IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Księga naszych rozczarowań...
Autor Wiadomość
Piotr Kaim
Banita

Wysłany: Czw 05 Lut, 2009 22:11   

Zauważam, że procedura odwoławcza w sprawie ostrzeżeń, jakie otrzymałem od Pana losa - tym razem - zawiodła. Z drugiej strony ostgrzeżenia są ewidentnie niesprawiedliwe, zaś ich uzasadnienia - fałszywe. Przypuszczam, że Pan los napisał je (zwłaszcza uzasadnienie do pierwszego ostrzeżenia) pod wpływem emocji. Skoro jednak miał już czas na przemyślenie sprawy, to jego zarzuty - z zarzutów fałszywych - zamieniają się w pospolite kłamstwo.

Pan los nie miał odwagi - ani przyznać się do błędu, ani bronić tego, co napisał. Skrył się za to za swoją władzą moderatora, sugerując, że - jak będę protestował - to ponownie tej władzy nadużyje. Widzę też, że takie praktyki są tolerowane przez innych moderatorów, a więc znikąd nadziei.

Dlatego też muszę zrezygnować z pisania na Forum. Wszystkiego najlepszego i mam nadzieję, że dyskusje z moją skromną przynajmniej niektórym przypadły do gustu.
Ostatnio zmieniony przez Piotr Kaim Śro 10 Cze, 2009 12:53, w całości zmieniany 1 raz  

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Czw 05 Lut, 2009 23:34   

Co nagle to po diable, KPA przewiduje w takich sprawach termin 35 dni ;)

macsoc 
Emerytowany Ojciec Dyrektor

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 00:01   

jak może zawieść coś, co nigdy nie działało? :shock:

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 00:04   

...i poległ. Tzn. pękł @Piotr Kaim :oops:

Imperishable 
sekretarz zarządu organizacji powiatowej

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 01:04   

Hegemon napisał/a:
Co nagle to po diable, KPA przewiduje w takich sprawach termin 35 dni ;)

zgodnie z KPA zasadą jest załatwianie spraw bez zbędnej zwłoki. jeżeli sprawa wymaga postępowania wyjaśniającego, załatwienie (sprawy a nie człowieka :wink: ) powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca.

taka nieśmiała uwaga: wiele osób, także na tym forum, krytykowało J. Kaczyńskiego za pozbywanie się z partii niewygodnych dla siebie ludzi. czy warto iść tą samą drogą? Piotr Kaim nie należał do grona jakichś prowokatorów, generalnie dyskutował merytorycznie. co nie zmienia faktu, że w wielu sprawach się z nim nie zgadzałem.
Nikt nie życzy sobie wolności bycia niezrozumianym. Mnie wszakże na luksus tej wolności stać. Żadna większość nie zgwałci mnie, bym się w nią wtopił. Żaden autorytet nie zegnie mi już kolan i nie ściszy mi głosu.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 01:58   

Imperishable napisał/a:
zgodnie z KPA zasadą jest załatwianie spraw bez zbędnej zwłoki. jeżeli sprawa wymaga postępowania wyjaśniającego, załatwienie (sprawy a nie człowieka :wink: ) powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca.

To nie na jedno wychodzi (sprawa wymaga, etc.)?

macsoc 

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 02:00   

GENIALNA KSIĄŻKA

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 08:19   

Konserwa napisał/a:
...i poległ. Tzn. pękł @Piotr Kaim :oops:

Szkoda, że odszedł. Za mojej kandencji na forum obserwowałem trzy, za każdym razem glośne, odejścia. Scenariusz również za każdym razem był bardzo podobny. Ot uczepienie się jakiegoś błędu, albo błędu logicznego. Dziwi mnie dlaczego ludzie majacy bardzo jasne - nie istotne jakie - poglądy, tak łatwo wpadają w nerwówkę. Po co? To świadczy jedynie o ich nieprzydatności w realpolitic bo w niej też w w momencie ważnego wyboru "pękną".

W świetle powyższego proponuje każdemu "obrażającemu się, biorącemu swoje zabawki i idącemu na swoje podwórko" zajrzeć po cichu na forum z którego odszedł ta... najmniej po roku. :twisted: :twisted: :twisted: :idea:

Black^Widow 
Oberfeldfebel

Wysłany: Śro 01 Kwi, 2009 14:34   

Bardzo sluszny pomysl i cenna uwaga. Sam w przeszlosci z dwa razy "odchodzilem" z jakiegos srodowiska - glownie za sprawa drazacych je niesnasek i niemocy zmiany tej sytuacji (Wiem ze to slabe porownanie ale nie o to mi chodzi) . Otoz rzecyzwiscie - dobrym pomyslem bbyloby zeby takie osoby , nawet po "szumnym" odejsciu , pare miesiecy potem zaprosic /sklonic do powrotu...zajzenia znowu na "stare smiecie". Kiedy juz oadna nawet bardzo rozbudzone emocje, wtedy wlasnie najlepszy jest czas na refleksje i podsumowanie....

Pozdrawiam

Piotr Kaim
Banita

Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 23:49   

Black^Widow napisał/a:
Bardzo sluszny pomysl i cenna uwaga. Sam w przeszlosci z dwa razy "odchodzilem" z jakiegos srodowiska - glownie za sprawa drazacych je niesnasek i niemocy zmiany tej sytuacji (Wiem ze to slabe porownanie ale nie o to mi chodzi) . Otoz rzecyzwiscie - dobrym pomyslem bbyloby zeby takie osoby , nawet po "szumnym" odejsciu , pare miesiecy potem zaprosic /sklonic do powrotu...zajzenia znowu na "stare smiecie". Kiedy juz oadna nawet bardzo rozbudzone emocje, wtedy wlasnie najlepszy jest czas na refleksje i podsumowanie.... Pozdrawiam

Jak widać, pomysł jest zupełnie nierealny. Żałuję, że tu kiedyś wszedłem, dając m.in. p. losowi okazję do wycierania Sobie twarzy moim nazwiskiem. Przyznaję, że w ostatnich miesiącach - od czasu do czasu - zaglądałem na to forum celem sprawdzenia, co się stało z moimi ostrzeżeniami. Niestety - było to zajęcie jałowe: ostrzeżenia nadal obowiązują - razem z obraźliwym uzasadnieniem.

Niezależnie od kilku sympatycznych mailo-wpisów - prywatnych i publicznych (dziękuję!) - nikt się oficjalnie nie pofatygował, żeby mi powiedzieć, dlaczego władze forum tolerują bezkarność p. losa, który dał mi ostrzeżenie z uzasadnieniem: "[ostrzeżenie za kłamstwo i nieudolną próbę manipulacji, była na ten temat rozmowa - los]"; dla odmiany po kliknięciu w cyferkę "2" (oznaczającą wartość ostrzeżenia), przeczytać można określenie skromniejsze: "manipulacje" (liczba mnoga).

Okoliczność, że Administracja i sam p. los nabrali wody w usta, oznacza że w istocie wiedzą oni, że powyższe zarzuty są wyssane z palca, jak co niektóre rewelacje posła z Biłgoraja. Niemniej brną w ślepy zaułek, bowiem - jak można przypuszczać - potwierdzenie prawdy doprowadziłoby p. losa do jakichś wewnętrznych bólów. Niemniej jednak nie widzę powodu, żebym miał płacić rachunki za tego rodzaju wrażliwość.

Mam zatem propozycję: Panowie, wykasujcie w całości moje konto (razem z ostrzeżeniami) i uznam sprawę za niebyłą. Jeżeli to niemożliwe, podajcie mi imię, nazwisko i adres p. losa. Niech nasz Heros walczy z otwartą przyłbicą, dzięki czemu będziemy mogli - w sposób formalny - zweryfikować, kto kłamie i manipuluje.
Ostatnio zmieniony przez Piotr Kaim Śro 10 Cze, 2009 12:52, w całości zmieniany 2 razy  

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 00:00   

Piotr Kaim napisał/a:
Jeżeli to niemożliwe, podajcie mi imię, nazwisko i adres p. losa.

Sprawa Kataryny Szanownego Pana natchnęła?
Niestety, takie rzeczy tylko w "Dzienniku" :twisted:

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 00:03   

Nu to szczo, budem rezaty?

Piotr Kaim
Banita

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 00:13   

Psuj napisał/a:
Piotr Kaim napisał/a:
Jeżeli to niemożliwe, podajcie mi imię, nazwisko i adres p. losa.

Sprawa Kataryny Szanownego Pana natchnęła?
Niestety, takie rzeczy tylko w "Dzienniku" :twisted:

Natchnęło mnie m.in. Pana milczenie w sprawie obraźliwego zachowania p. losa. Boi się Pan powiedzieć, na czym polegało moje kłamstwo i manipulacja. Boi się Pan przyznać, że nie było ani jednego ani drugiego. Więc niech Pan tego już nie maskuje pobocznymi złośliwościami. Po co...? Niech Pan mnie wykreśli i rozejdziemy się w pokoju. Za trudne..?

Gustaryk 
sekretarz zarządu koła

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 00:57   

Mania wielkości od niektórych aż promieniuje.

Śmieszy mnie takie postępowanie, jakieś żądania, pretensje, frustracje. Jak nie zostanie usunięte konto, to co? Zacznie ktoś tupać nogą? Zachowanie na poziomie przedszkolaka, który chce lizaka. A wszystko przez chorą, urażoną, nabrzmiałą ambicję.

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 01:06   

Hegemon napisał/a:
Nu to szczo, budem rezaty?

kwikli!!!!!!!!!!!!!!!!!
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Psuj 
Wolny Strzelec
Pogromca Smoków

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 02:53   

Piotr Kaim napisał/a:
Natchnęło mnie m.in. Pana milczenie w sprawie obraźliwego zachowania p. losa

Że awansuję na muzę, to nie sądziłem.
I moja złośliwość nie jest poboczna, ponieważ Pańskia sugestia ujawnienia danych Losa to przejście od sporu na Forum do namawiania do łamania prawa.

Pozostałe kwestie pozwolę sobie pominąć milczeniem, bo jakoś nie mam przekonania do umiejętności samozwańczych (tele)psychoterapeutów, pomimo braku jakichkolwiek podstaw diagnozujących moje rzekome fobie.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 10 Cze, 2009 17:59   

Btw w kwestii formalnej:

Cytat:
Niniejszym zmienia się regulamin udzielania ostrzeżeń. Konkretnie punkt 6 otrzymuje brzmienie:
Cytat:
6. Czas trwania ostrzeżenia ustala się na 183 dni. W indywidualnych przypadkach ostrzeżenie może zostać anulowane przez Administratora przed upływem terminu - na wniosek Moderatora, który udzielił ostrzeżenia, bądź też, w szczególnie uzasadnionych okolicznościach, z własnej inicjatywy.

https://ivrp.pl/viewtopic.php?p=64678#64678

Piotr Kaim
Banita

Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 23:24   

Hegemon napisał/a:
Btw w kwestii formalnej:

Cytat:
Niniejszym zmienia się regulamin udzielania ostrzeżeń. Konkretnie punkt 6 otrzymuje brzmienie:
Cytat:
6. Czas trwania ostrzeżenia ustala się na 183 dni. W indywidualnych przypadkach ostrzeżenie może zostać anulowane przez Administratora przed upływem terminu - na wniosek Moderatora, który udzielił ostrzeżenia, bądź też, w szczególnie uzasadnionych okolicznościach, z własnej inicjatywy.

https://ivrp.pl/viewtopic.php?p=64678#64678

Przypuszczam, że teraz wszystko się zmieni na lepsze. P. los przestanie sobie pomagać w polemikach wyzwiskami oraz ostrzeżeniami, zaś Administratorzy przestaną takie praktyki tolerować. Dlatego wielkie brawa dla tych przełomowych ulepszeń...

Gustarczyk napisał/a:
Śmieszy mnie takie postępowanie, jakieś żądania, pretensje, frustracje. Jak nie zostanie usunięte konto, to co? Zacznie ktoś tupać nogą? Zachowanie na poziomie przedszkolaka, który chce lizaka. A wszystko przez chorą, urażoną, nabrzmiałą ambicję.
Śmieszyłoby Pana mniej, gdyby to Pan dostał ostrzeżenie z oficjalną adnotacją, że jest Pan kłamcą i manipulatorem i nikt by Panu nie powiedział, o co chodzi.

Gustaryk 
sekretarz zarządu koła

Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 23:41   

Piotr Kaim napisał/a:
Śmieszyłoby Pana mniej, gdyby to Pan dostał ostrzeżenie z oficjalną adnotacją, że jest Pan kłamcą i manipulatorem i nikt by Panu nie powiedział, o co chodzi.

To tylko forum, zbyt poważnie podchodzisz do tego. Trzeba jednak rozróżnić życie "prawdziwe" od życia "internetowego" i umieć przystosować się do egzystowania w obu wymiarach, które funkcjonują na nieco innych zasadach. Odnoszenie się per "Pan" tylko potwierdza, że masz z tym problem :)

Piotr Kaim
Banita

Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 23:53   

Gustaryk napisał/a:
Piotr Kaim napisał/a:

To tylko forum, zbyt poważnie podchodzisz do tego. Trzeba jednak rozróżnić życie "prawdziwe" od życia "internetowego" i umieć przystosować się do egzystowania w obu wymiarach, które funkcjonują na nieco innych zasadach. Odnoszenie się per "Pan" tylko potwierdza, że masz z tym problem :)
Chętnie pozbywam się jednego z problemów i przechodzę na "Ty"... Spróbuj zatem napisać p. losowi, że nic nie kapuje, bo jest za głupi, ktoś mu płaci od wiersza za teksty na forum, a także, że posługuje się kłamstwem i manipulacją. To wszystko sugestie i twierdzenia, jakie p. los wystrzelił pod moim adresem. Zrób mały eksperyment i zapodaj tego typu wstawki jemu - przy okazji jakiejś politycznej polemiki. Zobaczymy, czy wskazane przez Ciebie problemy to tylko moja specjalność... Poza tym, nie robiłem dymu w sprawie wyzwisk, jakich p. los używał w polemice; uznałem, że wystawił świadectwo samemu sobie i nie ma co się przejmować. Jednakże czym innym jest posługiwanie się władzą moderatora i przystawianie - nomen omen - czerwonej kreski do nazwiska. Niestety - w przeciwieństwie do p. losa - nie ukrywałem się pod pseudonimem, więc te kreski mogą mi rzeczywiście zaszkodzić. Może się bowiem zdarzyć, że wdepnie tu jakiś naiwniak - też taki byłem na początku - i pomyśli, że ostrzeżenia i ich uzasadnienia mają jakiś związek z rzeczywistością.

Pozdrawiam,
Piotr

macsoc 

Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 11:42   

plonk

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 18:52   

Człowiek z Szarlotenburga napisał/a:
Hyde Park został powołany jako przedsionek do Dyskusji Ogólnych.

Tematy zakładane będą musiały nieco urosnąć, by zostać przeniesionymi do Dyskusji Ogólnych. Tematy, w których nie zostanie wpisany nowy post przez dłużej niż 7 dni będą automatycznie kasowane (o ile nie zostaną wcześniej przeniesione do Dyskusji Ogólnych). >>>

Zauważam, że obecnie to nie jest stosowane. Od kiedy nastąpiła zmiana i dlaczego?

Dodam, że zaczynanych jest zbyt wiele tematów (we wszystkich działach), często jednozdaniowych i z których tytułów nie można nawet odgadnąć o co autorowi chodzi. Dla dobra, wizerunku i powagi, Forum proponuję zrobienie z tym porządku. To zaczyna mnie irytować i myślę, że nie tylko mnie. Sorry...

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 20:08   

Cytowane postanowienie O. Dyrektora odczytywać należy w kontekście ówczesnej sytuacji hmm, geostrategicznej, tzn. uwzględniając duży ruch na Forum a jednocześnie względnie niewielką liczbę użytkowników z uprawnieniami do zakładania wątków w DO. Obecnie każdy niemal aktywny użytkownik takowe uprawnienia posiada (dotyczy to również forów tematycznych), stąd domniemanie, że otwierając wątek w HP czyni on to z pełnym rozeznaniem sprawy.

Tym niemniej kwestia wypracowania na nowo, wobec odmiennej nieco, niż jeszcze trzy lata temu sytuacji ogólnej, wzajemnych zależności (w tym przenoszenia wątków) pomiędzy HP a DO nie przestaje być przedmiotem uwagi starszyzny Foruma.

Co do automatycznego kasowania postów, dość szybko podniesiono próg do 180 dni, zaś po ostatniej generalnej aktualizacji skryptu (grudzień 2006) ostatecznie z niej zrezygnowano (poniekąd z uwagi na zaznaczoną wyżej dość mglistą dystynkcję pomiędzy przedmiotowym zakresem DO i HP).

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 02:00   

I tak oto powoli, bacząc, aby nie czynić zaskakujących ruchów, zreorganizowaliśmy po trosze strukturę Foruma. Od tej pory dyskusje ogólne prowadzimy wyłącznie w - zgadliście - Dyskusjach Ogólnych. Tutaj zaś lądować będą te wątki z DO, których ostatni wpis liczy sobie więcej niż z grubsza rok. Zawartość Archiwum Akt Nietakdawnych dostępna będzie w trybie do odczytu wszystkim zainteresowanym, pełen natomiast dostęp, z możliwością zamieszczania postów, posiadać będą pracownicy Instytutu Pamięci Forumowej, zadaniem których będzie sprawowanie ogólnej pieczy nad spoczywającymi tutaj archiwaliami, w szczególności zaś ich odkurzanie, tzn. wychwytywanie wątków wartych rekultywacji.

W imieniu Administracji (& Moderacji) powiadam wam: indżojcie się! :|

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 02:09   

Cytat:
indżojcie się! :shock:

Chwilowo zastanowiło mnie co to za nowe słówko?
Oczywiście chodzi o enjoy - radować się. Tak , tak radujemy się! Te zmiany mają sens, dzięki Hegemonie.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 13 Sty, 2010 13:02   

plonk

Z genezy dyskusji widzę słowa tego skutek, ale w żadnym słowniku plonka znaleźć nie mogę.

Hegemon 
Beczkowóz

Wysłany: Śro 13 Sty, 2010 14:10   

Edwill napisał/a:
plonk

Z genezy dyskusji widzę słowa tego skutek, ale w żadnym słowniku plonka znaleźć nie mogę.

http://en.wikipedia.org/wiki/Plonk_%28Usenet%29

Odpowiedz do tematu