IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ukraina odpiera agresję!
Autor Wiadomość
dziad
sekretarz władz wojewódzkich

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 17:08   

Edwilu, ja się pytam o ostatni majdan. Ten dawniejszy tez może być ciekawy, ale jakby nieco mniej bezpośrednio związany. Takie mam wrażenie.
A Poroszenko ? Wątpię by bronił on swojego kraju. Tak samo będzie bronił Komorowski.

Edwilu, ZERO poparcia dla Ukrainy. To całe poparcie, czy to GB, czy innych, może być tylko podpuchą dla nas. Być może tylko wszyscy czekają by Polska aktywnie poparła Ukrainę. A wówczas Ukraina podpisze porozumienie z Rosją i zostaniemy sami na placu boju, jako główny prowokator i wichrzyciel w dodatku żydożerca.
Nikt nie będzie po nas płakał ani w Europie, ani NATO. Ci którzy tu przyjdą do nas będą mieli kart blanche na sposoby załatwienia kwestii środkowoeuropejskiej.

Pilnie śledzę to co robi PiS w tej materii. Wypowiedź Dudy mnie zaniepokoiła. Dobrze, że później się wycofał z tego sygnalizowania zielonego światła, z tych balonów próbnych.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 17:12   

Każdy z nas może się mylić. Masz prawo do swoich opinii. Ja widzę te sprawy inaczej.

dziad

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 17:14   

Edwilu, ZERO zaufania do tych bydlaków. Tego jednoznacznie uczy historia. Można być naiwnym 100 razy, ale nie 101 raz!

dziad

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 17:22   

I jeszcze jedno, ja czekam na film, co najmniej na miarę szeregowca Rayana o polsko-amerykańskim braterstwie broni pod Falaise. Ma to być hit kinowy za 50 mln $ i ma być to przestawione jako decydująca bitwa w dziejach II WŚ. A Witman ma tam zginąć z rąk Polaków. Choć może to nie jest w 100% prawda. Ale moze choć raz naciągnijmy bezceremonialnie historię na naszą korzyść.
Kasa CIA powinna taki film udźwignąć.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 17:41   

Jeżeli tak się stanie to to będzie niezasłużoną wobec nas podłością. Niestety, mamy dużo wrogów także w USA, a wielu z nich bogatych i wpływowych na postępowanie i politykę rządów.

Podłościami nie powinniśmy obarczać całych narodów/państw, lecz pewne indywidua, grupy i partie. Znaczna większość Amerykanów i Ukraińców jest dobrymi ludźmi. Trudno to powiedzieć o ogłupionych sowiecką propagandą popierających cara Putina.

Sytuacja z zawieszeniem działań wojennych... Oby trwała...

http://telewizjarepublika...nska,17211.html

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 19:37   

Warto zastanowić się... b. minister ON - Romuald Szeremietiew: "W moim przekonaniu znowu następuje sprawdzian pod tytułem „Czy Polska będzie terytorium niezależnym od Moskwy czy też zachowa swoją niezależność”. A jeżeli Polska, to i cała Europa Środkowa."

http://wpolityce.pl/swiat...o-wybuchu-wojny

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pon 16 Lut, 2015 19:41   

Dla odświerzenia pamięci, dla tych skupiających się na zbrodni na Wołyniu w obecnym wspólnym zagrożeniu, dla Ukraińców i nas też.

Jak prawie wszystkie sąsiadujące kraje na świecie Polacy i Ukraińcy często walczyli obok siebie ze wspólnym wrogiem, lecz także pomiędzy sobą. Obecnie osamotnieni Ukraińcy walczą i giną w nierównej wojnie za całą Europę; tak jak w latach 1919-20 ukraińskie pułki Petlury obok WP. Traktat Pokojowy, zawarty w Rydze pomiędzy RP i ZSRR, nie spełnił ich oczekiwań, za co Marszałek Piłsudski mocno ich przepraszał.

