IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Banały za nami, wyzwania przed
Autor Wiadomość
mua
przewodniczący koła

Wysłany: Pon 11 Sty, 2016 11:45   

Panowie, debatujecie o tym czy 500+ coś da czy nie, a ja wam powiem, że jesteśmy młodymi ludźmi mamy więcej niż jedno dziecko, i mamy znajomych od których otwartym tekstem się słyszy, że jeżeli ta ustawa wejdzie, to będą się starać o kolejne dziecko.

@Antek
zastanawianie się nad przyczyną wysokiego współczynnika na przykładzie Nigeru i Ugandy to trochę nietrafione...

czy 500+ wpłynie na dzietność? dla mnie to bezdyskusyjny fakt.

Elrond 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Wto 12 Sty, 2016 21:25   

mua napisał/a:

czy 500+ wpłynie na dzietność? dla mnie to bezdyskusyjny fakt.

Fakt to będzie jeśli wpłynie.

Faktem jest, że zaś spostrzeżenie Franciszka księcia de La Rochefoucauld, że "nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, każdy – ze swego rozumu".

Jeśli więc znajomi Kulegi nie poczną nowego dziecka w ciągu, dajmy na to, 100 dni od powąchania tych 500zł, to się przyzwyczają i nici z wysokiej dzietności.

Czemu Nigier jest złym przykładem?

Trapp 
sekretarz władz wojewódzkich

Wysłany: Nie 17 Sty, 2016 20:51   

Czy to przypadek :?:
Cytat:
Petrykowski, szef S&P na region Europy Środkowo-Wschodniej, odpadł w ostatniej rundzie wyścigu o fotel prezesa GPW

https://twitter.com/rutkowski1PiS/status/688738221795225601

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Pon 18 Sty, 2016 09:16   

http://www.tygodniksolida...owi-petru-.html

Cytat:
"...Ryszard Petru Consulting - tak nazywa się firma lidera Nowoczesnej. I jak wynika z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej prowadzi ją nadal. Firma zajmuje się m.in. doradztwem dla podmiotów gospodarczych, kontrolą kosztów i zarządzaniem produkcją. I przynosi ogromne zyski. W ubiegłym roku Petru zarobił dzięki doradzaniu 589 tys. zł. A jego majątek wynosi ponad 3,5 mln zł. Komu doradza teraz? Tego nie chce ujawnić. - Prowadzę nadal działalność gospodarczą. Nie jestem więc posłem zawodowym, pobieram z Sejmu jedynie dietę parlamentarną. Wszystkie informacje o majątku zawarłem w oświadczeniu majątkowym - mówi nam Ryszard Petru...

Przedwczoraj sugestie o nieuczciwości S&P - dzisiaj już dowody.

mua
przewodniczący koła

Wysłany: Pon 18 Sty, 2016 12:12   

zastanawiałem się jak Sz.P. Koledze odpowiedzieć w zgodzie z poziomem tego forum (wysokim - dodaje żeby nie było) na pytanie "czemu niger w świetle problemów z dzietnością jest złym przykładem" ale nie znalazłem odpowiednich słów.

odpowiem więc na nieco niższym poziomie - bo w nigerze jako kraju trzeciego świata nikt nie robi sobie problemu że starsze Murzynki muszą 15km biegać do studni z wodą, małe Murzynki biegają bez majtek z wydętymi z głodu brzuszkami, starsi Murzyni całymi dniami "popołykają" opium, a starsze Murzynki noszą te najmniejsze Murzynki w chustach z cyckami na wierzchu.

Sz.P. Kolego - jeżeli taka drobnostka jak "niemożność zwolnienia przez 1 rok po powrocie do pracy z macierzyńskiego urlopu" (niemożność to za duże słowo - trudność) ułatwiła parom podjęcie decyzji o posiadaniu(!) dziecka, to tym bardziej "każdy dodatkowy grosz".
mam wrażenie jednak że dla Pana Kolegi 500pln to jest raczej "jak splunąć". proszę jednak mieć świadomość że nawet w Wuwua są pary które zarabiają 1300+1300 na łapę, co daje 1200pln na wydatki + jedzenie + przedszkole (800pln).

przeraża mnie fakt, że nawet w takich kwestiach wychodzi taka nasza "polskość" (z małej p). zawsze nam Polakom jest kurcze źle. pińcet źle. w ogóle. źle. tysiąc pińcet. źle.

