Miejsce nie trzymania się tematuf |
Autor |
Wiadomość |
wichura Banita
|
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 23:08 Miejsce nie trzymania się tematuf |
|
|
Nie wiem czy mi się coś nie pomieszało, ale zdaje się, że w tym roku miał być wystrzelony siakiś nowy teleskop. Kepler? Jak to wygląda? |
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 23:42 |
|
|
Jakiś dziwnie znajomy ten temat
Kepler (fotometr, przeznaczony do obserwacji przejść planet na tle tarczy ich gwiazd) rusza za jakiś rok. W tym roku (sierpień/wrzesień) mamy misję serwisową do Hubble'a. Ja tam czekam na Webba, ale jeszcze trochu poczekam |
|
|
wichura Banita
|
Wysłany: Śro 12 Mar, 2008 23:43 |
|
|
Nie wiem czy dobrze mówię, więc zapytam się jeszcze inaczej. Czy w najbliższym czasie jest planowana jakaś alternatywa dla Hubble'a? Jakiś czas temu (już nie pamiętam gdzie) natknąłem się na info, że Hubbel ma być odesłany w niebyt, a jego miejsce ma zastąpić inny twór. Nic więcej zasadniczo powiedzieć nie mogę. Chciałem się zapytać co i jak w tej sprawie.
Edit:
Najprawdopodobniej chodziło mi o Keplera, ale o Webb'ie też cosik żem se słyszoł... i się mi infa gdzieś pomieszały...
Edit:
Zresztą sam już nie wiem o co mi chodziło, bo bardzo fragmentaryczne mam informacje z pamięci. Wiem już jednak co i jak, więc dzięki. |
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 00:29 |
|
|
Po anulowaniu po katastrofie Columbii czwartej (w zasadzie piątej, trzecia była w dwóch etapach) misji serwisowej do Hubble'a był pomysł, aby ze szpeju który miał polecieć oraz tego, który był pod ręką (rezerwowe zwierciadło główne itp.) zbudować duplikat Hubble'a. W międzyczasie jednak rzeczona misja została wznowiona i sprawa rozeszła się po kościach.
JWST będzie miał ten feler, że obserwacje prowadzić będzie wyłącznie w podczerwieni (HST obejmuje też światło widzialne i bliski nadfiolet). W zasadzie nie nadaje się też do serwisowania, zresztą miejsce, w którym będzie się znajdował (punkt L2 układu Słońce - Ziemia) jest poza zasięgiem jakiegokolwiek załogowego statku kosmicznego (no, powiedzmy, że Orion wystrzelony przez Aresa V mógłby tam dotrzeć). Nie tak dawno pojawiła się koncepcja, aby przy pomocy rzeczonego Aresa wysłać "Hubble'a na prochach" - teleskop z monolitycznym ośmiometrowym zwierciadłem (JWST ma mieć zwierciadło segmentowane ~6.5 m.). Pomysł to tyleż atrakcyjny co raczej nierealny finansowo i wątpliwy logistycznie - cały ten Ares V to jeden wielki znak zapytania. |
|
|
cthulhu sekretarz zarządu koła
białoruski tancjor
|
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 17:15 |
|
|
A tak a propos teleskopów i nietrzymania się tematuf. Mam zamiar nabyć drogą kupna egzemplarz teleskopu, tylko że mam małe w tym doświadczenie (tłum. prościej mi się spytać, niż guglać ), stąd moja prośba: czy moglibyście zasugerować mi na przykład parametry potrzebne do tego, żeby zobaczyć coś sensownego (innym galaktykom przyglądać się nie muszę, ale taką czy inną planetę chętnie ), czy polecić producenta? |
|
|
Zgred Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 18:50 |
|
|
Jesteś zainteresowany planetami z naszej czy z obcych galaktyk ? ;) |
|
|
|
|
białoruski tancjor
|
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 21:07 |
|
|
Wystarczą mi te 7-12 (zależnie od definicji) najbliższych.
No i co tam się jeszcze nawinie, ale generalnie nasza Galaktyka jest na tyle ciekawa, że interiory reszty zostawię dla innych |
|
|
Zgred Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 21:39 |
|
|
cthulhu napisał/a: |
No i co tam się jeszcze nawinie, ale generalnie nasza Galaktyka jest na tyle ciekawa, że interiory reszty zostawię dla innych |
No, z tymi siedmioma to balansujesz na wiotkiej linie !
Jeśli dopuszczasz tezę iż Pluton nie jest planetą to musimy się spotkać na ubitej ziemi.
Miecze czy topory ?
|
|
|
|
|
białoruski tancjor
|
Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 13:13 |
|
|
Przecież piszę, że zależnie od definicji, to primo. Secundo, proponuję broń taką jak w tym jednym pojedynku toczonym przez Bismarcka . Tertio, ja rozumiem, że tamta decyzja o przekwalifikowaniu Plutona może się nie podobać, ale dlaczego tak od razu z pazurami? Po czwarte (quattro?), jak już muszę wybierać, wolę mieć o jedną planetę mniej, niż o 1173152237 krążących w pasie Kuipera więcej, ale to szczegół. I po piąte, to jak z tym teleskopem? |
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 01:47 |
|
|
Zgred napisał/a: |
Jeśli dopuszczasz tezę iż Pluton nie jest planetą to musimy się spotkać na ubitej ziemi. |
Ja nie mam na ten temat zdania (za długo interesuę się historią odkrywania Plutona...). Browary czy porzeczki?
