IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bp Wielgus współpracował z SB
Autor Wiadomość
staryagent
sympatyk

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 05:48   

Wycofałem post o sfałszowaniu deklaracji o współpracy. Przepraszam, ąle prawie wszystkie portale umieściły to w pozycji news.
:cool:
Ostatnio zmieniony przez staryagent Pon 05 Lut, 2007 09:03, w całości zmieniany 1 raz  

jacor 
przewodniczący koła

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 08:59   

Tak jak pisałem wcześniej. To Wielgus zostanie męczennikiem a Sakiewicza strąca w otchłanie piekielne. Historia ze św Stanisławem powtarza sie.

Mikev 
członek zarządu koła

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 09:02   

Dziennik.pl napisał/a:
Podpis agenta SB "Greya" został sfałszowany?

Wraca sprawa współpracy abp. Stanisława Wielgusa z PRL-owskimi służbami. Według grafologów, słynny podpis agenta "Greya", który miał jakoby sporządzić Wielgus, został... sfałszowany. Oznaczałoby to, że arcybiskup został pomówiony. Pytanie, przez kogo?

Według dr. Waldemara Gontarskiego, dyrektora Centrum Ekspertyz Prawnych Zrzeszenia Prawników Polskich, z którym rozmawia "Życie Warszawy", oskarżenie abp. Wielgusa o współpracę z SB to bezprawie. Jest przekonany, że podpis pod dokumentem, który ujawniła w grudniu zeszłego roku "Gazeta Polska", został sfałszowany. "Właśnie otrzymałem wynik: podpis został sfałszowany. Grafolodzy orzekli, że litery mają różne kształty i podpis nie został sporządzony <à la longue>, czyli jednym pociągnięciem ręki" - twierdzi Gontarski.

"Mieliśmy utrudnione zadanie, by to sprawdzić, bo nie mamy dokumentu tylko mikrofilm. Centrum Ekspertyz ZPP zamówiło jednak analizę grafologiczną w jednym z laboratoriów w zachodniej Europie" - mówi w "Życiu Warszawy" Gontarski. I podkreśla, że badanie specjalnie było robione za granicą, by mieć pewność, że będzie bezstronne.

Dodaje, że w decyzji o ekspertyzie nie chodziło o obronę konkretnej osoby, lecz o obronę prawa i standardów europejskich.

"Jeżeli jakieś media twierdzą, że podpis jest podpisem Wielgusa jako agenta, to te media muszą to udowodnić. Niech więc próbują. My jesteśmy już przygotowani, żeby przeprowadzić kontrdowód" - zapowiada Gontarski.

I dodaje, że jeszcze nie poinformował o swoim odkryciu abp. Wielgusa. "Oczywiście po powrocie do kraju będę z nim rozmawiał. I z całych sił będę go namawiał do wytoczenia procesu gazetom, które twierdziły, że to jego podpis" - zapowiada Gontarski. I mówi wprost, że po pierwsze abp Wielgus powinien pozwać "Gazetę Polską". Ale nie tylko. "Chciałbym, żeby proces został również wytoczony abp. Kowalczykowi, nuncjuszowi apostolskiemu. Ten człowiek bardzo dużo naszkodził i nie chodzi tu tylko o to, że wprowadzał w błąd papieża. Pewne jego wnioski uogólniające i bardzo daleko idące miały charakter zniesławienia" - mówi "Życiu Warszawy" Gontarski.

MS 
Banita

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 09:03   

staryagent napisał/a:
I co uczeni w piśmie lustratorzy.?

DEKLARACJA O WSPÓŁPRACY ARCYBISKUPA WIELGUSA SFAŁSZOWANA !!!!!!!!!

DOBREGO SAMOPOCZUCIA ŻYCZĘ.
:cool:

staryagent

A marsjanie wylądowali w Jerozolimskich :D :D :D
BTW jeżeli podpis jest sfałszowany to jeszcze gorzej dla biskupa delatora bo w swoim oświadczeniu już się był do podpisania owego dokumentu przyznał:
biskup delator napisał/a:
(..)Najgorszy był mój wyjazd do Monachium w r. 1978. Miałem wówczas spotkanie z bardzo brutalnym funkcjonariuszem wywiadu, który wrzaskiem i groźbami, że mnie zniszczy, skłonił mnie do podpisania deklaracji współpracy z wywiadem. Była to moja chwila słabości. (..)

