IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Forumowi liberalowie
Autor Wiadomość
scyg
członek zarządu organizacji powiatowej
leming

Wysłany: Pią 29 Sie, 2008 01:36   

Aby zapożyczyć zwrot, jakby tu elegancko powiedzieć, że Pan Profesor powinien się leczyć? Ile razy mam pisać, że nikogo nie nienawidzę? Kilkakrotne też pisałem, że nie poziom podatków jest najważniejszy, a jasność przepisów. Też do Pana Profesora nie trafia. Co do Platformy, mam jeszcze niejakie nadzieje, choć rzeczywiście słabną one dość szybko. To tyle w sprawie nienawiści.

Teraz tę rozmowę kończę, bo mania prześladowcza Pana Profesora staje się mi niemiła. I bardzo bym prosił o niewykorzystywanie przewagi Pana Profesora w sprawie anonimowości.

los 
Banita

Wysłany: Pią 29 Sie, 2008 18:28   

scyg napisał/a:
Ile razy mam pisać, że nikogo nie nienawidzę?

Kolego, mozesz deklarowac, co sie ci podoba ale twoje stanowisko lepiej widac z wypowiedzi niz z deklaracji. A one sa pelne obsesyjnej nienawisci do Ziobry - olewasz masowe zabojstwa, niszczenie dokumetow, wielomiliardowe przewaly w wykonaniu innych, wazne jest tylko dla ciebie, ze Ziobro (byc moze) w pewnym momencie postepowal nie calkiem zgodnie z procedura. Bo twoich wpisow o Ziobrze dostatek a o Huni, Bondaryku, Stypulkowskim czy Lewandowskim nie dostrzeglem. Jesli sie mylilem, prosze o podanie przykladow.
scyg napisał/a:
Kilkakrotne też pisałem, że nie poziom podatków jest najważniejszy, a jasność przepisów.

Dopiero wtedy, gdy okazalo sie, ze rzad PiS te podatki obnizyl w stopniu nieporowalnym z pozostalymi. Tym kijem dolozyc sie juz nie dalo, wiec ad hoc wyszukales innego. Jakby ten tez nie trafil, znalazbys cos kolejnego. Zeszta - odpowiedzialnoscia za skomplikowane przepisy prawdziwy liberal obciazylby Tuska, bo to jego kolejne partie je tworzyly. Ale przepisy cie nie obchodza tak samo jak podatki - tobie zalezy, by dolozyc stosunkowo najprzyzwoitszym ludziom w polskiej polityce. Bo Hunia przepisy traktowal jeszcze swobodniej niz Ziobro, a o nim buzie trzymasz zamurowana, czyz nie?

W kwestii anonimowosci - wczesniej przedstawiales sie imieniem i nazwiskiem ale oczywiscie moge zmienic konwencje.

los 
Banita

Wysłany: Sob 30 Sie, 2008 10:26   

scyg napisał/a:
Kilkakrotne pisałem, że nie poziom podatków jest najważniejszy, a jasność przepisów.

To zdanie zasluguje na wiecej uwagi. To kij znaleziony na poczekaniu, kiedy poprzedni juz nie nadawal sie do bicia politykow, przeciw ktorym nakrecil cie Wejchert. Dlatego sprochnialy i bez sensu. Bo:

1. Za niejasnosc przepisow nie odpowiada PiS, ktory ich wprowadzil bardzo malo. To Donek i jego koledzy tak nasmiecili. Wiec ktos, kogo to naprawde obchodzi, walilby tym kijem PO a nie PiS.

2. Nawet jesli jasne przepisy wazniejsze, to oddanie ludziom 30 mld zl (10% budzetu panstwa!) to nie przelewki. Uczciwy liberal nie zbylby tego wzruszeniem ramion, ze nic nie wazne, bo "nie poziom podatków jest najważniejszy, a jasność przepisów."

