IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Biuro Postów Znalezionych
Autor Wiadomość
Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 00:56   

Cytat:
46181

ZAMIAST REFERATU PROGRAMOWEGO...

Oto dekretem swiatlego Hegemona zostalem powolany na tak zaszczytne stanowisko.
Oto po raz pierwszy w dziejach naszej Ojczyzny, naszego podziemnego panstwa, troll dostapil takiej godnosci.
Jestem juz, co prawda, dozywotnim przewodniczacym Najwyzszej Rady Blotniakow, ale po dojrzalym namysle, majac niezlomne przekonanie, ze Ojczyzna na mnie czeka, przyjmuje z pokora ten dodatkowy ciezar na swoje piora.
Jezeli ktos z Panstwa nie potrafi sobie wyobrazic bezmiaru odpowiedzialnosci, jakiej bedzie musial sprostac, moze jeszcze dzis dobrowolnie opuscic te sale.
Po tym terminie podlegle mi sluzby dokonaja losowego wyboru ludzi, niegodnych uczestniczenia w naszej misji.

Trolle zyja wsrod Was od dawna!
Nadchodzi wreszcie czas ich ujawnienia!
Ufajcie trollom!
Ufajcie Waszym wybawcom!

Cytat:
46182

O SKUTECZNYM RAD SPOSOBIE (fragment)

Zapewne i tej jesieni nie zostane jeszcze premierem.
A przeciez wszyscy Polacy powinni wiedziec, ze Rzeczpospolita obejsc sie beze mnie nie moze. /.../ To na mnie Opatrznosc wskazuje swym pozlocistym promieniem.
Alisci nie jestem z tych, co latwo sie poddaja i niechaj caly Narod wie, ze trwam na mojej Gorze i czekam na Ojczyzny zew.
I kiedy Najjasniejsza mnie wezwie, stane na tym trudnym posterunku i w imie szczesliwosci ludu mojego rozpoczne dzielo naprawy panstwa.
A do tego czasu niechaj nie zaznaja spokoju wszyscy oszusci, bandyci, kretacze i cudotworcy. I tak mi dopomoz Bog!

Po tym koniecznym wstepie musze sie przyznac, ze wiele miesiecy w roku przebywam w wilgotnym kraju, wsrod nimf, trolli i lesnych domostw.
Dalo mi to mozliwosc nauczenia sie odrozniania losia od renifera, chrabaszcza od konika polnego.
I kiedy teraz, wiekuista ta jesienia, przygladam sie odwiecznym przemianom:- dymom nad jeziorem, krzataniu sie bobrow..., slucham nocnych gonitw lasiczek, nawiedzaja mnie te same, jak co roku, mysli.
Ta troska, by nie zapomniec o co mi chodzi, tak mnie absorbuje, ze zmiane dekoracji uwazam w koncu za istote rzeczy.

I tak - z tygodnia na tydzien - mysle tylko o tym , jak moich rodakow na wlasciwa sprowadzic droge, cel godziwy ukazac, mysleniem o Ojczyznie natchnac...

A oni sluchaja mojej mszy i udaja, ze nie wychodza. /.../

Bronna Gora
Pazdziernik 1997

Cytat:
46183

DO to chyba Dyskusje Ogólne? Prosiłbym o link do strony, bo to trudno znaleźć...

A gacek jest na urlopie? :lol:

Cytat:
46184

W kwestii populizmu & pewnej takiej hipokryzji:
Pociec na ff napisał/a:
Janusz Sepioł: Razem dla Małopolski

Program Platformy Obywatelskiej

...

4. zapewnimy dostęp do szerokopasmowego Internetu do praktycznie wszystkich gospodarstw domowych,
5. sukcesywnie będziemy wyposażać uczniów liceów i gimnazjów w laptopy,

...
=================================

Punkt 5 usłyszałem w radio. Sepioł chce dać laptopy wszystkim licealistom, a potem gimnazjalistom w całej Małopolsce. No to do roboty dzieci, wiercić rodzicom dziurę w brzuchu, żeby na PO głosowali, bo wtedy internet i laptopy będą.

Może Grzesio S. & Januszek P. zapłacą?

Chociaż jak znam pijarowski talent pani Natalii de Barbaro, to wkrótce modem analogowy stanie się modemem ADSL, a kalkulator laptopem. Bo skoro już taki Donald Tusk mężem stanu jest...

