IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ukraina odpiera agresję!
Autor Wiadomość
gesio
sympatyk

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015 08:32   

Z innego oka; Wjeżdżając na Krym i w Donbas a tym samym podporządkowując Ukrainę Putin dobrze wie, że Europa się nie ruszy. Bo jak interpretować to, że 83% Polaków deklaruje, że nie walczyłoby gdyby wybuchła wojna, ... bo za kogo? za gajowego?
Za dom, rodzinę ... biorę ją ze sobą do Nowej Zelandii.
Ruskie to wszystko wiedzą, Putin widzi te zepsucie ...

dziad
sekretarz władz wojewódzkich

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015 12:37   

gesio napisał/a:
Za dom, rodzinę ...

Haha, coraz mniej wiemy co to jeszcze znaczy. Za rodzinę "potworkową".
Posługujesz się kolego, obawiam się pustymi sloganami.
Np. rodzina pana ś. p. Przemysława Gosiewskiego. Co to jest? I niestety, nawet ojciec Rydzyk robi z niego męża stanu.
Jaki mąż takie dzieci. Dzieci leją na to równo i dokładnie.

Z ukłonem dla Baterii Helskiej, który napisał, że go zaskakuję. A to jasne jak owa ulotka z okresy późnego stanu wojennego. Bo co tu pisać, wszystko jasne.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015 15:23   

bateria helska napisał/a:
Kolejna prowokacja GRU i FSB wobec bohaterskich Ukraińców:

Cytat:
Skandal na Ukrainie. Rada Najwyższa tego kraju uczciła minutą ciszy zbrodniarza Romana Szuchewycza. Ponosi on główną odpowiedzialność za zaakceptowanie rzezi wołyńskiej jako taktyki UPA przeciwko Polakom.

Hołd mordercy oddano w 65. rocznicę jego śmierci. Dokonano tego na wniosek deputowanego z Partii Radykalnej Oleha Liaszki. >>>

Jeżeli to jest prawdą to RN Ukrainy postąpiła karygodnie. Można by było doszukiwać się usprawiedliwienia tego skandalu czasowym wymogiem zjednania sympatii walczących w Donbasie batalionów nacjonalistów, ale takie postępowanie przyniosło więcej szkody niż pożytku dla obronnej wojny Ukrainie. Nie zapominajmy, że większość Ukraińców nie słyszała o zbrodniach UPA itp. Znają UPA z jej walki z Sowietami, którzy zagłodzili 7-10 milionów Ukraińców w latach 1932-33.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015 16:17   

dziad napisał/a:
gesio napisał/a:
Za dom, rodzinę ...

Haha, coraz mniej wiemy co to jeszcze znaczy. Za rodzinę "potworkową".
Posługujesz się kolego, obawiam się pustymi sloganami.
Np. rodzina pana ś. p. Przemysława Gosiewskiego. Co to jest? I niestety, nawet ojciec Rydzyk robi z niego męża stanu.
Jaki mąż takie dzieci. Dzieci leją na to równo i dokładnie.

"Nie sądź, a nie będziesz sądzony" - mówi Pismo Święte.
Każdy przypadek rozwodów jest inny, a postronni nie mogą znać jego powodów. Czasami uzasadnionych, o czym wie nawet papież Franciszek i wielu przed nim. A dzieci są często odwrotnością osobowości swoich rodziców. Wiele wybitnych, wielkich i zasłużonych ludzi nie zawsze żyło życiem świętych, n.p. Józef Piłsudski, Maria Curie-Skłodowska, Ronald Reagan, etc.
A kto z nas uważa się za świętego...? Niech podniesie rękę. Ja próbuję być chociaż doskonałym, ale nie jestem... :)

dziad

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015 23:26   

Dzieci męża stanu to my wszyscy.
Ja nikogo nie sądzę, ja się tylko pytam. Co to jest rodzina w dzisiejszych czasach?
Jest coś takiego jak struktura grzechu, grzech społeczny, publiczne zgorszenie.

