"tańczący" punkt koło księżyca |
Autor |
Wiadomość |
makroman zwykły członek, płacący składki
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 07:28 "tańczący" punkt koło księżyca |
|
|
Wczoraj wieczorem wykorzystując pełnię i wolny czas w pracy, postanowiłem pobawić się doborem czasu naświetlania. Stąd różne jasności zdjęć. Działałem cały czas na tej samej przesłonie f8 więc sporej. Zdjęcia robione z podpórki ale bez statywu i węzyka, bo chodziło mi tylko o dobór optymalnej jasności.
W domu podczas obróbki dostrzegłem jasny punkcik tuż obok prawej górnej ćwiartki tarczy Księżyca. Co ciekawsze ten punkt raz jest bliżej raz dalej satelity. Wszystkie zdjęcia były wykonywane dokładnie z tego samego miejsca.
Oczywiście dysponuję zdjęciami w znacznie większej rozdzielczości. |
|
|
|
scyg członek zarządu organizacji powiatowej
leming
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 17:10 |
|
|
Zanim ogłosisz odkrycie nowego ciała niebieskiego, sprawdź matrycę - zobacz czy na pełnym kadrze ten punkt nie jest przypadkiem zawsze w tym samym miejscu. |
|
|
|
Zbigniew członek władz krajowych
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 18:58 |
|
|
<gały jak żarówy> Gratuluję spostrzegawczości. Zakładając, że to "nasz" satelita to miałeś niebywałe szczęście co do ułożenia się jakichś powierzchni dobrze odbijających światła.
ekhm. A w bolo, jako że Jowisz szwęda się tam akurat teraz cały czas w pobliżu, nas czasem nie robisz? Przedwczoraj był co najwyżej dwie średnice Księżyca na zachód od łysego. |
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 21:09 |
|
|
Flara obiektywu? |
|
|
bateria helska NaczDyrDUPS
Yogibabu w trakcie leżakowania
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 22:13 |
|
|
Odblaski raczej nie wie, bo odkładają się na kilku szkłach obiektywu i rozkładają się na focie w kilku miejscach jako koliste plamki lub punkty:
@Scyg może mieć rację - jeśli to felerna matryca, to wystarczy zrobić zdjęcie w idealnej ciemności, a felerny pikselek i tak wyskoczy. |
|
|
Zbigniew członek władz krajowych
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 00:00 |
|
|
E tam pikselek. Jowisz nie pikselek, a Hegi ma z nas polewkę! |
|
|
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 11:18 |
|
|
plamka na matryca raczej odpada - na prezentowanym poniżej super zbliżeniu widać promienie, czyli że nie był to jeden piksel a przynajmniej kilka. Zdjęcie to fotomontaż. Wykadrowałem punkcik i po powiększeniu wkleiłem obok - ale to już szczyt moich możliwości rozdzielczych.
Odkryć ogłaszać nie zamierzam, nie moja działka, po prostu ciekawość.
Dwie średnice, dwoma średnicami - ale tu jest coś znacznie bliżej i tańczy a aparat był cały czas w tym samym miejscu. Pewnie drgnął i kolka milimetrów przy zmianie nastawy - biorąc pod uwagę kąt to wychodzi setki kilometrów tam na niebie - ale wtedy trzeba przyjąć że zarejestrowane coś było między Ziemią a Księżycem. Na tyle jednak wysoko, że odbijało promienie słoneczne. |
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 14:57 |
|
|
Jeśli można, prosiłbym o wrzucenie przynajmniej jednego zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Powiedzmy #2 i 4, najlepiej oba.
Podaj może dokładną godzinę wykonania każdego ze zdjęć i przybliżoną lokalizację. Tak się składa, że tego samego wieczoru obserwowałem Księżyc okiem ubranym (standardowo, mak 70 mm, 92x) i niczego podobnego nie wypatrzyłem, a celowałem mniej więcej w tę samą okolicę, tzn. Morze Przesileń z przyległościami. Sprzyjające oświetlenie uplastyczniło teren, kontrast pomiędzy poszarpanym wałem otaczającym basen (już tylko częściowo widocznym), a idealnie niemal gładkim, nie licząc kilku dosłownie kraterów, jego wnętrzem, był prawdę rzekłszy uderzający.
P.S. Na przeciwległym krańcu tarczy pięknie widoczne są Kordyliery, tzn. basen Orientale z profilu. Wyraźnie widać krawędzie zewnętrznego pierścienia, zarówno położone na krawędzi tarczy, jak i te nieco bliższe, podkreślone wąskimi (szczególnie z ziemskiego punktu widzenia ), sierpowatymi pokrywami lawowymi. NE fragment centralnej pokrywy też jakby dawał się zauważyć, ale to już dosłownie na samej krawędzi.
