IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KĄCIK O SPRAWACH RELIGIJNYCH...
Autor Wiadomość
Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 22 Gru, 2007 18:25   KĄCIK O SPRAWACH RELIGIJNYCH...

Od pewnego czasu szukałem KĄCIKA O SPRAWACH RELIGIJNYCH i zawsze zniechęcony niemożliwością jego znalezienia zaniechiwałem poszukiwania. Dzisiaj uparłem się i postanowiłem znaleźć go i ... :shock: ... ktoś go przesunął do tematu "nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię".
Do "KĄCIKA O S.R." zaglądało wielu, był popularny, a teraz znalazł się pod innym tytułem. Zginął :!: Apples are mixed with oranges - jabłka są pomieszane z pomarańczami.

Tematyka, jak tytuły tematów sugerowały, różniła je, bo nie wszyscy, których interesują sprawy religijne chcą, lub muszą być zachęcani do nawracania i wierzenia w Ewangelię. Obecny tytuł może niektórych nawet zniechęcić do wyświetlenia go. :neutral:

Uważam, że to połączenie bez zgody, nawet poinformowania o takim zamiarze mnie, jako autora KĄCIKA - było niefortunne i niepotrzebne. Czy na tym forum, z ponad 3000 tematów, możemy mieć tylko jeden temat o religii? Czy sprawy religii spadły do tak niskiego poziomu, ażeby były ignorowane w taki sposób :?:

Czekam na wyjaśnienie tej sprawy i powrotu KĄCIKA na należne mu miejsce.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Link http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7157409.stm podaje wiadomość o b.premierze UK Tony Blair, który oficjalnie przeszedł na katolicyzm, który jest wyznaniem jego żony i dzieci. On od dawna uczestniczył we mszach katolickich, lecz będąc najdłużej urzędującym premierem, odmawiał publicznego dyskutowania spraw religijnych. Kościół anglikański, do którego należał Tony Blair, przechodzi głęboki kryzys i konserwatywna jego część może połaczyć się z kościołem R-K.
Ostatnio zmieniony przez Edwill Czw 27 Gru, 2007 04:03, w całości zmieniany 2 razy  

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Nie 23 Gru, 2007 03:03   

Decyzję o scaleniu podjąłem i wykonałem ja. Powód: dublowanie tematyki, toteż mimo że jestem zdeklarowanym zwolennikiem realizmu pojęciowego ;) , skorzystałem z podsuniętego przez herezjarchę Ockhama narzędzia. O kolejności scalania zadecydowało zaś nie do końca licujące z tematyką sformułowanie tytułu wątku źródłowego.

Edwill napisał/a:
(...) nie wszyscy, których interesują sprawy religijne chcą, lub muszą być zachęcani do nawracania i wierzenia w Ewangelię. (...)

Pozwolę sobie tylko zauważyć, że to ostatnie jest (a przynajmniej winno być) obowiązkiem każdego chrześcijanina.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 23 Gru, 2007 04:52   

Nie spodziewałem się, że to nasz Mojżesz takie rzeczy wyprawia... Z Hegemonem nie miałem problemów przez dwa lata. Nawet herezjarcha z prorokiem nie przekonają mnie, że mój KĄCIK O... nie miał powodu do istnienia. Swoje uzasadnienie już podałem.

Cytat:
(...) nie wszyscy, których interesują sprawy religijne chcą, lub muszą być zachęcani do nawracania i wierzenia w Ewangelię. (...)

Pozwolę sobie tylko zauważyć, że to ostatnie jest (a przynajmniej winno być) obowiązkiem każdego chrześcijanina.

Zgoda, ale w KĄCIKU mogli brać udział wszyscy inni, nie tylko chrześcijanie. Obecny tytuł tematu może tych innych zniechęcać i odstraszać nawet do czytania, a to nie było moją intencją. Wręcz odwrotnie. Myślałem o dotarciu do tych innych, łącznie z ateistami.

Mam nadzieję, że znajdzie się właściwe rozwiązanie tego problemu, który dla mnie ze standardami nieco innego świata, niż tego do którego Wy w Polsce jesteście przyzwyczajeni, jest niezrozumiały i nie do przyjęcia.