Cytat:
46185

Cytat:
Przystępując do przedstawienia fundamentów ładu gospodarczego, warto przedtem wyjaśnić, do czego właściwie służy gospodarka. Można bowiem odnieść wrażenie, że oczekiwania kierowane wobec gospodarki są nadmiernie wygórowane. Wielu ludzi uważa, że przy pomocy gospodarki, a więc odpowiednio ukształtowanego systemu bodźców ekonomicznych, można osiągnąć właściwie wszystko, z wychowaniem tak zwanego “nowego człowieka” włącznie.

całość:

http://www.civitasbielsko.bloog.pl/kat,108105,.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 00:57   

Cytat:
46186

odwołuje się?:evil:

Cytat:
46187

Cytat:
Jakie są przewagi MAC nad innymi?

Podobno ma, szczególnie jak się przebrnie jeden przycisk myszki... Mnie się nie udało :)

Cytat:
46188

https://ivrp.pl/viewto...3&start=390
Stary, dobry wątek MOra (tak na marginesie, gdzie wyniosło autora?) może być dobry, szczególnie, że właśnie został odgrzebany. Poza tym by jeszcze wątek o UPR, o liberalizmie i liberałach (3 strona DO)...
Ewentualnie możemy założyć wątek "Półkownik vs. Pogromca Smoków- episode I: UPR" :twisted:

Cytat:
46189

https://ivrp.pl/viewto...p;highlight=upr
Wątek o ścieżkach UPRu, co to go znalazłem.

Wybieraj acan! ;)

Cytat:
46190

zmieniłem co by nie było niepoprozumień :wink:

Janusz Sepioł - herszt z PO napisał/a:
4. zapewnimy dostęp do szerokopasmowego Internetu do praktycznie wszystkich gospodarstw domowych,
to nie musi obiecywać, bo już jest wszędzie, w Polsce satelity zasięg mają. Że to kosztuje, zgoda, ale zasięg jest :wink: :?:
Cytat:

jakiś horyzont czasowy żeby sie czepnąć :!: PiS o mieszkaniach to chociaż 8 lat, a tu sukcesywnie, pewnie zaczną od potomków hersztów PO :wink:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 00:58   

Cytat:
46191

Pogromca Smoków napisał/a:
Stary, dobry wątek MOra (tak na marginesie, gdzie wyniosło autora?)
nie ma chop czasu, popularny się zrobił, zajęć przybyło :wink: . Zawsze można zajrzeć na bloga http://www.salon24.pl/authors.html chyba dobrze go identyfikujemy :wink:

Cytat:
46192

Niedawno wróciłem z krótkiego wypadu do Holandi a tam rozpoczął się sezon na jesienne Koźlaki. W knajpach i sklepach one teraz królują. Pyszne piwka. Oprócz tego spróbowałem prawie wszystkich trapistów. O ich smaku i zapachu można by długo mówić. Mistrzostwo świata co mozna zrobić ze słodów i drożdży, najbardziej mi smakował Rochefort nr 6, wszystkich smaków wystepujących w tym piwie nie da się opisać, bo i tak niemogłem rozpoznać ich wszystkich. Piwa trapistow mają bardzo długi okres do spożycia do 2011 roku i z roku na rok stają się lepsze.

Ciekawe czy dotrze do nas kiedys taka kultura picia piwa, że o każdej porze roku będzie można się napić innego rodzaju, latem pszeniczniaka, jesienia kożlaka, zimą dobrego stouta, wiosną piwa wiosenne, eehh rozmarzyłem się.

Przywiozłem kilka piw, próbowaliśmy ze znajomymi, na koniec otworzyliśmy Tyskie, wtedy było czuć jak podłe jest to piwo jak i wszystkie koncernowe w PL.

PS w sklepie z piwami w Amsterze mozna nabyć piwa Boss z browaru z Witnicy.

Cytat:
46194

Mac pisał coś gdzieś o myszce, zdaje się w kontekście blondynki :roll:

Cytat:
46195

Czyżby MOr to był naprawdę MOr :shock: :?: :roll:

Cytat:
46196

O gustach nie będę dyskutował. :wink:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 00:59   

Cytat:
46198

Dzisiaj u mnie wiatr i osiedlowy internet fiksuje. Co jakiś czas się wyłącza. Ale jutro mam nadzieję wejść z Toba Pogromco "na udeptaną".

Cytat:
46199

[quote="daru"][quote="Hegemon"]

Cytat:

Sam słyszałem jak niedoszły prezydent - nauczyciel od Kaszebów mowil, iz PO zapewni każdemu uczniowi laptopa. Chyba, że to była wtopa.

