Cukinia |
Autor |
Wiadomość |
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:18 Cukinia |
|
|
Dobrzy ludzie powiedzcie mi ,czy to prawda,że kwiaty cukini można jeść?
To znaczy nie wiem,jak się to przyżądza.Nie znoszę kwiatów to chociaz se je skonsumuję.
Takie cuś mi wyrosło.
http://img593.imageshack....p3107120817.jpg
http://img191.imageshack....p3107120818.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us |
Ostatnio zmieniony przez Piranha Wto 31 Lip, 2012 22:42, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
uhr przewodniczący zarządu o. p.
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 1940
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:23 |
|
|
Można. Przepisy:
http://apparecchiamo.blog...n-pastella.html
http://pieprzczywanilia.b...ty-cukinii.html
http://qchnia.wordpress.c...kwiaty-cukinii/
http://dancia.bloog.pl/id...ml?ticaid=6ee7e
http://cosniecos.blox.pl/...ty-cukinii.html
http://moznagosciom.poste...-risotto-bianco
http://kuchniapodwulkanem...i-zucchine.html
http://pomarancza.blox.pl...mi-cukinii.html |
Ostatnio zmieniony przez uhr Wto 31 Lip, 2012 22:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:27 |
|
|
Dzięki serdeczne. |
|
|
|
|
uhr przewodniczący zarządu o. p.
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 1940
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:31 |
|
|
Proszenajuprzejmiej. Sama bym zrobiła, gdyby nie maly drobiazg. Kwiatów brak, niestety. |
_________________
Stąd moja zapiekłość przeciw ludzikom, które ściągnęły nam na głowę trampkarza jako jedynowładcę. Była to niby nieznacząca, poczciwa głupota i podłość małych śmierdzieli ale skumulowana dała tragiczne skutki [los] |
|
|
|
|
wir KAINe real przewodniczący koła
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 559
Skąd: Kaszebska Dolina Słupi
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:43 |
|
|
Proszsz...
A, już Ci foty weszły. I po co sie męczyłem po ciemku? |
_________________
Raz powiedziałem - zawsze powiedziałem |
Ostatnio zmieniony przez wir KAINe real Wto 31 Lip, 2012 22:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:44 |
|
|
To tak apetycznie wygląda,że nurmalnie aż sie chce zjeść.:D |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 22:45 |
|
|
Dzięki. |
|
|
|
|
away zwykły członek, płacący składki
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 241
Skąd: ze strefy bezmięsnej
|
Wysłany: Czw 02 Sie, 2012 13:51 |
|
|
W miescie wiecznym Roma robia fiori di zucca (wiec tez dyni) nadziewane mozarella i kawalkiem anchois w ciescie nalesnikopodobnym. Potrafia takie cos zadac na pizze tez.
Sama cukinia jest czadowa do potrawek leczo-podobnych, np z roznymi hinduskimi sosami. A moja ulubiona potrawa to galareta z cukinii i krewetek Dobra jako meduza do lornety ale i sama. |
|
|
|
|
Stary Belf Sprzątacz Tego Forum!
Wiek: 105
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Nie 05 Sie, 2012 20:47 |
|
|
Mój przepis na cukinię (jeden z wielu, ale ten najświeższy):
1 duża cukinia
0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej drobiowe)
2 średnie cebule
mała puszka przecieru pomidorowego
0,25 kg sera typu parmezan
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
oliwa z oliwek
Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do zeszkelenia, dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy, aż cebula w miąsku "zaniknie". Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym, wcześniej zwilżonym oliwą, układamy warstwami: cukinia, miąsko, ser starty na tarce i znów: cukinia, miąsko, ser.
I do piekarnika na ok. 45 minut.
A potem pychotka.... |
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 11:05 |
|
|
Wow już mi ślinka leci.
Dzięki serdeczne. |
|
|
|
|
kazio baron wojewódzki
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 4456
|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 17:04 |
|
|
grzaneczki z plastrem młodej cukinii (ze skórką), parmezanem i ewentualnie pomidorkiem rulez |
|
|
|
|
Stary Belf Sprzątacz Tego Forum!
Wiek: 105
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 22:22 |
|
|
kazio napisał/a: |
grzaneczki z plastrem młodej cukinii (ze skórką), parmezanem i ewentualnie pomidorkiem rulez |
Lekko podsmażona młoda cukinia z lekko przesmażonym plasterkiem oscypka, pomidorkiem i przyprawkami. Mniam.
|
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 22:25 |
|
|
Mieszkam bardzo daleko od prawdziwego oscypka. |
|
|
|
|
Stary Belf Sprzątacz Tego Forum!
Wiek: 105
Dołączył: 30 Gru 2002
Posty: 4820
Skąd: Rodowite Mazowsze
|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 22:55 |
|
|
Piranha napisał/a: |
Mieszkam bardzo daleko od prawdziwego oscypka. |
A ja raptem ok. kilometra....
|
_________________
Kryzys załomotał do naszych drzwi, wyłamał próg ostrożnościowy i tak nas walnął rykoszetem, że zgubiliśmy 29 miliardów złotych
/Wolna parafraza Donia/ |
|
|
|
|
Shork przewodniczący koła
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2011
Posty: 532
|
Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 16:17 |
|
|
mój przepis na cukinię. Nie kwiaty, ale z kwiatami dyni i cukinii jadłem we Włoszech pizzę.
cukinia, bakłażan, 1/3 wagi cukini ziemniaków, sos pomidorowy, kostka rosołowa, sól, pieprz, curry, papryka słodka i odrobina chili.
Ziemniaki kroimy w kostkę 1-3 cm gotujemy.
Bakłażana obieramy, plasterkujemy i solimy, żeby gorycz oddał.
Sos z kostką rosołową, ćwierć łyżeczki papryki słodkiej i odrobiną (!) chili odparowujemy.
Z cukinii wycinamy nasiona, jeżeli są twarde. kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju przyprawiwszy curry, solą i pieprzem. Dużą cukinie trzeba zwykle na 3 razy smażyć.
Potem opłukujemy bakłażana z soli i goryczki, kroimy w kostkę i smażymy przyprawiwszy jak cukinię. Na koniec odlewamy ziemniaczki i podsmażamy je na oleju.
Mieszamy wszystko i zalewamy sosem.
Cukinie w tym roku mi obrodziły, posiałem żółtą. |
_________________
uwaga, to co bierzesz za błąd, może być metodą uzyskania informacji. Blog ożył.
www.graniaste.pl |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Pon 13 Sie, 2012 20:43 |
|
|
Mi tez niesamowicie porosły.:D
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Pon 13 Sie, 2012 21:27 |
|
|
Stary Belf napisał/a: |
Mój przepis na cukinię (jeden z wielu, ale ten najświeższy):
1 duża cukinia
0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej drobiowe)
2 średnie cebule
mała puszka przecieru pomidorowego
0,25 kg sera typu parmezan
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
oliwa z oliwek
Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do zeszkelenia, dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy, aż cebula w miąsku "zaniknie". Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym, wcześniej zwilżonym oliwą, układamy warstwami: cukinia, miąsko, ser starty na tarce i znów: cukinia, miąsko, ser.
I do piekarnika na ok. 45 minut.
A potem pychotka.... |
Jutro tak zrobię.:)
|
|
|
|
|
Shork przewodniczący koła
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2011
Posty: 532
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 20:37 |
|
|
w niedzielę spróbuję tego:
Dużą cukinię wzdłuż na dwie łódki, bez obierania ze skóry, wydrążamy z nasion i w te miejsce pakujemy farsz jak na gołąbki. Na blachę i do piekarnika, polewamy sosem pomidorowym przed podaniem. Dla hardcorów wersja jest taka, że się składa połówki i obwiązuje szpagatem a po upieczeniu kroi w plasterki. |
_________________
uwaga, to co bierzesz za błąd, może być metodą uzyskania informacji. Blog ożył.
www.graniaste.pl |
|
|
|
|
Piranha członek zarządu koła
Pomogła: 1 raz
Wiek: 103
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
|
Wysłany: Pią 17 Sie, 2012 21:14 |
|
|
Fajne.Dzięki serdeczne. |
|
|
|
|
|