Cytat:
A ktokolwiek zgorszyłby jednego z tych maluczkich, lepiej by mu było, aby mu uwiązano kamień młyński u szyi jego

Mamy się tak przerzucać cytatami z Pisma Świętego?

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 01:11   

Staram się zrozumieć Twój punkt widzenia... AMEN! :)

Bomba! Putin w wywiadzie dla rosyjskiej telewizji przyznaje się do kłamstwa mówiąc, że tuż po ucieczce Janukowicza z Kijowa, to on podjął decyzję o wysłaniu wojsk i przyłączenia Krymu do Rosji. Zach. politycy i eksperci wymyślają b. różne tego powody.

http://news.nationalpost....to-take-crimea/

Amerykanie stają się coraz bardziej stanowczy w powstrzymaniu agresji Putina na jego słabszych sąsiadów.

http://telewizjarepublika...quot,18063.html

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 01:31   

Po pięciu latach od oddania śledztwa katastrofy smoleńskiej "z pełnym zaufaniem" w ręce płk Putina Tusk zaczął powtarzać myśli ośmiewanego i poniżanego przez niego - prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Któremu zatem Tuskowi można wierzyć? Kłamcy z 2007r, obecnie zmądrzałemu (?), lub... żadnemu? W co on gra i dlaczego? ;)

potulny wykonawca woli Putina napisał/a:
Musimy nie tylko mówić jednym głosem, ale i działać w jedności, bo to, kim będziemy jutro, zależy od tego, co zrobimy dziś – powiedział Tusk. Wypowiadając się tuż przed rozmowami z prezydentem USA Barackiem Obamą, Tusk przekonywał, że teraz jest najlepszy czas na "pewien renesans wiary we wspólnotę" transatlantycką.

Tusk powiedział, że podczas rozmów chce zwrócić "specjalną uwagę" na sytuację na Ukrainie oraz relacje z Rosją, a także na zagrożenia ze strony dżihadystycznej organizacji Państwo Islamskie i negocjacje handlowe między UE a USA. Podkreślił, że "wspólnym mianownikiem" wszystkich tych tematów jest "potrzeba większej niż kiedykolwiek jedności Europy i Stanów Zjednoczonych".

Wrogowie wykorzystują propagandę przeciwko nam, popełniają akty przemocy i łamią suwerenność naszych sąsiadów. Chcą osłabić nasze przywiązanie do zachodnich wartości. Ale też jasno widać, że próbują nas dziś podzielić wewnątrz Europy, jak również dokonać podziałów między Europą a Ameryką – ostrzegł Tusk. – Ale kiedy jesteśmy zjednoczeni, będziemy w stanie położyć kres polityce agresji Rosji przeciw sąsiadom.

http://telewizjarepublika...zone,18073.html

Elrond 
członek władz wojewódzkich

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 14:27   

pioszo54 napisał/a:
Cytat:
Nie dostaniesz odporu a ostrzeżenie. Na razie ustne. Ostrzeżenie za trollowanie wątków, takąż, mającą charakter trollowania, sraczkę wątkową. Dotyczy to ciebie i Dziada.

No cóż, jak się zdaje, to częsta przypadłość modów i adminów, że mylą funkcję dyskutanta z funkcją władczą;

oczywista, na tych zasadach nie widzę sensu dalszego uczestnictwa wew tym forumku.

