|
IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże
|
Zapraszamy do mazurka! |
Autor |
Wiadomość |
AnnaE członek prezydium władz krajowych
Pomogła: 8 razy
Wiek: 105
Dołączyła: 08 Sie 2011
Posty: 7782
Skąd: n.c. spod samiuśkich Tater
|
Wysłany: Czw 21 Mar, 2013 10:18 Zapraszamy do mazurka! |
|
|
Moja babcia piekła wspaniałe ciasto, na które mówiliśmy "czarny placek".
Niestety, nie zostawiła nam przepisu na niego.
Szukam przepisu, w/g którego wyjdzie mi przynajmniej podobny w smaku.
Może to ten?
Mazurek Kajmakowy
Ten mazurek to najprostszy i jeden z najsmaczniejszych mazurków jakie znamy.
Pojawia się co roku na naszym Wielkanocnym stole.
Spód to kruche ciasto, a wierzch – masa kajmakowa –ozdobiona tym co najlepsze:
OZDOBY DO MAZURKA
to tylko propozycje, z których wybrać można to co Wam smakuje
prażone migdały, płatki migdałowe, prażone orzechy włoskie, pokrojone figi i daktyle,
kandyzowana skórka pomarańczowa, wiśnie w konfiturze, rodzynki sułtańskie,
prażone pestki słonecznika i dyni,kolorowy lukier
Masa kajmakowa
¼ litra słodkiej śmietanki-30%
8 łyżek cukru
Jeśli ktoś lubi trochę prawdziwej wanilii
Śmietankę i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem. Wanilię dodać mniej więcej po godzinie podgrzewania.
Podgrzewać na kuchni na małym ogniu do czasu –aż śmietanka zgęstnieje. Na brzegu kuchni trwa to około półtorej godziny. Na zwykłej kuchence trzeba śmietankę podgrzewać na małym ogniu i od czasu do czasu mieszać.
Masa jest gotowa gdy jej kropla upuszczona na talerzyk zachowuje kształt
Przepis na ciasto
Dwie szklanki mąki
20 dag schłodzonego masła
dwa żółtka
Szczypta soli
Pół szklanki drobnego cukru
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, cukier i jajko. Zagnieść ciasto i gotowe odłożyć na minimum godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na 3 cześci-z 2/3 rozwałkować placek i wyłożyć na prostokątna blaszkę, najlepiej o trzech niskich brzegach.Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki – które staną się brzegami mazurka. Brzeg placka posmarować jajkiem i przylepić rant z wałeczków. Wałeczki można ozdobnie ukształtować palcami. Posmarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Ciasto upiec na złoty kolor. Przed upieczeniem można ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem, a nawet nakryć papierem i obciążyć fasolą-by miało ładną, równą powierzchnię.
Masa kajmakowa powinna już być gotowa -dobrze jest ciepłą wylać na gotowe ciasto
Wariant to masa z kakao, otrzymujemy wówczas mazurek czekoladowy
http://festivalmazurki.pl/mazurki-z-pieca |
_________________
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia |
|
|
|
|
alium skarbnik zarządu organizacji powiatowej
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 1218
|
Wysłany: Pią 22 Mar, 2013 13:42 |
|
|
U mnie mazurka robi się trochę inaczej:
Ciasto "bardzo kruche":
2 czubate szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka (20 dag) schłodzonego masła
2 żółtka
śmietany "ile przyjmie" - zwykle około 1 łyżki
Cisato po zagnieceniu wpakować na co najmniej 30 min do lodówki, potem rozwałkować, wyciąć prostokąt na blachę, albo jakiś inny kształt. Z reszty uformować wałeczki )ok 1 cm wysokości, brzeg ciasta pomazać białkiem i na to przykleić wałeczki.
Kajmak orzechowy:
0,5 litra tłustego mleka (najlepiej "od krowy" a nie ze sklepu)
2/3 -3/4 szklanki cukru (mozna mniej ale wtedy długo się gotuje)
20 dag startych orzechów (mozna więcej)
10 dag masła.
Mleko z cukrem do gara i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (około 40 minut od zagotowania). Wbrew opiniom nie trzeba ciągle mieszać - wystarczy co 1,5 minuty (tylklo garczek musi mieć nieporysowaną emalię). Do zagęszczonego mleka dodać orzechy - jeżeli jest ich więcej to można mniej zagęszczać - i odstawić to aż ostygnie do temperatury ciut wyższej niż pokojowa (tak mniej więcej temp ciała). Dodać masło i dokładnie utrzeć. Nie dawać masła jak jest gorące bo chwyci specyficzny zapaszek....
rozporwadzić na podkładach, ozdobić.
W zeszłym roku było takie
https://lh6.googleusercontent.com/-VUb4AkQuANc/UUxOloUXYWI/AAAAAAAAABA/CmLtyN5mgtM/w641-h650-p-o-k/mazurki.gif |
|
|
|
|
uhr przewodniczący zarządu o. p.
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 1940
|
Wysłany: Pią 22 Mar, 2013 19:46 |
|
|
ładne to |
_________________
Stąd moja zapiekłość przeciw ludzikom, które ściągnęły nam na głowę trampkarza jako jedynowładcę. Była to niby nieznacząca, poczciwa głupota i podłość małych śmierdzieli ale skumulowana dała tragiczne skutki [los] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
|
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
|