Przesunięty przez: Hegemon
Nie 09 Lut, 2014 23:35 |
miliardy ojro dla Polski |
Autor |
Wiadomość |
mmaria skarbnik zarządu organizacji powiatowej
Pomogła: 2 razy
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 19:05 miliardy ojro dla Polski |
|
|
Liczę na to, że je dostaniemy. Będzie miał JK fundusze na wyciąganie Polski z zapaści.
Analogia z "yes! yes! yes!" Kazia M mię się nasunęła |
|
|
|
|
Kyrb członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 21:00 |
|
|
no to idę strzelić browara, jak to leciało: zdrowie wasze w gardła nasze, jak się już człowiek zasili perspektywicznie w ojro, to hulaj duszo, Polski nie ma.
płemieł ma zagwozdkę: co by tu jeszcze spieprzyć panowie, co by tu jeszcze... |
|
|
|
|
janosik zwykły członek partii
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 21:45 |
|
|
sukces! znowu mafia się wyżywi |
|
|
|
|
JORGE przewodniczący zarządu o. p.
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 21:51 |
|
|
janosik napisał/a: |
sukces! znowu mafia się wyżywi |
Tam od razu mafia. Po co te ostre słowa ? Jak dają to bierz, jak biją to uciekaj.
JORGE>
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 21:54 |
|
|
Dostaniemy tyle, a ile wpłacamy ? Dla mnie to ma małe znaczenie, bo nawet jakby się bilansowało to i tak jest lepiej, bo ktoś tą kasę kierunkuje. Ale tak z ciekawości ...
JORGE> |
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:05 |
|
|
JORGE, a nie interesuje Cię, co się stało z tymi 300 mld wynegecjowanymi przez PiS? |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:15 |
|
|
mmaria napisał/a: |
JORGE, a nie interesuje Cię, co się stało z tymi 300 mld wynegecjowanymi przez PiS? |
Ale ja wiem co się stało. Nie dajcie się zwariować, generalnie poszło wszystko w dobrym kierunku. Ktoś ostatnio wywołał histerię. Sprawdziłem, ponoć zmowa firm poszła na budowaniu odcinka u nas (Białystok-Jeżewo). Firma wygrała tą realizację zaoferowała około 60 % ceny kosztorysowej. Bez przesady, jaka afera. Zbudowaliśmy wszystko w miarę tanio i solidnie (z paroma wyjątkami). I jestem dosłownie wdzięczny Eurokratom, że kazali nam drogi zbudować. Wyobrażasz sobie jakiekolwiek inwestycje w Polsce pod rządami tych idiotów Donka, gdyby nie Unia ?
JORGE>
|
|
|
romeck członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:17 |
|
|
Nie oglądałem jakoś TV ani radia:
to ile mamy dostać, a ile mieliśmy,
oraz jak to się ma do 300 + 170 miliardów?
Znaczy się - teraz chwalić premiera???
===
Proszę o jasną wykładnię, JAK i CO mam myśleć.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:18 |
|
|
Dobra Jorge, kiedy organizujesz pielgrzymkę dziękczynną do Santiago de Bruksella? |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:25 |
|
|
Tu się zgadzam. Idiotów (ja ich określam bardziej dosadnie) puszczonych bez żadnego dozoru nie wyobrażam sobie w ogóle.
Z całą pewnoscią część tych pieniędzy została wydana sensownie. Chciałabym jednakowoż zobaczyć jakieś konkretne podsumowanie.
Pewnie dopiero wtedy się tego doczekam, gdy nastąpi zmiana rządu i obiecany przez JK generalny audyt.
(Chyba cokolwiek pomyliłam wysokość tamtej kwoty - skleroza ) |
Ostatnio zmieniony przez mmaria Pią 08 Lut, 2013 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:27 |
|
|
mmaria napisał/a: |
a czym tu się interesować? wiadomo, że poszły na politykę spójności.
dodajmy spójności z kontem różnych Mirów, Zbychów i takich tam.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:32 |
|
|
Dobra Jorge, kiedy organizujesz pielgrzymkę dziękczynną do Santiago de Bruksella? |
Biorąc pod uwagę, że kiedy wchodziliśmy do Unii bylem totalnym i radykalnym przeciwnikiem wszystkiego co się ze wspólnotą kojarzy ? No to cud faktycznie się mojej głowie stał. Przejrzałem !!! Etam, wcale nie, po prostu widzę jak to w przypadku mniejszych czy większych inwestycji działa (w kontekście dotacji np.)