3. Przedsiebiorcy narzekaja najbardziej nie na przepisy, traktujac te jak zasady gry, tylko na korupcje. Kto kotku z nia walczyl? A kto zbywa problem wzruszeniem ramion i durnym tekstem, ze "najwazniejsze, by korumpcji nie prowokowac." Przy okazji - promujac partnerstwo publiczno-prywatne :lol: :lol: :lol: :lol:

4. Wiekszym koszmarem dla przedsiebiorcow jest wladza sadownicza niz wladza administracyjna. Sadowe rejestracje, windykacje dlugow, procesy - to jest prawdziwa zmora. Administracja ma terminy i instancje odwolawcze - nic z tego nie obowiazuje panow sedziow. I znowu - kto kotku probowal ograniczyc to panstwo w panstwie a kto jest reprezentantem mafii prawniczej?

5. Jesli polityk podczas kampanii wyborczej wyskakuje z jakim pomyslem, naturalnym pytaniem wyborcy jest "A cos fiucie w tej sprawie zrobil, gdy twoja partia byla u wladzy?" Z podatkiem liniowym Donek moze sie tlumaczyc "Wicie, rozumicie, bylismy w koalicji a koalicjant sie nie zgadzal." Ale z uproszeczeniem przepisow nie da sie juz tak kretaczyc. Zadna partia nie wystapi wprost przeciw uproszczaniu przepisow. Co wiecej - uproszczenie przepisow to nie jedna ustawa, jak ktora uwala, to sprawa zamknieta, ale setki ustaw. No gdzie kotku te setki propozycji upraszczajacych ustaw autorstwa Donka i kamaryli z ostatnich 19 lat, no gdzie? Nawet niech bedzie, ze uwalonych przez niedobre PC czy PiS.

MS 
Banita

Wysłany: Pon 15 Wrz, 2008 23:54   

losie chyba wystarczy, ci ludzie mają zaszczepione ocenianie spraw przez kryterium elegancji wyznaczone przez jakiś Arbitrów Elegancji, więc tu nie ma zastosowania logika klasyczna.
Czasem gdy tego dłużej słucham, to mam wrażenie logiki na zasadzie, może i PO nie zrobiła wiele ale za to Kaczyńskiemu śmierdzą nogi,a jego bratu brzydko pachnie z ust, więc oni nie mogą nic sensownego powiedzieć.
I jeszcze jednego nasi liberałowie nie potrafią zrozumieć:
"Ludzie biedni niekiedy protestują przeciwko złym rządom. Bogacze natomiast zawsze protestują przeciw każdej próbie rządzenia nimi."

los 
Banita

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008 18:01   

MS napisał/a:
losie chyba wystarczy, ci ludzie mają zaszczepione ocenianie spraw przez kryterium elegancji wyznaczone przez jakiś Arbitrów Elegancji, więc tu nie ma zastosowania logika klasyczna.
Czasem gdy tego dłużej słucham, to mam wrażenie logiki na zasadzie, może i PO nie zrobiła wiele ale za to Kaczyńskiemu śmierdzą nogi,a jego bratu brzydko pachnie z ust, więc oni nie mogą nic sensownego powiedzieć.

Nie sa samodzielni w opiniach, powtarzaja tylko to, co slysza naokraglo. Jedno mnie tylko zastanawia - czy z tej hiponozy da sie wybudzic? A jesli nie - jak daleko siega wladza Wejcherta nad scygiem. Gdyby ciagle slyszal w TVN i czytal w gazwybie, ze jest kurczakiem - czy zaczalby gdakac i wydziobywac dzdzownice?

MS 
Banita

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008 22:51   

los napisał/a:
(..) Gdyby ciagle slyszal w TVN i czytal w gazwybie, ze jest kurczakiem - czy zaczalby gdakac i wydziobywac dzdzownice?
Jedynie wtedy, gdyby to było liberalne i eleganckie ;) Poza tym oni już to robią.

los 
Banita

Wysłany: Śro 17 Wrz, 2008 17:54   

Jesli Imperium Klamstwa Wejcherta-Solorza-Michnika-Tuska sie utrzyma bedzie to nowa jakosc nie tylko w polskiej ale i w swiatowej polityce. Klamstwo jest znakomitym materialem wypelniajacym ale nie ma mocy utrzymania konstrukcji, cos jak lajno. Dlatego na samym klamstwie nigdy nie opierano zadnej politycznej konstrukcji, zwykle w propagandzie byl rdzen prawdy, no i istotne bylo wzmocnienie klamstwa terrorem jak w Sowietach. Donald i oligarchowie oparli swa wladze praktycznie wylacznie na wirtualnej rzeczywistosci. Nie boja sie, ze ta konstrukcja kiedys prysnie?

wichura 
Banita

Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 17:41   

A co szanowni forumowi liberałowie myślą o populistach?

Cytat:
Populizm - współcześnie tym terminem najczęściej określa się zachowanie polityczne polegające na głoszeniu tych poglądów, które są aktualnie najbardziej popularne w danej grupie społecznej, w celu łatwego zdobycia popularności, bez analizowania sensu tych poglądów oraz zastanawiania się nad realnymi możliwościami i rzeczywistymi skutkami wprowadzenia głoszonych poglądów w czyn. Często populizm przybiera formę schlebiania masom poprzez krytykowanie ekipy rządzącej. Natomiast będąc u władzy populiści rządzą reagując na krótkotrwałe nastroje społeczne i nie czując się zobowiązanymi osiąganiu ponadrzędnych celów oraz realizacji programów politycznych. Tym samym odróżniają się od mężów stanu. (...)
wikipedia

MS 
Banita

Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 22:41   

los napisał/a:
(..) Nie boja sie, ze ta konstrukcja kiedys prysnie?
Od tego są wirtualne konflikty i ataki pod absurdalnymi zarzutami (przykład to Macierewicz czy Ziobro). To wystarczy na chwilę, więc może trzeba będzie robić wcześniejsze wybory.

Black^Widow 
Oberfeldfebel

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008 23:56   

To ja maly moze offtopic....
Maly ,ale sluszny bo to tu wlasnie wyklulo sie kapitalne okreslenie , ktorego zaczelo nagle uzywac ni stad ni zowad (albo moze raczej bardzo stad i troche z owad :) ) wielu ludzi. Lemingoza - bo o niej mowa powstala w przepastnych studniach mysli niejakiego pb[los[/b]a i szybko znalazla sobie droge do swietnosci :) . Dodac tylko moge iz z powodzeniem ( i za zgoda autora) wykorzystalem zdobyta tu wiedze na temat lemingozy na bratnim forum KPPiS ( http://www.kppis.pl/forum...c.php?f=8&t=773 ) gdzie okazala sie prawdziwym hitem i szybko nawet przeszla nowe mutacje i rozwiniecia (np. POfilięczy PeObiegunkę - ostre stadium ze zboczeniem medialnym ) :)

Jeszcze razchcialbym w tym miejscu podziekowac los'owi (prywatnie juz ot zrobilem czas temu)
za tak trafna mysl i kapitlanie zaprezentowana !

Pozdrawiam

ptak 
przewodniczący zarządu o. p.

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 12:23   

los napisał/a:
Nie boja sie, ze ta konstrukcja kiedys prysnie?

Nie w priwislanskim kraju. W General Gubern też nie.

los 
Banita

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 15:01   

ptak napisał/a:
los napisał/a:

Prosze przeczytac uwaznie - nigdy dotad konstrukcja z samego klamstwa nie przetrwala dluzej, potrzebny byl tez szkielet z teroru.

Pedro 
skarbnik zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 15:19   

los napisał/a:

Pewnie się boją, ale liczą że się uda. Teraz zarabiają kasę. Tak samo robili kolesie z Lehmana czy AiG :wink:

los 
Banita

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 16:02   

Pedro napisał/a:
los napisał/a:

Pewnie się boją, ale liczą że się uda. Teraz zarabiają kasę. Tak samo robili kolesie z Lehmana czy AiG :wink:

Czyli - mentalnosc psa w sklepie miesnym? Objesc sie zanim wypedza i obija.

bateria helska 
NaczDyrDUPS
Yogibabu w trakcie leżakowania

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 16:16   

A może tak?:
"Objeść się, bo kiedyś mogą wypędzić i obić, ale usilnie pracujemy nad zminimalizowaniem prawdopodobieństwa tegoż, zaś odrobina adrenaliny zdecydowanie poprawia smak i apetyt."

MS 
Banita

Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 21:32   

los napisał/a:
(..)Czyli - mentalnosc psa w sklepie miesnym? Objesc sie zanim wypedza i obija.
To rezultat obierania władzy wykonawczej w drodze głosowania przez demos. Przerabiane w schyłku I RP w znacznie szlachetniejszej postaci ale mechanizmy są już opisane, więc zdziwienie Pana Profesora mnie dziwi.

wichura 
Banita

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 13:36   

To się chyba tutaj wszystko zaczęło, a może i nie... :smile:

MS 
Banita

Wysłany: Śro 25 Mar, 2009 17:41   

to tak dla odkurzenia wątku
PiS.org.pl napisał/a:
(..)Warszawiacy mają kaca po ostatniej decyzji Ratusza. Szczególnie ci mają mocnego moralnego kaca, którzy głosowali na PO, osobliwie na Hannę Gronkiewicz-Waltz. Urzędnicy „naszej Hani kochanej” myśleli, myśleli i wymyślili. Komu najlepiej wyciągnąć grosz z kieszeni? Oczywiście kierowcom! Bo w Polsce najwygodniej i najbezpieczniej łupie się kierowców. No to łup! I pooooszło!

Właściciele podziemnych miejsc parkingowych w stolicy mocno dostali po kieszeni, bo Hanna Gronkiewicz Waltz z kompanami wymyśliła, że za metr kwadratowy miejsca postojowego w podziemnym garażu trzeba zapłacić... 1000 proc. więcej niż dotychczas. Władze miasta zarządziły podwyżkę podatku od nieruchomości w podziemnych garażach do 6,64 zł za mkw. Do tej pory właściciel płacił jak za mieszkanie, czyli 62 grosze.

Aby zredukować wściekłość właścicieli podziemnych miejsc parkingowych sprytni urzędnicy tłumaczą wzrost opłat… wyrokiem WSA w Białymstoku.(..)
Źródło
Odrobina sadyzmu

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Śro 25 Mar, 2009 17:47   

Hm... a czemu w tym wątku?

MS 
Banita

Wysłany: Śro 25 Mar, 2009 17:59   

Psuj napisał/a:
Hm... a czemu w tym wątku?
Bo zacny (wątek znaczy się ) ale można wpis przenieść gdzieś indziej, siem nie upieram.

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Śro 25 Mar, 2009 18:11   

Ni, tak tylko byłem ciekaw, co przedsiębiorcza kompanija Bufetowej ma wspólnego z tym wesołym towarzystwem z okolic Korwina.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 25 Mar, 2009 18:21   

Kolega młody to i z autopsji nie pamięta pewnie, która to formacja obiecywała w kampanii wyborczej milion nowych miejsc pracy ;)

MS 
Banita

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 18:23   

los napisał/a:
ptak napisał/a:
los napisał/a:

Prosze przeczytac uwaznie - nigdy dotad konstrukcja z samego klamstwa nie przetrwala dluzej, potrzebny byl tez szkielet z teroru.
Masz etat Kasandry losie :(

los 
Banita

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 20:09   

Jak już o Kasandrze mowa to oftopik

Ryszard Krynicki

"Elegia niczyja"

Nie krzycz. Nie wołaj. Zaśnij
Nie módl się nadaremno.
Nie płacz. Nad twoim miastem,
nad miastem ciemność

Kto ocaleje, kto zginie
wie może mgła poranna.
Kogo dościgną Erynie
- a kogo hańba.

