IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłusta gęś...
Autor Wiadomość
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
  Wysłany: Nie 01 Gru, 2013 13:12   Tłusta gęś...

Przepis natentychmiast potrzebny na gęś, która była do mnie wczoraj wieczorem, sama oskubawszy i wypatroszywszy się uprzednio, przypełzła była. :wink: :cool:

Tymczasem w oczekiwaniu na porządny pomysł co do zaserwowania podaje ona swoje parametry: waży około 9 kilogramów, jest piękna, zawinięta w folijkę, obrażona trochę, bo nie chciała się na mnie patrzeć, a poszła sobie i w spokoju kruszeje w zamrażarce.

Zatem zwracam się z prośbą w imieniu "gościa" i mojego Słoneczka, które zleciło mi poszukanie przepisu na "gościa" takiego, że mniiiaaammm.

Praktycznie wszystkie sprawdzone i nie skrajnie egzotyczne, wymagające nieosiągalnych w popularnych sklepach dodatków i przypraw są mile widziane. I oczywiście praktyka! Są setki przepisów po dwóch klikach oferowanych przez wyszukiwarkę, ale nie ma jak człek człekowi poleci. :idea: :grin:
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
     
Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!


Wiek: 105
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 19:39   

Gęś z jabłkami, ananasem i żurawiną.
Składniki:
Gęś ok. 3 kg, wypatroszona.
1,5 kg jabłek (najlepsze antonówki, ale jak nie ma mogą być inne)
paczka suszonej żurawiny
puszka ananasów w zalewie
przyprawy: majeranek, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, oregano
sól.
50 ml rumu.
Przygotowanie:
Gęś natrzeć zmieszanymi przyprawami od zewnątrz i w środku, polać rumem i syropem ananasowym i odstawić na ok. 20-30 min.
W tym czasie pokroić w kostkę jabłka i w niewielkie słupki ananasy. Wymieszać wszystkie pokrojone owoce i żurawinę. Nadziać owocami gęś. Zaszyć.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego na ok. 200 st.C. Piec pod przykryciem ok. 2-3 godz., a potem jeszcze ok 20-30 min. bez przykrycia (wówczas skórka stanie się chrupiąca).
Pamiętać aby gęś przewracać w trakcie pieczenia.
Można pod koniec pieczenia dodać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry.
Podawać z czerwoną kapustą i koniecznie z butelką "Niedźwiedziej krwi".
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/
 
     
Zbigniew 
członek władz krajowych


Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6959
Skąd: Kujawy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:25   

A nie można takiego olbrzyma wyluzować i nadziać jakimś ciekawym pasztetem? Coś jak z kaczką albo kaczymi szyjkami, że wątróbka pietruszka, ciut bułki zaszyć i upiec: mniam.

Przepis ciekawy. Dzia!
_________________
"Domini Poloni, tam diu liberi, quam diu catholici!"
 
     
Stary Belf 
Sprzątacz Tego Forum!


Wiek: 105
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 19:29   

Zbigniew napisał/a:
A nie można takiego olbrzyma wyluzować i nadziać jakimś ciekawym pasztetem? Coś jak z kaczką albo kaczymi szyjkami, że wątróbka pietruszka, ciut bułki zaszyć i upiec: mniam.
Można, ale mnie najlepiej smakuje tak nadziany kurak.
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14