JORGE>
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:38 |
|
|
romeck napisał/a: |
Nie oglądałem jakoś TV ani radia:
to ile mamy dostać, a ile mieliśmy,
oraz jak to się ma do 300 + 170 miliardów?
Znaczy się - teraz chwalić premiera???
===
Proszę o jasną wykładnię, JAK i CO mam myśleć.
|
Ja też nie wiem jak to wygląda. Ale wydaje mi się, że Tusk nie osiągnął niczego czego chciał, bo niczego nie chciał. I po prawdzie rozsądna postawa. To tak ja z lataniem samolotem, nie ma sensu się bać czegoś na co się nie ma wpływu. Wsiadasz i lecisz, a co będzie to będzie, luzik 10.
JORGE>
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:47 |
|
|
Taaa, negocjacje. Pewnie tak to wyglądało:
-Tusku dostaniesz tyle i tyle.
-Dobra, zgadzam się!
Po chwili.
-Nie czekaj, Brytyjczycy się stawiają. Musimy zmniejszyć o tyle i tyle.
-Nie ma sprawy i tak wystarczy.
Godzinę później uaktywnił się czerwony pasek TVN48:
Sukces premiera Tuska! Po trudnych i ciężkich negocjacjach udało się doprowadzić do korzystnego kompromisu dla Polski. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 08 Lut, 2013 22:51 |
|
|
Krzysztof Szczerski napisał/a: |
Po pierwsze, trudno powiedzieć, że w polityce tzw. spójności, czyli na środki na rozwój regionalny wynegocjowano dla Polski coś więcej niż minimum należnych nam sum z prawnego punktu widzenia. Dostajemy tyle ile nam się należy w najbardziej skromnym wariancie i ani euro więcej.
Po drugie, za cenę realizacji powyższego celu, który był odzwierciedleniem obietnic wyborczych PO, poświęciliśmy polską wieś; rolnicy nie dość, że mogą zapomnieć o równych dopłatach, to muszą też zrezygnować nawet ze średnich dopłat europejskich chyba, że oddadzą na ten cel część pieniędzy przeznaczonych na inwestycje na wsi; co ciekawe, jeszcze na jesieni, gdy wydawało się, że uda się uratować środki na inwestycje wiejskie, a stracimy tylko fundusze na dopłaty, rząd grzmiał, że dopłaty są antyrozwojowe a wieś potrzebuje inwestycji; teraz, gdy okazało się, że dokonano dalszych cięć w obu obszarach, rząd chce przerzucić środki z inwestycji na dopłaty, by jakoś ukryć swą porażkę - kuglarstwo finansowe a la Rostowski w rozkwicie.
Po trzecie, nie ma w tym kompromisie ani jednego „polskiego śladu”, podczas gdy inni załatwili sobie wiele swoich interesów: specjalne środki dla regionów w recesji. Specjalne środki na bezrobocie młodych w ich krajach itp. Oznacza to, że nie byliśmy kreatywni w negocjacjach, tylko „łapaliśmy kasę”, która spadała ze stołu najbogatszych.
Po czwarte, warunki wydawania tych pieniędzy będą bardzo trudne, od razu 20% czyli około 60 mld złotych trzeba odpisać na „zielony budżet”, czyli na inwestycje w wiatraki i inne ekologiczne zabawki, żeby dostać w ogóle jakieś środki, trzeba będzie spełniać „kryteria makroekonomiczne”, które ustali dla nas Bruksela: inaczej mówiąc, chcecie dostać te pieniądze, to najpierw poddajcie swój budżet naszej kontroli, warunków takich jest więcej.
Po piąte, bezrobocie w Polsce znowu wzrosło a gospodarka w zasadzie stanęła. I to w samym środku wydawania wielkich sum z obecnego budżetu europejskiego. To oznacza, że można środki mieć i wydawać, a uzyskiwać efekt ujemny. To ważna przestroga.
Zanim więc prezydent Komorowski otworzy zimny szampan, a premier Tusk zje tort, szklanka zimnej wody, by się obu panom przydałaby. Na głowy. |
http://niezalezna.pl/3824...a-woda-na-glowy
|
|
|
|
|
romeck członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2013 03:38 |
|
|