Porozumienie z Mińska jest sporadycznie gwałcone i nieludzkie znęcanie się dziczy z b. ZSRR nad Ukraińcami wziętymi do niewoli trwa nadal.

dziad

Wysłany: Pon 16 Lut, 2015 22:25   

A tam Petlura. Jedna słaba dywizja + jacyś tam partyzanci. A miało być tak pięknie.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pon 16 Lut, 2015 23:25   

Anna Fotyga: "Rosję trzeba zatrzymać, bo inaczej sięgnie po kolejną ofiarę – mówi była szefowa polskiej dyplomacji.

http://www.rp.pl/artykul/...ieczna-gra.html

Dla odświeżenia historycznej pamięci: Defilada faszystowskich sojuszników -- w czasie defilady w twierdzy Brześć broniły się jeszcze oddziały wojska polskiego.

https://www.youtube.com/watch?v=tWytCog-jjA

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 10:09   

"Debalcewe padło", niedobrze
http://niezalezna.pl/6431...-setki-zabitych

dziad

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 11:54   

Z nami będzie tak samo. Ostatni suweren (co prawda sam wobec siebie) dał siłę zabić jakoś około lat sześćdziesiątych -Cześć Jego Pamięci. I nie ma ośrodka suwerenności polskiej. I nie ma szans na jej zaistnienie w charakterze niepodległym. A taki los czeka żołnierzy państw marionetkowych. Oby los tylko żołnierzy. Pal sześć żołnierzy. Co z ludnością cywilną?

dziad

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 12:24   

Cytat:
Prezydent Ukrainy zaapelował, by Stany Zjednoczone jak najszybciej wcieliły w życie deklaracje o dostarczeniu broni Ukrainie.

No, robi się ciekawie. Ciekawe co na to doradcy PiS w postaci choćby tego pana "VEL"

Przyjechać ma do nas Orban. Czy to przypadek czy znak czasu?

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 13:47   

Rzeczywiście, na oczach całego świata Putin nie przestrzega międzynarodowych praw i zawartych umów.

Tylko banda bolszewicka potrafi tak perfidnie interpretować zawarte zawieszenie działań wojennych, n.p. "...ale Debalcewe nie było wymienione w umowie". Narazie Ukraińcy wycofali się stamtąd. Nie wiadomo jaki, jeżeli w ogóle, to będzie miało wpływ na wycofanie ciężkiego sprzętu, ustalenie linii demarkacyjnej, etc.? Trudno widzieć to optymistycznie...

BBC: http://www.bbc.com/news/world-europe-31517447

Chyba w końcu pojedyńcze państwa zaczną dostarczać Ukrainie broni i doradców oficerów.

Elrond 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 17:14   

Ukraincy nie beda wycofywac ciezkiego sprzetu. Juz wczoraj dostali rozkaz jego zniszczenia.

Edwill napisał/a:
Chyba w końcu pojedyńcze państwa zaczną dostarczać Ukrainie broni i doradców oficerów.
Przeciez Litwa to juz robi. A Polska traci szanse na odbudowanie swej pozycji w regionie i na realna pomoc Ukrainie.

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 18:39   

Sam sobie jedź doradzać capom z Ukrainy. W prezencie i podziękowaniu za kilka lat, jak już ich i tak Ruskie wchłoną i przyjadą z bratnią wizytą do Polski to nie ruskie a Ukraińcy znów pod płaszczykiem ochronnym, tym razem ruskim będą "Lachiw rezati" jak nie przymierzając w Powstaniu Warszawskim.

pioszo54 
członek zarządu koła

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 19:18   

Rosja ma interes w pacyfikacji zach. Ukrainy i ograniczenia tam wpływów niemieckich,
czyli zgodny z naszym;

a co do uczynienia z Ukrainy czy Litwy sojusznika, to słuszna wydaje mi się recepta Cata:

„Realnym programem Polski w stosunku do republiki kowieńskiej powinno być »wywrócić i podnieść«. (…) Pobić sąsiada, a potem uczynić go silniejszym, aniżeli był przed klęską – to doskonała metoda w budowaniu sojuszów. Zwycięstwo Polski nad Litwą powinno nie zmniejszyć, lecz zwiększyć intensywność pracy Litwinów nad budową swego państwa. Z osiołka p. Griniusa, kucyka p. Voldemarasa powinno Pogoni zwrócić charakter rumaka Jagiellonów”.

http://www.kresy.pl/publi...raca-spudlowana

dziad

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 20:25   

Z takimi poglądami nie wiem czy utrzymasz poparcie dla PiS i Dudy. Oby! Ale ten artykuł z niezaleznej.pl niejakiego ver Graleskiego, czy jak mu tam, mocno mnie zaniepokoił.

Elrond 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Śro 18 Lut, 2015 22:44   

Zbigniew napisał/a:
Sam sobie jedź doradzać capom z Ukrainy. W prezencie i podziękowaniu za kilka lat, jak już ich i tak Ruskie wchłoną i przyjadą z bratnią wizytą do Polski to nie ruskie a Ukraińcy znów pod płaszczykiem ochronnym, tym razem ruskim będą "Lachiw rezati" jak nie przymierzając w Powstaniu Warszawskim.

Czyli, co bysmy nie robili (pomozemy Ukrainie czy nie), to Ukraincy budut Lachiw rezati.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 00:43   

Trudno mi zrozumieć, w obecnej chwili wspólnego zagrożenia imperializmem Putina, koncentrowanie się na zbrodniach małej stosunkowo liczby ukraińskich nacjonalistów na Polakach. To jest wspomaganie propagandy Kremla o faszystach z Majdanu i... strzelaniem sobie w stopę. Przypominam, że w Polsce rząd Tuska też widział polskich faszystów na Marszu Niepodległości i nawet naszczuł na młodych z polskimi flagami niemieckich antyfaszystów z ANTIFA.

Jak już pisałem dlaczego nie zająć się teraz równie bestialskimi zbrodniami na Polakach:
- polskich komunistów,
- sowieckich Rosjan,
- niemieckich nazistów,
- litewskich szowinistów.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 01:36   

Zach. media podają, że Putin w Budapeszcie powiedział, że Ukraińcy już dostają broń, ale to nie zmieni ich sytuacji, czy coś podobnego.

Poniższy artykuł z Reuters podaje, że Ukraina ma dużo przestarzałej posowieckiej broni. Rosja w ostatnich latach swoją unowocześniła. W Ukraińcach pobudzony został duch do obrony i poświęceń w obronie swego kraju. Potrzebna im jest nowoczesna broń, którą mogą otrzymać z USA po przeszkoleniu trzech ukraińskich batalionów przez batalion US Army, a szkolenie zacznie się już w marcu.

http://blogs.reuters.com/...t-needs-to-win/

Poroszenko ma b. trudne przed sobą zadania.

http://telewizjarepublika...inie,17345.html

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 08:10   

Elrond napisał/a:

Czyli, co bysmy nie robili (pomozemy Ukrainie czy nie), to Ukraincy budut Lachiw rezati.

Dokładnie!

Z takim poglądem ze strony Ukraińców spotykam się i spotykam dość często. Znam zaś ich troszkę, pracujących miejscowych sadowników z którymi współpracuję. Ukraińcy to jeden świat udający przynajmniej dwa światy. Udający spokojnych i nie kryjących się z ekstremistycznymi poglądami. W pełni zgadzam się z poglądami ks Isakowicza w tym kierunku idących.

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 08:18   

W miejsce słowa Rosjanie można zupełnie poprawnie wstawić słowo Ukraińcy:

[/quote]

dziad

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 10:38   

Ja spotkałem się z opiniami, że ruskim po prostu, mniej więcej od czasu rewolucji październikowej, pracować się nie chce. Jest to uogólnienie, ale w sumie nie ma się co dziwić, bo taki system szacunku do pracy nie uczy. Oni już wolą wojaczkę i bandyterkę. Powtarzam, to zasłyszana opinia od kogoś kto potrafi udawać ruska. Czasem jest traktowany przez nich jak swojak. Ale żeby oni jakoś specjalnie nienawidzili Polaków to zgodzić się nie mogę, ot ktoś w ich kraju musi pracować. I nawet nie jako niewolnik, ale w ramach podziału społecznych ról. Choć może być i tak i tak, tu dużo zależy od nas.
A że bandyterkę lubią. No, dobrze jest jednak ruskiego czełowieka ukierunkować tak by miał prikaz gwałcić poza teren RP. Najlepiej za odrą i Nysą. Na naszym terenie lepiej ograniczać to zjawisko, choć wiadomo całkowicie wyeliminować się nie da.
I to powinien być kierunek naszej polityki. Takie widzę wytyczne. Reszta to szachy, pragmatyka.

Z Ukraińcami jest inaczej. To, poza tymi nielicznymi, swołocz. A nawet jak nie swołocz to czerń. Jak się skończyły marzenia po Unii Hadziackiej?

dziad

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 11:10   

Tak na poparcie tego co napisałem powyżej:

Obrazek z Polski 1939, zachodnie tereny:
Cytat:
Przyprowadzili Żydów i Annę Jaworską. Przywiązali jej do nóg silne liny i dwom grupom Żydów, po pięciu w każdej, kazali ciągnąć w przeciwnych kierunkach. Selbschultze oświadczyli, że ich za to zwolnią. Kobieta prosiła o darowanie życia, bo ma małe dzieci. Krzyczała wniebogłosy. Zapamiętałem jej ostatnie słowa: „Jezus, Maryja, co wy ze mną robicie!”. Schulz popędzał Żydów. Gdy z rozerwanej kobiety wypłynęły wnętrzności, kopnął te strzępy skrwawionego ciała razem z linami do dołu. Żydów zaraz potem rozstrzelano – zeznanie Jana Topora[20].

Czemu o takich faktach nie wiemy nic?

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 15:45   

A może teraz zacznicie się koncentrować na zbrodniach i torturach Polaków nad swoimi bohaterami: gen. Nil, rotmistrz Pilecki i dziesiątki tysięcy innych. Setkach tysięcy zagłodzonych na Syberii. W obecnej chwili przestańcie być "pożytecznymi idiotami". Dziękuję!

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 17:10   

Poprawne widzenie sprawy:
Cytat:
Nikt nie wie, jak zachowa się NATO w przypadku ataku państwa posiadającego broń nuklearną na np. Litwę lub Polskę. Niestety, kraje Europy Zachodniej nie są w pełni świadome zagrożenia ze strony Rosji.Wpływowy rosyjski strateg Aleksander Dugin w książce pod tytułem „Podstawy geopolityki”, opublikowanej przy wsparciu Wydziału Strategii Akademii Wojskowej Sztabu Generalnego Ministerstwa Obrony Federacji Rosyjskiej, zaznaczył: „Długofalowy program Rosji zmierza w kierunku integracji kontynentalnej, utworzenia przestrzeni kontynentalnej Eurazji od Tokio do Azorów. Celem Moskwy jest rozwinięcie strategicznego wpływu na wschód, zachód i południe”. Główną przeszkodę w realizacji ekspansji imperialnej Dugin upatrywał w Ukrainie i Polsce, ponieważ państwa te są bastionem Europy Wschodniej.

Całość:
http://kresy24.pl/63430/miedzymorze/

dziad

Wysłany: Czw 19 Lut, 2015 18:19   

Cytat:
Nikt nie wie, jak zachowa się NATO w przypadku ataku państwa posiadającego broń nuklearną na np. Litwę lub Polskę. Niestety, kraje Europy Zachodniej nie są w pełni świadome zagrożenia ze strony Rosji.

A tam. Są świadome lub nie są. Ja nie mam ochoty nadstawiać głowy.
Poza tym: patrz temat dotyczący poboru wojskowego.

Twierdzę, że obecny system wyczerpał swój resurs.

Ja bym swojego syna nie wysłał do kotła by go tam jacyś ruscy upiekli na twardo. Natomiast mnie ta banda kretynów zwąca się oficerami, raczej by w ryzach nie utrzymała. Nie ma kary śmierci za dezercję, więc hulaj dusza piekła nie ma.

dziad

Wysłany: Sob 21 Lut, 2015 11:11   

Napisałem o oficerach typu sowieckiego, jacy występują chyba na Ukrainie. U nas pewnie jest już ich ( tych kretynów) mniej. Tyle w kwestii dopowiedzenia i zwrócenia honoru WP w obecnym, zapewne zróżnicowanym wydaniu.

Właśnie wyczytałem, że na Ukrainie produkuje się pancerze reaktywne III generacji "Nóż".

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 21 Lut, 2015 13:48   

dziad napisał/a:
Napisałem o oficerach typu sowieckiego, jacy występują chyba na Ukrainie. U nas pewnie jest już ich ( tych kretynów) mniej. Tyle w kwestii dopowiedzenia i zwrócenia honoru WP w obecnym, zapewne zróżnicowanym wydaniu.

W wojskach obszaru posowieckiego nadal działają ich agenci w mundurach oficerskich. W Polsce WSI częściowo oczyścił b. minister Macierewicz, lecz po 10.04.2010r. "sowieckije ludi" wrócili nie tylko do WSI, baa... zostali awansowani, a Macierewicz ciągany jest po ich "sądach".

Unia Europejska i Wielka Brytania popełniły "katastrofalne błędy" w odczytywaniu nastrojów panujących na Kremlu przed kryzysem na Ukrainie i weszły w ten kryzys "jak lunatycy" – głosi opublikowany dziś raport brytyjskiej komisji parlamentarnej.

http://telewizjarepublika...quot,17392.html

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 21 Lut, 2015 15:48   

Myślę, że Putler nie odważyłby się rozszerzać swego imperium, gdyby Zachodem rządzili twardzi i zdeterminowani użyć siły à la b. prezydent USA Reagan, zamiast krótkowzrocznych miękczaków bez wizji w USA i UE.

https://www.youtube.com/watch?v=tpH5L8zCtSk

W związku z gwałceniem zawieszenia broni kilka państw członkowskich NATO zbliża się do podjęcia decyzji dostarczania broni i instruktorów dla armii ukraińskiej.

Odpowiedz do tematu