I po piąte, to jak z tym teleskopem? |
Ja miałem sobie nie kupować teleskopu, ale słucham uważnie.
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 12:29 |
|
|
No, z tymi siedmioma to balansujesz na wiotkiej linie !
Jeśli dopuszczasz tezę iż Pluton nie jest planetą to musimy się spotkać na ubitej ziemi.
Miecze czy topory ?
|
Spokojnie, o jarlu! Naszemu koledze z pewnością chodziło o status Jowisza i Neptuna, które w myśl obowiązującej niektórych definicji nie są planetami. Rzecz w tym, że obydwa w/w obiekty posiadają tzw. planetoidy trojańskie w swych punktach punktach libracyjnych L4 i L5; innymi słowy planetoidy te podążają dokładnie wzdłuż odbity danej "planety, bądź to wyprzedzając ją, bądź podążając za nią. Jeszcze inniejszymi słowy J&N nie wyczyściły swego "sąsiedztwa orbitalnego", a zatem planetami w myśl w/w definicji planetami być nie mogą. Co najwyżej karłowatymi
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 12:46 |
|
|
1173152237 krążących w pasie Kuipera |
Tyle raczej nie ma. Na ten moment znanych jest ok. 1000 obiektów (o rozmiarach rzędu kilkudziesięciu - kilkuset km; tysiąckilometrowych stworków jest raptem kilka); Po prawdzie ocenia się, że wszystkiego może być i 70 razy tyle, lecz naprawdę dużych sztuk nie będzie raczej zbyt wiele - liczba obiektów o danym rozmiarze maleje wykładniczo z mniej więcej czwartą potęgą.
W przyszłym roku rusza szczegółowy przegląd nieba, pomyślany zasadniczo jako sposób na namierzenie potencjalnie zagrażających Ziemi obiektów, ale powinien też rzucić trochu światła na stan rzeczy na peryferiach Układyu Słonecznego (pas Kuipera to nie wszystko, są jeszcze centaury, dysk rozproszony, o obłoku Oorta - niestety, natenczas poza zasięgiem - już nie wspominając). Może wreszcie dowiemy się, co sprawia, że pas Kuipera urywa się dość gwałtownie na 55 jednostce astronomicznej - niektórzy postulują oddziaływanie grawitacyjne obiektu wielkości Marsa, a może i Ziemi.
to jak z tym teleskopem? |
Z teleskopem to najlepiej do Borysa Ignatjewicza z ff
|
|
|
Zgred Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 13:17 |
|
|
Hegemon napisał/a: |
Spokojnie, o jarlu! |
Topór mi rdzewieje :(
P.S.
O ile pamiętam to, po dokładniejszych badaniach, wychodzi, że wedle najnowszej "antyplutonowej" definicji Ziemia także nie jest planetą :)
|
|
|
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 15:15 |
|
|
Ja myślę, coby za planety uznać te widoczne z ziemi obiekty, które błądzą wśród gwiazd i każdy może to organoleptycznie stwierdzić na przestrzeni miesiąca, za wyjątkiem tych, które dają cień, za wyjątkiem Wenus.
A resztę powinno się nazwać planetoidami.
|
|
|
Zbigniew członek władz krajowych
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 21:30 |
|
|
O ile pamiętam to, po dokładniejszych badaniach, wychodzi, że wedle najnowszej "antyplutonowej" definicji Ziemia także nie jest planetą |
Rozwiń! Błagam!
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 22:28 |
|
|
Zbigniew napisał/a: |
O ile pamiętam to, po dokładniejszych badaniach, wychodzi, że wedle najnowszej "antyplutonowej" definicji Ziemia także nie jest planetą |
Rozwiń! Błagam!
|
To oczywista oczywistość. Jest cała masa planetoid przecinających orbitę Ziemi, zatem ta ostatnia nie wyczyściła swego sąsiedztwa - nie jest zatem planetą.
|
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 22:44 |
|
|
Nie mówiąc o Księżycu, który jest względnie dużym obiektem w sąsiedztwie orbitalnym |
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 23:00 |
|
|
Hmm, są tacy, którzy twierdzą, że Księżyc nie istnieje |
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 23:06 |
|
|
Bzdura, Księżyc istnieje i zbudowanym jest ze sera. Trwają badania mające na celu uściślenie rodzaju i barwy budulca. Ja skłaniam się ku teorii, iż nasz satelita zbudowan jest ze sera żółtego pleśniowego, przy czym pleśń jest zielona. |
|
|
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 23:14 |
|
|
Nie prawda! Księżyc nie może być zbudowany z sera pleśniowego bo by Plackowi i Jackowi "wyciekł" z siatki w którą go złapali |
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 23:15 |
|
|
Zbigniew napisał/a: |
Nie prawda! Księżyc nie może być zbudowany z sera pleśniowego bo by Plackowi i Jackowi "wyciekł" z siatki w którą go złapali |
Im ostatnio wszystko wycieka
|
|
|
wichura Banita
|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 23:18 |
|
|
Ja tam nie wiem z czego zbudowany jest Księżyc, uważam natomiast jak większość obywateli, że "Kaczory to faszyści". |
|
|
|
Zgred Szeregowy rezerwy
|
Wysłany: Śro 26 Mar, 2008 00:06 |
|
|
By wyjaśnić kwestię "planetowatości" Ziemi, Jowisza i Plutona.