świetny pomysł miał ZiZou ale trochę nie wykonalne - specjalne konto i tylko wydatki na żywność + dzieci. to naprawdę da się uczciwie rozwiązać i z bezpieczeństwem przeznaczenia tych środków w ogólnym pojęciu "na dzieci". trzeba to tylko przećwiczyć.

p.s faktem jest to, że moi znajomi coś takiego oznajmili, a nie mam powodu im nie wierzyć bo bardzo by chcieli mieć więcej dzieci, a nie mogą bo nie mają monety.

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Pon 18 Sty, 2016 13:18   

ZAWSZE chciałem mieć 3 dzieci. Przeszkoda: warunki mieszkalne i też budżet.
Przy dodatkowych 500 zł to drugie znacząco by się poprawiło, a i o pierwszym można pomyśleć.

Co do sytuacji Polski, nagonki naszych POlityków i UE oraz obniżenia ratingu.
Doprawdy, NIE KUMAM co złego robi PiS (poza naruszeniem pewnych przywilejów i dojeniu kasy przez obcych - to inna sprawa) ???
TK - robią porządek po bagnie PO, NADAL sędziowie PiS są w mniejszości.
Ustawa medialna - ??? KAŻDY rząd zmeinia prezesów i trobi czystki, a PiS wyjątkowo musiał to zmienić.
6-cio latki? Zmniejszenie wieku emerytalnego? 500+ ? Porządek z MON (norma - nowy rząd)?
Podatek bankowy? TO są tak przerażające kwestie dla zachodnich polityków (nie mówiąc o Polakach) ?!
Że w nocy ustawy? Pytam: co z tego, a po drugie w dzień PO macha konstytucjami, to dopiero w nocy jest czas na głosowanie ;)

WYBORY BYŁY DEMOKRATYCZNE, tak wybrali Polacy i choćby PiS przegłosował ustawę o przymusowym posiadaniu 2 kotów w każdym gospodarstwie - ma do tego PEŁNE prawo jako rządzący i posiadający większość w sejmie. Amen.

Black^Widow 
Oberfeldfebel

Wysłany: Pon 18 Sty, 2016 21:15   

Cytat:
Że w nocy ustawy? Pytam: co z tego, a po drugie w dzień PO macha konstytucjami, to dopiero w nocy jest czas na głosowanie
Tak NB to w nie tak znowu dalekiej Hiszpanii wybór do lokalnych władz wygrał (X.Y. - nie ważne) aktualny burmistrz - a cała procedura zakończyła się po godzinie 22 w nocy....
Ciekawe jak szybko zostanie odwołany - bo przecież "nocną zmianą go wybrano" :) :D

Elrond 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Pon 18 Sty, 2016 23:05   

mua napisał/a:
zastanawiałem się jak Sz.P. Koledze odpowiedzieć w zgodzie z poziomem tego forum (wysokim - dodaje żeby nie było) na pytanie "czemu niger w świetle problemów z dzietnością jest złym przykładem" ale nie znalazłem odpowiednich słów. (...)

Czyżby kojarzył Kulega wysoką dzietność z ubóstwem? Dobrze zrozumiałem słowa Kulegi?

mua napisał/a:
mam wrażenie jednak że dla Pana Kolegi 500pln to jest raczej "jak splunąć".

Wrażenie bywa mylne i proszę im nie ufać.

mua napisał/a:
pińcet źle. w ogóle. źle. tysiąc pińcet. źle.

Znów mnię Szanowny nie rozumie: pińcet - dobrze! Ale to nie rozwiąże problemu. Owszem, może jacyś Kulegi znajomi zdecydują się na dziecko. Może ich znajomi też, ale w/g mnie to nie pieniądze są problemem.

mua napisał/a:
specjalne konto i tylko wydatki na żywność + dzieci.

W/g mnie to jeszcze gorsze. W przypadku 500zł na dziecko rodzice mogą przynajmniej powąchać te pieniądze. Specjalne konto, które kontroluje specjalna pani ... nie gwarantuje rodzicom bezpieczeństwa ani nie umacnia władzy rodzicielskiej.

mua napisał/a:
bardzo by chcieli mieć więcej dzieci, a nie mogą bo nie mają monety.

Konserwa napisał/a:
ZAWSZE chciałem mieć 3 dzieci. Przeszkoda: warunki mieszkalne i też budżet.

Ja zawsze chciałem mieć 5tkę. Mam ciut mniej, ale powiem Kulegom, że zawsze jest zły czas na dziecko - materialnie, lokalowo czy zły czas dla kariery. Owszem, może jeśli człek jest niezależny od etatów, umów-zleceń i prowadzi dobrze prosperującą firmę...
A być może tylko przenoszę swoje doświadczenia i doświadczenia moich znajomych na innych ludzi?