Źródło
No więc wicie rozumicie kłamać tyż cza umić ;)

Mikev 
członek zarządu koła

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 09:11   

To się chyba nazywa paradoks kłamcy. Wielgus najpierw kłamał, że nie podpisał, a potem kłamał, że podpisał? :)

Kosiarz 
członek zarządu organizacji powiatowej
Kurier

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 09:45   

Wcześniej się przyznał do współpracy, teraz został bezpodstawnie oskarżony o współpracę, a jutro co? Jak myślisz Misiu-Kubusiu? Pewnie był agentem Kościoła, który od środka rozwalił wywiad PRL!!!

Dajcie spokój, niektórzy są niereformowalni. Był zarejestrowanym TW wpierw SB później wywiadu.

obecny 

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 11:21   

Ciekawe czy takie badania po tylu latach są poprawne...
Nie wiemy kto robił badania i w jakim celu ? autor robił to niby za kilka tys. dolarów. z własnych pieniędzy jak zaznacza. Ciekawe, skoro Wielgus się przyznał. Po za tym nie możemy być pewni czy ten wynik badania jest w 100 % zgodny. Przecież ,przez lata charakter pisma mógł się zmienić, nawet specjalnie.. skąd taka pewność, może autor podpisu podpisując specjalnie zmienił ton pisma. to tylko kilka liter GREY można się nauczyć pisania tego na różny sposób. Zreszta przeszedł szkolenia więc tego typu drobnostki także można wyuczyć. Ja tylko dywaguję , bo przecież Wielgus przyznał się do podpisu.

Co do fałszywego podpisu to wszystko by się zgadzało , bo w tej sytuacji ktoś kto przegrał tą batalię, mógł wymyśleć coś takiego. Czego ? A no żeby pokazać kościoł w złym świetle, a zwłaszcza papieza, wiernych i GP.
Po za tym treść oświadczenia , w którym Wielgus rzekomo się przyznaje do współp[racy , który miał trafić do papieża nie dodatrł w całości. Dlatego nie wierzę w te ekspertyzy. Bo Wielgus był AGENTEM i co do tego nie ma wątpliwości a więc sam podpis nic nie zmienia

A gdzie Polska ?

Półkownik 
Stary Basior

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 12:18   

Jest wiele ciekawych rzeczy. Nie tylko grafologicznych. I wszystkie dążą do tego, aby wszystkich rozgrzeszyć, bez przyznania się do grzechu i aktu skruchy. Niestety nowelizacja prezydencka do tego samego zmierza.
Tu nie chodzi o "zemstę". Tu chodzi o odcięcie polityków i urzędników państwowych, tudzież tzw. "ałtorytetów amoralnych" mających olbrzymi wpływ na kształtowanie poglądów u zwykłego pana Kowalskiego od możliwych źródeł szantażu. Dopóki tego się nie zrobi to będziemy żyć od afery, do afery, bo o to tu Panie i Panowie chodzi.

cthulhu 
sekretarz zarządu koła
białoruski tancjor

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007 21:08   

jacor napisał/a:
Tak jak pisałem wcześniej. To Wielgus zostanie męczennikiem a Sakiewicza strąca w otchłanie piekielne. Historia ze św Stanisławem powtarza sie.

A kto jest kim? :mrgreen:

PS. Teraz to już po ptokach, przyznał się i tak dalej. Nie za bardzo widzę sens wyciągania tego w tym momencie.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Pią 09 Mar, 2007 14:12   

edwill napisał/a:
(...)
El Mundo napisał/a:
Frente a las tensiones exteriores, los hermanos Kaczynski pueden encontrar consuelo con el nombramiento de Kazimierz Nycz, de 57 anos, como nuevo arzobispo de Varsovia en sustitucion del malhadado Stanislaw Wielgus, quien dimitio del cargo el 7 de enero, entre acusaciones de haber espiado para el regimen comunista.
Usunięto litery hiszpańskie dla czytelnosci textu.
Tłumaczenie: W przeciwieństwie do spięć z zagranicą, bracia Kaczyńscy mogą znaleźć pocieszenie w mianowaniu K. Nycza, lat 57, jako nowego arcybiskupa Warszawy w zamian za nieszczęsnego S. Wielgusa, który zrezygnował z urzędu 7-go stycznia, wsród oskarżeń szpiegowania dla komunistycznego reżymu.

Jak widzicie wszelkie wiesci, również nieprawdziwe, rozchodzą się szybko po swiecie. :sad:

Cóż takiego w tłumaczonym tekście jest nieprawdą? (Drobna uwaga: wydaje mi się, że powinno być "w zamian za" zamiast "w sytuacji").

