|
IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże
|
Czy śmiertelny cios w sektę "pancernej" brzozy? |
Autor |
Wiadomość |
romeck członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Pon 21 Paź, 2013 12:33 Czy śmiertelny cios w sektę "pancernej" brzozy? |
|
|
Prof. Chris Cieszewski: smoleńska brzoza była złamana już 5 kwietnia!
Przełomowa analiza zdjęć satelitarnych ze Smoleńska
opublikowano: 21.10.2013, 12:29
Za wPolityce z Konferencji Smoleńskiej
Teraz czekać na upublicznienie wykładu / slajdów! |
|
|
|
|
mac członek władz krajowych
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 10:14 |
|
|
Lasek, nie mylic z lasencja od robienia lasek i wcale nie temu donku, rzucil ponoc, ze to kupa smieci a nie brzoza
Skad oni go wytrzasneli? |
Konfucjusz
Jestem dumny, ze jestem Polakiem |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 10:23 |
|
|
A m.in. na rebeli, że pomylono z budynkiem obok. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 10:50 |
|
|
Czyli moze to antena na smietniku?
Co oni jeszcze wymysla? |
Konfucjusz
|
|
|
|
Zbigniew członek władz krajowych
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 22:23 |
|
|
Odniosłem wrażenie, że dzisiaj w mediach w wypowiedziach m.in Laska pojawiły się obszerne cytaty z rebelii a w nich elukubracje dobrze znanego nam kolegi. To w temacie brzozy, jakoby omcmgr. był lepszym szpecem od profesora ze Stanów. |
|
|
|
|
mua członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 09:00 |
|
|
yt - "cieszewski polsat news mocne 23.10.2013"
piękny wywiad. kopał redaktorzynę jak chciał, ale... tak się dał podejść pod koniec... w mediach i "na ambonie" obyty, ale polskich mediów to on nie zna... |
|
|
|
|
Konserwa baron wojewódzki
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 10:06 |
|
|
Cytat: |
Kluczowe do zdefiniowania tego, czy drzewo było złamane, czy nie, jest poznanie jego dokładnej lokalizacji. Nie jest możliwe, aby znaleźć to drzewo na zdjęciu satelitarnym. Pozycja ta została jednak dokładnie ustalona dzięki zdjęciom z paralotni, które zostały zamieszczone w filmie, a dokładnie dzięki pionowemu rzutowi zdjęcia z paralotni, i porównaniu ich ze zdjęciami zrobionymi na ziemi. To było kluczowe. |
Módlmy się za paralotniarza...
CAŁOŚĆ
Dobry jest ten Michael Douglas
|
Ostatnio zmieniony przez Konserwa Czw 24 Paź, 2013 10:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 10:10 |
|
|
Profesor w Polsacie:
- Czy naukowiec może się pomylić? - Oczywiście.
- Czy to co pan pokazał jest przebadane, czy to tylko teza? - To nie jest teza, to jest wynik.
...
- A czy ten buldożer /bla bla bla/. - Ale dlaczego my rozmawiamy o buldorzeże? - Bo tak się zastanawiam... - To niech się pan zastanawia w domu!
- Macierewicz stwierdził, że już nie ma tematu "brzozy", że już nie ma o czym rozmawiać. - Ależ skąd, nieprawda. - Ale ja słyszałem wypowiedź posła Macierewicza.... - Pan Macierewicz jest dorosłym człowiekem, już nie jest dzieckiem, a nawet jakby był to nie jest to moje dziecko. Więc nie może mi pan mówić, że nie dopilnowałem Macierewicza, albo że on nie mówił co ja chciałem, żeby on mówił! - Żle zrozumiał? - Jeżeli chce pan rozmawiać, co zrozumiał poseł to powinien pan albo do psychologa się zwrócić albo do pana Maciereiwcza...
I tak do końca!
http://www.youtube.com/watch?v=UmAOo1kS8CU
Padłem z wrażenia!
Od 6"40" przez 50 sekund.
Dziennikarz, przeprarszam - "dziennikarz", dostał sierpowym i już się nie podniósł, Znaczy się, słaniał się jeszcze i coś tam wymachiwał...
Dwa razy z rzędu wysłuchałem i obejrzałem.
Daję synowi do nauki, jak działają "dziennikarze".
(To akurat wie w mikro skali w Piekarach, gdzie poznałem pewną "redakcję" od środku, boku i zewnątrz.) |
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 17:17 |
|
|
Wlasnie przed chwila mi to kumpel podlinkowal
Swietnie sie zachowal i znokautowal ta miernote z polszmatu |
Konfucjusz
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 25 Paź, 2013 15:51 |
|
|
Trzymajta się ludzie. Wklejam żeby nie pocięli zanim się zorientują co puścili:
Cytat: |
TYLKO U NAS! Kolejna manipulacja prokuratury? Prezes SmallGIS przyznaje: w zleconym temacie analizy nie było nic na temat brzozy
opublikowano: dzisiaj, 15:45
Prokuratura wojskowa wydała komunikat, w którym odniosła się do upublicznionych ostatnio wyników badań prof. Chrisa Cieszewskiego. Wynika z nich, że smoleńska brzoza, o którą miał rzekomo uderzyć tupolew, była już złamana 5 kwietnia 2010 roku. Z tą tezą, podważającą oficjalne ustalenia, nie zgadza się Naczelna Prokuratura Wojskowa.