Miłego i zapraszam do wątków politycznych (i nie tylko :) ) na wielodzietni.org,
tam ja jestem modem

:)

Kulega nie zrozumiec raczyl - nie chodzi o to, kto tu modem. Sam po odczytaniu Kulegi wpisow nie wiem ... jak to skomentowac... Zalamka? Nie. Jakas tramuma mnie dopadla, ze czlowiek mowiacy po polsku i wychowany w Polsce moze tak myslec.

pioszo54 
członek zarządu koła

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 16:47   

przepraszam, że jednak wracam

Cytat:
Jakas tramuma mnie dopadla, ze czlowiek mowiacy po polsku i wychowany w Polsce moze tak myslec.

tak se myślę, że u mnie to może być wynik tzw. punktu siedzenia:

mieszkam tutaj, tutaj mam dzieci i jestem z, powiedzmy, tutejszych upartych, tzn. chciałbym, by następne pokolenia moich potomków mieszkały tutaj i w tej kulturze (która zdaje się być jedną z najstarszych na świecie :) ), wobec czego staram się, dla zachowania bezpieczeństwa, przekonywać do życia z sąsiadami w zgodzie, tym bardziej, że szukanie dalekich sojuszników jest dobre tylko na krótką metę, później zawsze obraca się, z nawiązką, na niekorzyść.

I myślę, że teraz właśnie jest/byłaby wyjątkowa okazja na polepszenie stosunków z Rosją, np. wzorem Orbana - bo jest słaba i w potrzebie.

A gadanie o trollingu i "sraczce wątkowej" oraz groźby ze strony admina/moda są, no, kompromitujące.

Elrond 

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 17:56   

Kulega daleko wykracza poza lubienie wlasnej kultury i chec ulozenia zycia z sasiadami w zgodzie.

Zreszta - o czym my mowimy? Tak jak nie da sie zyc w zgodzie z psychopata, tak imperialna Moskwa zawsze bedzie nie w zgodzie z Polska. Nu prosto: inna cywilizacja. Ten "Trzeci Rzym" opieral sie na rozprzestrzenianiu prawoslawia, potem rewolucji, ale zawsze chodzilo o to samo: dominacje, a to dlatego, ze ich rzeczywista inspiracja, ojczyzna nie jest Konstantynopol ale Mongolowie.

Polepszenie stosunkow z Rosja wzorem Orbana? Wlasnie Orban sie o tym przekonal, do czego to prowadzi, jak Putin "narobil" na bohaterow Powstania przeciw Sowietom. Zresza, o czym my mowimy? Orban zrobil to stojac pod sciana. Na szczescie nie jestesmy jeszcze w takiej sytuacji.

Elrond 

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 21:56   

dobra ilustracja

(wklejka z innego forumka)

dziad

Wysłany: Wto 10 Mar, 2015 22:39   

Bo niby na zachodzie nie rządzą psychopaci? Czy choćby afera Ditruu z Belgi została należycie wyjaśniona?

Ale ja bym zadał pytanie. Czy to jak będzie wyglądać okupacja putinowska w Polsce, może choć trochę zależeć od nas samych? Czy też nie mamy na to żadnego wpływu? Czy Putin chce nas tylko zsowietyzować, upodlić, zniszczyć? Czy możemy cokolwiek Putinowi zaoferować? Czy mamy w tej grze jakiekolwiek karty, może jakieś atuty, asy? Czy też jesteśmy całkowicie wyimpasowani? W grze na jaką kartę mamy większe pole manewru?
Chciałbym aby ta analiza uwzględniała także próbę zaistnienia na scenie międzynarodowej jakiegokolwiek realnego suwerena wyrażającego polski interes.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pią 13 Mar, 2015 20:30   

Putin gdzieś się schował, albo go schowali, a w międzyczasie szanse Ukrainy rosną.

http://telewizjarepublika...osna,18241.html

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Sob 14 Mar, 2015 20:16   

Jestem bardzo ciekaw, co by się stało, co by Zachód zrobił, jakby Rosja oficjalnie wypowiedziała wojnę Ukrainie (modlę się, żeby do tego nie doszło, bo w parę dni ruskie byłyby przy naszej granicy)

dziad

Wysłany: Sob 14 Mar, 2015 21:06   

Pluton chłopaków z US-army ćwiczący na "wielkich" manewrach pod Szczecinem, nawet na piechotę zdąży zwiać do NRD-owa.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 12:42   

Zachodnie media nadal gubią się w domysłach na temat "niewidzialnego" Putina i dziwnych zawirowań wokół Kremla.