Rodak 
Banita

Wysłany: Pon 24 Gru, 2007 11:56   

Cytat:
Tematyka, jak tytuły tematów sugerowały, różniła je, bo nie wszyscy, których interesują sprawy religijne chcą, lub muszą być zachęcani do nawracania i wierzenia w Ewangelię. Obecny tytuł może niektórych nawet zniechęcić do wyświetlenia go. :neutral:

Wyrażam wsparcie dla opinii Edwilla. Jeden wątek to zbyt ubogo do wagi tematów.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pon 24 Gru, 2007 13:28   

Ace ma rację uważając, że post Kyrba, znalazł się w niewłaściwym temacie - o nawracaniu i wierzeniu w Ewangelię. Właśnie dlatego uważałem, że potrzebny jest nowy temat motywując:

Cytat:
Wysłany: Wto 27 Lut, 2007 00:18
KĄCIK O SPRAWACH RELIGIJNYCH.

Podobno nie powinno się poruszać tematów religijnych i politycznych. Skoro jesteśmy w stanie mówić o polityce, to dlaczego nie o religijnych sprawach? Wydaje mi się, że jesteśmy wystarczająco dojrzali i tolerancyjni, ażeby zaprzeczyć temu powiedzeniu. Witam wszystkich wyznawców wyznań chrzesciańskich, żydów, muzułmanów, agnostyków, ateistów i innych niewierzących.

Mam nadzieję, że w duchu tolerancji i wzajemnego poszanowania swoich wierzeń, bez fanatyzmu, będziemy mogli nauczyć się od siebie czegoś nowego. Zapraszam do wymiany nowości z wydarzeń religijnych w Polsce i w świecie.

Czaro 
sympatyk

Wysłany: Pon 24 Gru, 2007 17:42   

Edwill napisał/a:
Ace ma rację uważając, że post Kyrba, znalazł się w niewłaściwym temacie - o nawracaniu i wierzeniu w Ewangelię. Właśnie dlatego uważałem, że potrzebny jest nowy temat motywując:

Cytat:
Wysłany: Wto 27 Lut, 2007 00:18
KĄCIK O SPRAWACH RELIGIJNYCH.

Podobno nie powinno się poruszać tematów religijnych i politycznych. Skoro jesteśmy w stanie mówić o polityce, to dlaczego nie o religijnych sprawach? Wydaje mi się, że jesteśmy wystarczająco dojrzali i tolerancyjni, ażeby zaprzeczyć temu powiedzeniu. Witam wszystkich wyznawców wyznań chrzesciańskich, żydów, muzułmanów, agnostyków, ateistów i innych niewierzących.

Mam nadzieję, że w duchu tolerancji i wzajemnego poszanowania swoich wierzeń, bez fanatyzmu, będziemy mogli nauczyć się od siebie czegoś nowego. Zapraszam do wymiany nowości z wydarzeń religijnych w Polsce i w świecie.

Całokowicie popieram Edwilla. :wink:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Wto 25 Gru, 2007 02:49   

Wpisy odnoszące się do denominacji heretyckich, bisurmańskich, etc. tudzież osobliwości z nimi związanych wydzielone zostaną do osobnego wątku pod roboczym tytułem "Kącik religioznawczy". Po świętach.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 26 Gru, 2007 18:16   

Może i taki temat być założony, lecz archaicznych określeń typu "heretyk" i pogardliwego "bisurmanin" od b. dawna nie używa się, przynajmniej na Zachodzie. :shock: Na nieślubne dziecko nie mówi się "bastard" - "bękart", ani "nieślubne dziecko", tylko po prostu "dziecko" i tak powinno być. Nie jest winą dziecka, ani "heretyka" za to, że ktoś inny podjął taką, a nie inną decyzję.

Wcielenie kilkakrotnie "grubszego" Kącika o SR (85%) do "cieńszego" wydaje mi się nieuzasadnione i niezrozumiałe. W KoSR jest miejsce dla wszystkich zainteresowanych sprawami religii: od katolickich i wszystkich innych fanatyków religijnych, poprzez "heretyków", wyznawców wielu religii z całego świata, ateistów, aż do komunistów.

