|
IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże
|
Tłusta gęś... |
Autor |
Wiadomość |
Zbigniew członek władz krajowych
Pomógł: 6 razy
Wiek: 55
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
|
Wysłany: Nie 01 Gru, 2013 13:12 Tłusta gęś... |
|
|
Przepis natentychmiast potrzebny na gęś, która była do mnie wczoraj wieczorem, sama oskubawszy i wypatroszywszy się uprzednio, przypełzła była.
Tymczasem w oczekiwaniu na porządny pomysł co do zaserwowania podaje ona swoje parametry: waży około 9 kilogramów, jest piękna, zawinięta w folijkę, obrażona trochę, bo nie chciała się na mnie patrzeć, a poszła sobie i w spokoju kruszeje w zamrażarce.
Zatem zwracam się z prośbą w imieniu "gościa" i mojego Słoneczka, które zleciło mi poszukanie przepisu na "gościa" takiego, że mniiiaaammm.
Praktycznie wszystkie sprawdzone i nie skrajnie egzotyczne, wymagające nieosiągalnych w popularnych sklepach dodatków i przypraw są mile widziane. I oczywiście praktyka! Są setki przepisów po dwóch klikach oferowanych przez wyszukiwarkę, ale nie ma jak człek człekowi poleci. |
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!" |
|
|
|
|
Stary Belf Sprzątacz Tego Forum!
Wiek: 110
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 19:39 |
|
|
Gęś z jabłkami, ananasem i żurawiną.
Składniki:
Gęś ok. 3 kg, wypatroszona.
1,5 kg jabłek (najlepsze antonówki, ale jak nie ma mogą być inne)
paczka suszonej żurawiny
puszka ananasów w zalewie
przyprawy: majeranek, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, oregano
sól.
50 ml rumu.
Przygotowanie:
Gęś natrzeć zmieszanymi przyprawami od zewnątrz i w środku, polać rumem i syropem ananasowym i odstawić na ok. 20-30 min.
W tym czasie pokroić w kostkę jabłka i w niewielkie słupki ananasy. Wymieszać wszystkie pokrojone owoce i żurawinę. Nadziać owocami gęś. Zaszyć.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego na ok. 200 st.C. Piec pod przykryciem ok. 2-3 godz., a potem jeszcze ok 20-30 min. bez przykrycia (wówczas skórka stanie się chrupiąca).
Pamiętać aby gęś przewracać w trakcie pieczenia.
Można pod koniec pieczenia dodać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry.
Podawać z czerwoną kapustą i koniecznie z butelką "Niedźwiedziej krwi". |
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
|
Zbigniew członek władz krajowych
Pomógł: 6 razy
Wiek: 55
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
|
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:25 |
|
|
A nie można takiego olbrzyma wyluzować i nadziać jakimś ciekawym pasztetem? Coś jak z kaczką albo kaczymi szyjkami, że wątróbka pietruszka, ciut bułki zaszyć i upiec: mniam.
Przepis ciekawy. Dzia! |
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!" |
|
|
|
|
Stary Belf Sprzątacz Tego Forum!
Wiek: 110
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 19:29 |
|
|
Zbigniew napisał/a: |
A nie można takiego olbrzyma wyluzować i nadziać jakimś ciekawym pasztetem? Coś jak z kaczką albo kaczymi szyjkami, że wątróbka pietruszka, ciut bułki zaszyć i upiec: mniam. |
Można, ale mnie najlepiej smakuje tak nadziany kurak.
|
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
|
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
|