Przesunięty przez: Hegemon
Nie 09 Lut, 2014 23:35 |
Jakże się udał państwu tłusty czwartek? |
Autor |
Wiadomość |
Przemko członek władz wojewódzkich
Pomógł: 6 razy
Wiek: 35
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 2616
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 21:30 Jakże się udał państwu tłusty czwartek? |
|
|
Istotę tego dnia zrozumiałem dopiero jak doczytałem jak wyglądać powinien porządny Wielki Post - mianowicie od poniedziałku do czwartku post ilościowy, piątek i sobota post ścisły, na wsiach to i nabiał odpadał. |
|
|
|
|
KAnia przewodniczący zarządu o. p.
Wiek: 103
Dołączyła: 04 Sty 2010
Posty: 2299
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 21:39 |
|
|
pączek, tiramisu, sernik
mniam |
|
|
|
|
Sarmata członek zarządu organizacji powiatowej
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 1066
Skąd: Miasto Stoliczne
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 21:57 |
|
|
Dziadek żony z Podlasia to wspomina czasym, jak przed Wielkim Postem chopy na wsiach garki szorowali, żeby ni grama tłuszczyku nie było. |
_________________
http://www.garnek.pl/sarmata/a |
|
|
|
|
Keikobad Banita
Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 3324
Skąd: Kraków, konkretnie Krakówek
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 22:27 |
|
|
Piąteczka. |
_________________
Frakcja psychiatryczna. |
|
|
|
|
peterman członek zarządu organizacji powiatowej
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 1085
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 22:55 |
|
|
Postnie, bo były niedobre (poza jednym - akurat miejscowym, przez sąsiadkę toczonym). |
|
|
|
|
wolo sekretarz zarządu organizacji powiatowej
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1753
Skąd: Prusy Królewskie
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 22:56 |
|
|
Cztery i pół. Plus cztery rogaliki domowej roboty z nadzieniem oraz trochę chrustu vel faworków, bo u Wołyniaków to ostatnie na post zawsze było. |
_________________
"Największym nieszczęściem motłochu jest jego głupota." Eurypides
„Tolerancja i apatia to ostatnie cnoty umierającego społeczeństwa”. Arystoteles |
|
|
|
|
Wieniawa członek zarządu organizacji powiatowej
Wiek: 51
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 929
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 23:02 |
|
|
aaa |
Ostatnio zmieniony przez Wieniawa Pon 05 Sie, 2013 12:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Przemko członek władz wojewódzkich
Pomógł: 6 razy
Wiek: 35
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 2616
|
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 23:09 |
|
|
U mnie też piąteczka, po raz pierwszy w życiu chyba taka ilość i bez żadnego poczucia winy, w końcu Post idzie.
Westchnąłem tylko w intencji piekarzy, moja biedna mama normalnie wraca z nocki po 9-10 no góra 11-godzinnej zmianie, w Czwartek wraca po 22-24 godzinnej. A na papierze to ona nawet nie tam jest zatrudniona tylko w sklepie, a aktualnie to w ogóle jest na kuroniu bo u tego pracodawcy taka tradycja że rotacyjnie wszyscy na kuronia przechodzą. W życiu tak ciężko nie pracowała jak teraz kiedy jest na bezrobociu.
U nas na Warmii i na Mazowszu też zresztą to faworki to nie to samo co chrust - różnią się ciastem, chrust bez drożdży. |
|
|
|
|
lupus71 baron wojewódzki
Pryncypał
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 4836
Skąd: spod lasu w mieście
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 08:13 |
|
|
5 pączków przez cały dzień to ma byc udany tłusty czwartek? To chyba jakis żart?
Tyle to małe dziecko zjada. Właśnie wczoraj mój tłusty czwartek był nieudany bo tylko 5 czy 6 wciągnąłem.
Mój rekord to 17
Faworki robimy z żółtek, mąki, spirytusu. Smażymy w smalcu. Tylko wówczas są udane |
_________________
"Dzięki Bogu mamy mnóstwo filmów, w których kropi się Niemców" - Kazimierz Jankowski, ojciec Pawła "Wojna domowa"- odc. 11 |
|
|
|
|
romeck członek zarządu organizacji powiatowej
Pomógł: 3 razy
Wiek: 45
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 1112
Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 10:51 |
|
|
lupus71 napisał/a: |
Mój rekord to 17 |
Hehe! Mój także!
Ale sprzed ładnych kilku lat.
Odkąd Unia zabroniła (do sprawdzenia) smażenia w smalcu, duże cukiernie, zwłaszcza te z kredytami i/lub nowymi maszynami, smażą już tylko na oleju. Nawet nie chcę myśleć, że na kokosowym.
A wiele małych cukierni już nie robi pączków, tylko wyroby pączkopodobne. Mają kształt, reszty już nie!
Zwykła drożdżowa klucha. Błe.
Sam jeszcze nie smażę....
|
|
|
|
|
Brzost skarbnik zarządu organizacji powiatowej
Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1245
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 11:02 |
|
|
romeck napisał/a: |
Odkąd Unia zabroniła (do sprawdzenia) smażenia w smalcu, duże cukiernie, zwłaszcza te z kredytami i/lub nowymi maszynami, smażą już tylko na oleju. |
Hłe, hłe. A my mamy domowe smażone przez Brzostównę metodą tradycyjną
|
|
|
|
|
iacomus sympatyk
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 94
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 12:13 |
|
|
Kradnę |
|
|
|
|
|