A tak to ostatnie widział herezjarcha Galileo, zanim jowiszańska inkwizycja słusznie na stosie go usmażyła w sosie własnym. Czy cuś tak.
(krawędź widocznej półkuli Księżyca biegnie niemal dokładnie przez środek zdjęcia) |
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 15:18 |
|
|
To może jeszcze jedna fotka, aby ukazać, jak zmienne warunki oświetleniowe wpływają na plastykę terenu:
|
|
|
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 20:36 |
|
|
Oki - wrzucam wszystkie, bez kadrowania i żadnej obróbki.
moje położenie wg Google earth
Szerokość 50° 1'36.33"N
Długość 20°54'29.49"E
Około 204 m npm
Okno przewiązki w elektrociepłowni między budynkiem administracyjnym a halami produkcyjnymi.
Czas - pierwsze zdjęcie 2009-08-07 / 22:17:40
ostatnie zdjęcie 2009-08-07 / 22:18:34
czyli ogólnie niecała minuta
więcej grzechów nie pamiętam |
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 21:50 |
|
|
Dzięki, puściłem obrazki pod przeglądarką jeden po drugim i wyraźnie widać, że punkt zajmuje dokładnie to samo miejsce na każdym z nich, w przeciwieństwie do Księżyca. Czyli coś z matrycą jednak pewnie.
Myślałem początkowo, że jakaś gwiazda może ale nie, zresztą musiałaby być dość jasna, żeby być widoczną tuż obok Księżyca w pełni.
@bateria: pewnie masz rację, aczkolwiek w tym przypadku mamy do czynienia z obiektem o 13 magnitudo, tzn. prawie 160 000 razy słabszym od Słońca, toteż i efekt powinien być mniej widoczny.
(nagły zatok atak, niczym toteż Yoda gadać miszcz zaczynam ) |
|
|
scyg członek zarządu organizacji powiatowej
leming
|
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 22:26 |
|
|
Na moje oko masz jakiś drobny paproch na matrycy - a jest tu jasny bo oświetlony księżycowym światłem na ciemnym tle nieba. Zrób dla próby zdjęcie równego jasnego tła - np. dziennego nieba. Jeśli mam rację, to będzie w tym samym miejscu ciemny punkt. |
|
|
|
|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 15:34 |
|
|
Hegemonie - potwierdzam - złączyłem zdjęcia w HaDRze i punkt faktycznie pozostał niezmienny.
Szkoda już chciałem się pochwalić że upolowałem UFO
Panowie - serdeczne dzięki za pomoc. |
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 20:41 |
|
|
W ramach hijackowania wątku dopowiem jeszcze, że podczas wczorajszej sesji (he he) obserwacyjnej bez problemu wypatrzyłem nie tylko opisywane wyżej szczegóły basenu Orientale, ale i główne plateau lawowe tudzież ograniczający je z przeciwka fragment wewnętrznego wału. Czyżby korzystny trend libracji? Sprawdzę dzisiaj. |
|
|
|
Wysłany: Wto 11 Sie, 2009 14:56 |
|
|
Podlegasz ewolucji jak wszystko - organ nieużywany zanika - organ używany się rozwija |
|
|
|
|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 15:25 Przestał tańczyć |
|
|
Tym razem to już nie ściema matrycy, ale planeta - tylko jaka? Lukałem w Cartes du Ciel cofając datę do drugiego września roku bieżącego, wychodzi ze to Jowisz, ale na mapie programu nie leży on bezpośrednio pod księżycem mimo iż zadbałem także o właściwe ustawienie czasu, czyli o godzinę 22. 25
Miejsce obserwacji jak wyżej w tym wątku. |
|
|
|
Hegemon Beczkowóz
|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 15:35 |
|
|
Jak najbardziej Jowisz. To, że w danym momencie nie znajdował się na mapie "bezpośrednio pod Księżycem", to tylko kwestia odwzorowania. A teraz sakramentalne pytanie: czy fotka egzystuje może w wyższej rozdzielczości?
(już i bez tego poprawiwszy kontrast zidentyfikowałem w kadrze gwiazdkę ósmej wielkości; tuż przy prawej krawędzi, niemal w połowie wysokości) |
|
|
|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 16:01 |
|
|
I klasyczne...Yes yes yes
dwa zdjęcia różnią się czasem naświetlania - niestety robione z ręki.
Bez żadnej obróbki, nawet nie obrócone.
Powodzenia |
|
|
|
|