Cytat:
46200

:lol: :lol: :lol: Chyba kogoś musicie odbanować, bo niektórzy się nie łapią o co chodzi :!:

Cytat:
46201

raspail: "Hanba" jest wstrzasajaca i okrutna pod kazdym wzgledem. Powiesc rozgrywa sie na kilku planach. Zhanbiony naukowiec wykorzystuje wladze, molestujac studentke, jest tez ponizona i zgwalcona przez bande rdzennych tubylcow mloda kobieta, koziol z poszarpanymi jadrami zaatakowany przez psy, mamy takze plan zhanbionego bedacego na historycznym rozdrozu afrykanskiego kraju. Ten poludniowoafrykanski autor(aktualnie mieszka w Australii) ma swiadomosc tego, w jakim kraju przyszlo mu pisac. Zmierzyl sie ze wszystkimi najwazniejszymi problemami dotyczacymi kondycji czlowieka we wspolczesnym swiecie, relacjami miedzy kobietami i mezczyznami, jednostka a wspolnota, wina i przebaczeniem, palacymi kwestiami rasowymi. Pisze przy tym bardzo uniwersalnie. Pokazuje, jak mozna laczyc problemy filozoficzne, polityczne, spoleczne z tematyka psychologiczna czy etyczna. Nie jest to proza lekka w zadnej mierze. Coetzee zasluzyl na literackiego Nobla jak malo kto w ostatnich latach. Polecam jego ostatnio wydana w Polsce powiesc "Powolny czlowiek".

Cytat:
46202

Może nie dodali, ze każdemu zapewnią możliwość kupna laptopa i to nie będzie wtopa :wink:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:00   

Cytat:
46203

Być może gdzieś w podświadomości tkwiło hasło, iż "pierwszy laptop trzeba ukraść" (czy jakoś tak) :roll: Ech, te wspomnienia burzliwej młodości!

Cytat:
46204

Sadyści.

Cytat:
46205

Żął kosą

Wdowiec Marchewka
z odludzia pod Kozłowem
żął po południu za chałupą trawę
nie zauważył że do niego biegnie
jego stary kocur
i kosą mu uciął wszystkie łapki
odrzucił kosę i pobiegł z płaczem
na podwórze pod lipę i później zobaczył
na progu kocura na kikutach
do niego człapiącego

Milos Dolezal

Cytat:
46206

Podlinkowuję wewnątrzforumowo, tym bardziej że sporo nowego pojawiło się w tej sprawie (i nie tylko w niej):

Długa ręka SB

P.S. Dzisiejsze "Warto rozmawiać" bardzo w temacie.

Cytat:
46207

Jeśli ktoś mówi - siata - to je mówię - ZA !!!
Ale wyłącznie męska ! W żeńską siatkówke równie dobrze można grać balonem :(

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:01   

Cytat:
46208

sprawdzam czy w czasie awarii też można pisać - wchodziłem przez profil

Cytat:
46209

Również poszedłem tą samą drogą. I jak tam panowie aktualizacja skryptu idzie?

Stare śmieszki były lepsze, chociaż wiersze rozpychały. Nie dałoby się ich jakoś ściągnąć :?:

Cytat:
46210

Perły i plewy

Lokaje Europy

Jeśli wierzyć wpływowym mediom, postulując stworzenie europejskich sił zbrojnych pod operacyjnym dowództwem NATO, Jarosław Kaczyński nastrzelał nam obciachu na całą Europę.

Nasi komentatorzy wręcz nie posiadają się z oburzenia: czyżby premier nie wiedział, że Niemcy i Francuzi tego nie chcą? Czyżby nie rozumiał, że NATO jest zdominowane przez Amerykę, a w Berlinie i Paryżu Ameryki nie lubią? Niemcy osłupieli! - alarmują medialni komentatorzy, przekonani, że fakt, iż polski premier wprawił Niemców w osłupienie, bez dalszego objaśniania uznamy za straszliwe horrendum i zapałamy gniewem na nieudolną politykę zagraniczną Kaczyńskiego.

