Fabularny film o Smoleńsku |
Autor |
Wiadomość |
bryk przewodniczący koła
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 10:53 Fabularny film o Smoleńsku |
|
|
Kłaniam się nisko. Ponieważ jestem nowy nie będę specjalnie dużo piskał, ale tak dziś pomyślałem - czy aby nie warto pospieszyć się z fabularnym filmem o Smoleńsku? Jak weźmie się za to mentalno-estetyczny sukcesor Holand i Wajdy, będzie po ptakach. Balanga na pokładzie, marsowe spojrzenia mruczącego coś pod nosem kurdupla, zawiść i małostki wybranych pasażerów, zła współpraca pilotów, nieudolnie dukanie po rosyjsku, cięte i inteligentne riposty sowieckich kontrolerów i nawigatorów naziemnych itd.
To będzie jak szpryca w mózg.
Błasik znajdzie się w kokpicie. Kokpit też będzie. Głosy ze stenogramu zostaną uzupełnione. Prokuratorzy polscy będą identyfikować ciała na lotnisku. Putin będzie płakał. Dzień czy dwa wcześniej „Katyń” w moskiewskiej telewizji. Do tego Edmund Klich opierający się rosyjskim barbarzyńcom i ostatecznie wywodzący ich w pole niczym sprytny prasłowiański lis. Pracowity i skrupulatny urzędnik Miller w każdym szczególe sprawdzający swój raport. I tylko te warchoły…
Piękny film będzie. |
|
|
Pref sekretarz zarządu koła
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:40 |
|
|
bryk napisał/a: |
Edmund Klich opierający się rosyjskim barbarzyńcom i ostatecznie wywodzący ich w pole niczym sprytny prasłowiański lis. |
I smieszno, i straszno.
|
|
|
Ignac członek władz krajowych
na fot.: Tadeusz Reytan
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:45 |
|
|
Gorzej, jeśli ktoś sequela skręci. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:47 |
|
|
Kurde. Ależ się mie pomysł spodobał. Norrrrmalnie, nieustraszony poszukiwacz prawdy grzebie się przez kwity, jedyny uczciwy prokurator. Palenie dowodów, kawka z agentem CIA, psoferor w Ameryce zamachnięty polonem z tej samej fabryki.
Taki film mógłby niesamowicie trzymać w napięciu, a przy tym być tani. |
|
|
|
|
KAnia przewodniczący zarządu o. p.
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:56 |
|
|
Przecież film fabularny już był - i to kilka miesięcy przed 10 IV. Nie idźcie tą drogą. |
|
|
|
|
Pref sekretarz zarządu koła
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:58 |
|
|
Ignac napisał/a: |
Gorzej, jeśli ktoś sequela skręci. |
Co tam sekłel. Pomyśl, co będzie, jak Wajda wpadnie na pomysł prequela - o czarnej nocy kaczystowskiej, zakończonej samobójczą śmiercią w lesie smoleńskim.
|
|
|
alcor członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 14:12 |
|
|
Narratorem prequelu z poziomu, jak to mówią amerikanie, sześciu stóp pod ziemią może być św. Barabara. |
"Sieć władzy w Polsce zaczyna się w Moskwie. Tam są komputery i ludzie na bieżąco analizujący to, co się dzieje tutaj, tam są przygotowywane i uchwalane (tak, tak, uchwalane) decyzje. W Polsce znajduje się tylko aparat wykonawczy." |
|
|
|
|
bryk przewodniczący koła
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 17:01 |
|
|
http://www.fronda.pl/news..._jak_9_11_19683
Antoni Krauze zapowiada nakręcenie filmu o katastrofie smoleńskiej. Jeżeli w najbliższych latach doszłoby do realizacji takiego przedsięwzięcia, to Polska stałaby się krajem podobnym do USA, gdzie filmowcy dosyć szybko biorą się za ekranizację wydarzeń, które wstrząsnęły ich narodem. Oczywiście trudno znaleźć tożsame ze Smoleńskiem wydarzenia w historii USA. Najbliżej są tego zamachy z 9/11 i śmierć JFK.