Zatem ponawiam swą prośbę o odrestaurowanie KoSR.
Ostatnio zmieniony przez Edwill Śro 26 Gru, 2007 18:43, w całości zmieniany 1 raz  

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 26 Gru, 2007 18:42   

Uprzejmie informuję, że jako katolicki fanatyk religijny stosuję i stosował będę względem heretyków, bisurmanów czy też kacerzy te właśnie uświęcone tradycją określenia. Jak również nie mam najmniejszego zamiaru oszczędzać bumelantów, darmozjadów, chrabaganów tudzież inszych kukulców.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 26 Gru, 2007 18:49   

Dziwi mnie, że chcesz być postrzegany jako "fanatyk". A "bękart" również w słowniku Kulegi istnieje? :shock:

Merry Christmas - jeszcze raz :!: :grin:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 26 Gru, 2007 19:07   

Bękart jak najbardziej. Patetyczny. Że odwołam się do twórczości nieodżałowanego Tomasza Beksińskiego ;)

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 26 Gru, 2007 19:59   

Zgoda: pathetic! - tak jak heretyk i bisurmanin. :razz: :lol:

A teraz wychodzimy na miłe towarzyskie przyjęcie z ludźmi również z innych kultur i religii. Tym razem, jak zawsze przedtem, będzie ono w duchu świecko-chrześciańskim z naszej strony, a z innych "po-bożemu". Nikt nikogo nie będzie ignorował, lub - nie daj Boże - obrażał. Żyjemy przecież w XXI wieku, Panie i Panowie.

Niestety, nie wszyscy: http://www.rp.pl/artykul/79362.html :sad:

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 15:34   

Nie chcę powiększąć zamieszania z powodu usunięcia KOSR, ale...

Ja go założyłem 27-02-2007 pod tytułem, który najbardziej był stosowny. Obecnie tylko część jego postów znalazła się w zmontowanym 10 miesięcy po oryginalnym "Kąciku religioznawczym", którego autorem jest moderator, a nie Edwill. Liczba wyświetleń oryginalnego była chyba 7000, a "Kr" tylko ponad 100. Kilkanaście moich postów i odpowiedzi na nie pozostała w "nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię".

Reasumując: Uważam, że prawem autora jest wybór tytułu tematu i bez jego zgody nikt nie powinien manipulować jego zawartością, jedynie usunąć, lub przesunąć pojedyńcze posty.

Engelbert von Smallhausen 
sympatyk

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 16:09   

Proszę poczytać sobie regulamin. Konkretnie §22 tegoż.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 19:17   

Próbowałem znaleźć Regulamin, lecz nie jest to łatwe.

Cokolwiek paragraf 22 mówi, nie podoba mi się to co się stało z KOSR. Chodzi mi tu o zasadę. Nadszedł czas na zasady do których powinni zdążać ludzie starający się dopomóc w zaistnieniu IV RP. Ja postrzegam nasze forum jako zdążające w jej kierunku, poświęciłem mu dużo czasu i dlatego to wydarzenie jest dla mnie b. nieprzyjemne.

Proszę Użytkowników o bezstronne opinie na ten temat. Wasza reakcja, lub jej brak, zadecyduje o możliwości dalszej mojej obecności na tym forum. B. mi przykro ze stawiania sprawy niedyplomatycznie, ale już dawno odwykłem od autorytatywnego i lekceważącego traktowania kogoś kto na to nie zasłużył.

Trapp 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 20:41   

Ja tam bym o sprawach wiary z Mojżeszem nie dyskutował :wink:

Przyznam że średnio obserwuję oba wątki tak że trudno mi zająć zdanie i piszę tu tylko dlatego że Edwill o to prosisz.
Połączenie ma tę zaletę że wątek jest przyklejony i łatwo do niego trafić.
Jak dla mnie jest bez znaczenia czy będą dwa wątki czy jeden i PROSZĘ EDWILL-u byś tu został.
Poseł PiS Andrzej Kosztowniak chciał dowiedzieć się, ile pieniędzy wydano na nagrody dla ministrów i wiceministrów rządów PO, czyli w latach 2010-2015. Z Kancelarii premiera otrzymał odpowiedź, że sekretarze i podsekretarze stanu w KPRM w tym okresie otrzymali łącznie 38 tys. zł nagród. To ponad 15 razy mniej niż wyniosły nagrody tylko w jednym roku rządów premier Beaty Szydło.

porciak 
przewodniczący koła

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 21:54   

Wyrażam wsparcie dla opinii Edwilla.