Niestety, po raz kolejny okazuję się albo tępakiem, albo - jak to zapewne ujmą nieocenieni medioznawcy z PO - sprzedajnym propagandystą reżimu, bo groza i gniew nijak mnie ogarnąć nie chcą. Zgodnie z moją wiedzą Jarosław Kaczyński jest premierem Polski, a nie Niemiec, i jego obowiązkiem jest prezentować wizje przyszłej europejskiej współpracy, które zgodne są z naszymi interesami, a nie z fobiami czy uprzedzeniami krajów trzecich. Niemcy wpadli w osłupienie? To ich problem. Nic mi nie wiadomo, żeby jakikolwiek Niemiec szczególnie przejął się faktem, że Polacy wpadli pewien czas temu w osłupienie, kiedy deklarujący nam dozgonną przyjaźń Niemcy dogadali się z Rosjanami w sprawie bardzo kosztownej inwestycji jednoznacznie wymierzonej w nasze interesy. Nie wyobrażam sobie, żeby jakikolwiek niemiecki dziennikarz próbował użyć argumentu "Polakom to się nie spodoba" i w histerycznym tonie pouczał publicznie swojego kanclerza "przecież Polacy nie chcą zwiększania roli Rosji w Europie, jak można tego nie wiedzieć!".

A gdyby się nawet taki dureń znalazł, usadzono by go słowami: takie są nasze interesy. Owoż interesy Polski są takie, żeby jak najwięcej miały w Europie do powiedzenia USA, a jak najmniej Kreml. Czy wymagając od polskich mediów, żeby przede wszystkim to miały na względzie, naprawdę wiele żądam?

Rafał A. Ziemkiewicz

Cytat:
46211

Zdaje się, że ktoś jednak za wszelką cenę chciał wejść z nami w koalicję. To tego stopnia, że od niedzieli g. ~22.15 dzieje się co się dzieje. P.T. Forumowiczów & Foremki uprasza się o jeszcze trochę cierpliwości - to przejdzie :|

Cytat:
46212

Wiem, że to chyba nie miejsce na polemiki, ale chciałbym zauważyć, że krytyka wypowiedzi Kaczyńskiego nie dotyczyła tyle samego pomysłu utworzenia wojski europejskich, co ich podporządkowania dowództwu NATO, co jest mało wykonalne choćby z tego powodu, że nie wszyscy członkowie EU należą do NATO. Myślę, że ani Francuzi ani Niemcy nie mieliby nic zasadniczego przeciw autonomicznym wojskom europejskim jako takim.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:03   

Cytat:
46213

O tych co chcieli z nami wejsc w.."koalicje":

W ZOO przed klatka z malpami synek pyta sie mamy:
- Mamusiu dlaczego w tej klatce zamkneli hakerow?
- Jak to hakerow? - pyta mama
- No tak, jak nasz tatus - nieogolone, brudne i maja
odparzenia na pupie.

Cytat:
46214

TARJEI VESAAS IDZIE DO KINA NA POLSKI FILM...

- Czyzbym mial dzisiaj oczy jak jastrzab? - mysli ze zdziwieniem i radoscia.
W pobliskim lesie sto trolli moglo sie ukryc, a ja nie zobaczylbym ani jednego.
- Nikomu tutaj nie wolno czynic krzywdy! - daje sie slyszec w lesie, chociaz panuje martwa cisza.
- Olow w skrzydlach, oczy przysypane stosem kamieni! - wola Per.

Sibelius konczy 40 lat.
W zaulku krotkiej uliczki policja wstrzymuje ruch.
Narod wstrzymuje oddech.
Troll dolewa Mistrzowi z karafki miarowym ruchem.

Cytat:
46215

Cytat:
P.T. Forumowiczów & Foremki uprasza się o jeszcze trochę cierpliwości - to przejdzie

Cytat:
46216

WSPOMNIEN CZAR I INNE SNY... WSPOMNIEN CZAR I INNE SNY...

W dawnych - i jak chce Hegemon - legendarnych juz czasach, dofrunalem ostatkiem sil na spotkanie z Wiktorem Woroszylskim.
Koscielna sala wypelniona byla, nie powiem, po brzegi.
Otaczala bowiem Woroszylskiego aura dwuznacznej slawy pokolenia "pryszczatych" i narastajacy nimb wokol elitarnego klubu pisarzy, ktorzy odwazyli sie na figle przed marsowym obliczem komunistycznego polglowka.

Po wymianie uprzejmosci Woroszylski oznajmil, ze przyszedl tu glownie po to, aby odpowiadac na pytania, bowiem jest kilka zawilych kwestii do wyjasnienia.
Publicznosc zamarla w wyraznym zaklopotaniu.
Po dlugiej chwili krepujacego milczenia i bezruchu Woroszylski wydusil z siebie z wyraznym trudem:
- Ja przyszedlem na to spotkanie przygotowany. A panstwo tego nie zrobiliscie.
Po czym zrezygnowany zasiadl do glosnego czytania jakiegos swojego utworu w widocznym przeswiadczeniu, ze nie wszyscy obecni na sali opanowali trudna sztuke samodzielnego czytania.

