|
IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże
|
dieta "bez żółci" |
Autor |
Wiadomość |
EloMar członek zarządu organizacji powiatowej
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Maj 2012
Posty: 1184
Skąd: zza ściany
|
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 09:42 dieta "bez żółci" |
|
|
w internecie mnóstwo teorii, broszurek w szpitalach tez, a mnie chodzi o konkretne sprawdzone rzeczy dla osoby po usunęciu woreczka żółciowego, w stanie wrazliwego żołądka, przy dolegliwościach wątroby
dajcie co nieco na ruszt, znaczy sie jakies przepisy na sam poczatek, na pierwszy tydzień po zabiegu, żeby stopniowo przyzwyczaić trzewia do jedzenia
plis |
_________________
Boże użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości abym odróżnił jedno od drugiego. |
|
|
|
|
kazio baron wojewódzki
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 4456
|
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 12:53 |
|
|
z własnego doświadczenia - to nie chodzi o brak żółci, tylko o to, że jest się pociętym mniej czy bardziej. Dieta ubogoresztkowa początkowo, jak dla małego dziecka. Dietetyczka mówiła "pierogi ruskie, tak, ale bez cebulki".
Po jakiś 6 tygodniach normalnie a nawet normalniej niz przed operacją. |
|
|
|
|
mmaria skarbnik zarządu organizacji powiatowej
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 10 Sie 2011
Posty: 1469
|
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 14:36 |
|
|
No i nie podsmażane (te ruskie)
Najlepiej gotowane, lekkostrawne i małych porcjach. Na początku bez surowizny. Jarzyny na parze albo gotowane, ryby takoż.
I stopniowo wzbogacać dietę. Po jakimś czasie je się faktycznie wszystko. |
|
|
|
|
Stary Belf Sprzątacz Tego Forum!
Wiek: 105
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 19:45 |
|
|
mmaria napisał/a: |
No i nie podsmażane (te ruskie)
Najlepiej gotowane, lekkostrawne i małych porcjach. Na początku bez surowizny. Jarzyny na parze albo gotowane, ryby takoż.
I stopniowo wzbogacać dietę. Po jakimś czasie je się faktycznie wszystko. |
Gotowana cielęcina, na początek najlepiej mielona. Brak przypraw, oprócz niewielkich ilości soli (bazylia, oregano i inne takie prowansalki odpadają, pieprz i ziele angielskie takoż). Jajeczka na miękko i w koszulkach jak najbardziej wskazane. Co 2 tygodnie wzbogacać dieteę o nowości np. chudą wieprzowinę, wołowinę.
Znam tę dietę, bo jako dziecko przeszedłem żółtaczkę typu B.
|
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
|
Budyń członek władz wojewódzkich
Wiek: 37
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 2571
|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2013 00:05 |
|
|
Jajecznica zwykła też bardzo dobra.
Co do jedzenia wszystkiego - po dwóch, trzech miesiącach w zasadzie, po pół roku na pewno. |
_________________
napisane:
http://niepoprawni.pl/blogs/budyn78
wykrzyczane:
http://spiritof84.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
|
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
|