IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hegemon
Nie 09 Lut, 2014 23:35
Jakże się udał państwu tłusty czwartek?
Autor Wiadomość
Przemko 
członek władz wojewódzkich


Pomógł: 6 razy
Wiek: 35
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 2616
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 21:30   Jakże się udał państwu tłusty czwartek?









Istotę tego dnia zrozumiałem dopiero jak doczytałem jak wyglądać powinien porządny Wielki Post - mianowicie od poniedziałku do czwartku post ilościowy, piątek i sobota post ścisły, na wsiach to i nabiał odpadał.
 
     
KAnia 
przewodniczący zarządu o. p.

Wiek: 103
Dołączyła: 04 Sty 2010
Posty: 2299
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 21:39   

pączek, tiramisu, sernik :)
mniam
 
     
Sarmata 
członek zarządu organizacji powiatowej


Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 1066
Skąd: Miasto Stoliczne
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 21:57   

Dziadek żony z Podlasia to wspomina czasym, jak przed Wielkim Postem chopy na wsiach garki szorowali, żeby ni grama tłuszczyku nie było.
_________________
http://www.garnek.pl/sarmata/a
 
     
Keikobad
Banita

Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 3324
Skąd: Kraków, konkretnie Krakówek
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 22:27   

Piąteczka.
_________________
Frakcja psychiatryczna.
 
     
peterman 
członek zarządu organizacji powiatowej

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 1085
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 22:55   

Postnie, bo były niedobre (poza jednym - akurat miejscowym, przez sąsiadkę toczonym).
 
     
wolo 
sekretarz zarządu organizacji powiatowej


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1753
Skąd: Prusy Królewskie
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 22:56   

Cztery i pół. Plus cztery rogaliki domowej roboty z nadzieniem oraz trochę chrustu vel faworków, bo u Wołyniaków to ostatnie na post zawsze było.
_________________
"Największym nieszczęściem motłochu jest jego głupota." Eurypides
„Tolerancja i apatia to ostatnie cnoty umierającego społeczeństwa”. Arystoteles
 
     
Wieniawa 
członek zarządu organizacji powiatowej

Wiek: 51
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 929
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 23:02   

aaa
Ostatnio zmieniony przez Wieniawa Pon 05 Sie, 2013 12:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Przemko 
członek władz wojewódzkich


Pomógł: 6 razy
Wiek: 35
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 2616
Wysłany: Czw 07 Lut, 2013 23:09   

U mnie też piąteczka, po raz pierwszy w życiu chyba taka ilość i bez żadnego poczucia winy, w końcu Post idzie.

Westchnąłem tylko w intencji piekarzy, moja biedna mama normalnie wraca z nocki po 9-10 no góra 11-godzinnej zmianie, w Czwartek wraca po 22-24 godzinnej. A na papierze to ona nawet nie tam jest zatrudniona tylko w sklepie, a aktualnie to w ogóle jest na kuroniu bo u tego pracodawcy taka tradycja że rotacyjnie wszyscy na kuronia przechodzą. W życiu tak ciężko nie pracowała jak teraz kiedy jest na bezrobociu. ;)

U nas na Warmii i na Mazowszu też zresztą to faworki to nie to samo co chrust - różnią się ciastem, chrust bez drożdży.
 
     
lupus71 
baron wojewódzki
Pryncypał


Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 4836
Skąd: spod lasu w mieście
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 08:13   

5 pączków przez cały dzień to ma byc udany tłusty czwartek? To chyba jakis żart?

Tyle to małe dziecko zjada. Właśnie wczoraj mój tłusty czwartek był nieudany bo tylko 5 czy 6 wciągnąłem.

Mój rekord to 17

Faworki robimy z żółtek, mąki, spirytusu. Smażymy w smalcu. Tylko wówczas są udane
_________________
"Dzięki Bogu mamy mnóstwo filmów, w których kropi się Niemców" - Kazimierz Jankowski, ojciec Pawła "Wojna domowa"- odc. 11
 
     
romeck 
członek zarządu organizacji powiatowej


Pomógł: 3 razy
Wiek: 45
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 1112
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 10:51   

lupus71 napisał/a:
Mój rekord to 17


Hehe! Mój także!

Ale sprzed ładnych kilku lat.
Odkąd Unia zabroniła (do sprawdzenia) smażenia w smalcu, duże cukiernie, zwłaszcza te z kredytami i/lub nowymi maszynami, smażą już tylko na oleju. Nawet nie chcę myśleć, że na kokosowym.

A wiele małych cukierni już nie robi pączków, tylko wyroby pączkopodobne. Mają kształt, reszty już nie!
Zwykła drożdżowa klucha. Błe.

Sam jeszcze nie smażę....
 
     
Brzost 
skarbnik zarządu organizacji powiatowej


Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1245
Skąd: z lasu
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 11:02   

romeck napisał/a:
Odkąd Unia zabroniła (do sprawdzenia) smażenia w smalcu, duże cukiernie, zwłaszcza te z kredytami i/lub nowymi maszynami, smażą już tylko na oleju.


Hłe, hłe. A my mamy domowe smażone przez Brzostównę metodą tradycyjną :D
 
     
iacomus 
sympatyk

Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 94
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 12:13   

Kradnę :D
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15