Blog kulinarny mojej żony: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/

cthulhu 
sekretarz zarządu koła
białoruski tancjor

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 22:48   

[..]

Usunąłem, coby nic do niczego nie dolewać :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez cthulhu Pon 31 Gru, 2007 15:50, w całości zmieniany 1 raz  

zj55 
członek zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Pon 31 Gru, 2007 04:53   

Ingerencja Mojżesza powinna być skonsultowana z Edwill'em. Można się z kimś nie zgadzać, ale to nie znaczy żeby uprawiać pewnego rodzaju samowolę (???). Powiem inaczej moderator chciał dobrze, ale przedobrzył (nie wspominam o "grzecznościach", bo ja sam święty nie jestem), a autor wątku KoSR przesadził w nagłośnieniu tej sprawy. To powinno być roztrzygnięte pomiędzy oboma Panami w zaciszu przjacielskiej rozmowy. Wszyscy tu się znamy już parę lat i tego typu nieporozumienia powinny być załatwiane jak w rodzinie.
@cthulhu, jeśli możesz nie dolewaj oliwy do ognia, akurat teraz nie jest to śmieszne. Jak chcesz się podlizać, to............. :oops: Uważaj żeby to motto pod Tobą nie stało się ciałem (wirtualnie oczywista :mrgreen: :cool: ).
A właściwie...... Życzę Wam Bracia i Siostry ( :grin: :cool: ) Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2008
Amen.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Pon 31 Gru, 2007 06:42   

cthulhu napisał/a:
Mojżesz napisał/a:
Uprzejmie informuję, że jako katolicki fanatyk religijny stosuję i stosował będę względem heretyków, bisurmanów czy też kacerzy te właśnie uświęcone tradycją określenia. Jak również nie mam najmniejszego zamiaru oszczędzać bumelantów, darmozjadów, chrabaganów tudzież inszych kukulców.

Przepraszam, jakie drewno jest najlepsze na stosy? :mrgreen:

Pouczyłby się taki historii toby może wiedział, kto zaś palił na stosach.

A, i pomnijcie o Szanowni, że sto kwiatów może sobie rozkwitać do woli, póki nie przyjdzie zły admin i ich nie zetnie :evil:

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Pon 31 Gru, 2007 16:04   

Na stosy najlepsze jest drewno nie za suche i nie za mokre. Jak drewno jest za suche, to heretyk zbyt szybko zgorzeje, jeśli za mokre- zadusi się dymem.

Przy czym na stosach to się pali czarownice i heretyków, bisurmanów natomiast gubi się w toku działań wojennych (zwanych zwyczajowo krucjatą lub, jeśli brak pobudek religijnych, inwazją na Irak).

Jeśli chodzi o spór Edwilla i Mojżesza, to uważam, że najrozsądniejszym byłoby jego rozwiązanie w toku negocjacji dwustronnych, w ostateczności z udziałem mediatorów. Rozdmuchanie sprawy nie było zbyt rozsądne, ponieważ zwiększyło rangę konfliktu, a co za tym idzie, utrudniło chodzenie na ewentualne ustępstwa.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 02 Sty, 2008 14:17   

Psuj napisał/a:
Jeśli chodzi o spór Edwilla i Mojżesza, to uważam, że najrozsądniejszym byłoby jego rozwiązanie w toku negocjacji dwustronnych, w ostateczności z udziałem mediatorów. Rozdmuchanie sprawy nie było zbyt rozsądne

Wróć do początku tego tematu, please. Pisząc go nie miałem pojęcia kto dokonał wcielenia. Potem Mojżesz przerzucił go do "Sprawy Techniczne" pod ośmieszającym mnie tytułem: "Kącik o kącikach", który ja odrazu przemianowałem na obecny. Nie posądzam Mojżesza o złośliwość w tym przypadku, ani wtedy kiedy samowolnie podjął decyzję scalenia. To jednak zapoczątkowało ciąg niefortunnych wydarzeń.

zj55 napisał/a:
To powinno być roztrzygnięte pomiędzy oboma Panami w zaciszu przjacielskiej rozmowy. Wszyscy tu się znamy już parę lat i tego typu nieporozumienia powinny być załatwiane jak w rodzinie.

Dlatego właśnie nadal tu jestem, piszę, ale oczekuję na jakieś rozsądne rozwiązanie. Pomimo starszego wieku nie jestem zdzieciniały, lub uparty, ale domagam się stosowania standardów IV RP na forum, które nosi Jej nazwę. That's all :!: :neutral:

Nie mogę zgodzić się na arbitralną i nieuzasadnioną, IMHO, zmianę tytułu mego KOSR na "Kącik religioznawczy" ponieważ nie mam ku temu kwalifikacji. Gdyby woda sodowa uderzała mi do głowy, to skorzystałbym z "promocji" i dumnie chodził udając "religioznawcę". :lol:

Nie chcąc przysporzać dodatkowej pracy Mojżeszowi, którego pomimo wszystko nadal szanuję z powodu jego wielkich zasług dla forum, i pamiętając że nawet prorocy popełniają czasami błędy, chcę już zakończyć tą sprawę. Proponuję ażeby "Kr" przemianować na oryginalny: "KOSR". Mógłbym zrobić to sam, jako niby jego autor, ale wolę poczekać na błogosławieństwo tego zamiaru przez Proroka.

Starym indiańskim zwyczajem zaczynam już zapalać peace pipe, czyli fajkę pokoju. :grin:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 02 Sty, 2008 15:37   

Hmm, tak. Jeśli poczuł się Pan urażony tytułem "Kącik o kąciku", szczerze przepraszam. Co do tytułu Pańskiego wątku, nie będę się upierał, choć osobiście uważam, że tytuł mojego autorstwa lepiej oddaje jego treść; poza tym wydaje się (nie jestem, uchowaj Boże, polonistą), że "kącik" może być "jakiś", "kogoś" względnie "czegoś", lecz już raczej nie "o czymś". Skoro jednak traktuje Pan wspomniany tytuł jako punkt honoru, jestem do usług :)

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 02 Sty, 2008 16:19   

Hmmmm, a jak to było z tym o w "Kąciku o kąciku" :?: Czy w IV RP nie powinny obowiązywać te same zasady, nawet przestrzegania poprawnej polszczyzny (do której jest mi daleko z wielu powodów), dla wszystkich :?: :wink:

Cieszę się ze zbliżającego się zakończenia przykrego nieporozumienia. Byłem kiedyś (samozwańczym, to nieważne) ambasadorem Forum, mam dorosłe dzieci ok. 40-tki, więc i doświadczenie w rozwiązywaniu konfliktów. :lol: Dobrze się składa, że Prorok ma zdrowy rozsądek i wykazuje dobrą wolę, jak na takowego, a nie "fanatyka" (bzdura!), przystaje... Zatem: Kącik Spraw Religijnych, Proroka zadowoli :?: :grin:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 02 Sty, 2008 16:23   

O! Niechże zatem tak i będzie, pax, pax między chrześcijany, jak był mawiał imć Zagłoba ;)

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 02 Sty, 2008 16:29   

Peace be with you, too. God bless :!: :grin:

Chociaż pogańska, ta "fajka pokoju" ma magiczną moc... :wink:

Korzystam z okazji do podziękowania tym, którzy poświęcili swój czas i myśli dla zażegnania konfliktu w rodzinie forumowej. Wspólnym wysiłkiem i przy dobrej woli, uwzględniając uczucia innych, bez pieniactwa i złośliwości - robimy forum jeszcze lepsze niż dotychczas.

Odpowiedz do tematu