Takie sa te polskie sny pod sniegiem.

Cytat:
46217

Rzeczywiscie, wodospady pomimo komercji i ilosci turystow, sa zachwycajace. Polecam szczegolnie stateczek Maid of he Mist, super przezycie. Niedaleko wodospadow malo znany, ale przepiekny jest kanion Watkins Glen.
Zalaczam nasze zdjecia z sierpnia 2006.
.
..
.

PS. edwill...dzieki za turystyczne tipsy z Ameryki. Ameryka jest * według mnie ) absolutnie turystycznym numerem 1 wśród najlepszych miejsc na świecie do spedzania urlopu : wspaniałe miejsca, mili ludzie, bezpiecznie i ... tanio ! Czego jeszcze potrzeba, aby spędzic idealne wakacje ? My byliśmy już turystycznie 3 razy w USA i było wspaniale. Gorąco polecam !

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:04   

Cytat:
46218

CYTATOW ZYCIE WLASNE... CYTATOW ZYCIE WLASNE...

Dziwia mnie obszerne cytaty z Rafala Ziemkiewicza.
Tej swoistej manii ulegl nawet Waldemar Lysiak, ktory jedna ze swych ksiazek skompilowal wlasnie z cytatow z Ziemkiewicza.
Zachodze w glowe nad koniecznoscia takiego wyboru.
Facet jest sympatyczny, nieglupi i zdobyl gdzies ugruntowane poczucie wlasnej wartosci. Problemow z opublikowaniem plodow wlasnego umyslu raczej nie mial, sadzac po obfitosci wszelkiego rodzaju kreacji.
Juz nie pomne akurat, z kim jest ozeniony, ale nie mam specjalnych powodow do powatpiewania w jego nadprzyrodzone wlasciwosci.

Same Blotniaki, znane ze swego gluptackiego klapania dziobami, maja juz poglad calkiem anachroniczny.

Otoz przy telewizyjnym Ziemkiewiczu ptaszydla te nieprzyzwoicie chrapia.

Cytat:
46220

O co chodzi z tymn zamknięciem forum?

Cytat:
46221

Jakimiś bocznymi drogami dostałem się dzis na forum. Cojest grane?

Cytat:
46222

LIST DO KICI KOCI LIST DO KICI KOCI ks. Janowi Twardowskiemu

Dzisiaj, gdy ten list do Ciebie pisze
Nadeszly jesienne chlody, zycie skurczylo sie
Do ciemnej kropki nad literka z- Watroba boleje
Zydzi lamentuja
Milosz stuka palcem w sciane
Wyspianski milczy
Grochowiak uzupelnia zawartosc walizeczki
Iwaszkiewicz wysypuje z kieszeni naftaline
Krzysztof Metrak czeka przy Grubej Kasce
Na Zwiastowanie i Milosierdzie
Stazewski wklada do ust czekoladke
I zawija sie szczelniej w niebieski szlafrok
Janusz Bogucki wpada raptem do Bronnej Gory
Z zawiniatkiem pod pacha
Z Halina Piprek jedziemy nad Wisle
I do Maciejowic
Igor Newerly buduje stol na nasze spotkanie
W Zgonie
Janek Dziedziora przysiada na kamieniu
I znow zaprasza mnie do domku Kici Koci
Na kolacje (bedzie wodeczka i kartofle)
Antoni Trocki zaprzega kobylke do san
Choc to jeszcze nie pora
Jozef Majewski wyciaga z ukrycia latawiec
Z purpurowym ogonem
Felek Jakubowski zjada kaszke jak
Ostatni Sakrament
-Na firmamencie
Himilsbach z Maklakiewiczem
Opleceni falujacymi wstegami
Unosza sie bezwiednie
-Tadzio zaklada skobel w drewutni
I mowi do mnie w pochyleniu -
- Tedy wyszedl Bog Ojciec.

Ulm, 12 pazdziernika 2004

(Wysylajac i ten tekst do "Tworczosci" w lipcu 2005 roku chcialem zrobic ks. Janowi niespodzianke. Aniolek dla Niego jezdzil wciaz ze mna; wiedzialem jak lubi takie figurki. Nie doczekal ks. Jan laskawosci redaktorow tego pisma, nie doczekalem i ja zadnej odpowiedzi - chociaz przypadkiem wiem, co mowiono w redakcji o moich wierszach. Dlatego na nastepnych stronach zamieszcze takze inne wiersze z tego pakietu).