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 10 Mar, 2007 22:04   

Masz rację, Hegemonie. Zaszybko przeczytałem dwa podobne do siebie hiszp. słowa: sustitucion y situacion. Dziękuję za zwrócenie mi na to uwagi, już poprawiłem. :oops:

Nieprawdą jest, że abp Wielgus szpiegował dla kom. reżimu. Narazie nikt mu tego nie udowodnił, a że podpisał jakąs tam "współpracę" z UB i źle się niedawno tłumaczył, zamiast powiedzieć od razu prawdę, to inna sprawa. :sad:

Co do ucharakteryzowanej twarzy Angeli Merkel, myslę, że to było niepotrzebne i dla Polski niepożyteczne. Chyba zrobiono to dla stworzenia zamieszania, tak jak ostatnio p. Giertych, za co dostał upomnienie od premiera. Zasłużył na to.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 13 Mar, 2007 00:01   

edwill napisał/a:
Nieprawdą jest, że abp Wielgus szpiegował dla kom. reżimu. (...)

Przykro mi :cry: Raz jeszcze:

http://www.gazetapolska.p...us/Wielgus1.zip
http://www.gazetapolska.p...us/Wielgus2.zip
http://www.gazetapolska.p...us/Wielgus3.zip

Zostawiając na razie na boku dokumenty, których wymowa jest jednoznaczna, pozwolę sobie potraktować sprawę TW. Grey'a w dużo szerszym kontekście, niż to na ogół jest przyjmowane. Otóż uważam, że warto wziąć pod lupę całokształt stosunków panujących na KULu w schyłkowym okresie prlu. Z informacji którymi dysponuję (a są one z pierwszej ręki), powszechna była wśród ówczesnych studentów świadomość zinfiltrowania przez bezpiekę znaczącej części kadr tej uczelni. W każdym razie działalność opozycyjną prowadziło się tam w daleko trudniejszych warunkach, niż choćby na sąsiednim "czerwonym" UMCSie. Znany jest m.in. przypadek relegowania z uczelni zaangażowanego w taką działalność studenta pod cokolwiek błahym pozorem (szło bodajże o udział w bójce). Takie są fakty, choć na ogół zupełnie nieznane.

P.S. Jakoś mi się tak dziwnie z powyższym skojarzyło niedawne nagłe i zupełnie niespodziewane przejście na emeryturę jednego z biskupów, któremu w latach 80-tych zdarzyło się być rektorem KUL. Ciekawe1, nieprawdaż?

P.S. #2 Ten post i kilka powyższych przeniosłem do bardziej odpowiedniego wątku.

MS 
Banita

Wysłany: Wto 13 Mar, 2007 14:40   

Wiesz Hegi, mnie to jeszcze ciarki po plecach chodzą, jak sobie pomyślę, że ktoś taki jak arcybiskup senior byłby na dłużej w Warszawie...
- oto postać godna pióra Dostojewskiego, konserwatywny Katon, roniący łzy (raczej krokodyle) nad losem nieszczęsnej Ojczyzny, który przez 20 lat kapował czerwonym okupantom, wbrew stanowisku Prymasa ale co tam Prymas, gdy kariera naukowa czeka ( a raczej Cze-Ka niestety nie mam cyrylicy), o nieznanych dokonaniach jako rektor KUL, który po objęciu diecezji dał się poznać jako protektor pedalstwa i oszustów finansowych.
Przecież tymi zasługami można by kilku agentów obdzielić ! a tu jeden tak dobrze się sprawił.
Przestaje mnie dziwić, że tak go agentura broni.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 13 Mar, 2007 14:47   

MS napisał/a:
(...) ( a raczej Cze-Ka niestety nie mam cyrylicy) (...)

Masz: Programy > Akcesoria > Narzędzia systemowe > Tablica znaków 8)
Cytat:
Че-Ка

DarioB 
przewodniczący koła

Wysłany: Sob 12 Maj, 2007 11:19   

"Nasz Dziennik" wierny abp. Wielgusowi, cały artykuł - atak na senatora Gowina o niewinności Wielgusa.

http://www.naszdziennik.p...512&id=my11.txt
dialektyka oprawców żadnej dystynkcji w rozumowaniu
składnia pozbawiona urody koniunktiwu"

emel61 

Wysłany: Sob 12 Maj, 2007 12:37   

DarioB napisał/a:
"Nasz Dziennik" wierny abp. Wielgusowi, cały artykuł - atak na senatora Gowina o niewinności Wielgusa.

http://www.naszdziennik.p...512&id=my11.txt

Jeszcze im nie przeszło?

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Sob 12 Maj, 2007 15:17   

Konkurencja między "Naszym Dziennikiem" a "Gazetą Wyborczą" trwa...

smokeustachy 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Czw 25 Lip, 2013 20:36   

I mamy upojny ciąg dalszy:
http://www.naszdziennik.p...ac-ateisci.html

Polska jako taka jest w tym momencie skończona.

Odpowiedz do tematu