Jak zrobić sobie avatar? |
Autor |
Wiadomość |
wichura Banita
|
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008 10:53 Jak zrobić sobie avatar? |
|
|
Jak zrobić sobie avatar?
Sprawa ogólnie jest banalnie prosta, jednak dla osób, które nie są dobrze zorientowane w obsłudze komputerów (wiadomo - nie każdy urodził się w erze komputerów) może to stanowić pewien problem. Zatem służę pomocą - oto i instrukcja obsługi dla systemu Windows:
Pierwszym krokiem jest zaopatrzenie się w jakiś prosty program do edycji grafiki. Zatem pobieramy sobie jeden z najbardziej popularnych programów - Irfan View
oraz spolszczenie do niego.
Instalujemy program. Spolszczenie powinno się wrzucić do folderu Languages (dokładna lokalizacja powinna być taka: Program Files\Irfan View\Languages). Następnie uruchamiamy program -> klikamy options -> change language -> POLSKI.DLL
Mamy już program w języku polskim. Teraz w tym programie otwieramy foto z którego chcemy zrobić avatar. W razie konieczności (aby była np. sama twarz a nie cała postać) zaznaczamy klikając lewym przyciskiem myszki wybrany fragment zdjęcia przy czym należy pamiętać, aby zaznaczenie miało formę kwadratu, ponieważ nasz avatar ma być właśnie mniej więcej w takiej formie. Następnie klikamy na Edycję i wybieramy "Kadruj (przytnij) zaznaczone" - można skorzystać też z komendy Ctrl+Y (zwyczajnie wcisnąć te dwa klawisze razem). Kolejnym krokiem jest zmiana rozmiaru obrazka. W tym celu klikamy na Obraz i wybieramy "Zmień Rozmiar obrazka" (można skorzystać z komendy Ctrl+R). Wymagany rozmiar avataru to 90x90 pikseli - wartością ograniczającą jest 90, więc może być np. 90x65. Zatem przy szerokości lub ewentualnie wysokości (tam gdzie wartość jest wyższa) wpisujemy 90 i klikamy OK. Teraz w programie graficznym powinniśmy widzieć już zmniejszony obrazek i wystarczy tylko go zapisać. Klikamy Plik i następnie "Zapisz obrazek jako" (można też nacisnąć "S" na klawiaturze). Jeśli obrazek zawiera jakieś informacje np. o modelu aparatu fotograficznego to można zapisać go bez tych informacji. W tym celu odznaczamy w małym okienku, które wyskoczyło nam po prawej stronie takie opcje jak "Zachowaj pierwotne dane EXIF", "Zachowaj pierwotny komentarz JPG"... - w ogóle można wszystko odznaczyć. Zapisujemy obrazek.
Następnie logujemy się na Forum i wchodzimy do swojego profilu. Tam jest takie coś jak Panel kontrolny Avatarów. Klikamy "Przeglądaj", następnie odnajdujemy obrazek u siebie na dysku i klikamy "wyślij". Powinna wyskoczyć informacja: "Twój profil został zaktualizowany. Kliknij Tutaj aby powrócić do Strony Głównej". Mamy avatar.
Tym sposobem można także zmieniać rozmiary zdjęć, które chce się zamieścić na forum. Jak zamieścić zdjęcie w internecie i wstawić grafikę na forum? Instrukcja jest tutaj. Miłego zmniejszania zdjęć. |
|
|
|
Zbigniew członek władz krajowych
|
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008 11:05 |
|
|
tak żeś wytłumaczył że i tak nic nie zrozumiałem.
Ja robię tak.
1 znajduje jakieś ciekawe zdjąćko w sieci. Kopiuję
2 otwieram w ACDSee i tam przerabiam metodą małpich prób by miało rozmiar 90x90 pixeli; zapisuję.
3 robię tak jak napisałeś dalej wklejam na forum.
|
|
|
wichura Banita
|
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008 11:22 |
|
|
Zbigniew napisał/a: |
tak żeś wytłumaczył że i tak nic nie zrozumiałem. |
A program sie zainstalowało?
Co mi tam szkodzi - instrukcja w wersji skróconej:
1. Zainstaluj Irfan View i Spolszczenie.
2. Uruchom program i otwórz obrazek. Zaznacz LPM na zdjęciu to co ma być Twoim avatarem i naciśnij Ctrl+Y
3. Naciśnij Ctrl+R i w pole gdzie wartość liczbowa jest większa wpisz 90.
4. Naciśnij S i zapisz obrazek na dysku.
5. Wklej na forum.
|
|
|
|
Trapp baron wojewódzki
|
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008 11:36 |
|
|
Ja obrabiam programem od cyfrówki, a najłatwiej wybrać przecież jakiś avatar z tego coś przygotował Puchaczu, skopiować tylko link i wkleić do profilu
Co do instalacji programów to ja komputer kupiłem bez systemu operacyjnego i jako kompletny laik zainstalowałem go sobie z płytki pożyczonej od kumpla, a więc nie trzeba się na tym znać by mieć efekty aha teraz mam z licencją jakby co |
Poseł PiS Andrzej Kosztowniak chciał dowiedzieć się, ile pieniędzy wydano na nagrody dla ministrów i wiceministrów rządów PO, czyli w latach 2010-2015. Z Kancelarii premiera otrzymał odpowiedź, że sekretarze i podsekretarze stanu w KPRM w tym okresie otrzymali łącznie 38 tys. zł nagród. To ponad 15 razy mniej niż wyniosły nagrody tylko w jednym roku rządów premier Beaty Szydło. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008 19:46 |
|
|
puchacz napisał/a: |
Co mi tam szkodzi - instrukcja w wersji skróconej:
|
No nareszcie łopatą i skutecznie.
Wielkie dzięki.
Off. Jest gdzieś dział, temat drobnych porad komputerowych, albo raczej programowych? Diabli mnie biora, gdy maszyna mi nie chodzi tak jak chcę. Parę dni temu aktualizowałem operę (moja ulubiona). Okazało się, że wcięło mi ulubioną funkcję. Mogłem wcześniej w polu adresowym wpisać dowolną frazę i przeglądarka sama mnie przekierowywała na google i wyrzucała wynik z googli. Teraz ni chuchu. Takich bzdetów, drobnostek utrudniających życie usera jest sporo. Ot inna sprawa. Gdzie u licha w wordzie jest wybieranie tła. Na białym idzie poczytać powiedzmy 20-50 stron, ale nie trzysta, bo łeb od bieli pęknie.
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Wto 08 Sty, 2008 20:59 |
|
|
Format > Obramowanie i cieniowanie > Cieniowanie
Jeśli ktoś gustuje w czasach króla Ćwieczka, może też skorzystać z tego:
Narzędzia > Opcje > Ogólne > Niebieskie tło, biały tekst |
|
|
|
Wysłany: Wto 08 Sty, 2008 21:40 |
|
|
Ja mam worda 2007. Znalazłem po wielkich bólach. Tu jest tak: Układ strony>kolor strony>efekt wypełnienia>tekstura (albo kolor).
Nareszcie oczy nie będą się tak męczyć. Dzięki zacny Kolego. |
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 21:54 |
|
|
i taki
Avatary pochodzą z mojej prywatnej galerii zdjęć |
Ostatnio zmieniony przez Psuj Sob 09 Lut, 2008 22:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 22:33 |
|
|
Nie za duże? |
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 22:43 |
|
|
Widzisz je czy reklamę cba.pl? |
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 22:50 |
|
|
A, to jest reklama!
|
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 22:52 |
|
|
no dobra, jak teraz nie działa, to znaczy, że internet się popsuł |
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 22:54 |
|
|
Albo właśnie naprawili |
|
|
Edwill baron wojewódzki
|
Wysłany: Pią 14 Mar, 2008 03:17 |
|
|
Dlaczego mój avatar waha się pomiędzy Kościuszką i tym drugim gościem? Czyżby ktoś się tym zabawiał Grozi nam następna Komisja Śledcza. Forumowa tym razem... |
|
|
Edwill baron wojewódzki
|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008 12:22 |
|
|
Eureka! Odkryłem, że Firefox pokazuje mój avatar z Kościuszką; Safari, Opera i IE pokazują ten drugi.
Zagadka tej, tak ważnej dla ludzkości, sprawy jest wyjaśniona! Zatem nie ma potrzeby powoływania nowej Komisji Sejmowej. |
Ostatnio zmieniony przez Edwill Nie 16 Mar, 2008 22:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Trapp baron wojewódzki
|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008 12:29 |
|
|
Edwill napisał/a: |
Zatem nie ma potrzeby powoływania nowej Komisji Sejmowej |
Wystarczyłaby zwykła forumowa
|
Poseł PiS Andrzej Kosztowniak chciał dowiedzieć się, ile pieniędzy wydano na nagrody dla ministrów i wiceministrów rządów PO, czyli w latach 2010-2015. Z Kancelarii premiera otrzymał odpowiedź, że sekretarze i podsekretarze stanu w KPRM w tym okresie otrzymali łącznie 38 tys. zł nagród. To ponad 15 razy mniej niż wyniosły nagrody tylko w jednym roku rządów premier Beaty Szydło. |
|
|
|
|
Edwill baron wojewódzki
|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008 22:54 |
|
|
Oczywiście, musiałaby wystarczyć. Komisje sejmowe są b. zajęte głupimi sprawami podobnymi do laptop'u Ziobry... |
|
|
av-master sympatyk
|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 10:10 |
|
|
zawsze możesz skorzystać z generatora avatarów na stronce avatars.bee.pl |
|
|
|
|