Cytat:
46225

Problemy techniczne, wciąż prosimy o cierpliwość :oops:https://ivrp.pl/viewtopic.php?p=46211&highlight=#46211

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:34   

Cytat:
46227

To był tydzień - Giertych i kolczyk w pępku

Monika Olejnik(...)W komentarzu w "Gazecie Wyborczej" w ubiegły poniedziałek opisałam perypetie Cezarego Michalskiego. Rafał Ziemkiewicz albo nie zrozumiał mojego tekstu, albo ktoś mu go opowiedział, bo w swoim felietonie w "Rzeczpospolitej" (4-5 listopada) pisze, że odbieram Michalskiemu prawo do zabierania głosu w sprawach publicznych, a wraz z nim i całej prawicy jako takiej. Prawo do głosu Michalskiemu odebrałam nie ja, tylko jego przyjaciele z "bruLionu" i z "Frondy". Nie mam zresztą, panie Rafale, takiej siły. Cieszę się, że Cezary Michalski jest zastępcą redaktora naczelnego "Dziennika" i że mogę go prawie codziennie czytać. A z panem po tym, co napisał pan w "Rzeczypospolitej (felieton "Salon bije"), powinnam się spotkać w Teatrze Słowackiego w Krakowie, ale na razie się nie wybieram.

http://serwisy.gazeta.pl/...81,3722007.html

Cytat:
46229

Perły i plewy

Faza przejściowa

Najsłynniejszy polski bezdomny, ścigany za znieważenie prezydenta, odebrał wreszcie wezwanie do sądu. Wynika to z tzw. zwrotki, czyli potwierdzenia, że poczta dostarczyła mu wezwanie "w miejscu zameldowania". Jeśli Hubert H. ma miejsce zameldowania, dlaczego jest nazywany bezdomnym? I gdzie by mu wysyłano zawiadomienia, gdyby naprawdę był bezdomny?Kiedyś przez kilkanaście miesięcy nie miałem się gdzie zameldować i choć nie mieszkałem wtedy na dworcu, urząd odmówił mi wydania paszportu. Dopiero kiedy zrobiłem dziką awanturę, wymachując legitymacją dziennikarską oraz konstytucją, w której nic nie ma o zawieszeniu praw obywatelskich osób niezameldowanych, paszport w końcu mi przyznano, ale wymagało to decyzji samego ministra, a przynajmniej do niego musiałem napisać podanie. Teraz widzę, że jednak bezdomność ma swoje dobre strony. Wystarczy się wymeldować i cały aparat sprawiedliwości jest wobec człowieka bezsilny, bo nie ma gdzie wysłać "zwrotki". Jedyną jego nadzieją są jesienne pluchy i idące po nich zimowe mrozy, bo chyba się nie mylę, że przyczyną, dla której Hubert H. zdecydował się przestać wodzić cały nasz dzielny wymiar sprawiedliwości za nos, jest pogoda skłaniająca go do zamiany dworcowej wolności na suchy i ogrzany kąt z państwowym wiktem. W Peerelu Hubert H., gdyby wyzwał milicjantów od "kmiotów Jaruzela", zostałby spałowany bez żadnych wezwań, "zwrotek" i innych zbędnych formalności. W kraju, który uważam (i bez względu na wynik tamtejszych wyborów oraz mimo zachowania jego dyplomatów nadal będę uważał) za dużo bardziej ucywilizowany od naszego, gdyby tameczny Hubert H. nawymyślał policjantom od "kmiotów Busha", nie uznano by tego za obrazę prezydenta, tylko za obrazę konstabli, i ukarano natychmiastowym aresztem (bo tam się nie łapie wiatru w polu za pomocą "zwrotek") oraz kilkoma dniami przymusowej pracy. Rzeczpospolita III/IV jest jak widać w fazie przejściowej. Nie tylko w tej jednej sprawie.

Rafał A. Ziemkiewicz

Cytat:
46230

RZECZNIK PRASOWY

Od lat mamy wyjatkowo bezbarwnych rzecznikow prasowych kolejnych milosciwie nam panujacych rzadow.Wlasciwie ostatnim "dosc barwnym" rzecznikiem byl Jerzy Urban.Tak wiec Blotniaki, zywotnie zainteresowane precyzja metafor, ulozyly taki oto test dla zdajacych na odpowiedzialne stanowiska urzednicze absolwentow polonistyki:Pytanie --Stoi facet w rzece z deska do prasowania.-Co to jest?Sugerowana odpowiedz --Rzecznik prasowy.