CZYTAJ TAKŻE: Prof. Cieszewski w półtoragodzinnym wykładzie o swoich badaniach nad brzozą. Przekonująca prezentacja eksperta. NASZA RELACJA
Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie jest w posiadaniu dwóch ekspertyz teledetekcyjnych sporządzonych przez Służbę Wywiadu Wojskowego oraz firmę SmallGIS. Dotyczyły one zdjęć satelitarnych lotniska oraz terenów przyległych z okresu przed i po katastrofie (5 i 12 kwietnia 2010 r.). Jedna z nich odnosi się do stanu drzew, przy czym jedno z tych drzew jest identyfikowalne jako brzoza, o którą zawadzić miał lewym skrzydłem samolot Tu-154M. Z opinii tych nie wynika, aby brzoza była ułamana przed 10 kwietnia 2010 r.
- czytamy w komunikacie prokuratury.
Z informacji uzyskanych przez nas w firmie SmallGIS wynika jednak, że sugestie prokuratury, że prace SmallGIS podważają ustalenia prof. Cieszewskiego, są nadużyciem. Ekspertyza firmy miała bowiem inny cel.
Prezes firmy SmallGIS Antoni Łabaj w rozmowie z portalem wPolityce.pl wskazuje, że ekspertyza wykonywana przez niego rzeczywiście dotyczyła zdjęcia sprzed i po katastrofie.
Analiza została wykonana przez eksperta, którego myśmy zatrudnili. On został wskazany nam przez prokuraturę, musiał być przez nią zaakceptowany. Postawiono nam warunki dot. zatrudnionego eksperta. Nasza analiza dotyczy zdjęć z czasu przed i po katastrofie. One były wykonywane z różnych satelitów, z różnymi sensorami. Jedno jest panchromatyczne, drugie spektralne
- tłumaczy Łabaj.
Dodaje jednak, że przedmiotem analizy nie była kwestia brzozy.
W zleconym temacie analizy nie było nic na temat brzozy. To mogę powiedzieć. Nie mogę jednak, nie jestem upoważniony do tego, przedstawiać celu naszej analizy. Raport w tej sprawie jest jawny, każdy może go przeczytać. Jednak zamówienie nie dotyczy kwestii brzozy
- tłumaczył Łabaj.
Na pytanie, czy analiza przygotowana przez SmallGIS może wykluczyć lub potwierdzić, że 5 kwietnia brzoza była już złamana, wyjaśnia:
Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć. Nie ja wykonywałem tę analizę, wykonywał ją ekspert, który uzgadniał być może również jakieś szczegóły. (...) Tytuł zamówienia nie wskazywał jednak na temat brzozy. Nie wiem, czy w raporcie sprawa brzozy została nawet wspomniana.
Z wypowiedzi Antoniego Łabaja wynika jasno, że analizy firmy SmallGIS nie powinny być przedstawiane, jako dowód na błąd popełniony przez prof. Chrisa Cieszewskiego.
I świadomość tego ma zdaje się również polska prokuratura wojskowa. Na jej stronie w opisie ekspertyzy wykonanej przez SmallGIS czytamy:
Ekspertyza firmy SmallGIS z Krakowa, dotycząca zdjęć satelitarnych Lotniska Siewiernyj. Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie uzyskała z archiwum firmy „Digital Globe” 2 zdjęcia satelitarne Lotniska Siewiernyj w Smoleńsku, wykonane w kwietniu 2010 r.– z dnia 5 kwietnia oraz z dnia 12 kwietnia. Ekspertyzę teledetekcyjną dot. tych zdjęć wykonała firma SmallGIS z Krakowa. Ekspertyza ta polegała na detekcji (wykryciu) zmian jakie zostały zarejestrowane przez sensor satelity na zobrazowaniach pochodzących z dwóch momentów czasowych (5 i 12 kwietnia) w celu ustalenia czy w okresie pomiędzy tymi datami były prowadzone jakieś prace montażowe, demontażowe urządzeń, instalacji lub prace ziemne na tym lotnisku.
Jak widać sama prokuratura wyjaśnia to, czego prezes Łabaj powiedzieć nie mógł. NPW stwierdza, że zdjęcia pozyskane przez śledczych dotyczą lotniska w Smoleńsku, a ekspertyza firmy SmallGIS miała na "celu ustalenie czy w okresie pomiędzy tymi datami (5 i 12 kwietnia) były prowadzone jakieś prace montażowe, demontażowe urządzeń, instalacji lub prace ziemne na tym lotnisku".
