|
IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże
|
MEDIA |
Autor |
Wiadomość |
Wandea zwykły członek partii
|
Wysłany: Pon 27 Lut, 2006 18:44 MEDIA |
|
|
J. Kaczyński: W Polsce nie ma wolnych mediów
TVN24
Jarosław Kaczyński powiedział, że w Polsce nie ma wolnych mediów. Prezes Prawa i Sprawiedliwości oświadczył na konferencji prasowej w Krakowie, że media na ogół działają w interesie swoich właścicieli lub mocodawców politycznych.
Komentując niekorzystne dla swej partii wyniki sondaży, opublikowane w "Gazecie Wyborczej", Kaczyński powiedział, że sondaże nie odzwierciedlają rzeczywistości, ale interesy mediów, które je publikują. Dodał, że PiS zastanawia się nad zmianą prawa tak, aby redaktor naczelny nie mógł zwolnić z pracy dziennikarza, który ma inne niż on poglądy. Miałoby to, zdaniem Kaczyńskiego, zwiększyć niezależność dziennikarzy. |
Ostatnio zmieniony przez Psuj Nie 04 Lis, 2007 22:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Półkownik Stary Basior
|
Wysłany: Pon 27 Lut, 2006 20:58 |
|
|
Ba.
Nie tylko w Polsce.
Dla mnie ten drugi z bliźniaków pokazał "przygłupowi medialnemu" znad Sekwany, gdzie jest jego miejsce. W przedsionku i na słomiance. I ma być dopuszczony do rozmowy za zgoda pana domu. I wielkie moje uznanie dla L.Kaczora. Za pokazanie słudze jego miejsca w domu. Bo L.Kacz jest prezydentem RP, a nie jakiś tam machajmikrofon.
Ale, że się to niektórym durniokomofilom we łbach poprzewracało, no to Szczęć Im Boże. Oby żadnego innego gorszego syfa nie podłapali. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 08:37 |
|
|
Tak .Media uzurpują sobie prawo do bycia jakąś tam kolejną wladzą ..bo docierają do szerokich mas społecznych , mącą ludziom w głowach i manipulują nimi , a co niektórych mogą nawet zniszczyć . Dla mnie ideał dziennikarza jest to człowiek , który zgodnie z prawdą przedstawia rzeczywistość , czyli jest obiektywny ..dla przykładu , dziennikarz sportowy . Przedstawia to co widać .Na pewno dziennikarz nie powinien być jednocześnie politykiem , bo wtedy jest żdziebko uzależniony od jednej opcji i ten idealny obiektywizm traci .Reasumując : dziennikarz przekazuje informacje , których nie pokazuje w krzywym zwierciadle ( uzależnienia , manipulacja, ingerencje ). Inaczej ludzie przestają im wierzyć .Jasne , ze szefostwo nie powinno sterować swoim pracownikiem-dziennikarzem na swoja modłę , bo szefostwo powinno być zainteresowane tym ,aby ich podwładni charakteryzowali sie szerokim spektrum intelektualnym...i zdrowym obiektywizmem..
Nie wiem jak w ten wywód wlączyć KASE , może ktoś dopisze , tylko nie w stylu kasa rządzi swiatem .. |
|
|
|
|
ptak przewodniczący zarządu o. p.
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 11:53 |
|
|
Wandea napisał/a: |
Dla mnie ideał dziennikarza jest to człowiek , który zgodnie z prawdą przedstawia rzeczywistość , czyli jest obiektywny ..dla przykładu , dziennikarz sportowy . Przedstawia to co widać |
Oj Wandeo! Dziennikarze sportowi to specjalnie dobierane kłamliwe łachudry wśród pismaków. Właśnie dlatego, że komentują "na żywo", zawsze byli i są nadal "po linii i z ramienia". To najbardziej służalcze psy w tej zakłamanej ferajnie.
|
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 13:07 |
|
|
Pasjami nie cierpie pismaków. Co nie znaczy: dziennikarzy o poglądach niezgodnych z moimi (W "7 dni świat" np byli dzienikarze. Gazowy Ali to też dziennikarz - z którym się notorycznie nie zgadzam) .