Cytat:
46231

DOM NA POLESIU DOM NA POLESIU

Stoi na pagorku
Do wrot podworza wspina sie wilgotna laka
W domu chlopieca kryjowka
Tajemna ciemnosc kufra
Wyziebly niebieski pokoj
Piec poczernialy
W poscieli bagno
W intarsjach szafy
Kon wspina sie drewniany
Dymia jego chrapy
Stuka kopyto.
Wchodza wszyscy
Tylko troche bledsi
Troche zmeczeni
Ktos stawia figure
Matka Boza w oknie poprawia zmoknieta suknie
Plonie stol pod lampa
Z pianina wylatuja liscie
Trzaska koperta zegarka we wnetrzu surduta
- Nawalnica juz przechodzi
Powiada Dziadek cicho.

Bronna Gora,

pazdziernik 1996

Cytat:
46232

Tekst rozmowy Tuska z Karnowskim i Mannem (Mann jak zwykle jest super :) ) - TUTAJ - polecam lekturę.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:40   

Cytat:
46233

KAZIMIERZ NAD WISLA KAZIMIERZ NAD WISLA

Zamiera Wisla
Zwinieta lezy w piasku, znikl Brzeg, stromo pnaca sie sciezka
W wawozie samotny powstaniec.
Oddycha jeszcze zdzblo, kropla
Ktora toczy sie po lisciu
Cieply slad reki, zamknieta powieka
Plotno w ogrodzie, szklany plomyk
I nic, co jest nie do opisania
Nie zostanie poczete.
Bowiem Dolina
Jest cala z zaru zielonego swiatla
W granicach owadow
Gdzie graja w jezyczkach klarnety
Na rynku zas, za murem Fary
Na cienkich drucikach zaspy
Jak zlutowane kamertony, ktore
Zbudowal miejscowy ciesla.
Tutaj - mowiles
Zwierzeta z lusterek
Tutaj zima nigdy
Nie przychodzi, gdyz zima
Zsiada z san Kasztelan.
Wiec wszystko sie juz spelnilo
Zostal ciezki krok i ciemnosc Wiezy
Pochodnie na rzece i skrzyp lodzi -
Tlo jest juz niepotrzebne.

Ulm,

czerwiec 1994

Cytat:
46234

KOMUNIKAT KOMUNIKAT

W grudniu nasze dzielne wojska zajely caly kraj.
W glebokich sniegach ufortyfikowaly sie dywizje.
Kampania zimowa przebiegala prawie bez zaklocen.
Pociagi jezdzily bez pasazerow. Generalowie uchodzili
wciaz za dobrych strategow. Zolnierze padali od przeciagow.
Z kart ksiazek pobrzekiwaly ostrogi, karabiny ustawianow kozly, husaria cwalowala po zamarznietych stawach;
Najswietsza Panienka zamykala oczy zabitym.
Na glebokich tylach ludzie oddychali z ulga. Nadciagaly spokojne czasy.

Bronna Gora,

marzec 1982

Cytat:
46235

Made in Germany... MADE IN GERMANY...

Ja takze bede dzisiaj straszny i opowiem Wam dowcip, prawdziwa rzadkosc w niemieckim

"Ordnung muss sein".
Policjant zatrzymuje samochod i krzyczy rozsierdzony na kierowce.
- Juz siodmy raz pana zatrzymuje i mowie, ze gubi pan ladunek!
A kierowca tak samo rozsierdzony krzyczy na policjanta.
- A ja juz siodmy raz panu odpowiadam, ze jest zima i ja jade piaskarka!

Cytat:
46236

Blotniak: A pamietasz jak "Piwnica pod Baranami" spiewala Dekret o Stanie Wojennym?

I z tego okresu:

"WYROKI

Mam pytanie Wysoki Sądzie
Za tak zwanych stalinowskich czasów
takie dawano wyroki: ś m i e r ć
za polityczną działalność
za matkobójstwo siedem - osiem lat
Dziś w gazecie na tej samej stronie
czytam: za współudział
w zakatowaniu na śmierć swego dziecka
pięć lat - kolportaż ulotek
dziesięć lat więzienia
Więc gdy miłość Ojczyzny
w przestępstwo się zmienia
jakie czasy mamy dziś Wysoka Izbo?"

Cytat:
46237

BITWA POD GRUNWALDEM W POLITYCE HISTORYCZNEJ...

A teraz bede jeszcze straszniejszy...

BITWA POD GRUNWALDEM W POLITYCE HISTORYCZNEJ...