Informacje o tym, że Krauze zamierza zrealizować film o Smoleńsku potwierdził pół roku temu w rozmowie z fronda.pl. „Teraz pracuję nad filmem o tragedii smoleńskiej. Przestałem się z tym kryć. Uważam, że ten temat jest niesłychanie ważny. Będzie to film fabularny, choć jeszcze nie rozpocząłem zdjęć” – mówił.
Teraz twórca wstrząsającego „Czarnego czwartku” ujawnia kolejne kulisy swojej nowej produkcji. „Nie wiem, czy uda mi się zrobić ten film. Pracuję nad nim już bardzo długo. A przy tym wszyscy już chyba mają poczucie fikcji w wyjaśnianiu katastrofy z 10 kwietnia. Wręcz kłamstwa, którym nas karmiono. To wszystko teraz pęka i mam nadzieję, że ułatwi mi sytuację” - mówił w rozmowie z Rafałem Kotomskim. „Obserwuję i próbuję dowiedzieć się jak najwięcej ze śledztwa smoleńskiego, także od moich znajomych posiadających jakąś wiedzę na ten temat. Okazuje się przy tym, że ludzie z którymi w czasie stanu wojennego i później robiliśmy rożne rzeczy nielegalnie, w imię prawdy i poczucia wolności, dzisiaj nie chcą mi pomóc. Prawda o Smoleńsku nie może być w żaden sposób czymś, co komukolwiek zagraża. Wręcz odwrotnie! Naukowcy, eksperci w czymś uczestniczą, coś wiedzą i niczego nie chcą nam, ludziom zainteresowanym, o tym powiedzieć. Dzieje się jakaś niepojęta rzecz, która jest dla mnie złym znakiem czasu” - dodaje reżyser
Krauze mówi, że na razie pracuje nad scenariuszem i jeszcze nie jest gotowy do realizacji obrazu. „Poza tym czas, który mija od tej historii przynosi ciągle coś nowego. Na pewno jednak w moim filmie znajdzie się spojrzenie na katastrofę również pod kątem tego, co do tragedii doprowadziło i zawiera się w okresie pięciu lat od roku 2005, gdy w Polsce stały się rzeczy bardzo złe. Wykorzystując wiedzę ludzi bardziej ode mnie kompetentnych, chciałbym mówić o tych latach z perspektywy 10 kwietnia. Wszystko jedno co było jej bezpośrednią przyczyną”- mówi i dodaje, że jego dzieło nie będzie opowiadać jedynie o samej katastrofie, ale również jej następstwach.
Twórca podkreśla, że chcę „spróbować odpowiedzieć na pytania dlaczego doszło do wyjazdu dwóch polskich delegacji do Katynia, a potem w Smoleńsku do rzeczy niewyobrażalnej. Myślę, że żadne państwo na świecie nie dopuściłoby do takiej tragedii. To się po prostu nie mieści w głowie”- mówi. |
|
|
Ela członek władz krajowych
Pomogła: 9 razy
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 17:23 |
|
|
Antoni Krauze zapowiada nakręcenie filmu o katastrofie smoleńskiej. |
Oby mu się udało.
|
|
|
Przemko członek władz wojewódzkich
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 18:52 |
|
|
To by było wydarzenie, chyba najważniejsze artystycznie od 1989 roku. |
|
|
|
|
Kermit The Frog zwykły członek, płacący składki
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 19:29 |
|
|
A gdzie jest ta rozmowa, na portalufilmowym jej nie mogę znaleźć |
|
|
|
|
Budyń członek władz wojewódzkich
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 20:10 |
|
|
Ciekawe, czy się mu uda... Nie wiem, czy pamiętacie, jak poszła informacja, że Piotr Matwiejczyk będzie robił film fabularny "Prosto z nieba" o Smoleńsku. Bardzo się gościowi oberwało na prawicowych stronach za zapowiedź filmu apolitycznego, wyłącznie o odczuciach kilku rodzin. I faktycznie zrobił taki film, chyba faktycznie niepolityczny, dla władz niby niegroźny i co? Pamięta ktoś w ogóle, że powstał taki film? Ostatecznie i tak był wciskany w pakiecie z fabułą Ewy Stankiewicz przez ogłoszenia rozsyłane klubom GP - nikt nie był zainteresowany pokazywaniem tego czy promocją, w mediach zupełna cisza. Nawet ja go w końcu nie widziałem |
http://spiritof84.pl |
|
|
|
|
Przemko członek władz wojewódzkich
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 20:39 |
|
|
Właśnie miałem zapytać czy nie wiecie co z tym filmem Matwiejczyka. |
|
|
|
|
niKT członek władz krajowych
|
Wysłany: Nie 11 Mar, 2012 08:53 |
|
|
Prosto z nieba
http://www.filmweb.pl/fil...eba-2011-618070 |
|
|
|
bryk przewodniczący koła
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 14:54 |
|
|
http://www.fronda.pl/news...smolensku_22418
Na jakim etapie jest pana film o katastrofie smoleńskiej? Jest już scenariusz, budżet, wybrani aktorzy?
- Do współpracy przy scenariuszu zaprosiłem pana Marcina Wolskiego. Scenariusz powstaje. Trwa rejestracja fundacji, której celem jest zbieranie pieniędzy do tego filmu. Do tej pory nas nie zarejestrowano. Trochę to jednak trwa, ale wierzę, że się to w końcu powiedzie. Z aktorami mam wstępne rozmowy, ale czekam aby przedstawić im ostateczny scenariusz. Niektórzy już wyrazili zgodę. Niektórzy w ciemno proszą, aby wziąć udział w pracy przy tym filmie. Trudno mówić jednak o konkretach.
Kiedy wstępnie planuje rozpocząć zdjęcia.
- Dwie rzeczy są tutaj niezbędne. Od scenariusza zależy decyzja producenta i dystrybutora, którzy wstępnie wyrazili chęć podjęcia takiego tematu. Druga rzecz to działalność fundacji. Muszę wiedzieć jakimi środkami będziemy dysponować, bo to będzie jednak drogi film.
Jaki okres będzie obejmował film?
- Od 10 kwietnia 2010 r. do mniej więcej tego dnia, kiedy przystąpimy do zdjęć. Specjalnie zostawiam samą katastrofę na koniec zdjęć, bo jeszcze wiele może się okazać. Musieliśmy już kilkakrotnie zmieniać scenariusz np. gdy ukazała się informacja, że w kokpicie pilotów nie było gen. Błasika, że wiele przyczyn okazuje się niewiarygodnych jak brzoza. Jestem optymistą, że gdy zaczniemy film to sprawa samej katastrofy będzie bardziej klarowna, że komisja sejmowa pod przewodnictwem pana Antoniego Macierewicza zbierze wystarczającą ilość materiałów.
Ważna jest tutaj aktualność?
- My w fabularnym filmie będziemy rekonstruować pewne rzeczy zgodnie z faktami. To musi być aktualne. Dla mnie niewiarygodna jest ilość kłamstw wokół tej katastrofy. Ten film ma przypomnieć opinii światowej, co naprawdę wydarzyło się w Smoleńsku. Należę do ludzi, którzy uważają, że Polska nie może być normalnym krajem, jeśli ta sprawa nie jest wyjaśniona.
Rozmawiał Jarosław Wróblewski |
|
|
niKT członek władz krajowych
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 15:08 |
|
|
Chałwa.
Bracia Krauze bardzo ok. |
|
|
|
los Banita
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 15:32 |
|
|
Trwa rejestracja fundacji, której celem jest zbieranie pieniędzy do tego filmu. Do tej pory nas nie zarejestrowano. |
Sady rejestrowe sa niedocenianym atutem rezimu.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 15:45 |
|
|
Cytat: |
Sady rejestrowe sa niedocenianym atutem rezimu. |
E?
|
|
|
|
|
los Banita
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 15:55 |
|
|
A jak grypserzy-prawnicy nazywaja sad dokonujacy rejestracji fundacji?
Ja nie grypsuje, wiec nie wiem. |
|
|
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 15:58 |
|
|
Nu, nie wiem. KRS? |
|
|
|
|
los Banita
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 16:05 |
|
|
No to ty masz wiedziec, jaki sad rejestruje fundacje, nie ja. Ja ci moge tylko powiedziec, jaka rentownosc daja eurowe IRSy. |
|
|
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 16:24 |
|
|
No ale Kolega znowu rżnie głupa, zamiast napisać, co znaczy tajemne zaklęcie "atut reizmu". Na sądach rejestrowych znam się. Ostatnio zarejestrowałem spółkę i wyrejestrowałem Stowarzyszenie Brata Hieronima. |
|
|
|
|
los Banita
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 16:29 |
|
|
No to jak sie znasz, to wiesz jak sie nazywaja. W zwiazku spozywczym mozesz zyczliwie poprawic, niezyczliwie wyszydzic albo skrzywic sie z poblazaniem, jak kto niepoprawnie grypsuje. |
|
|
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 16:38 |
|
|
No ale Kolega znowu rżnie głupa, zamiast napisać, co znaczy tajemne zaklęcie "atut reizmu". |
|
|
|
|
los Banita
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 17:01 |
|
|
A, o to szlo... Atut to kartka bijaca kazda innego koloru. Reżim to inaczej wladza, system. Wpis znaczyl tyle, ze trudnosci przy rejestracji niektorych fundacji wladzy bardzo sluza. |
|
|
|
Wysłany: Pon 09 Lip, 2012 17:08 |
|
|
aha, to znaczy miał Kolega na myśli reżym, a nie reizm. OK.
W razie kłopotów z rejestracją czegokolwiek, polecam się.
Cytat: |
Reizm (łac. res – rzecz) termin utworzony przez T. Kotarbińskiego. Reizm jest przykładem i jedną z wersji nominalizmu, rozróżnia się reizm ontologiczny i reizm metodologiczny:
Reizm ontologiczny: pogląd mówiący, że istnieją tylko rzeczy rozumiane jako byty czasoprzestrzenne czyli rzeczy lokalizowalne w czasie i przestrzeni. Zgodnie z reizmem nie istnieją byty abstrakcyjne takie, jak: cechy, relacje, własności, zbiory, liczby, zdarzenia itp.
Reizm metodologiczny: postuluje taką konstrukcję języka, w którym każde sensowne wyrażenie powinno odnosić się do rzeczy np. Szczecin leży nad Odrą. Według Kotarbińskiego używanie nazw nie odnoszących się do rzeczy grozi hipostazowaniem.
Inna nazwa reizmu to konkretyzm. |
|
|
|
|
|
rz z kropką członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012 09:47 |
|
|
Noji co tu się było dziwisz? Sądy rejestrowe pojęć nie rejestrują, są więc atutami reizmu. |
|
|
|
|
Randolph członek zarządu organizacji powiatowej
|
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012 23:09 |
|
|
Fundacje należało założyć subito, online, w dowolnem bardziej przyjaznem państwie i zacząć zbierać dutki w przestrzeni okołoziemskiej ponad głowami sowieckiej administracji, co za przyczyną instytucji emitujących elektroniczny pieniądz, tudzież różnych przelewów24 dotpayów und sofortueberweisungów stało się ostatniemi czasy bardzo łatwe i przyjemne. |
|
|
|
|
lupus71 baron wojewódzki
Pryncypał
|
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012 23:54 |
|
|
Krauze OK
Bardzo ciekawie sie to zapowiada |