Tymczasem przecież smoleńska brzoza nie stała na terenie lotniska w Smoleńsku. Co zatem kryje się za stwierdzeniem, że z opinii będących w materiałach śledztwa "nie wynika, aby brzoza była ułamana przed 10 kwietnia 2010 r."? Wydaje się, że sprawa brzozy nie była zwyczajnie przedmiotem tych analiz. A jeśli tak to rzeczywiście nie stwierdzono w nich, by brzoza została złamana przed 10/04.
Drugą analizą, jaką podpiera się polska prokuratura, jest praca wykonana przez służby specjalne. Tyle tylko, że nie można być pewnym ich wartości. Mec. Bartosz Kownacki pełnomocnik części rodzin ofiar tragedii zaznaczał, że ta praca nie budzi zaufania.
Bardzo delikatnie rzecz ujmując jakość analizy, o której ja mówię - czyli zakładam, że prokuratura w swoim komunikacie też mówiła o tej analizie - jakość tej analizy jest na żenującym poziomie w porównaniu nawet z tym, co zrobił pan profesor Cieszewski. (...) Analiza sporządzona przez prokuraturę, odpowiednie służby jest na żenującym poziomie. Byłem pracownikiem Służby Kontrwywiadu Wojskowego i mam prawo twierdzić, że w tych instytucjach nie ma aż takich specjalistów, którzy zajmowaliby się badaniem katastrof lotniczych, analizowaniem zdjęć w tym zakresie, więc nie bardzo rozumiem, jak można przeciwstawiać zdanie miernych specjalistów w stosunku do profesora Cieszewskiego
- wyjaśniał w RMF FM.
CZYTAJ TAKŻE: Kownacki: w materiałach śledztwa smoleńskiego znajdują się wykonane przez służby analizy zdjęć satelitarnych. Ich jakość jest na żenującym poziomie
Czy to oznacza, że pewność polskiej prokuratury dot. tego, że brzoza 5 kwietnia nie była złamana, opiera się na analizach zdjęć smoleńskiego lotniska oraz ekspertyzy polskich służb, która nie budzi zaufania?
Najwyższy czas, by polska prokuratura lepiej się przyłożyła do wyjaśniania sprawy tragedii smoleńskiej. Manipulowanie komunikatami i mącenie ludziom w głowach, do przodu sprawy nie popchnie. Czas grać w otwarte karty!
Stanisław Żaryn |
link: http://wpolityce.pl/wydar...na-temat-brzozy
I jeszcze jeden link. Bardzo proszę uważnie się wczytać w treść listu. Co bardziej wnikliwi obserwatorzy zauważą bardzo duże podobieństwo tez stawianych przez biegłego z tezami "Grażdanina": http://wpolityce.pl/wydar...dczal-nieprawde
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 25 Paź, 2013 20:46 |
|
|
28 sekunda. http://www.youtube.com/watch?v=UeUEsA7NUUU
Paralotniarz leci jak rozumiem mniej więcej tak jak by miał lecieć samolot ofiar.
źródło: http://blogpublika.com/20...ncernej-brzozy/ |
|
|
|
|
smokeustachy sekretarz władz wojewódzkich
|
Wysłany: Wto 29 Paź, 2013 23:03 |
|
|
Zauważcie, że motłoch się przymknął:
http://smocze.opary.salon...mokracji-naszej |
|
|
Edwill baron wojewódzki
|
Wysłany: Śro 30 Paź, 2013 03:17 |
|
|
mac napisał/a: |
Lasek, nie mylic z lasencja od robienia lasek i wcale nie temu donku, rzucil ponoc, ze to kupa smieci a nie brzoza
Skad oni go wytrzasneli? |
Chyba... z listy szantażowanych na usługach obcych służb.
Pewne... tacy indywidua staną się przedmiotem szyderstw... pośmiewiskiem w obudzonym narodzie. Współczuję ich POtomstwu.
|
|
|
Kyrb członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Śro 30 Paź, 2013 09:49 Lasek wróci |
|
|
na rodzinne stepy, będzie w Moskwie pośpiewywał smętne rosyjskie pieśni o miłości Saszy do Nataszy i chlał stoliczną. Tak widzę jego świetlaną przyszłość. |
|
|
|
|
Edwill baron wojewódzki
|
Wysłany: Pią 01 Lis, 2013 01:32 |
|
|
Jeżeli to go spotka, to chyba nie-na-długo. Niewygodnych dla sovietskoi właści tam się unicestwia. Tak było m.in. z agentem NKVD - Bierutem, którego w ramach destalinizacji Chruszczow odesłał towarzyszom w W-wie w trumnie. |
|
|
|