Nie módl się, nie zaklinaj,
nie krzycz przez sen: Napadną.
Za późno. Bije godzina.
Już są, Kasandro.

Już weszli, Kasandro, nie płacz,
nie płacz nawet nade mną.
Nad miastem łuna i rozpacz,

nad nami ciemność.

los 
Banita

Wysłany: Śro 27 Lip, 2011 12:48   

los napisał/a:
Jesli Imperium Klamstwa Wejcherta-Solorza-Michnika-Tuska sie utrzyma bedzie to nowa jakosc nie tylko w polskiej ale i w swiatowej polityce. Klamstwo jest znakomitym materialem wypelniajacym ale nie ma mocy utrzymania konstrukcji, cos jak lajno. Dlatego na samym klamstwie nigdy nie opierano zadnej politycznej konstrukcji, zwykle w propagandzie byl rdzen prawdy, no i istotne bylo wzmocnienie klamstwa terrorem jak w Sowietach. Donald i oligarchowie oparli swa wladze praktycznie wylacznie na wirtualnej rzeczywistosci. Nie boja sie, ze ta konstrukcja kiedys prysnie?

Podbijanko, bo ostatnio przemocy jakby wiecej. Mniej niz za Jaruzela, wiecej niz za Gierka.

Rzchanym

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 18:05   

Losie, nie pojmujesz irracjonalności lemingów - a ja mam pewien istotny trop. Chyba każdy słyszał o eksperymentach Iwana Pawłowa. Zauważył, że ślinią się na widok jedzenia. Dając je, zawsze dzwonił dzwonkiem. Po jakimś czasie psy śliniły się na sam dźwięk dzwonka, nawet gdy nie towarzyszyło mu jedzenie.

Tu zrobiono coś podobnego - tych ludzi nie przekonano, ale wychowano a raczej wytresowano. Ulegli zautomatyzowaniu.

Rzchanym

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 19:03   

Co do innej kwestii postawionej przez losa - to jest jednokieunkowości - przypomnę stary dowcip, w którym rozmawiają Amerykanin i Rosjanin; ten pierwszy próbuje wytłumaczyć temu drugiemu, czym jest wolność słowa.
-Mogę pójść pod Biały Dom i nabluzgać na prezydenta.
Na to Rosjanin odpowiada:
-Phi, też mi coś. Ja też mogę pójść pod Kreml i nabluzgać na waszego prezydenta. :mrgreen:

Tu jest coś podobnego. Długotrwała propaganda spowodowała "skompasienie". Kompas, jak wiadomo, ma igłę zawsze skierowaną w tym samym kierunku.

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 20:53   

Rzchanym napisał/a:
Długotrwała propaganda spowodowała "skompasienie". Kompas, jak wiadomo, ma igłę zawsze skierowaną w tym samym kierunku.
To jest mongolizacja poglądów. Bardzo modna metoda propagandowa lat osiemdziesiątych odstręczająca od chęci posiadania czegoś tam (telewizora, samochodu, nowej pralki itp) Streszcza się na sentencjonalnym: "mogę mieć ale nie muszę".

Określenie to zostało ukute i weszło do słownika języka polskiego tuż po przewrocie SBcko-okrągłostołowym i szybko wyszło z użycia zastąpione zasadą "uczciwy inaczej".

MS 
Banita

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 23:29   

Losie to będzie drobny OFF ale ja kompletnie nie rozumiem marksistów nocą na wolny rynek nawróconych. To się kompletnie nie trzyma kupy, ponieważ Ty się obracałeś w stycznych do nich kręgach to mam pytanie o tą epidemię 'otyłych dietetyków'

los 
Banita

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011 08:55   

Bardzo wielu komunistycznych ekonomistow jeszcze w latach 80-tych wyznawalo wiare w wolny rynek w wersji Ludwiga von Misesa, np. Winiecki i Belka. To wcale nie jest taki paradoks, bo socjalizm jest dosc egalitarny a komuchy uznaja sie za wyzsza rase.

Odpowiedz do tematu