciu biegunowych orbitowań. Obrazki są wzięte z Suomi NPP, który orbituje 14 razy na dobę, zatem materiały do rzutowania zebrano w ciągu pi razy oko 9 godzin (zakładając około 5 okrążeń - ruszamy za tutejszozdjęciowym zenitem i kończymy przed nadirem). |
|
 |

|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2012 21:00 |
|
|
kosmonauta prl napisał/a: |
To jest projekcja sferyczna składanek obrazów z sześciu biegunowych orbitowań. Obrazki są wzięte z Suomi NPP, który orbituje 14 razy na dobę, zatem materiały do rzutowania zebrano w ciągu pi razy oko 9 godzin (zakładając około 5 okrążeń - ruszamy za tutejszozdjęciowym zenitem i kończymy przed nadirem). |
Moim zdaniem to tłumaczenie, podobnie jak wcześniej @Hegiego nie tłumaczy bardzo prostej sprawy: ciągłości chmur na "łączeniach" wyglądających ja zamglenie. Jak wytłumaczyć że chmury "stały" nieruchomo przez kilka godzin czekając aż następny nalot satelity trachnie kolejne zdjęcie?
|
|
 |

|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2012 21:45 |
|
|
Podzielić dwadzieścia cztery na czternaście musisz i skalę obrazu globu przemyśleć, by sprawy sedno zrozumieć. |
|
 |

|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2012 23:13 |
|
|
Zdjęcie można zbliżać bez "pixielowania" do rozdzielczości kilku kilometrów. Konia z rzędem jeśli znajdziesz gdzieś nieciagłości chmur. Było by tak gdyby zdjęcie było montażem kilku zdjęć wykonanych w różnym czasie, czy nie? Pytam jako laik. |
|
 |

|
Wysłany: Pią 02 Mar, 2012 14:56 |
|
|
Oj, hedziu masztytu orkę na ugorze ...
 |
|
 |

|
Wysłany: Pią 02 Mar, 2012 19:55 |
|
|
Trzy pokłony czołobitne za jednoznaczne wytłumaczenie. Prosto jak krowu na rowu. Dziękuję.  |
|
 |

|
Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 07:44 |
|
|
Jułelkam. Takimi zabawami (aczkolwiek sporadycznie w takiej skali) zajmuję się zawodowo od nastu lat, więc nie mogłem porzucić oświaty kagańca. |
|
 |

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2012 21:49 |
|
|
Przed chwilą patrząc z mojej lokalizacji ( 52° 22' 60N, 18° 41' 60E) obserwowałem sobie bardzo długo tj ok 3 sekund spadający okruch kosmiczny. Jego współrzędne: azymut 190 do 195 kąt od 35 do 10. Na mój chłopski rozum musiał być strasznie daleko ode mnie i szedł pod małym kątem skoro tak długo go było widać. Pamięta ktoś linki do obserwatoriów meteorytowych w Czechach? Może go zarejestrowały. |
|
 |
B.B. Rodriguez sympatyk

|
Wysłany: Pią 01 Cze, 2012 11:02 |
|
|
Zaraz, chwila. Prywaciarze dobili się do ISS, i do tego chlapnęli szczęśliwie do oceanu w drodze powrotnej (w telewizorni mówili, że Dragon miał spłonąć w atmosferze), a tutaj cisza?
Hoax jakiś czy co?
http://www.spacex.com/press.php?page=20120531 |
|
 |
Zgred Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Sob 02 Cze, 2012 23:31 |
|
|
B.B. Rodriguez napisał/a: |
Zaraz, chwila. Prywaciarze dobili się do ISS, i do tego chlapnęli szczęśliwie do oceanu w drodze powrotnej (w telewizorni mówili, że Dragon miał spłonąć w atmosferze), a tutaj cisza? |
Prywaciarze za publiczną kasę
|
|
 |
B.B. Rodriguez sympatyk

|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2012 17:31 |
|
|
ESO wczoraj zdaje się wypuściło ładny obrazek. Przynajmniej prasowo. Teleskop VISTA dziabną fotki środka naszej galaktyki. Zdjęcie ma w pikselach 108200 x 81500. Ma ktoś oryginalny rozmiar? Bo ja znalazłem tylko poglądową miniatrukę.
 |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2012 20:30 |
|
|
Z innej beczki: odnaleziono największy polski meteoryt. Morasko, a jakże, bitych 300 kg.
http://www.rp.pl/artykul/9139,946086.html |
|
 |
tayfal  członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2012 16:18 |
|
|
Tajemnicza chmura zabiła miliony ludzi.
Zagadkowe zjawisko wystąpiło w latach 536-537 naszej ery w Europie i Azji. Niebo przysłoniła chmura, która przyniosła śnieg w środku lata i śmierć milionów ludzi. Jak wytłumaczyć ten fenomen?
Według świadectw pisemnych, które poparte zostały badaniami słojów drzew i dowodami archeologicznymi w latach 536-537 naszej ery niebo pomiędzy Europą, Azją Mniejszą aż do Chin przykryła tajemnicza chmura.
Cały ten czas przysłaniała ona słońce, przez co w niektórych miejscach nawet latem padał śnieg, a z powodu głodu wymarła 1/3 mieszkańców Europy, 80% mieszkańców Chin, a w Skandynawii mogło umrzeć nawet 75-90% populacji.
Czy była to ogromna erupcja wulkaniczna, czy też może bliski przelot wielkiej komety, która pozostawiła po sobie chmurę drobnych cząsteczek unoszących się w powietrzu, które nie pozwalały promieniom słonecznym na docieranie do ziemi i w ten sposób doprowadziły do ochłodzenia klimatu.
całość:
http://www.twojapogoda.pl...a-miliony-ludzi |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Sob 27 Paź, 2012 20:02 |
|
|
No, z tą kometą to jakiś odlot anonimowego redaktora  |
|
 |
Hegemon  Beczkowóz

|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2012 18:45 |
|
|
B.B. Rodriguez napisał/a: |
Ma ktoś oryginalny rozmiar? |
Włala: http://www.gigapan.com/gigapans/117375
|
|
 |
Puchaty  sekretarz władz wojewódzkich
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2012 19:51 |
|
|
tayfal napisał/a: |
Zagadkowe zjawisko wystąpiło w latach 536-537 |
To było w latach 535-536;)
|
|
 |

|
Wysłany: Śro 12 Gru, 2012 21:36 |
|
|
 |
|
 |
tayfal  członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Sob 22 Gru, 2012 13:59 |
|
|
W środę blisko Ziemi przeleci planetoida Toutatis, która ma średnicę aż 4,5 kilometra. W jej kierunku wysłana została chińska sonda Chang’e-2, która ma ją monitorować. Czy obiekt stanowi dla nas zagrożenie?
W środę będzie miało miejsce bardzo wydarzenie dla obserwatorów nieba, a zwłaszcza dla wszystkich badaczy planetoid.
W bezpośredniej bliskości Ziemi przeleci sporych rozmiarów planetoida o nazwie 4179 Toutatis.
Jednak bez obaw, nic nam nie grozi, ponieważ obiekt zbliży się na 18-krotną odległość Ziemi od Księżyca.
Tym samym żadnego zagrożenia dla nas niema. Bliżej obiekt znalazł się 29 września 2004 roku, zaledwie 4 razy dalej niż Księżyc i wówczas też do niczego nie doszło.
Stąd, i więcej:
http://www.twojapogoda.pl...de-blisko-ziemi
Światlejsze w tomacie kuleżeństwo by może się wypowiedziało troszkie, bo ciekawe1. |
|
 |

|
Wysłany: Czw 21 Lut, 2013 09:33 |
|
|
1999 RQ36
Zmacali go naukowcy sondą i...
http://www.nasa.gov/multi...ia_id=159752531 około 2 minuty.

Czy jest to zjawisko aż tak powszechne że przy pierwszym zmacaniu odkryli? |
|
 |
|