Ciekawe... "Niemcy w końcu widzą Putina kim on jest naprawdę".

http://blogs.reuters.com/...o-he-really-is/

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 00:11   

Cytat:
Trwająca od roku rosyjska okupacja Krymu przyniosła strach, bezprawie i represje i zapoczątkowała trwającą do dziś grabież należącej do Ukrainy własności

http://telewizjarepublika...biez,18376.html

REUTERS: Euphoria fades in Crimea after a year of Russian rule.

http://www.reuters.com/ar...N0MD1IS20150317

Elrond 

Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 21:07   

ciekawe czy terrorysci w Tunezji sa preludium do np. nowego otwarcia na Ukrainie?

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Śro 18 Mar, 2015 22:15   

Jest to możliwe. Dla odwrócenia uwagi od swych zbrodniczych zamiarów dyktatorzy zdolni są do wszystkiego. Historia roi się od podobnych przykładów.

Amnesty International - zaniepokojona terrorem Kremla w okupowanym Krymie alarmuje.

http://telewizjarepublika...muje,18404.html

Gawara 
sekretarz zarządu koła

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 00:06   

Edwill napisał/a:
Putin gdzieś się schował, albo go schowali, a w międzyczasie szanse Ukrainy rosną.

A ja myślę, że Putin poleciał gdzieś po instrukcje co ma dalej robić.
Pewnie byli tam również inni ważni politycy lub ich wysłannicy. Ciekawe co nam zgotują :(

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 17:23   

Właśnie na temat czasowego zniknięcia Putina i na wielką skalę manewrów z intencją Kremla straszenia NATO swoimi siłami nuklearnymi pisze STRATFOR.

https://www.stratfor.com/...itary-exercises

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 21:45   

Litwa wznowila pobór. Myślę, że u nas powinno być podobnie.

dziad

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015 22:33   

Konserwo, ja swojego syna do wojska nie puszczę, po moim trupie. I myślę, że każdy odpowiedzialny rodzic tak zrobi. Oficerowie, a raczej trzeba powiedzieć spróchniałe, skretyniałe i zdemoralizowane trepy (oczywiście nie wszyscy-bo sa np tacy, którzy uczestniczą w Biegu Komandosa) nie zasługują by powierzać im młodych ludzi. Nie dam mojego syna do maszynki do mielenia mięsa. Starczyło pierwszej wojny światowej. A ponadto, za co ma się bić? Za słuchaczy i redaktorów radia bzdet? Proszę nadawać tym dzielnym chłopcom tytuły szlacheckie, a resztę wysłać do pasania świń.
Poza tym poczytaj co o powszechnym, niezawodowym wojsku ma do powiedzenia np.Bateria Helska.

I jeszcze coś.
Jak wyglądała powszechna służba wojskowa? Co Ty, Konserwo, Krola nie oglądałeś? Oddałbyś swoje dziecko do takiego syfu? I teraz tylko wyciągnij wniosek o społeczeństwie polskim. Jacy to byli wówczas mężczyźni-ojcowie, którzy godzili się na to, by ich dzieci przeżywały takie GOWNO, "SYF", jak się mówiło powszechnie o "Wojsku Polskim". Spójrz na Rosję. Kto protestował pokatastrofie "Kurska", czy pierwszym szturmie Groznego? Matki! A ojcowie gdzie? Zapijaczone tępe dupki. My nie wiele lepsi. Za co tu się bić? Za tą bufonadę? Nam potrzebny rachunek sumienia.

Zbigniew 
członek władz krajowych

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 09:53   

Czekałem na to kiedy pojawi się taki głos.

Na pocieszenie powiem, że trup Dziada jest realny. Wg wszystkich doktryn poborowych na wojnę w pierwszym rzucie się nie bierze, a starszych.

Elrond 

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 15:48   

przeciez Dziad tak od "zawsze" pisze. Zgodnie z tym podejsciem to tylko siasc, plakac i za grzechy zalowac, bosmy wszyscy grzeszni. Nic innego nie da sie robic.

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 16:03   

dziad napisał/a:
Jacy to byli wówczas mężczyźni-ojcowie, którzy godzili się na to, by ich dzieci przeżywały takie GOWNO, "SYF", jak się mówiło powszechnie o "Wojsku Polskim".

Gdyby nawet dziad miał na myśli LWP, uważam to za niesprawiedliwe i krzywdzące dla większości żołnierzy i wielu oficerów którzy w wypadku wojny broniliby Polski na własną rękę, walcząc z oficjalnym sojusznikiem - Armią Sowiecką. Wybitnym przykładem patriotycznych postaw jest n.p. płk. Ryszard Kukliński.

Tchórze chowający głowy w piasek też giną... z hańbą i od strzału w d***. ;)

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 16:21   

Zamachy w Tunezji, Jemenie i wielu innych zapalnych punktach świata... setki zabitych i rannych. ISIS mówi, że "to dopiero początek". Loty cywilne, statki pasażerskie, koleje wielu krajów stają się celem terrorystów. Wojowniczy premier wygrał wybory w Izraelu, a dwóch anty-bohaterów z Rosji i Płn. Korei zbliżają się w walce z większością krajów pragnących żyć w pokoju.

Zanosi się na poważny kryzys światowy i nikt nie wie jak to się skończy.

http://telewizjarepublika...quot,18485.html

dziad

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 22:13   

No a nasza brygada polsko-litewska-ukraińska? Jak ona ma funkcjonować, gdzie stacjonować? Czy ona ma być tylko na papierze i każdy jej batalion będzie sobie a muzom, we własnych koszarach? No bo jeśli nie, to co? Czy są podobne brygady ukraińsko-niemiecko-francusko-brytyjsko-włosko-hiszpańsko-holendersko-norwesko-fińsko-amerykańskie? I jeśli nie, to czemu?

A'propos chowania głowy w piasek. Jakoś nie potrafię schować głowy w piasek i nie zauważyć sprawy fundamentalnej, ważniejszej od jakiś tam rajcujących pospólstwo szpiegowskich igraszek. Otóż ś. p. Ryszard Kukliński był zdrajcą w świetle relacji choćby takiego Cenckiewicza. Kukliński ponoć zdradzał żonę. Zabawne? Gdybyś jeden z drugim był teściem Kuklińskiego, pewnie do śmiechu by Ci nie było.

Konserwa 
baron wojewódzki

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 22:54   

@Dziad: masz kogoś w wojsku? Wiesz jak to teraz wygląda?
Krol powstał prawie ćwierć wieku temu i proszę, nie porównuj to dzisiejszych czasów. Oczywiście - syf jest i będzie, ale są jednostki z pewnością odstające od "syfiarskich" standardów PRL.

Ja np chciałbym umieć przeładować "kałacha", przymierzyć i strzelić, a potem zmienić magazynek.
Póki co pozostaje mi tylko gra Battlefield 4 ;)

Edwill 
baron wojewódzki

Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 23:15   

dziad napisał/a:
Otóż ś. p. Ryszard Kukliński był zdrajcą w świetle relacji choćby takiego Cenckiewicza. Kukliński ponoć zdradzał żonę. Zabawne?

Wcale nie zabawne, jeżeli nadal część Polaków uważa płk. Kuklińskiego za zdrajcę, a który ryzykując swoim życiem ocalił Polskę i świat od wojny atomowej. Tak, on był zdrajcą Układu Warszawskiego pod rozkazami sowieckich marszałków i ich podkomendnych w mundurach generałów LWP.

Śmiesznie się czyta te "ponoć" wiedząc, że pochodzą one z wiarygodnych źródeł sowieckiego Ministerstwa Prawdy. Teraz ponoć potężne faszystowskie armie krajów bałtyckich zagrażają pokojowej Rosji Putina. C'mon, bądźmy poważnymi.

Odpowiedz do tematu