Zgred
Szeregowy rezerwy

Wysłany: Wto 19 Sty, 2016 10:35   

mua napisał/a:
świetny pomysł miał ZiZou ale trochę nie wykonalne - specjalne konto i tylko wydatki na żywność + dzieci. to naprawdę da się uczciwie rozwiązać i z bezpieczeństwem przeznaczenia tych środków w ogólnym pojęciu "na dzieci". trzeba to tylko przećwiczyć.

Uważam że to fatalny pomysł ZiZu (niestety nie pierwszy), na szczęście nie będzie realizowany.
To pomysł na wygenerowanie gigantycznej i koszmarnie drogiej biurokracji, która i tak nic nie da. Uczciwi rodzice będą się użerali z urzędnikami, a nieuczciwi i tak sobie poradzą handlując bonami lub samym towarem. Efekt gigantyczne koszty, bałagan, frustracja rodziców i znikomy wpływ na dzietność.

Program 500 musi być maksymalnie prosty inaczej zakończy się niczym, już samo przyjmowanie prostych wniosków będzie wyzwaniem logistycznym dla samorządów nie dokładajmy niczego innego.

Afterbirds 
przewodniczący koła

Wysłany: Wto 19 Sty, 2016 12:43   

W temacie http://www.trystero.pl/archives/13133

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 20 Sty, 2016 21:43   

Zgred napisał/a:
mua napisał/a:

Uważam że to fatalny pomysł ZiZu (niestety nie pierwszy), na szczęście nie będzie realizowany.

Zgadzam się! Ja chciałbym przeznaczyć te pieniądze na obóz sportowy, bo to duże obciążenie, szczególnie po wspólnych wakacjach :)

gesio
sympatyk

Wysłany: Nie 24 Sty, 2016 09:27   

500 na "głowę" w przeciwnym wypadku - kombinowanie to katastrofa dla PIS.

bateria helska 
NaczDyrDUPS
Yogibabu w trakcie leżakowania

Wysłany: Pon 25 Sty, 2016 14:59   

Cytat:
Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy nie zajmie się sytuacją w Polsce. Przynajmniej na razie. Aby przegłosować wniosek Biura Zgromadzenia Parlamentarnego o debatę, potrzebna była większość 2/3 głosów Zgromadzenia. Za przeprowadzeniem debaty o Polsce w trybie pilnym opowiedziało się 98 osób. 89 było przeciw.

bateria helska 
NaczDyrDUPS

Wysłany: Wto 26 Sty, 2016 11:30   

Starzy znajomi w KOD:

ptak 
przewodniczący zarządu o. p.

Wysłany: Wto 26 Sty, 2016 13:06   

Od momentu powstania .Nowobogackiej „znanego ekonomisty”, a później Komitetu Obrony Dochodów, człowiek przytomny nie mógł mieć wątpliwości, że to konglomerat udecji z ubecją oraz ich pierwszego i drugiego miotu, ze zblatowanymi finansowo byłymi zadziorami z pierwszej Solidarności na dokładkę. Antypolska swołocz, jakiej jeszcze ta ziemia nie nosiła.
Nazywanie ich Targowicą, to ciężka obraza dla poczciwych głupków z podgolonymi łbami, omamionych przez „obrońców swobód”.

bateria helska 
NaczDyrDUPS

Wysłany: Wto 26 Sty, 2016 16:50   

I jeszcze odpowiedź, dlaczego byliśmy prymusami za rządów PO:

mua
przewodniczący koła

Wysłany: Wto 02 Lut, 2016 13:08   

;) nawet KOD potwierdza moją teorię.

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 06 Lut, 2016 19:43   

Buahahaha :lol: świetne!

Zgred
Szeregowy rezerwy

Wysłany: Śro 10 Lut, 2016 08:46   

Gambit Mariusz Antoni Kamiński jest szefem PZG, a następnego dnia już nie jest - przedni.
Naprawdę pierwsza klasa.
Tęgie głowy nad tym siedziały, ciekawe1 czy to pomysł tego słynniejszego Antoniego.

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Pią 12 Lut, 2016 07:17   

Wolność zaczyna się od... wolności. Jest w Polsce "gierkowskie" województwo, jedno o którym wiem, gdzie bez przerwy od zawsze rządzą komuniści: Częstochowa. Na czym polega rządzenie przez komunistów? proszę bardzo:

Cytat:
Urząd Pracy w Częstochowie: petent czeka na swoją kolej, jest drugi w kolejce lecz poprzednika nie ma, więc wchodzi, na co urzędniczka z pokoju 13 ryczy pan nie jest tym numerem proszę wyjść i czekać!
- Za chwile zacznie się przerwa i nie wejdę,
- urzędniczka: to nie mój problem pan nie jest tym numerem wejdzie pan po przerwie. petent mocno zirytowany mówi ze chce rozmawiać z jej przełożonym, a proszę bardzo pokój 14.
Przedstawia problem przełożonej na co ona, tamta pani ma prawa pracownicze i przysługuje jej przerwa koniec tematu (do przerwy jeszcze ok 10 min),
- na co petent my też jesteśmy ludźmi i mamy prawa, pada odpowiedź ze strony urzędniczki,
- pan jest bezrobotny nie ma pan żadnych praw,
czyli jesteśmy zepchnięci do poziomu numeru na kartce, nie mamy żadnych praw oczekujemy w temperaturze ok 40 od stopni C po kilka godzin, toaleta jest dla mężczyzn i kobiet razem bez żadnego zamykania brakuje tylko bydlęcych wagonów i rampy żeby nas wywieźć bo esesmani już są w postaci urzędników biura pracy miasta Częstochowa. Te Panie i Panowie żyją za pieniądze przeznaczone dla tych bezrobotnych, którymi tak pogardzają zlikwidować te urzędy a sytuacja na pewno się poprawi!

bateria helska 
NaczDyrDUPS

Wysłany: Pią 12 Lut, 2016 22:38   

Tak bez związku (chichot histerycznej historii):

delwin
przewodniczący koła

Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 21:25   

A to nie jest kwestia blokady naszych przewoźników w Rosji?

bateria helska 
NaczDyrDUPS

Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 23:29   

Tego nie wiem, jednak ogólna polityka wydaje się być bardzo spójna:

Cytat:
18.06.2015
Niemieccy celnicy już zatrzymują polskie ciężarówki i przypominają kierowcom, że ich pracodawcy muszą składać faksem formularze powiadomienia do niemieckiej administracji celnej o operacjach transportowych wykonywanych w Niemczech. Od 1 stycznia w Niemczech obowiązuje także w transporcie płaca minimalna (ustawa w skrócie nazywana jest MiLoG), wynosząca 8,5 euro za godzinę.
Niemcy rozciągnęły ten obowiązek na przedsiębiorców zagranicznych, o ile wykonują przewozy w Niemczech, niezależnie od tego czy jest to przewóz docelowy, kabotaż czy tranzyt. Niemiecka administracja celna zezwala, aby dokumentacja przewozów i wypłat minimalnych stawek była przechowywana w siedzibie przedsiębiorstw, ale na żądanie przesyłana w języku niemieckim. Za niestosowanie się grozi pół mln euro kary.
- Tak szerokie zastosowanie przepisów niemieckiej ustawy o płacy minimalnej może stanowić ograniczenie swobody świadczenia usług (art. 56 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej) – uważa aplikant radcowski w firmie prawniczej GWW Helena Kozakiewicz. – Oznacza bowiem dodatkowe i nieuzasadnione obciążenie gospodarcze.
http://www.rp.pl/artykul/...zewoznikow.html

I zupełnie świeże:
Cytat:
Kolejne niepokojące głosy docierają do nas z Paryża i Berlina. Francuska i niemiecka Minister Pracy w wywiadzie dla „Les Echos” kategorycznie wypowiedziały się za wprowadzeniem zasady „równej płacy za tę samą pracę w tym samym miejscu” oraz otworzeniem dyrektywy podstawowej 96/71. Obydwa kraje stanęły na czele koalicji przeciw delegowaniu pracowników w ramach swobody świadczenia usług.
W Komisji Europejskiej trwają prace nad Pakietem Mobilności, którego prezentacja została przesunięta z grudnia 2015 r. na pierwszy semestr 2016 r. Nie oznacza to jednak, iż wojna o delegowanie ucichła – wręcz przeciwnie, nacisk na Komisję Europejską wywierają obecnie wszystkie środowiska zainteresowane tematem. Francja i Niemcy przodują koalicji państw przeciwnych delegowaniu zawartej z Austrią, Belgią, Luksemburgiem, Szwecją i Holandią. Myriam El Khomri i Andrea Nahles, używając demagogicznych haseł o „obronie godności pracowników” i „walce o uczciwą konkurencję” są silnie zdeterminowane, żeby tym razem wyrzucić polskie firmy usługowe i ich pracowników z europejskiego rynku.
http://branza.zmpd.pl/aktualnosc.php?akt_id=5753

Odpowiedz do tematu