Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 15:02 Suszarka naprawiła komputer
Po awarii energetycznej komp syna nie chciał odpalić.
Ja się zupełnie nie znam, a młody szukał pomocy w necie (za pośrednictwem mojego sprzętu).
Noji nagle mnie pyta o... suszarkę do włosów.
Podmuchał gorącym powietrzem na jakąś lampkę w zasilaczu i się naprawiło!
Może się komuś przyda.
Porada była po angielsku:
Cytat:
This sounds very weird but I swear it worked for me...
1. Unplug everything from the computer.
2. Make sure to leave the power cord plugged into the wall and computer.
3.Using a hairdryer,blow heat on the flashing green light for two to three minutes. The flashing green light should turn to a steady green.
4. Turn on computer. Good luck & i hope this works for you! Let me know if this works!
_________________ I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
Dziwne. Ja bym jednak na wszelki słuczaj poszukał zapasowego zasilacza. Musi się tylko zgadzać napięcie i rodzaj wtyczki (jeżeli to laptop, bo jeśli stacjonarny, to w ogóle powinno być proste - wystarczy podmienić zasilacz).
Jeżeli ktoś w domu potrafi to można rozmontować ten wadliwy zasilacz i sprawdzić w nim kondensatory, bo to one odpowiadają za większość awarii. łatwo poznać, że kondensator jest "trafiony" - będzie miał wypukłą, odkształconą górę. "Domowy elektronik" powinien spoko dać radę wymienić taki kondensator.
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 21:42
Doradzam wymianę zasilacza. Domowy elektronik może się bawić w sprawdzanie kondensatorów, ale narobi przy okazji takiego brudu (czyszcząc zasiłkę), że nie warto.
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 10:50
Jeżeli pada zasilacz, to w konsekwencji może paść również płyta, dysk, karta graficzna.
Dlatego opłaca się inwestować w najlepszy zasilacz, na jaki nas stać.
A jeśli nawet chcemy ryzykować, bądź też uznajemy, że stać nas na pokrycie kosztów zignorowania takiego ryzyka, to warto sobie zadać pytanie "ile są warte dane zapisane na dysku?".
Jeżeli nie wymienia teraz zasilacza, to niech chociaż zarchiwizuje najważniejsze dane.
Ciekawe, Elu a komputer syna to też był HP? Słyszałem o resetowaniu zasilacza (jeśli ma przełącznik 120/230V to wyłączyć komputer, odłączyć go od prądu i przełączyć w tę i z powrotem) i generalnie suszarka ma swoje zastosowania w serwisowaniu RTV ale to dla mnie nowość. Dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum