IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Anatomia upadku. Nowy film Anity Gargas
Autor Wiadomość
tzakrzewski
sekretarz władz wojewódzkich

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013 23:48   Anatomia upadku. Nowy film Anity Gargas

Zapowiada się ciekawie:
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Ostatnio zmieniony przez Black^Widow Sob 02 Lut, 2013 13:48, w całości zmieniany 1 raz  

tzakrzewski
sekretarz władz wojewódzkich

Wysłany: Wto 08 Sty, 2013 01:01   

Premiera 15ego w kinie Wisła.

ckwadrat 
zwykły członek partii

Wysłany: Pią 11 Sty, 2013 18:59   

Zwolennicy teorii zamachu bombowego [nie bijcie] powinni być zadowoleni. O wszelkich poszlakach na ten temat jest bowiem mowa. Jednak nie w natarczywy, a bardzo stonowany sposób. Choć może się przyzwyczaiłem i lemingów to jednak odrzuci, choć może ni. Film jest dobrze, nowocześnie zrobiony, bardzo aktualny - z konferencją smoleńską włącznie i publikacji Gmyza o trotylu. Jak dla mnie porusza jednak zbyt wiele wątków na raz (techniczny, prawny, lekarski itp.). Ale być może warto było takie podsumowanie zrobić, bo czasu po ostatnim dokumencie o Smoleńsku upłynęło sporo. Nie ma w tym filmie jednak nic odkrywczego jak dla mnie poza tym, co się zmieniło wokół miejsca katastrofy po 2,5 latach. No bo relacje naocznych świadków po tak długim czasie są już niestety wątpliwej jakości. Parę drobiazgów mi się nie podoba, ale parę rzeczy jest bardzo trafnie ujętych. Jak m.in. ubezwłasnowolnienie prokuratury i ewidentne błędy nierządu zaraz po katastrofie. Tak czy tak cenny dokument. Lepszy od pierwszego Anity na ten temat.

EDIT: And last but not least: Nurni załapał się dość istotnie w kadr :) cbdu.

alcor 
członek zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Pią 11 Sty, 2013 22:20   

ckwadrat napisał/a:
Jak dla mnie porusza jednak zbyt wiele wątków na raz (techniczny, prawny, lekarski itp.).

Choć filmu jeszcze nie widziałem - uwaga wydaje się być suszna. Z tem, rze ja bym take film zrobił dopiero po planowanych konferencjach dot. aspektów prawnych, lekarskich itp.
"Sieć władzy w Polsce zaczyna się w Moskwie. Tam są komputery i ludzie na bieżąco analizujący to, co się dzieje tutaj, tam są przygotowywane i uchwalane (tak, tak, uchwalane) decyzje. W Polsce znajduje się tylko aparat wykonawczy."

niKT 
członek władz krajowych

Wysłany: Sob 12 Sty, 2013 17:51   

B. Wildstein o filmie A. Gargas:

Cytat:
Katastrofa samolotu, katastrofa państwa
Bronisław Wildstein

Dookoła złamanej brzozy rozpościerają się nienaruszone drzewa. To długie ujęcie z paralotni zrobione zanim Rosjanie lasu nie wycięli. Przyczyną katastrofy 11.04.2010 roku miała być właśnie ta brzoza. Nie wiadomo jakim cudem samolot po uderzeniu o nią przeniknął przez las nie uszkadzając drzew znajdujących się wokół niej.

Takie odnalezione ujęcia czy świadkowie stanowią o sile najnowszego dokumentu Anity Gargas „Anatomia Upadku”. Świadkowie opowiadają o rozsypanych na wielkiej przestrzeni fragmentach, które samolot gubił jeszcze w trakcie lotu. Współgra to z interpretacjami naukowców, którzy po zbadaniu fragmentów wraku tudzież trajektorii lotu, uznają, że katastrofa nastąpiła na skutek wybuchów. Wskazują charakter uszkodzeń, a także typowe dla eksplozji odkształcenia metalu. Potwierdzają to kolejni świadkowie, którzy widzieli odrywający się ogon samolotu, świadkowie, których nikt nigdy nie przesłuchał.

Wartość „Anatomii” to jednak nie tylko nowe świadectwa i relacje. Ten film to spójna opowieść, która odsłania wielką mistyfikację oficjalnej wersji katastrofy smoleńskiej. Krok po kroku pokazuje konsekwencje oddania śledztwa władzom rosyjskim i fałsz zapewnień władz polskich uporczywie powtarzających, że wszystko zostało zrobione jak należy.

Prokurator wojskowy, Zbigniew Rzepa, który deklaruje, że wszystkie czynności w tej kwestii zostały wykonane, przyciskany przez autorkę filmu, musi przyznać, iż wie o tym… od Rosjan. Tak jak okazuje się, że zaplombowanie dowodów, które zostały w ich rękach oznacza przylepienie zwykłym klejem kartki papieru z podpisem prokuratora.

Nic dziwnego, że w tej sytuacji prokurator generalny Andrzej Seremet unika rozmowy z Gargas pomimo że wcześniej przy świadkach wyraził na nią zgodę i podał nawet jej ostateczny termin (do końca listopada ub. roku). „Anatomia upadku” dokumentuje także ostentacyjne kłamstwo Seremeta, który pod koniec minionego roku ogłosił, że prokuratura nie stwierdziła obecności materiałów wybuchowych na wraku Tupolewa, gdy wcześniej, w Sejmie, szef prokuratury wojskowej przyznał, że przeznaczone do tego urządzenia istnienie takich substancji wykryły.

Na pytania autorki filmu nie odpowiadają także przedstawiciele rządu. Też nie należy się dziwić. Wszystkie fakty układają się w ich wielkie oskarżenie. I nie o udział w zamachu, do czego usiłuje zredukować problem sam rząd i jego medialni klakierzy. To oskarżenie o zaniechanie swoich podstawowych obowiązków, o kłamstwa i mataczenie. Ta wina polega na oddaniu całości sprawy w ręce Moskwy i przyzwoleniu na działania (a nawet ich chwaleniu), które sprowadzają się do niszczenia dowodów tak, aby nigdy już nie można było dotrzeć do prawdy.

To być może najbardziej wstrząsające fragmenty filmu. I nie chodzi tylko o znane wcześniej – dzięki Gargas – obrazy niszczenia wraku Tupolewa, z którego dziś na lotnisku pozostały tylko fragmenty.

Cały teren katastrofy zostaje zmieniony nie do poznania. Zlikwidowane zostają wszelkie dawne przedsiębiorstwa, budynki zburzone, a na ich miejsce budowane są nowe. Las zostaje wycięty, ziemia przeorana buldożerami i przykryta wielkimi, betonowymi płytami. Przeszłość zostaje zamurowana, aby nikt nigdy już nie mógł wydobyć jej na powierzchnię. „Anatomia upadku” pokazuje, że jest to niemożliwe.

http://tygodniklisickiego...slaw-wildstein/

Ignac
członek władz krajowych
na fot.: Tadeusz Reytan

Wysłany: Sob 12 Sty, 2013 18:08   

Dla mnie szokującą nowością było, że rzeczywiście tam ziemię na półtora metra przekopali... I nawieźli nowej.

alcor 

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013 13:06   

Cytat:
Tygodnik Lisickiego

Wspólne pismo autorów, którzy wierzą, że tylko niezależność daje prawdziwą siłę [...]

Tjaaaa.

@Wildstein
Wildstein OK.
Ten paralotniarz jest ciekawy6, już wcześniej o nim gdzieś czytałem, może na Rebelce jesio to bełło.
"Sieć władzy w Polsce zaczyna się w Moskwie. Tam są komputery i ludzie na bieżąco analizujący to, co się dzieje tutaj, tam są przygotowywane i uchwalane (tak, tak, uchwalane) decyzje. W Polsce znajduje się tylko aparat wykonawczy."

ckwadrat 
zwykły członek partii

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013 15:40   

Paralotniarz ma coś ok. półtoraroczny żywot na YouTubie.

bryk 
przewodniczący koła

Wysłany: Śro 16 Sty, 2013 10:05   

ckwadrat napisał/a:
No bo relacje naocznych świadków po tak długim czasie są już niestety wątpliwej jakości.

Gdyby tak było, zbierane dziś przez historyków relacje, chociażby o podziemnej "Solidarnosci" z lat 82-89, nie mówiąc już o latach wcześniejszych, byłyby całkowicie bezwartościowe. Argument więc nietrafiony. Ważne jest krytyczne podejście - ale ono obowiązuje zawsze.

ckwadrat 
zwykły członek partii

Wysłany: Śro 16 Sty, 2013 11:02   

bryk napisał/a:
ckwadrat napisał/a:
No bo relacje naocznych świadków po tak długim czasie są już niestety wątpliwej jakości.

Gdyby tak było, zbierane dziś przez historyków relacje, chociażby o podziemnej "Solidarnosci" z lat 82-89, nie mówiąc już o latach wcześniejszych, byłyby całkowicie bezwartościowe. Argument więc nietrafiony. Ważne jest krytyczne podejście - ale ono obowiązuje zawsze.

Czy aby na pewno nietrafiony? O tym piszą m.in. w książkach do kryminalistyki. Chodzi o to, że gdy jakieś wydarzenie jest wałkowane przez media i takie relacje oglądają naoczni świadkowie tegoż wydarzenia, to po pewnym czasie zatracają orientację, co jest ich własnym doświadczeniem, a co zobaczyli w mediach. W tym kontekście nie można więc porównywać relacji świadków z katastrofy smoleńskiej, z tym, co działo się w Solidarności z lat 82-89 bo to medialnie zupełnie nieporównywalne. Nie mówię zresztą, że te relacje są nic nie warte, tylko, że po tak długim czasie są wątpliwej jakości i należy podchodzić do nich już właśnie z powyższym zastrzeżeniem.

KAnia 
przewodniczący zarządu o. p.

Wysłany: Śro 16 Sty, 2013 11:57   

oglądałam
wstrząsające

Mania 
Banita

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro 16 Sty, 2013 15:46   

Kocham Anitę Gargas.

Brzost 
skarbnik zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Śro 16 Sty, 2013 16:21   

Będąc na domowym urlopie, też mam już projekcję za sobą.

alcor 

Wysłany: Śro 16 Sty, 2013 22:51   

Ja chyba dopiero w niedzielę... Liczę, że ten film rzetelnie zbiera do kupy fakty podane publicznie od ok. pół roku wstecz do dziś + przypomnienie najważniejszych wcześniejszych ustaleń.

Planowałem powybierać najciekawsze fragmenty z Konferencji Smoleńskiej połączone z dobrymi artykułami z ND, GaPola, URze i powysyłać taki brifing niedokońcazleminżałym znajomym. Fajnie będzie jak ten film mnie wyręczy, bo na moich planach póki co się skończyło :razz: :oops:

ckwadrat 
zwykły członek partii

Wysłany: Czw 17 Sty, 2013 11:14   

Spieszcie się z briefowaniem znajomych, bo po projekcji produkcji National Geographic nie będzie już kogo briefować. Wszyscy mający jeszcze jakieś wątpliwości dostaną ostateczne potwierdzenie wersji oficjalnych.

bryk 
przewodniczący koła

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 10:10   

Dla mnie najmocniejsze są twarze Rzepy, Seremeta, Szeląga i Tuska; jednocześnie zebrane w drugiej części filmu ich wypowiedzi. Razem. To podobne wszystkim przerażenie, zapętlenie, kłamstwa.

Eden
przewodniczący koła

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 14:38   

Właśnie oglądnąłem, bardzo dobry film, polecam. W mistrzowski sposób zestawia kłamstwa Anodino-Millerowskie, Kniebolo i Kopacz, czy też kluczenie i wykręcanie się przez różne Rzepy i Seremety z ustaleniami naukowców pracujących w ramach Zespołu Parlamentarnego A. Macierewicza oraz zeznaniami świadków rosyjskich dotychczas całkowicie pominiętych. A ponieważ jako założyciele Klubu GP u siebie na parafii otrzymaliśmy ostatnio następującego maila:

"Dnia Piątek, 11 Stycznia 2013 23:45 Ryszard Kapuściński <[email protected]> napisał(a)
Szanowni Państwo,
wysyłam ważną informację od red. Tomasza Sakiewicza. Film red. Anity Gargas "Anatomia Upadku", który zostanie dołączony do następnego wydania "Gazety Polskiej", może okazać się przełomowym wydarzeniem w wyjaśnieniu zamachu nad Smoleńskiem. Redaktor Sakiewicz zwraca się do Państwa z prośbą o:
Od środy rozpoczynamy akcje esemsowe i mailowe do przyjaciół i znajomych. Polećmy, lub kto może kupmy, dodatkową gazetę z filmem i przekażmy ją ludziom, którzy mogą zrobić prywatne pokazy. Proszę wszystkie kluby o zorganizowanie takich pokazów możliwie jeszcze w czasie trwania sprzedaży gazety, lub przygotowanie partii gazet z filmem na pokazy organizowane w przyszłości.
Proszę zapoznać się z listem i przystąpić do działania, od dzisiaj macie Państwo prawo do organizowania pokazów publicznych. Z braku czasu red. Anita Gargas nie będzie mogła uczestniczyć we wszystkich pokazach, jednak proszę wysyłać zaproszenia na adres klubów, będziemy się starali w miarę możliwości zorganizować takie spotkania. Pozdrawiam, Ryszard Kapuściński
Pierwsza spójna koncepcja Smoleńska
Film Anity Gargas ?Anatomia Upadku? jest pierwszą spójną koncepcją katastrofy Smoleńskiej. Nowi, nieznani ani prokuraturze ani opinii publicznej świadkowie opowiadają o zdarzeniu które widzieli w czasie gdy tupolew, którym leciała 10.04.2010 prezydencka delegacja, zbliżał się do lądowania. Po prostu opisują eksplozję samolotu. Świadkami są Rosjanie, ale ich wersja znajduje pełne potwierdzenie w badaniach polskich naukowców mieszkających na całym świecie. Rosjanie nie wyrywają się do mówienia.
Upór autorki powoduje, że zgadzają się opisać tajemnicę tragedii, której byli przypadkowymi świadkami. Film pokazuje też skalę tuszowania śledztwa przez rząd polski i rosyjski. Nasze władze są w tej sprawie zgodne - prokurator Andrzej Seremet publicznie kompromitujący się nieprawdziwymi obietnicami złożenia wyjaśnień, premier Donald Tusk uciekający z konferencji za każdym razem, gdy dostaje pytanie o działania rządu dotyczące wyjaśniania tragedii, Ewa Kopacz bez żenady oszukująca opinię publiczną i wdzięcząca się do Rosjan. Po tym filmie niemal na pewno wiemy co stało się w Smoleńsku, ale na pewno wiemy dlaczego tej sprawy nie wyjaśniono. Wartością filmu jest też wartka i spójna relacja naukowców badających katastrofę. Najwybitniejsi przedstawiciele swoich dziedzin nauki podważają wersję Anodiny-Millera. Każdy z nich na bazie już istniejących dowodów pokazuje oczywiste sprzeczności w oficjalnej wersji i możliwe wyjaśnienie przedstawionych materiałów.
Ten film wymaga odwagi myślenia i przyjęcia faktów, które zmieniają dotychczasową narrację głównego nurtu mediów. Jestem przekonany, że jest to gwóźdź do trumny komisji Millera.
Musimy zrobić wszystko, by płyty DVD, które znalazły się w kioskach z ?Gazetą Polską? dotarły do opinii publicznej. Sprawa jest naprawdę ważna i wymaga zaangażowania wielu ludzi dobrej woli. Od środy rozpoczynamy akcje esemsowe i mailowe do przyjaciół i znajomych. Polećmy, lub kto może kupmy, dodatkową gazetę z filmem i przekażmy ją ludziom, którzy mogą zrobić prywatne pokazy. Proszę wszystkie kluby o zorganizowanie takich pokazów możliwie jeszcze w czasie trwania sprzedaży gazety, lub przygotowanie partii gazet z filmem na pokazy organizowane w przyszłości. Film Anity Gargas jest ważną bronią w walce o prawdę. Użyjmy tej broni jak najskuteczniej. W sprawie Smoleńska ufa nam przynajmniej co trzeci Polak. Możemy sprawić, że ufać będą niemal wszyscy, poza ewidentnymi fanatykami.
Drodzy czytelnicy ?Gazety Polskiej? mamy dzisiaj naprawdę ważne zadanie.
Tomasz Sakiewicz"

zastanawiam się, czy nie zorganizować publicznej emisji tegoż filmu.

Mania 
Banita

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 19:05   

Zadanie dla Gazety Polskiej to: opracowanie filmu w wersji anglojęzycznej.

niKT 
członek władz krajowych

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 19:23   

Jeśli dobrze słyszałem to ma być. Sprzedali też 10 emisji za 1 zł każda do TVP.
Sakiewicz mówi o tym w piątkowym programie "Tydzień Sakiewicza" na vod.niezalezna.pl

Mania 
Banita

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 20:52   

niKT, do dziś nie miałam dźwięku na jutubach, teraz nadrabiam hurtowo zaległości i napawam się tym szczęściem - zaczęłam, oczywiście od Anatomii upadku. Kolejne zadanie: znaleźć recenzję RAZa i innych z tego filmu, o której - z niesmakiem- pisała uhr. Dzie to jest, dzie to jest? :???:

aember
przewodniczący koła

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 21:28   

Nazwijcie mnie oszołomem, ale tzw. motocyklista to dla mnie ściemniacz. Tak samo kolo sprzed garażu. Co do kierowcy autobusu nie wiem.
bryk napisał/a:
Dla mnie najmocniejsze są twarze Rzepy, Seremeta, Szeląga i Tuska; jednocześnie zebrane w drugiej części filmu ich wypowiedzi. Razem. To podobne wszystkim przerażenie, zapętlenie, kłamstwa.

To samo miałem wrażenie. Szczególnie uderzający był Rzepa, dotychczas robiący wrażenie poważnego... ("Czym przymocowany? ... klejem?").

KAnia 
przewodniczący zarządu o. p.

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 21:30   

motocyklista wyglądał na podstawionego - wonieje specnazem
"lekarz - właściciel działki z brzozą" też nieciekawy
łączy ich jedno: zupełnie się nie boją, nie ukrywają twarzy

niKT 
członek władz krajowych

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 21:37   

Mnie martwi, że w filmie lekarz Bodin nie odpowiada na pytanie co stało się z brzozą gdy przeleciał samolot.

To pierwsze pytanie, które powinni mu zadać. Jest mowa o podmuchu z silników, jest powiedziane, że zebrał części i położył pod brzozą, ale nie pada pytanie czy samolot uderzył w brzozę i jak ona wyglądała po jego przelocie.

Spodziewam się, że mu to pytanie zadali.

aember
przewodniczący koła

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 21:37   

Racja - zapomniałem o lekarzu - z nim to samo.

Mania 
Banita

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 22:19   

"Jedyne śledztwo na świecie, w którym w ogóle nie badano wraku "

wiemy, ale uświadomienie tego faktu jeży włos na głowie

A zakończenie filmu słowami Bronosława " państwo zdało egzamin" - genialne.

Mania 
Banita

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 22:22   

niKT napisał/a:
czy samolot uderzył w brzozę i jak ona wyglądała po jego przelocie.

i jak wyglądała przed przelotem

niKT 
członek władz krajowych

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 22:23   

KAnia napisał/a:
wonieje specnazem

Na specnaz to on jest za cienki w uszach. Specnaz to komandosi, konkretne chłopaki.

Akurat motocyklista jakoś mi nie podpada. Mówi, że widział dwa kawałki skrzydła. Chyba trochę mu się ich rozmiar rozmija z informacjami podanymi w raportach MAKu i Kom. Millera.

Myślę, że film mógłby zostać uzupełniony o mapki, które po każdej wypowiedzi pokazywałyby miejsce, w którym dana osoba była i np. widziała jakieś części.

niKT 
członek władz krajowych

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 22:24   

Mania napisał/a:
i jak wyglądała przed przelotem

Racja.

Gdzieś coś było, że ponoć drzewo nie było zdrowe a zmurszałe i słabe.

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 23:50   

niKT napisał/a:
Mnie martwi, że w filmie lekarz Bodin nie odpowiada na pytanie co stało się z brzozą gdy przeleciał samolot.

To pierwsze pytanie, które powinni mu zadać. Jest mowa o podmuchu z silników, jest powiedziane, że zebrał części i położył pod brzozą, ale nie pada pytanie czy samolot uderzył w brzozę i jak ona wyglądała po jego przelocie.

Spodziewam się, że mu to pytanie zadali.

W pierwszych relacjach ów doktor podkreślał, że nie widział żadnej odpadającej części.
Pisali o tym w GaPolu.
Co do ludzi występujących zaszokowało mnie to od początku - pokazują twarz i mówiąc co innego niż MAK. Śmierdzi coś...
Panadto we fragmentach, gdzie pokazywana jest konferencja Biniendy - komputerowy model konstrukcji kadłuba jest taki...papierowy. Przecież to sztywna konstrukcja.
mnie zaszokowały zdjęcia "topniejącego" wraku tutki. Jak tak dalej pójdzie, to ruscy oficjalnie przekażą nam wrak samolotu w postaci... tylnego statecznika. Ludzie, trzymajcie mnie...!
Poza tym film OK, musiałem po raz któryś powstrzymać się od bluzgów widząc kopaczkę i jej "ponad metr przekopali" :evil:

Mary
sekretarz zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013 00:25   

Mania napisał/a:
Kolejne zadanie: znaleźć recenzję RAZa i innych z tego filmu, o której - z niesmakiem- pisała uhr. Dzie to jest, dzie to jest?

Tutaj masz kilku, ale RAZa ni ma. Ja nie natrafiłąm na jego recenzję.
http://vod.gazetapolska.p...mu-anity-gargas
I jeszcze tutaj, pod koniec.
http://vod.gazetapolska.p...i-w-kinie-wisla

Odpowiedz do tematu