Pismaka czyni ignorancja zmieszana z arogancją. Oraz brak klasy. A wszystko to przyprawione poczuciem misyi. Typowy przykład pismaka = Piotr Najsztub, Olejnik Monika. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 13:14 |
|
|
ptak napisał/a: |
Dla mnie ideał dziennikarza jest to człowiek , który zgodnie z prawdą przedstawia rzeczywistość , czyli jest obiektywny ..dla przykładu , dziennikarz sportowy . Przedstawia to co widać |
Oj Wandeo! Dziennikarze sportowi to specjalnie dobierane kłamliwe łachudry wśród pismaków. Właśnie dlatego, że komentują "na żywo", zawsze byli i są nadal "po linii i z ramienia". To najbardziej służalcze psy w tej zakłamanej ferajnie.
|
Chyba masz rację , niezbyt fortunnego przykładu użyłam , ale wiesz o co mi chodziło , że jesli wygrał Nowak , to nie napiszą , że Kowalski ..przynajmniej tyle w tym prawdy . Ale z drugiej strony , odkąd na sporcie można nieźle zarobić to wśród dziennikarzy zdarzają się różne manipulacje....fakt.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 13:18 |
|
|
Cim_re napisał/a: |
Pismaka czyni ignorancja zmieszana z arogancją. Oraz brak klasy. A wszystko to przyprawione poczuciem misyi. Typowy przykład pismaka = Piotr Najsztub, Olejnik Monika. |
No właśnie , a przecież to tylko przekaźniki informacji i to niezbyt obiektywnej jak wiemy..a mają się za wielkie gwiazdy .
Wcale się nie dziwie Kaczyńskiemu , że zareagował jak zareagował (w Paryżu )
|
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 14:26 |
|
|
Pasjami nie cierpie pismaków. Co nie znaczy: dziennikarzy o poglądach niezgodnych z moimi (W "7 dni świat" np byli dzienikarze. Gazowy Ali to też dziennikarz - z którym się notorycznie nie zgadzam) .
Uściślę.
Michnik nieraz ma klasę, a nie ma racji. Nieraz widziałam klasę u Leppera, np w sejmie w dzień expoze premiera. Nawet Cimoszka wykazał się wtedy klasą.
Premier mówiąc o cianiasach był arogancki, Dorn wychodząc z programu Olejnik co sama widziałam też.
Można być ignorantem w jakiejś dziedzinie i mieć rację mimo tego.
Chodzi jednak o Prawdę.
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 14:34 |
|
|
Ujeszcześciślę: Premier, Dorn, Żubryś, Lepper są "nie-na-temat" - mowa jest o dziennikarzach, a nie o politykach. |
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 14:40 |
|
|
Ujejszcześciślem;- zapomniałam, ze Ty coś z tymi porządkami masz.
Fakt, pismaki to nie ludzie. Innymi prawami się kierujom. |
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 14:52 |
|
|
cd: zgadzając się , że wszystkie media są od kogoś uzaleznione , reprezentują czyjeś interesy , czyjąś kasę i etc..czyli z tych zmanipulowanych mediów wybieram zdecydowanie media katolickie , bo jak mniemam , rządzą się one innymi prawami i jeśli nawet tam też się czytelnikiem , słuchaczem czasem manipuluje ( jeśli ?) to w dobrej sprawie , albowiem Kościół i jego naukę uważam za dobro .Ot i tyle .Dlatego ( znowóż muszę to napisać ) , że nie dziwię się Kaczynskiemu , iż w pierwszej kolejności chciał z tymi mediami współpracować .
No a te wszystkie liberalne , relatywistyczne i po nowemu głoszące media , wywolują u mnie odruchy wmiotne .
Ciekawe : dlaczego dziennikarze "gwiazdy" zarabiają więcej od polityków ? Nie mówiąc już o tym , że dziwne , iż szeregowi politycy zarabiają więcej od większości ludzi , którzy ich finansują .Mogą tak sobie zdrowo paplać w tym sejmie jak im ktoś za to płaci |
Ostatnio zmieniony przez Wandea Wto 28 Lut, 2006 14:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 14:52 |
|
|
Circ - a jednak ludzie. Ale występując jako dziennikarz, bierzesz na siebie pewną funkcję. Dziennikarz to moderator/odpytywacz/organizator dyskusji, a nie strona. A przynajmniej uważam, że tak być powinno. Zgadzam się że chodzi o dążenie do prawdy - Legut dąży do niej przez wykazywanie słuszności pewnych stwierdzeń, Yyyrek przez wykazywanie słuszności stwierdzeń odmiennych. Dziennikarz (M.O.) powinien realizować to dążenie przez trzymanie w kupie zaproszonych gości, a gdy zaczyna uprawiać autolanserkę, to zazwyczaj jedynie zamazuje obraz, vide durne czepienie się Olejnik "że Kutz to nie dziennikarz" (nie zrozumiała wypowiedzi Legutki). Podobnie gdy dziennikarz lansuje jednego z adwersarzy.
Na marginesie: wyjście skądkolwiek (Dorn) to nie jest moim zdaniem arogancja ani brak klasy. Cieniasy podobnie - arogancja to nie jest złośliwość. |
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:10 |
|
|
Circ - a jednak ludzie. Ale występując jako dziennikarz, bierzesz na siebie pewną funkcję. Dziennikarz to moderator/odpytywacz/organizator dyskusji, a nie strona. A przynajmniej uważam, że tak być powinno. Zgadzam się że chodzi o dążenie do prawdy - Legut dąży do niej przez wykazywanie słuszności pewnych stwierdzeń, Yyyrek przez wykazywanie słuszności stwierdzeń odmiennych. Dziennikarz (M.O.) powinien realizować to dążenie przez trzymanie w kupie zaproszonych gości, a gdy zaczyna uprawiać autolanserkę, to zazwyczaj jedynie zamazuje obraz, vide durne czepienie się Olejnik "że Kutz to nie dziennikarz" (nie zrozumiała wypowiedzi Legutki). Podobnie gdy dziennikarz lansuje jednego z adwersarzy.
Na marginesie: wyjście skądkolwiek (Dorn) to nie jest moim zdaniem arogancja ani brak klasy. Cieniasy podobnie - arogancja to nie jest złośliwość. |
Dziennikarstwo to odpowiedzialność wobec prawdy uniwersalnej, ale kto to rozumie.
I powiedz mi w jakim zawodzie nie ma tej odpowiedzialności.
Widzisz, co dla Ciebie nie jest arogancją, dla innych jest.
Czemu? Bo strona której bronisz wyznaje tą samą prawdę co Ty.
Lorenz mówił, że ludzie dobrze się rozumieją jeśli łączą ich te same zasady i aby nie było nudno powinni różnić się co do szczegółów. Słowo ,,cienias'' to szczegół.
PO chce wyjaśnień w sprawie śledztwa dotyczącego dziennikarzy "Rz"
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=191689
Oto nieślubne dziecko miłości polityków i mediów. Dziecko totalnego kłamstwa.
I nie chodzi nawet czy była inwigilacja czy nie. Inwigilacja to też dziecko powszechnego kłamstwa. Busch też inwigilował. Każdy inwigiluje.
Nie byłoby inwigilacji, gdyby była przejrzystość.
No, ale jak doczekamy przejrzystości, to własnie będzie koniec świata.
Dlatego nie oczekuję już prawdy najprawdziwszej. Chciałabym zobaczyć tylko intencję dążenia do niej.
|
Ostatnio zmieniony przez circ Wto 28 Lut, 2006 15:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:42 |
|
|
Są dziennikarze i pismaki, tak jak ludzie i ludziska. Odkryłem teraz prawdę i rąbnąłem nią między oczy.
Jeżeli myślimy o tej samej audycji, to Dorn przed wejściem na antenę uzgodnił z Monisią swoje wcześniejsze wyjście . Tak wynikało, jak mi się zdaje, z krótkiej wymiany pomruków pomiędzy ministrem a pismaczyną. Jeżeli było inaczej to też nic takiego, bo politycy PiS czynią zaszczyt zakłamanej Monisi, że chcą z nią rozmawiać.
Co zaś się tyczy owych "cieniasów", to nie ma o co robić rabanu, bo kto jak nie cieniasy - mając za sobą wszystkie największe media,speców od fałszowania sondaży, wszelkie "służby", Brukselę i Moskwę - mogły przegrać wszystko!!! |
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:43 |
|
|
Czy przyjmując, że wszyscy odpowiedzialni są wobec prawy uniwersalnej trzeba przyjmować, że w taki sam sposób? Myślę, że nie. Dla mnie podział jest klarowny: gość jest zaproszony z uwagi na kompetencje w jakiejś dziedzinie. Dziennikarz uczestniczy w dyskusji z uwagi na konieczność trzymania w kupie dyskusji/wypowiedzi. I wyłażenie poza tą funkcję to - moim zdaniem - pismacka arogancja.
Arogancja to przywłaszczanie wiedzy/pozycji/statusu/uprawnień itp wraz ze wszystkimi konsekwencjami. Pismaki w tym przodują.
W jednym przyznaję rację: Dorn mógł faktycznie być arogancki, lub co najmniej: sytuacja jest niejasna (nie wszystko musi być jasne). Zaprzeczyłem temu przez własną głupotę.
Jeśli idzie o wyznawanie prawdy - tutaj tzreba by rozróżnić wyznawanie prawdy od działania zgodnie z przekonaniem, a właściwie nawet samo przekonanie od "sądów". |
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:50 |
|
|
Wszyscy mamy obowiązek dązenia do prawdy. To, w którym miejscu drogi ktoś jest, nie podlega ocenie. Rozliczamy się tylko z obowiązku dążenia.
Arogancja to publiczny brak szacunku dla tego dążenia..
Przykład; OFM dąży. SKY nie dąży.
Ptak, to jest tylko Twoja prawda i nie oceniam jej. Odnoszę się do Twojego dążenia, które obserwuję, że jest.;-) to uświęca wszystko co mówisz, nawet jak mówisz, że paplam i jestem nawiedzona. |
Ostatnio zmieniony przez circ Wto 28 Lut, 2006 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:57 |
|
|
To nie przeczy temu co napisałem: nie piszę o drodze (na której sa pewne etapy: dziennikarz, gość itp), tylko o wielu sposobach docierania do prawdy, a właściwie do różnych aspektów prawdy, jeśli wolisz: prawd szczegółowych. I jestem przekonany, że istnieje tu zróżnicowanie co do sposobów i posiadanych możliwości a także - powołań.
To że wszyscy mamy obowiązek dążęnia do prawdy, nie znaczy, że mamy obowiązek robić to w ten sam sposób, tą samą "drogą", a także, że w każdej sytuacji podobnie. |
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:58 |
|
|
No i zostałem zrobiony w jajo - przed chwilą było "brak szacynku dla prawdy" : ) |
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 15:58 |
|
|
Lorenz mówił, że ludzie dobrze się rozumieją jeśli łączą ich te same zasady i aby nie było nudno powinni różnić się co do szczegółów. Słowo ,,cienias'' to szczegół.
Przepraszam. Poprawiłam. Tak to jest, jak piesze się szybko. czasem słowa są nieprecyzyjne. |
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 16:04 |
|
|
circ napisał/a: |
nawet jak mówisz, że paplam i jestem nawiedzona. |
Cytaty, cytaty!!! Przypuszczam, że pomyliłaś mnie z kimś. Tak to jest kiedy ma się wielu partnerów!
|
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 16:04 |
|
|
To nie przeczy temu co napisałem: nie piszę o drodze (na której sa pewne etapy: dziennikarz, gość itp), tylko o wielu sposobach docierania do prawdy, a właściwie do różnych aspektów prawdy, jeśli wolisz: prawd szczegółowych. I jestem przekonany, że istnieje tu zróżnicowanie co do sposobów i posiadanych możliwości a także - powołań.
To że wszyscy mamy obowiązek dążęnia do prawdy, nie znaczy, że mamy obowiązek robić to w ten sam sposób, tą samą "drogą", a także, że w każdej sytuacji podobnie. |
Powiem jeszcze, że prawdy szczegółowe każdy tworzy na swój sposób. Nie może on być przedmiotem oceny.
Przedmiotem oceny może być tylko zasada, która stoi nad szczegółem.
Czy jest ona z naszego wspólnego systemu wartości, czy wykracza poza niego.
Ale rozumiem też, że człowiek, który stosuje skróty myślowe i od razu wali zasadą, jest narażony na krzyk, bo ten sposób natychmiast ucina dyskusję, bo z zasadmi się nie dyskutuje, albo jest niezrozumiały.
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 16:07 |
|
|
nawet jak mówisz, że paplam i jestem nawiedzona. |
Cytaty, cytaty!!! Przypuszczam, że pomyliłaś mnie z kimś. Tak to jest kiedy ma się wielu partnerów!
|
Powiedziałeś do wuka w temacie Liberalizm -,,następny nawiedzony'' i myślałeś o mnie;-))))))))
Że paplam powiedział pierwszy półkownik, potem był gacek, maskok i bardzo subtelnie Hegemon.
Mam dobrą pamięć niestety,;-))))))))))))
ale wybaczam wszystkim, bo mają często rację.
|
|
|
|
Cim_re sympatyk
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 16:23 |
|
|
możesz wyjaśnić co masz na myśli? Tzn "kogo" ? : "człowiek, który stosuje skróty myślowe i od razu wali zasadą, jest narażony na krzyk, bo ten sposób natychmiast ucina dyskusję, bo z zasadmi się nie dyskutuje, albo jest niezrozumiały" |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 16:26 |
|
|
Powiedziałeś do wuka w temacie Liberalizm -,,następny nawiedzony'' i myślałeś o mnie;-))))))))
Że paplam powiedział pierwszy półkownik, potem był gacek, maskok i bardzo subtelnie Hegemon.
ale wybaczam wszystkim, bo mają często rację. |
Więc sądzisz, że dałem @wukowi do zrozumienia jakobyś Ty miała pierwszeństwo "w nawiedzeniu"?
To, że nie ja wytknąłem Ci paplanie ma świadczyć o Twojej dobrej pamięci?
Na dodatek wybaczasz mi, bo mam rację?
Wszystkie jesteście takie same, tylko dziennikarki są gorsze.
|
|
|
|
|
Adam Grabowski zwykły członek, płacący składki
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 16:47 |
|
|
Nie chće być niedokładny, ale z tym Dornem, to chyba było tak, że on mówił, że musi wcześniej wyjść (albo nie oglądałem rzeczonego programu). Jeśli chodzi o media, to raczej nie ma u nas rzetelnych dziennikarzy. Nie ma dziennikarzy chcących dojścia prawdy, zobaczcie jak jest u Lisa- to on jest GWIAZDĄ. To on jest w CENTRUM, a nie zaproszeni goście. Zobaczcie na Pospieszalskiego, chyba jednak różnica w traktowaniu zaproszonych gości, kolosalna. I tego Pospieszalskiego lewicowe środowiska nienawidzą. Przypatrzcie się na wymianę opinii w jego programie, stojący z boku prowadzący, który pozwala na wypowiedzenie się osobom zaproszonym nieomal do końca. Mam satysfakcję z faktu, że prawicowi publicyści robią z różowo-czerwonego chłamu, miazgę. Przewaga intelektualna ogromna. Zatem jakiś łachudra w państwowej TV robiący fatalny program, ale zgodny z oczekiwaniami decydentów i Pospieszalski w tej samej TV potrafiący zrobić porządną robotę. Dużo zależy od tego KTO ROBI PROGRAM I DLA KOGO! |
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 17:36 |
|
|
możesz wyjaśnić co masz na myśli? Tzn "kogo" ? : "człowiek, który stosuje skróty myślowe i od razu wali zasadą, jest narażony na krzyk, bo ten sposób natychmiast ucina dyskusję, bo z zasadmi się nie dyskutuje, albo jest niezrozumiały" |
qrde mnie.
I nie mam racji.
Bo przeskakując do zasad wykazuję brak szacunku dla drogi.
|
Ostatnio zmieniony przez circ Wto 28 Lut, 2006 18:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
circ Banita
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 17:41 |
|
|
ale wybaczam wszystkim, bo mają często rację. |
Więc sądzisz, że dałem @wukowi do zrozumienia jakobyś Ty miała pierwszeństwo "w nawiedzeniu"?
To, że nie ja wytknąłem Ci paplanie ma świadczyć o Twojej dobrej pamięci?
Na dodatek wybaczasz mi, bo mam rację?
Wszystkie jesteście takie same, tylko dziennikarki są gorsze.
|
taktaktak.......wszystko to sądzę. I nie wciągniesz mnie w drążenie szczegółów tego tematu, ani tych widocznych , ani niewidocznych.
|
|
|
|
OFM sekretarz zarządu koła
Wróg publiczny
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 19:50 |
|
|
cd: zgadzając się , że wszystkie media są od kogoś uzaleznione , reprezentują czyjeś interesy , czyjąś kasę i etc..czyli z tych zmanipulowanych mediów wybieram zdecydowanie media katolickie , bo jak mniemam , rządzą się one innymi prawami i jeśli nawet tam też się czytelnikiem , słuchaczem czasem manipuluje ( jeśli ?) to w dobrej sprawie , albowiem Kościół i jego naukę uważam za dobro. |
Manipulacja w dobrej sprawie! Jeden z lepszych sofizmatów tego forum.
Circ: kocham cię już po raz wtóry dzisiaj! Najpierw za "rynek" w temacie o sprostowaniach medialnych, teraz za stwierdzenie "OFM dąży".
Jaka jest definicja wolnych mediów? Niezależnych od nikogo? W takim razie nigdzie nie ma wolnych mediów.
|
|
|
krako zwykły członek, płacący składki
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 19:57 |
|
|
OFM napisał/a: |
Jaka jest definicja wolnych mediów? Niezależnych od nikogo? W takim razie nigdzie nie ma wolnych mediów. |
masz racje że zawsze media będą zależne od kogoś lub czegoś ale problem w tym że po transformacji w Polsce wszystkie masowe media wywodzą się z tego samego środowiska które no cóż nie sprzyjają polskim interesom. i w wyniku tego monopolu na informacje mogą dowolnie manipulować społeczeństwem
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 21:07 |
|
|
Mam to gdzieś, że media są w tych czy owych łapskach. Byleby było gdzie im to wytknąć! |
|
|
|
|
|