Owoz przed bitwa, gdy wojska stanely naprzeciw siebie na polach Grunwaldu, Ulrich von Jungingen wpadl na pomysl rozstrzygniecia bitwy bez koniecznosci ponoszenia ogromnych strat, czego niestety nasi dowodcy nie wzieli pod uwage oglaszajac Powstanie Warszawskie.
Wyslal tedy do polskiego obozu parlamentarzyste z propozycja boju jedynie przy udziale dwoch rycerzy.
Krol Jagiello przystal na ten warunek i polecil szukac wsrod rycerstwa odpowiedniego ochotnika.
Alisci okazalo sie, ze po wczorajszej pijatyce rycerzom blizszy jest plyn z ogorkow nizli pot bitewny i nawet Zawisza Czarny jest jeszcze "wczorajszy".
I kiedy juz zdawalo sie, ze honor polskiego rycerstwa jest nie do uratowania, zglosil sie do krola pewien starzec, ktory pelnil w obozie zaszczytna funkcje ciury, ale mial te przewage, ze byl trzezwy.
Nie majac innego wyjscia ubrano dziadka w zbroje i obarczono wielkim mieczem.
Wojska staly w milczeniu, gdy dziadek wychodzil w pole.
Ku niemu wyjechal ogromny, zakuty w zbroje Krzyzak.
Polskie rycerstwo, choc tak niedysponowane, zamarlo i w prawdziwym wspolczuciu zaczeto krzyczec:
- Dziadku, w nogi... w nogi...
Niestety, walka juz sie rozpoczela.
Powstal straszny tumult i kurz zakryl pole walki.
Kiedy po dlugiej chwili wszystko sie uspokoilo i kurz opadl, stojace w takim pohanbieniu wojsko zobaczylo dziadka ciagnacego za soba wielki miecz - opodal lezal na ziemi wielki Krzyzak.
I dalo sie slyszec wolanie:- Chlopaki, dobrze zescie krzyczeli - w nogi...
- Inaczej, to bym mu leb ucial!

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:41   

Cytat:
46238

Wynająć fachowców! Dawnymi, dobrymi czasy, ludzie, którzy nie sprostali obowiązkom popełniali samobójstwo!

Teraz wszystko spsiało, a i wrogów mamy POdłych i POdstępnych!POlubiłem nawet tych naszych cenzorków i nie nawołuję ich do samobójstwa honorowego, ale coś z tym forum trzeba zrobić!!!

Jeżeli nie ma NASZYCH fachowców, to trzeba ich wynająć! Zobowiązuję się do partycypacji w kosztach!

Cytat:
46239

Raport z niedociągnięć sporządzony; fachowiec wynajęty i (podobno) bierze się do roboty. Tylko prosimy nie wrzeszczeć, bo będzie nam przykro. Co więcej, gdy już wszystko będzie grało, zamieścimy na stronie głównej Forum odezwę, w której nie szczędząc drastycznych szczegółów opiszemy, jak bardzo nam jest przykro :|

A poza tym przenoszę wątek do "Wszystko nt. Forum".

Cytat:
46240

Przecież ja SZEPCZę!

Domyślam się, że to POdły atak, naszych POdłych przeciwników, ale zróbcie coś z tym, bo z braku intelektualnej rozrywki zacznę się stresować i POpróbuję swoich sił na forum PO!!!!!!!!

Cytat:
46241"

The Innocent Man" John Grisham...If you believe that in America you are innocent until proven guilty, this book will shock you.If you believe in the death penalty, this book will disturb you.If you believe the criminal justice system is fair, this book will infuriate you.Czyli prawnik pisze kryminal...

Cytat:
46242

TUTAJ jest oficjalny komunikat o. Dyrektora i Rady Foruma:http://www.polskiboks.pl/ivrp/

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007 01:47   

Cytat:
46243

Komunikat

Oficjalny komunikat Dyżurnego Ojca Dyrektora i Rady Foruma

Szybszy napisał/a:

Witamy wszystkich forumowiczów,

Proszę nie niepokoić, to tylko awaria. Sprzysięgło się kilka spraw:

1) jacyś rosyjscy hakerzy włamali się na stronę i z niej zaatakowali inne, przez co zablokowano nam konto

2) główny admin forum z przyczyn prywatnych jest niedostępny

3) rozsypał się skrypt forum po aktualizacji do nowej wersji W chwili obecnej odtwarzamy forum, w ciągu kilku dni będzie działało, o czym poinformujemy wszystkich emailem.

W imieniu Rady Forumialnej, Szybszy

Cytat:
46244

No dobra, czekam cierpliwie. :D

Cytat:
46245

Gdy Forum znowu ruszy, Użytkownicy dostaną powiadomienie na email.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi