IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bp Wielgus współpracował z SB
Autor Wiadomość
Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 08:03   Bp Wielgus współpracował z SB

Pilne: bp Wielgus współpracował z SB

Z dokumentów do których dotarła ,,Gazeta Polska" wynika niezbicie, że nowy metropolita warszawski, arcybiskup Stanisław Wielgus przez ponad 20 lat współpracował ze Służbą Bezpieczeństwa, nosił kryptonim TW ,,Adam". Jak wynika z dokumentów, oficer prowadzący chwalił jego oddanie i pełną dyspozycyjność. Zachowania obecnego metropolity nie zmienił ani stan wojenny, ani męczeńska śmierć ks. Jerzego Popiełuszki. Dziś abp. Wielgus jest jednym z największych krytyków lustracji. Szczegóły w środowym numerze ,,Gazety Polskiej".

Redaktor naczelny Tomasz Sakiewicz http://tomaszsakiewicz.salon24.pl/2700,index.html

Cholerka mój dotychczasowy Biskup :evil:

obecny 
członek zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 11:17   

Widzę , że pan z okolic Janowa Lub. :>

Co do doniesień ,to trzeba trochę poczekać.
Już teraz bp Wielgus odrzuca zarzuty. No ale , który agent tego nie robi ? :D

Problem jest bardzo duży. Bo chodzi o skłucenie kościoła i odsunięcie RM od reszty.
Trzeba zrobić natychmiast porządek.

A gdzie Polska ?

Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 11:25   

zbigniew_k napisał/a:
Widzę , że pan z okolic Janowa Lub. :>

Nie wiedziałem że Janów Lubelski to diecezja Płocka :roll:

scyg
leming

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 11:29   

Mimo wszystko poczekałbym, aż Sakiewicz przedstawi rzeczone dokumenty zanim wydałbym na człowieka wyrok. Może zmenić tytuł wątku na tryb przypuszczający?

obecny 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 11:33   

daru,

Sorry my mistake :)

A gdzie Polska ?

obecny 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 11:36   

Szymon Cygielski napisał/a:
Mimo wszystko poczekałbym, aż Sakiewicz przedstawi rzeczone dokumenty zanim wydałbym na człowieka wyrok. Może zmenić tytuł wątku na tryb przypuszczający?

Merdia już rozdmuchują , a wstępne komentarze o Sakiewiczu ,są jak zwykle przedwczesne i nie najlepiej go przedstawiają :>

I jak zwykle okaże się, że GP miała rację :>

A gdzie Polska ?

Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 11:48   

zbigniew_k napisał/a:
. Bo chodzi o skłucenie kościoła i odsunięcie RM od reszty.
.
No nie wiem, przy lustracji to Rydzyk się specjalnie nie różni od Życińskiego, no może poza szczególnymi przypadkami np. Czajkowski. Po raz kolejny mści sie zaniechanie, gdyby zrobiono to kilkanaście lat temu to takich przypadków byłoby bardzo mało.

krako 
zwykły członek, płacący składki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 12:52   

czy ktoś wogole dopuszcza myśl że dokumenty mogą byc sfabrykowane ???

arcybiskup Wielgus jest zasłużonym kapłanem zarówno dla Kościoła jak i ojczyzny!

pamiętajcie o tym!

komuchomor 
przewodniczący koła
truciciel socjalizmu

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 12:57   

krako napisał/a:
arcybiskup Wielgus jest zasłużonym kapłanem zarówno dla Kościoła jak i ojczyzny!
pamiętajcie o tym!

Jak narazie to sfabrykowana była tylko teczka Jarosława. :wink:

Pamiętam parę lat temu jak podczas dyskusji (niestety nie jestem pewien składu osobowego) właśnie na temat fabrykowania teczek, zwolennicy lustracji twierdzili, że na 100% teczki nie są fałszowane, bo służby nie wprowadzałyby samych siebie w błąd.

Jak widać czasy i poglądy się zmieniają.

Jeżeli są na niego papiery, to jego zasłużenie nie powinno mieć żadnego znaczenia.

Pozdrawiam!

"ZUS jest instytucją bezpieczną, pewną, tanią i efektywną" - A. Kalata

Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 13:05   

krako napisał/a:

!
Ja tam niczego nie wykluczam, w dodatku trochę pamiętam tamte czasy gdy paszport wydawała SB i to przed każdym wyjazdem, a po powrocie trzeba było go odnieść i przy każdej takiej wizycie jeszcze funkcjonariusz SB przeprowadzał wywiad ( myślę że młodsi nawet nie są w stanie tego sobie wyobrazić ).

Półkownik 
Stary Basior

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 13:16   

A nasze kochane "katabasy" nadal uważają, iż wszystko pod dywan zamiotą. Niestety nawet nitki dywanu gnija i wcześniej, czy później objawią się potworki. O ile mogę zrozumieć, że komuchy łżą od początku do końca, to od "katabasów" , szczególnie hierarchicznych, należałoby wymagać nieco więcej uczciwości. Pokazanie prawdy KOŚCIOŁOWI, czyli nam wszystkim wierzącym nie zaszkodzi. A nawet pomoże. Ale jak widać niektórzy z "katabasów" mają chęć dorównania Ludwikowi XV sądząc iż "Kościól to ja".
Bardzo przykre i kompletnie niezrozumiałe. Bo zrozumieć można to jedynie wówczas, gdy przyjmie się zaprzeczenie teorii o powołaniach kapłańskich. W myśl przysłowia "Kto ma księdza w rodzie tego bieda nie ubodzie". Obym sie mylił. Oby to była tylko garstka zaprzańców na biskupów wyświęcona.

emel61 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 13:28   

komuchomor napisał/a:
Jak narazie to sfabrykowana była tylko teczka Jarosława. :wink:

Teczka Jarosława była sfabrykowana po 1989 roku w wolnej Polsce, a to jest różnica.

Jak do tej pory znakomita większość sensacji które opisuje GaPol ma pokrycie w faktach.
Nie za bardzo wiem dlaczego Sakiewicz, człowiek o konserwatywnym światopoglądzie miałby robić kuku osobistości z Kościoła, do którego sam należy, bez poważnych przyczyn.

Słyszałem wypowiedż abp Wielgusa na temat lustracji w Kościele kilka dni temu(zaraz po nominacji) i przyznam sie, że byłem niemile zaskoczony jego krytycyzmem.

Ad @Krako
Ksiadz Maliński tez był zasłużony.
Ostatnio zmieniony przez emel61 Wto 19 Gru, 2006 13:53, w całości zmieniany 1 raz  

Emigrant
sekretarz zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 13:47   

Zmodyfikowałem nieco tytuł wątku. [Emigrant]

emel61 napisał/a:

Nie za bardzo wiem dlaczego Sakiewicz, człowiek o konserwatywnym światopoglądzie miałby robić kuku osobistości z Kościoła, do którego sam należy bez poważnych przyczyn.

Więcej powodów do szkodzenia Kościołowi mógł mieć ktoś, kto przekazał "GP" te "dowody". Wykazywanie, że Kościół jest pełen byłych agentów

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 14:42   

Trzeba zrobić lustrację i będzie po krzyku. Albo szybkie "ciach", albo piłujemy, piłujemy- a skutek będzie podobny- odcięcie chorych członków.
Może i bp Wielgus zasłużony, ale z jednej strony pogłoski o jego współpracy nie są nowe, z drugiej- fałszowanie teczek to jednak dość śliski temat. A jeśli materiał ukazał się w GaPolu... cóż, to chyba najbardziej wiarygodna obecnie gazeta, znając jej zespół, potwierdzenie jest tylko formalnością.

obecny 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 16:03   

Emigrant napisał/a:
Zmodyfikowałem nieco tytuł wątku. [Emigrant]

emel61 napisał/a:

Nie za bardzo wiem dlaczego Sakiewicz, człowiek o konserwatywnym światopoglądzie miałby robić kuku osobistości z Kościoła, do którego sam należy bez poważnych przyczyn.

Więcej powodów do szkodzenia Kościołowi mógł mieć ktoś, kto przekazał "GP" te "dowody". Wykazywanie, że Kościół jest pełen byłych agentów

Tu można się spierać.
Były agent, równie dobrze może szkodzić, będąc u władzy i nie dopuszczać do pewnych rozliczeń, a Ja jestem zwolennikiem Prawdy. I uważam,że prawda o agenturze w kościele nie zaszkodzi wiernym i wierze. Na reszcie pozbędziemy się pseudo „księciuniów” :P Byli agenci nie mogą pełnić takich funkcji bo jak pisałem ich podejście do tematu będzie szkodzić i prowadzić do spięć w kościele.
Tacy ludzie to nie są księża. To są ludzie, którzy szkodzili, kłamali, kłamią i wciąż oszukują wiernych. Tacy księża nie stosują się moralnie do swojej misji. Większość z tych ludzi pewnie dzisiaj wozi się BMW i używa życia dzięki pełnionej funkcji, znam osobiście takich księży, którzy piją prowadzą atrakcyjne i niemoralne życie, korzystają z usług prostytutek. Kościół powinien przejść moralne oczyszczenie a trwanie przy władzy kościoła byłych agentów tej sytuacji nie poprawi, wręcz przeciwnie osłabi pozycję kościoła i WIARY.
Podobna sytuacja do przedstawionej jest w państwie.
I przedstawienie tych informacji tuż przed ważnymi decyzjami jest raczej dobra o ile okaże się prawdziwa. Gorsza sytuacja była by po latach gdyby okazało się, że ten człowiek był agentem. Lepiej dmuchać na zimne.
Jeżeli okaże się,że te informacje są nieprawdziwe to zwracam honor.

Jutro poczytamy w GP jakie są dokumenty w tej sprawie a jaka wiarygodność to się okaże.

A gdzie Polska ?

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 16:09   

Sporo poszlak wskazuje niestety, że doniesienia o agenturalnej przeszłości bp. Wielgusa mogą być prawdziwe. Ująłbym to szerzej - w kontekście infiltracji KUL przez bezpiekę. Paru agentów zostało już ujawnionych - np. prof. Kłoczowski (co zresztą wciąż nie przeszkadza mu robić za dyżurny autorytet). Obawiam się wszakże, że to co wiemy jest jedynie czubkiem góry lodowej. Ze wspomnień członków mojej najbliższej rodziny, studiujących tam w latach 80-tych jasno wynika bowiem, że działalność opozycyjna studentów nie spotykała się podówczas - oględnie rzecz nazywając - ze zrozumieniem władz uczelni. Co zresztą zdaje się stawiać w dziwnym świetle niedawną dymisję bp. Śrutwy na blisko 10 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego - przypomnę, że był to bezpośredni poprzednik bp. Wielgusa na stanowisku rektora KUL.

obecny 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 16:23   

daru,

Co do Janowa Lubelskiego to on się tam urodził.
i stąd mój błąd bo ostatnio nie przywiązywałem wagi gdzie był bp.
gdzieś się obiło mi o ucho i nie sprawdzałem informacji :P

A gdzie Polska ?

Wojtek K 
sekretarz zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 16:43   

Pamietam jazgot po ujawnieniu sprawy z Milanem (nie chodzi o Inter :lol: )
I okazalo sie, ze pan Tomasz nie klamal.
Teraz tez tak bedzie...

Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 16:51   

zbigniew_k napisał/a:
daru,

Co do Janowa Lubelskiego to on się tam urodził.
i stąd mój błąd bo ostatnio nie przywiązywałem wagi gdzie był bp.
gdzieś się obiło mi o ucho i nie sprawdzałem informacji :P
A ja nie przywiązywałem wagi skąd on pochodzi :roll: odszukałem że urodził się w Wierzchowiskach zdaje się pow. Janów, ale pewny nie jestem, obok najsłynniejszej antyunijnej gminy w Polsce - Godziszowa.

obecny 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 17:17   

W rozmowie prywatnej dowiedziałem się, że on pochodzi z okolic Janowa Lubelskiego Stąd moja pomyłka:) ale to nie istotne :)
Co do Gazety Polskiej…
IPN zaprzecza jakoby GP dostała od nich informację. Ja jestem ciekawy, kto jest tym informatorem :> Także jestem zdania ,że informacje się potwierdzą no ale poczekajmy na fakty.

A gdzie Polska ?

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 17:22   

daru napisał/a:
A ja nie przywiązywałem wagi skąd on pochodzi :roll: odszukałem że urodził się w Wierzchowiskach zdaje się pow. Janów, ale pewny nie jestem, obok najsłynniejszej antyunijnej gminy w Polsce - Godziszowa.

Zgadza się.

obecny 

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 18:19   

Oglądałem właśnie Srefałen
Co mnie uderzyło:
TVN nagle stoi po stronie oskarżonych i ich praw...
Normalnie oczom i uszom nie wierzę.. Jak GAZWYB poda niesprawdzone inf. wygodne srefałEN rozpowiada , nagłaśnia i w nosie ma oskarżonego w sprawie...
Teraz sytuacja nadzwyczaj odwrotna do tej z przed 2 tygodni.
Oskarża się o pomówienia GP. Nie ważne ,że jest wiele przesłanek , że są informatorzy i nie mam tu na myśli Anety K. tylko informatorów , którzy się nie ujawnią...
Nie czytałem jeszcze tego artykułu, ale z wypowiedzi redaktorki z GP są tam pytania i fakty. tvn nagle twierdzi ,że trzeba mieć niezbite dowody , przesłania aby takie informacje podawać ... Hmmm zapomniał wół jak cielęciem był

w programie padał temat Suboticia... hehe redaktor szybko zmienił temat :> hehe
Cieszy mnie reakcja srefałenu bo reklamuje Gazetę Polska :) z czego się niezmiernie cieszę

A gdzie Polska ?

Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 18:51   

zbigniew_k napisał/a:
IPN zaprzecza jakoby GP dostała od nich informację. Ja jestem ciekawy, kto jest tym informatorem .
A ja jestem ciekaw kto jest informatorem GaPola w Watykanie - słyszałem o tym w TVfałsz :roll: - słano informacje o współpracy Wielgusa do Papieża, a to nie dochodziło do Papieża :roll:

obecny 

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 12:46   

No kto jest informatorem to ja podejrzewam... Isakowicza
Pewnie nie mógł przeboleć nominacji Wielgusa.

Po za tym Isakiewicz ma problemy z wydaniem książki. I mówił coś ,że pewne informacje znajdą sie w internecie czy coś...

Także ja stawiam na Zalewskiego.
Co do artykułu .. Dobrze opisuje metody , szkolenia, są nawet opinie oskarzonego w tej sprawie (Nie to co GazWyb w sprawie SexAferałki). Ale Nie ma tych akt i dowodów , które potwierdziłyby prawde tego tekstu. Pozostaje nam wierzyć w słowo Gazety Polskiej i ja raczej wierzę :) Bo dla mnie to jedna z najbardziej prawdziwych gazet Polskich. I nie raz ich informacje pokrywały sie z prawdą.
cena troche duża bo 3,5 zeta ale raz na tydzień można się pokusić :P

Nie ukrywam ,że spodziewałem się wiecej po artykule , ale takie informacje powinny padać tuż przed nominacją na tak ważną funkcję. Prymasem Polski powinien zostać ktoś naprawdę czystej wiary.

A gdzie Polska ?

Pedro 
skarbnik zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 12:59   

zbigniew_k napisał/a:

Zalewski badał archidiecezję krakowską, a Wielgus mieszkał i pracował przez całe życie w Lublinie.

scyg
leming

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 13:02   

Pedro napisał/a:
zbigniew_k napisał/a:

Zalewski badał archidiecezję krakowską, a Wielgus mieszkał i pracował przez całe życie w Lublinie.

Zaleski

obecny 

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 13:12   

he sorka :) pomyłka Zaleski
No ale nikt nie wie na kogo ma te dokumenty :>
być może nie mam racji :) Ja tylko wyrażam moją opinię .

A gdzie Polska ?

scyg
leming

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 13:17   

zbigniew_k napisał/a:

Ksiądz Isakiewicz-Zaleski nie robi wrażenia człowieka, który by takie informacje przekazywał szerszej publiczności tylnymi drzwiami.

Półkownik 
Stary Basior

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 13:45   

zbigniew_k napisał/a:
No kto jest informatorem to ja podejrzewam... Isakowicza
.

Nie podejrzewajcie, abyście podejrzanymi nie byli.
Jak mawia Pismo Święte.
Nie oceniaj drugiego wedle wizerunku swego.
O tym, że Wielgus był "ucholem" jestem wiecej niż pewein, i dlatego już nie piszę arcybiskup, bo jest on tej godności nie godzien. Chyba, że w kręgach "księży patriotów". Niestety w Polszy - "ich jeszczio mnogo".

obecny 

Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 14:26   

Szymon Cygielski napisał/a:
zbigniew_k napisał/a:

Ksiądz Isakiewicz-Zaleski nie robi wrażenia człowieka, który by takie informacje przekazywał szerszej publiczności tylnymi drzwiami.

Hmm być może nie wygląda ale po problemach z wydawnictwem , mówił coś o wydaniu na internet, czy też wydania książki inną drogą. Także mowa o przeciekach była.
Czy on jest informatorem GP .. hmm jeszcze dzisiaj tak myślalem ale sam już nie wiem. Być może był tego nie można wykluczyć. Być może inny ksiądz. Pożyjemy zobaczymy. :P

A gdzie Polska ?

Odpowiedz do tematu