Niżej wyimek z Wikipedii z najnowszą definicją planety - przyjętej po to by pozbawić Pluton statusu planety i tym samym ukarać USA za inwazję na Irak, globalne ocieplenie itp.
Cytat: |
24 sierpnia 2006 roku na kongresie Międzynarodowej Unii Astronomicznej (IAU) w Pradze uchwalona została definicja planety w Układzie Słonecznym.
Zgodnie z tą definicją, planetą jest ciało niebieskie, które:
* znajduje się na orbicie wokół Słońca
* posiada wystarczającą masę, by własną grawitacją pokonać siły ciała sztywnego tak, aby wytworzyć kształt odpowiadający równowadze hydrostatycznej (prawie kulisty)
* oczyściło sąsiedztwo swojej orbity z innych względnie dużych obiektów.
Obiekty niespełniające trzeciego warunku i niebędące księżycami są określane jako planety karłowate. Obiekty niespełniające drugiego i trzeciego warunku (a niebędące księżycami) to małe ciała Układu Słonecznego. |
|
|
|
|
|
białoruski tancjor
|
Wysłany: Śro 26 Mar, 2008 01:00 |
|
|
Równie dobrze można by mówić, że był planetą dlatego, że odkrył go Amerykanin. |
|
|
Trapp sekretarz władz wojewódzkich
|
Wysłany: Pią 28 Mar, 2008 17:38 |
|
|
spadło UFO
http://www.pardon.pl/arty...ylii_spadlo_ufo
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Pią 28 Mar, 2008 18:18 |
|
|
Hmm, może to być zbiornik gazu utrzymującego ciśnienie w zbiornikach górnego stopnia jakiejś rakiety. Widać że rzecz zbudowana jest z materiałów kompozytowych. |
|
|
wichura Banita
|
Wysłany: Pon 31 Mar, 2008 14:01 |
|
|
Cytat: |
Pochówki na Księżycu już od 2009 roku
Amerykańska firma Celestis umożliwi pogrzeby na Księżycu dla mas już od 2009 roku - donosi niemiecki tygodnik "Der Spiegel" w wydaniu internetowym.
Amerykanie oferują wysyłanie w kosmos jednego grama prochów zmarłego w przeliczeniu za około 6500 euro. Firma przewiduje jednak zniżki dla małżeństw, które zdecydują się na wspólny pochówek na satelicie Ziemi. Dodatkowo rodzina musi pokryć koszty kremacji. Reszta prochów będzie rozsypywana do morza, w pobliżu miejsca startu rakiety.
Celestis eksperymentuje od 10 lat z wysyłaniem prochów w przestrzeń kosmiczną, ale nie zawsze z powodzeniem. Jedna z rakiet, która zawierała urny z prochami ponad 200 osób, spadła tuż po starcie. Po wielotygodniowych poszukiwaniach odnaleziono ją ok. 50 km od miejsca, z którego została wystrzelona.
Firma wysłała już na Księżyc m.in. prochy twórcy serialu "Star Trek" Gene'a Roddenbery'ego.
Źródło : PAP
Rzeczpospolita |
Jak ktoś kupił działkę na Księżycu to niech lepiej uważa coby mu nikogo na niej nie pochowali.
|
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Pon 31 Mar, 2008 16:18 |
|
|
Autorowi notatki pozajączkował się lot na orbitę z (twardym) lądowaniem na Księżycu. |
|
|
|
Wysłany: Pią 11 Kwi, 2008 00:14 |
|
|
Temat może nie za bardzo astro. Widziałem już gdzieś na polskich stronach te zdjęcia "wędrujących" kamieni. Czy ktoś już spotkał się z jakimś logicznym wytłumaczeniem tego zjawiska? Mi jak do tej pory to się nie udało. Jakieś blablania o trzęsieniach ziemi. Jedyne wytłumaczenie jakie mi porzychodzi do głowy to fala akustyczna bardzo dużej mocy i bardzo niskiej częstotliwości, która unosi i przesuwa kamień. Coś jakby podskakiwanie paprocha na membranie dużego głośnika.
http://ajanlo.kapu.hu/pics.php?d=vandorkovek |
|
|
Psuj Wolny Strzelec
Pogromca Smoków
|
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008 15:32 |
|
|
Fala akustyczna raczej nie, ślady są ciągłe i równo głębokie na całej długości...
Te zdjęcia aby na pewno nie są dowcipem? |
|
|
|